Carregant...
 

Decret 262/2022, del 22 de juny del 2022


Decret 262/2022, del 22-6-2022, pel qual s’aprova el Reglament del Servei de Mediació i Orientació prop de l’Administració de Justícia.

El dia 1 de març del 2015 va entrar en vigor el Reglament regulador del Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia, mitjançant el qual es va crear el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia. En aquest Servei s’hi integrava el Servei de Mediació Familiar, que es va crear el 13 d’abril del 1994 amb la finalitat de conciliar i cercar una resolució dels conflictes en situacions de trencament de la unitat familiar, amb un àmbit competencial i unes funcions ampliades, a l’efecte de proporcionar una atenció personalitzada, integral i àgil als usuaris de l’Administració de justícia i, particularment, a les víctimes d’infraccions penals, i oferir-los també l’orientació jurídica i social escaient.

El 19 d’abril del 2018 va entrar en vigor la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació, amb l’objectiu de donar cabuda a la normativa reguladora de la mediació, d’acord amb les novetats legislatives que han tingut lloc en els darrers anys, tant en l’àmbit andorrà com en l’àmbit europeu. Així mateix, tenint en compte que la mediació, davant una situació de conflicte, permet elaborar solucions beneficioses i viables mitjançant el diàleg, atès que afavoreix la comunicació entre les parts en conflicte i suposa moltes vegades una millora de les seves relacions futures, era necessari aprofundir en la regulació de la mediació mitjançant una llei completa i general. La Llei introdueix la figura del mediador i crea un registre públic que depèn del ministeri competent en matèria de justícia i en què s’inscriuen totes les persones mediadores que compleixen els requisits fixats en aquesta Llei, les quals al seu torn poden exercir la mediació només si hi consten inscrites.

Per desenvolupar certs aspectes de la Llei de mediació, el 19 de desembre del 2019 va entrar en vigor el Reglament regulador de la formació continuada, de les normes deontològiques i dels honoraris de la mediació.

En aquest context, i tenint en compte que actualment els serveis de mediació i orientació ubicats a les dependències de la Seu de la Justícia coexisteixen amb les persones mediadores inscrites al Registre de mediadors, escau modificar la norma reglamentària fins ara vigent per establir la gratuïtat de la mediació que ofereix l’Administració a les persones que acreditin una situació econòmica desfavorable o d’insolvència, i alhora adaptar tant el nom del Servei com les finalitats i l’estructura organitzativa i funcional a les necessitats existents.

Altrament, de conformitat amb la disposició final vuitena de la Llei 15/2021, del 17 de juny, de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, es modifiquen les competències del Servei per tal d’incloure-hi la mediació en l’àmbit dels conflictes derivats de les relacions contractuals en matèria d’arrendaments d’habitatge.

Finalment, l’abast de les modificacions introduïdes i la facilitat de consulta aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s’estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d’aprovar un nou Reglament del Servei de Mediació i Orientació prop de l’Administració de Justícia.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 22 de juny del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del Servei de Mediació i Orientació prop de l’Administració de Justícia, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del Servei de Mediació i Orientació prop de l’Administració de Justícia

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular el funcionament i l’estructura del Servei de Mediació i Orientació prop de l’Administració de Justícia.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.