Carregant...
 

Decret 558/2022, del 22 de desembre del 2022


Decret 558/2022, del 22-12-20222, de modificació del Decret 177/2021, del 26 de maig, d’aprovació del Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial.

Exposició de motius

Diverses evolucions legals recents han afectat el que estableix el Decret 177/2021, del 26 de maig, d’aprovació del Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial i en requereixen la modificació amb la finalitat de professionalitzar l’activitat de conducció i maneig de vehicles llevaneu en la via pública i modificar els requisits formatius per obtenir les capacitacions per a les diferents categories professionals, i adaptar-lo al Marc andorrà de qualificacions (MAQ).

El Reglament relatiu a les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial vigent regula els requisits i les obligacions per obtenir les diferents capacitacions que s’hi recullen i atorga un certificat de capacitació no homologable.

Amb la creació del nou nivell educatiu de diploma professional inicial (DPI), i concretament el Programa de diploma professional inicial d’auxiliar de manteniment d’habitatges i instal·lacions, publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra el 28 de setembre del 2022, i un cop analitzats les competències i els coneixements que acrediten els alumnes que aconsegueixen el diploma, es considera que aquesta formació en concret és suficient com a requisit formatiu mínim per poder aspirar a l’obtenció de les capacitacions d’instal·lador de baixa tensió, instal·lador de molt baixa tensió i instal·lador de gas.

Posteriorment a la publicació del Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial mitjançant l’abans indicat Decret 177/2021, del 26 de maig, es va aprovar la Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions, que defineix els nivells educatius, alineada amb el Marc europeu de qualificacions per a l’aprenentatge permanent, i crea el Marc andorrà de qualificacions (en endavant, “MAQ”), que classifica en vuit nivells les qualificacions que s’ofereixen al Principat d’Andorra. Això fa necessari modificar els requisits formatius continguts en els apartats I, II i V de l’annex per a l’obtenció de les capacitacions per a les diferents categories professionals, i adaptar-los al MAQ.

D’altra banda, la Llei 12/2021, del 13 de maig, del Codi de la circulació –en endavant, “la Llei del Codi de la circulació”– preveu les diferents categories de permís de conduir necessàries per poder conduir vehicles llevaneu.

El punt 74 de l’annex I de la Llei del Codi de circulació defineix com a vehicle tractor i maquinària per a obres o serveis tot “vehicle especial autopropulsat, de dos o més eixos, concebut i construït per efectuar treballs en les obres o per realitzar determinats serveis, com tractors no agrícoles, excavadores, motoanivelladores, estenedores, fresadores, llevaneu carregadores, vibradores, compressors i maquinària similar”, i el punt 87 de la Llei esmentada defineix com a via la secció de tot camí, carrer o carretera oberts a la circulació pública.

La Llei del Codi de la circulació recull en el títol preliminar la responsabilitat, els drets i les obligacions als quals estan sotmesos aquest tipus vehicles i els seus usuaris. En tractar-se de vehicles que incorporen una varietat de formes i capacitat híbrida en la instal·lació de màquines i processos industrials, l’usuari ha de disposar d’un coneixement superior al que se li atorga en l’obtenció de la categoria de permís de conduir, un coneixement regulat per la Llei de seguretat i de qualitat industrial i basat en la informació i la formació de les prescripcions establertes per la Directiva de màquines vigent a la Unió Europea (UE).

No podem obviar la necessitat que en el maneig i la conducció d’aquest tipus de vehicles es compleixin els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

La finalitat d’aquesta nova capacitació és fonamentalment garantir que les persones que condueixen aquests vehicles i duen a terme les tasques inherents lligades a un tipus de vehicle com aquest les executin amb les màximes garanties de seguretat, qualitat i eficiència.

Per aquest motiu, s’ha de formar aquests conductors i cal garantir que qualsevol aspirant a conductor d’un vehicle llevaneu, de qualsevol tipus, disposa dels coneixements necessaris per desenvolupar aquesta tasca amb la màxima seguretat i eficàcia possibles, amb un reconeixement de l’experiència dels conductors d’aquesta mena de vehicles i una agilització dels terminis de formació i de contractació per assegurar la disponibilitat de persones qualificades.

