Carregant...
 

Decret 512/2022, del 7 de desembre del 2022


Decret 512/2022, del 7-12-2022, d’aprovació del Reglament dels tràmits administratius de registre, dipòsit i publicitat dels resultats i desenvolupament del procés d’elecció de delegats dels assalariats i comitès d’empresa.

Exposició de motius

La Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals (en endavant, “Llei 31/2018”) deroga la Llei 35/2008, del 18 de desembre, del Codi de relacions laborals i totes les disposicions anteriors a aquesta Llei en allò que hi siguin contràries.

El títol quart, capítol tercer, de la Llei 31/2018 regula aspectes fonamentals dels drets col·lectius dels assalariats com és l’elecció dels representants dels assalariats a les empreses, que és objecte d’una reforma important en relació amb la Llei anterior i s’aposta pel model unitari de representació, en què la vinculació dels representants unitaris als sindicats és el que ha de permetre l’acció sindical en el si de les empreses. El nou marc legal que estableix la Llei 31/2018 té per objecte fomentar el marc negociador col·lectiu en el si de l’empresa i incorpora tot un seguit de preceptes que faciliten, fomenten i impulsen la celebració d’eleccions per designar els delegats dels assalariats, i a més crea un nou òrgan de representació, que és el comitè d’empresa. Així mateix, es redueix el nombre mínim d’assalariats per empresa per elegir representants i, al mateix temps, se n’amplien les atribucions i les garanties, per tal d’afavorir la representació tant com sigui possible.

El Decret del 23-9-2009 d’aprovació del Reglament regulador dels tràmits administratius de registre, dipòsit i publicitat dels resultats del procés d’elecció de delegats de personal fou l’instrument jurídic que concretà la Llei 35/2008, del 18 de desembre, del Codi de relacions laborals, pel que fa a les normes d’organització i de funcionament internes del departament encarregat del treball, per fer-lo operatiu i assegurar que estigui en situació de complir eficaçment les funcions que li atorga la Llei.

De conformitat amb les condicions que estableix la Llei 35/2008, del 18 de desembre, del Codi de relacions laborals, el Reglament regula, amb detall, els tràmits i a l’annex incorpora els models de documents que cal emplenar, amb la finalitat de facilitar-ne la formalització i la tramitació.

La reforma que implementa la Llei 31/2018 es considera, doncs, prou important per justificar la derogació del Decret del 23-9-2009 d’aprovació del Reglament regulador dels tràmits administratius de registre, dipòsit i publicitat dels resultats del procés d’elecció de delegats de personal i aprovar un nou reglament que regula el registre, el dipòsit i la publicitat dels resultats de les eleccions per a delegats dels assalariats i comitès d’empresa prop del departament encarregat del treball i, alhora, la formalització de la documentació que requereix el procés.

Aquest Reglament, d’acord amb les previsions legals, per una part, concreta les normes organitzatives i de funcionament intern del departament encarregat del treball per fer-lo operatiu i assegurar que estigui en situació de complir de forma eficaç les funcions que li atorga la Llei i, per altra part, desenvolupa determinats aspectes amb la finalitat de clarificar-los i facilitar l’organització de les diferents fases del procés als agents implicats.

Així, aquest Reglament detalla l’adscripció i la finalitat del Reglament i exposa les funcions del departament encarregat del treball dins del procés. Després de definir les diferents modalitats de representació dels assalariats a les empreses conforme al contingut dels articles 107 i 108 de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, s’endinsa en el desenvolupament del procés electoral, des de la comunicació al departament encarregat del treball i a l’empresa fins a la fase d’escrutini i proclamació dels resultats. Dins del plantejament de desenvolupament d’aquest procés, el Reglament intenta clarificar alguns dels elements que l’integren. Tracta d’aclarir, per exemple, la diferència entre el cens laboral que l’empresa ha de facilitar als components de la mesa electoral i que ha d’integrar el conjunt de treballadors assalariats de l’empresa, i el cens electoral que, a partir del cens laboral, valida la mesa electoral i que ha d’integrar els treballadors assalariats que tenen la condició d’electors i elegibles i la seva adscripció definitiva als col·legis electorals respectius quan escaigui. Per facilitar algunes de les operacions en la confecció d’aquest cens, el Reglament detalla la forma de càlcul per determinar tant el nombre total de treballadors que integren el cens laboral, considerant els dies treballats l’any anterior pels treballadors no fixos vinculats a l’empresa per contractes de durada determinada inferiors a un any, com el nombre de representants que s’ha d’atribuir a cada col·legi electoral.

La constitució de la mesa electoral, que s’ha revelat com una qüestió que ha generat dificultats interpretatives en el desenvolupament d’alguns dels processos promoguts fins ara, també ha merescut un tractament específic en aquest Reglament. Així, de conformitat amb el contingut de l’article 116 de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, en el cas d’eleccions a comitè d’empresa, es requereix la constitució inicial de la mesa electoral, que té entre les seves funcions la de constituir una mesa electoral per cada col·legi de 150 electors o fracció, encarregada de presidir la jornada electoral en cada col·legi i redactar la corresponent acta d’escrutini del col·legi.

La clarificació de la composició mínima dels comitès d’empresa per mantenir la seva operativitat i, lligat a aquesta condició, el requisit de composició de les candidatures quant al nombre mínim de candidats que les han d’integrar, també són aspectes que aborda aquest Reglament respectant el mandat legal contingut en l’article 119 de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, que es limita a establir-ne el nombre màxim de components.

