Carregant...
 

Decret 488/2022, del 23 de novembre de 2022


Decret 488/2022, del 23-11-2022, d’aprovació del Reglament del règim disciplinari esportiu.

Exposició de motius

La Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra estableix, als articles 85.4 i 90, que el procediment disciplinari i de determinació de la responsabilitat disciplinària és el que s’estableixi reglamentàriament.

La potestat disciplinària en l’àmbit esportiu, lluny de recaure en una sola institució, és responsabilitat de les entitats actores de la pràctica esportiva. Les federacions l’exerceixen en relació amb les persones que duen a terme l’activitat en el seu àmbit de competència, així com la resta d’entitats esportives reconegudes a la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra, en el marc dels seus propis estatuts. A l’òrgan governamental competent en matèria d’esports li correspon vetllar per les bones pràctiques de les federacions esportives i, finalment, la Comissió Jurídica Esportiva, a més de les competències que li atorga la Llei en determinats afers, és l’òrgan que exhaureix la via administrativa.

Per harmonitzar l’exercici múltiple d’aquesta potestat disciplinària, el Reglament estableix les normes bàsiques del procediment. Fixa un procediment ordinari i un procediment extraordinari d’urgència per donar resposta a alguns casos en què els perjudicis d’una resolució més lenta no serien proporcionals.

A la cohesió aportada per la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra en matèria d’infraccions i sancions, el Reglament hi afegeix el respecte dels principis bàsics del procediment en matèria de pràctica de la prova, consideració de part interessada, separació de la fase d’instrucció de la decisió o l’obligatorietat del tràmit d’audiència a les parts tant en el procediment ordinari com en el d’urgència, entre altres qüestions, per garantir la cohesió i la qualitat de l’exercici de la potestat disciplinària de les diverses entitats responsables.

D’acord amb la legislació vigent, el Reglament no considera exercici de la potestat disciplinària esportiva la facultat de direcció del joc, la prova o la competició per part dels jutges o àrbitres mitjançant la mera aplicació de les normes específiques del joc, la prova o la competició, i per tant no regula aquesta qüestió.

Tampoc no s’inclou en el Reglament el règim disciplinari de les infraccions en matèria de dopatge, que és el que estableixen les disposicions del capítol segon del títol IV de la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra i les normes específiques andorranes i internacionals en matèria de dopatge.

Ateses les consideracions esmentades, el Govern, a proposta de la ministra de Cultura i Esports, en la sessió del 23 de novembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del règim disciplinari esportiu, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del règim disciplinari esportiu

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte del Reglament

Aquest Reglament té per objecte desenvolupar el procediment disciplinari en l’àmbit esportiu d’acord amb la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra.
Article 2. Abast

1. El Reglament del règim disciplinari esportiu regula el procediment que ha de conduir a la constatació de les infraccions tipificades a la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra, així com a la imposició de les sancions corresponents en el cas que siguin escaients.

2. Les infraccions es tipifiquen segons el que està previst a la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra.
LesLleis.com

3. Aquest Reglament no estableix el règim disciplinari de les infraccions en matèria de dopatge.
Article 3. Titulars de la potestat disciplinària

1. D’acord amb la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra, l’exercici de la potestat disciplinària esportiva correspon:

a) Als clubs esportius, a les seccions esportives, a les societats anònimes amb objecte esportiu (SAOE) i a les agrupacions esportives en el marc del règim disciplinari dels seus propis estatuts.
b) A les federacions esportives, en relació amb totes les persones que formen part de l’estructura orgànica; els seus esportistes, tècnics i directius; els jutges i els àrbitres, i, en general, totes les persones i entitats federades que duen a terme l’activitat esportiva corresponent en el seu àmbit de competència.
c) A l’òrgan governamental competent en matèria d’esports, en relació amb totes les federacions esportives.
d) A la Comissió Jurídica Esportiva, que exhaureix la via administrativa, en relació amb les persones i les entitats esportives enumerades anteriorment. La resolució de la Comissió Jurídica Esportiva pot ser impugnada en la via jurisdiccional.


2. No es considera exercici de la potestat disciplinària esportiva la facultat de direcció del joc, la prova o la competició per part dels jutges o àrbitres mitjançant la mera aplicació de la normativa corresponent.
Article 4. Concreció del règim disciplinari per les entitats esportives

D’acord amb la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra, les entitats esportives que estan previstes en la Llei, entre altres, han d’incloure en els estatuts un sistema tipificat d’infraccions i sancions. Aquest sistema ha de determinar les circumstàncies eximents, les atenuants i les agreujants de la responsabilitat, i els requisits d’extinció i prescripció; han de qualificar les infraccions, segons la gravetat, en molt greus, greus i lleus, i han d’establir criteris de diferenciació i proporcionalitat, aparellant-hi les sancions corresponents.

Si les disposicions estatutàries mencionades tipifiquen les mateixes infraccions que la Llei quant a disciplina esportiva, la qualificació dels estatuts ha de coincidir amb la gradació que està establerta a la Llei.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.