Aquest canvi comporta establir una nova categoria professional, i per tant la disponibilitat de persones amb una capacitació reconeguda oficialment, amb una actualització periòdica d’aquesta capacitació mitjançant la inclusió de noves teories o tècniques que vagin sorgint en el temps. Alhora permet introduir la capacitació de conductor de vehicles llevaneu al Registre de capacitacions, d’acord amb el Decret del 19-12-2018 d’aprovació del Reglament de tramitació administrativa simplificada dels reglaments que desenvolupen la Llei de seguretat i qualitat industrial, per garantir i reconèixer l’experiència i la capacitació professional dels conductors d’aquest tipus de vehicles que ja exerceixen aquesta activitat.

Per tot el que s’ha exposat, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 22 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Decret de modificació del Decret 177/2021, del 26 de maig, d’aprovació del Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Decret de modificació del Decret 177/2021, del 26 de maig, d’aprovació del Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial

Article 1. Modificació de l’apartat I, “Instal·ladors de baixa tensió”, de l’annex

Es modifica el punt I, “Instal·ladors de baixa tensió”, de l’annex del Decret 177/2022, del 26 de maig, d’aprovació del Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial, que queda redactat de la manera següent:
LesLleis.com

I. Instal·ladors de baixa tensió

Són els instal·ladors descrits en el reglament vigent que regula les instal·lacions elèctriques de baixa tensió.

1. Requisits formatius: disposar, com a mínim, d’un títol de nivell 4 del Marc andorrà de qualificacions o equivalent, o d’un diploma professional inicial (DPI) d’auxiliar de manteniment d’habitatges i instal·lacions, i disposar, com a mínim, de les competències següents:

a) Tenir coneixements en:
i. Els diferents tipus d’instal·lacions elèctriques, segons el tipus de tensió i modalitat (contínua/alterna, monofàsica/trifàsica, amb neutre o sense…).
ii. Les proteccions elèctriques, els tipus de cables i els accessoris en les instal·lacions elèctriques.
iii. Els circuits electrònics.
iv. Els principis fonamentals de l’electricitat i l’electrònica que permetin calcular i entendre les instal·lacions.
v. Els aparells i els sistemes de mesura dels diferents elements que caracteritzen una instal·lació elèctrica.
vi. El funcionament dels equips elèctrics i motors.

b) Saber calcular i dissenyar:
i. Una instal·lació elèctrica que no requereix projecte, quadres elèctrics i de maniobra.
ii. Les proteccions elèctriques que cal emprar.
iii. Instal·lacions senzilles de telefonia i domòtica.
iv. Instal·lacions solars elèctriques que no requereixen projecte.

c) Saber determinar/redactar:
i. Esquemes elèctrics.
ii. Plànols.

d) Saber llegir i interpretar:
i. Una memòria tècnica.
ii. Esquemes elèctrics.
iii. Plànols.
iv. Fitxes tècniques de muntatge relacionades amb la baixa tensió.

e) Han d’executar (seguint plànols, esquemes o fitxes tècniques quan no siguin competents per dissenyar-los):
i. Instal·lacions elèctriques.
ii. Instal·lacions de telefonia i domòtica.
iii. Quadres elèctrics i de maniobra.
iv. Instal·lacions fotovoltaiques, inclosa la connexió a la xarxa.
v. Instal·lacions d’equips i motors elèctrics.

f) Saber fer el manteniment i les comprovacions oportunes, així com localitzar i reparar una avaria:
i. En equips i motors elèctrics bàsics.
ii. En una instal·lació elèctrica.
iii. En una instal·lació de telefonia i domòtica bàsiques.
iv. En instal·lacions fotovoltaiques.


2. Requisits mèdics:

S’ha d’estar en plena capacitat d’obrar. En cas de dubte es pot demanar un certificat mèdic o psicotècnic.

3. Altres requisits:

Cap altre requisit.”




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.