Carregant...
 

Reglament de l’Esquema nacional de seguretat del Principat d’Andorra (Text refós per LesLleis.com)


Capítol primer. Consideracions generals

Article 1. Objecte

1. Aquest Reglament té per objecte regular l’Esquema nacional de seguretat del Principat d’Andorra (ENS-AD), de conformitat amb el mandat establert a la lletra a de l’apartat 2 de l’article 4 de la Llei 22/2022, del 9 de juny, de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació (Llei NIS-AD), el qual es complementa amb les guies d’implantació i auditoria, les polítiques i els components del catàleg d’actius d’informació estàndard que l’Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD) publiqui en relació amb l’Esquema al seu lloc web.

2. Aquest Reglament regula l’establiment del Sistema de gestió de seguretat de la informació (SGSI) i d’un procediment per especificar els requisits de seguretat mínims i les mesures de seguretat tècniques i organitzatives que, com a mínim, s’han d’aplicar a les xarxes i als sistemes d’informació per assegurar un nivell de seguretat que respecti la confidencialitat, la integritat i la disponibilitat de manera proporcional a la naturalesa de la informació tractada, els serveis que cal prestar i els riscos als quals estiguin exposats.

3. Addicionalment, aquest Reglament aclareix, precisa, simplifica i actualitza alguns dels principals conceptes de la ciberseguretat amb l’objectiu d’homogeneïtzar-ne la utilització.
Article 2. Definicions

1. Els termes següents, utilitzats dins el context de l’ENS-AD, tenen el significat següent:

a) Actiu d’informació bàsic: actiu d’informació que no cal descompondre més perquè ja és fàcil analitzar el risc a què està exposat, i determinar quines són les seves amenaces i quins conjunts de salvaguardes caldria implementar per conferir-li un determinat nivell de seguretat. Exemples d’actius d’informació bàsics són l’edifici i el cablejat elèctric, quan el que s’analitza és una infraestructura; les LAN i VPN, quan el que s’analitza és una xarxa; els servidors i els seus sistemes operatius, quan el que s’analitza és un sistema d’informació, o la base de dades i l’aplicació web, quan el que s’analitza és una aplicació.
b) Actiu d’informació estàndard: actiu d’informació bàsic que ha estat analitzat per l’ANC-AD, i per al qual s’han identificat els conjunts de mesures de referència que s’han d’implementar per assolir un determinat nivell de seguretat. L’ANC-AD publica i manté el catàleg d’actius d’informació estàndard.
c) Classe de seguretat: combinació específica de les tres subclasses de seguretat. El símbol de la classe de seguretat es forma a partir dels símbols de les subclasses en aquest ordre: D-I-C (disponibilitat, integritat i confidencialitat). El nombre de totes les combinacions possibles és 4x4x4, per la qual cosa hi ha 64 classes de seguretat diferents.
d) Declaració d’aplicabilitat: llista de mesures de referència que apliquen a una entitat, confeccionada segons s’indica en l’article 12.
e) DSI: delegat de la seguretat de la informació, d’acord amb el que estableix l’article 18 de la Llei NIS-AD
f) Mesures de referència: mesures de seguretat típiques, catalogades, sobre les quals s’han establert mètodes de selecció d’acord amb el nivell de seguretat que es requereixi.
g) Mesures de seguretat: actes i mitjans organitzatius, processos tècnics i implantació de mitjans tècnics per a l’obtenció i la conservació de la seguretat de les xarxes i els sistemes d’informació.
h) Modelar: ajustar a un arquetip format per actius d’informació bàsics.
i) Seguretat de la informació: col·lecció de processos per a la creació, la selecció i la implementació de mesures de seguretat.
j) SGSI: Sistema de gestió de la seguretat de la informació, consistent en un conjunt integral de mesures de gestió que permet garantir la sostenibilitat dels serveis que presta l’entitat i la protecció dels seus actius d’informació.
k) Subclasse de seguretat: nivell de seguretat associat a una de les tres principals dimensions de la seguretat de la informació (disponibilitat, integritat i confidencialitat), expressat en una escala de quatre nivells (0 a 3).

LesLleis.com

2. La resta de termes emprats en aquest Reglament tenen el significat que defineix l’article 3 de la Llei NIS-AD.
Article 3. Àmbit d’aplicació

L’àmbit d’aplicació de l’ENS-AD s’estén a la totalitat dels actius d’informació que resulten necessaris per garantir la prestació dels serveis essencials o importants definits a la Llei NIS-AD, amb la qualitat que cadascun requereix.

Capítol segon. Principis, classes, catàleg i SGSI

Article 4. Principis bàsics de l’ENS-AD

1. La seguretat de la informació tractada i dels serveis prestats conforme a l’ENS-AD se sustenta en els principis bàsics següents:

a) Seguretat entesa com a procés integral i sistemàtic, que inclou tots els elements tècnics, humans, materials i organitzatius relacionats amb les xarxes i els sistemes d’informació necessaris per prestar els serveis essencials o importants (principi de seguretat integral i sistemàtica).
b) Gestió de la seguretat basada en la gestió dels riscos als quals estiguin exposats aquests serveis, de forma proporcionada a la naturalesa de la informació tractada i als serveis que s’han de prestar (principi de proporcionalitat).
c) Modelatge dels actius d’informació bàsics mitjançant actius d’informació estàndard per als quals compten amb mesures estàndard de prevenció, per eliminar o reduir la possibilitat que les amenaces arribin a materialitzar-se; mesures estàndard de detecció, per descobrir la presència d’un ciberincident; mesures estàndard de resposta, per restaurar la informació i els serveis que poguessin haver-se vist afectats, i mesures estàndard per garantir la conservació de les dades i informacions en suport electrònic (principi de modelatge estàndard).
d) Estratificació de la defensa, constituint mesures que formin capes de seguretat, agregant noves mesures a la capa bàsica per construir la capa de nivell de seguretat mitjà, i agregant novament més mesures sobre aquesta última per constituir la capa de seguretat alta, de forma que es redueixi la probabilitat que la bretxa en una capa comprometi tots els actius d’informació que suporten els serveis als quals aplica l’ENS-AD (principi d’estratificació de les mesures).
e) Vigilància contínua per detectar activitats o comportaments anòmals, i reavaluació periòdica per adequar les mesures d’acord amb l’evolució dels riscos als quals estan exposats en cada moment la informació tractada i els serveis que s’han de prestar (principi de millora contínua).
f) Diferenciació de responsabilitats sobre la prestació dels serveis i sobre la seguretat dels actius d’informació que suporten aquests serveis (principi de propietat de serveis i actius).





Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.