Consegüentment, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 7 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament dels tràmits administratius de registre, dipòsit i publicitat dels resultats i desenvolupament del procés d’elecció de delegats dels assalariats i comitès d’empresa, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament dels tràmits administratius de registre, dipòsit i publicitat dels resultats i desenvolupament del procés d’elecció de delegats dels assalariats i comitès d’empresa

Article 1. Adscripció, objecte i finalitat

Són competències del departament encarregat del treball el seguiment del procés electoral per a delegats dels assalariats i comitès d’empresa, mitjançant l’obertura d’un expedient per a cada procés electoral que li sigui comunicat, així com el registre dels resultats electorals i garantir-ne la publicitat d’acord amb el que preveu el títol quart de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals.
Article 2. Funcions del departament encarregat del treball

Són funcions del departament encarregat del treball, d’acord amb el que estableix el títol quart, capítols segon i tercer, de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, les següents:

a) Dur a terme el registre, el dipòsit i la publicitat de les comunicacions de promoció d’eleccions a delegats dels assalariats i a comitès d’empresa.
b) Fer l’exposició pública, mitjançant la pàgina web del departament encarregat del treball, de les comunicacions presentades i expedir-ne una còpia a les organitzacions sindicals que ho sol·licitin.
c) Rebre l’original de l’acta de constitució de la mesa electoral i de l’acta de l’escrutini, juntament amb les paperetes de vots nuls o impugnats.
d) Fer l’exposició pública, a la pàgina web del departament encarregat del treball, de la data de recepció de l’acta de l’escrutini i de la data en què acaba el termini per impugnar-la, que és de deu dies laborables des del dia següent a la recepció dels originals de les actes.
e) Lliurar una còpia de l’acta d’escrutini a les organitzacions sindicals que la sol·licitin i fer-ne arribar una còpia a l’empresa i indicar el termini d’impugnació.
f) Mantenir en dipòsit les paperetes de vots nuls o impugnats fins que s’exhaureixi el termini d’impugnació.
g) Registrar els resultats electorals en el termini de deu dies laborables a comptar de la publicació.
h) Denegar el registre dels resultats electorals si es dona un o més dels supòsits següents:
i) Si les actes no van esteses en un model oficial.
ii) Si hi falta la signatura del president de la mesa electoral.
iii) Si no s’havia comunicat la promoció d’eleccions al departament encarregat del treball.
iv) Si hi falten dades o resulten il·legibles de manera que impedeixen el còmput electoral.
Excepte en el supòsit de la circumstància iii, que es considera un error inesmenable, s’insta la presidència de la mesa electoral perquè en el termini de deu dies hàbils esmeni l’error o els errors constatats.
i) Dictar resolució denegatòria de registre dels resultats electorals quan es constata un error inesmenable o no s’ha esmenat l’error susceptible d’esmena.
j) Rebre la comunicació de les revocacions i les extincions del mandat dels delegats dels assalariats i membres del comitè d’empresa amb indicació de les persones substituïda i substituta i els motius de la substitució, acreditant el procés que s’ha seguit per al nomenament del substitut i donar-ne publicitat.
k) Emetre certificats sobre la capacitat representativa dels delegats dels assalariats i dels membres del comitè d’empresa i sobre els resultats electorals, a l’empresa i a les organitzacions sindicals que ho sol·licitin.
l) Vetllar perquè el procés se celebri amb les garanties degudes i es compleixin i respectin els drets laborals, i dictar les disposicions necessàries a aquest efecte. En compliment d’aquest mandat, el departament encarregat del treball pot dictar una resolució en què requereixi que el procés es retrotregui a la fase en què es detecti que no s’han respectat els elements materials o els terminis temporals establerts per a la cobertura de les diferents fases del procés, ja sigui durant el transcurs del mateix procés, ja sigui en el moment de rebre la documentació requerida per sol·licitar la inscripció i el registre dels resultats.

Article 3. Modalitat de representació dels representants dels assalariats

1. Els assalariats que pertanyin a empreses que tinguin entre 11 i 30 assalariats elegeixen entre ells, mitjançant sufragi lliure, personal, secret i directe, un delegat dels assalariats.

2. Els assalariats que pertanyin a empreses amb més de 30 assalariats elegeixen entre ells, mitjançant sufragi lliure, personal, secret i directe, un nombre de membres del comitè d’empresa d’acord amb l’escala següent:

a) A les empreses de 31 a 49 assalariats: tres membres.
b) A les empreses de 50 a 99 assalariats: cinc membres.
c) A les empreses de 100 a 199 assalariats: set membres.
d) A les empreses de 200 a 499 assalariats: nou membres.
e) A les empreses de més de 500 assalariats: onze membres.

Article 4. Procedència de la promoció d’eleccions

1. La promoció d’eleccions per elegir delegats dels assalariats o membres del comitè d’empresa es pot fer en els supòsits següents:
LesLleis.com

a) Quan no existeixen òrgans de representació dels assalariats en una empresa.
b) Quan finalitzi el mandat dels delegats de personal o del comitè d’empresa, durant els dos darrers mesos del mandat.
c) Quan es declari la nul·litat del procés electoral.


2. Poden fer-se eleccions parcials quan hi hagi vacants produïdes per dimissions, revocacions parcials, llocs pendents de cobrir per defunció o ajustament del nombre de representants per increments de plantilla. El mandat dels representants elegits finalitza al mateix temps que el dels altres representants ja existents en l’empresa.

3. Si bé es poden convocar eleccions per a la substitució de qualsevol membre del comitè d’empresa, es considera que aquest darrer manté total operativitat quan el nombre de membres sigui superior al 50% dels membres que el van configurar en el seu origen, amb un mínim de tres components. En cas contrari, s’han de convocar noves eleccions.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.