Carregant...
 

Reglament d’aplicació de mesures per reforçar la garantia de l’autonomia de l’exercici del vot per part de les persones amb discapacitat (Text refós per LesLleis.com)


Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest Reglament és el desenvolupament reglamentari de la Llei 44/2022, del 12 de setembre, de text consolidat qualificada del règim electoral i del referèndum (d’ara endavant, “Llei 44/2022”) pel que fa a les mesures d’accessibilitat i els suports adreçats a reforçar l’autonomia de l’exercici del vot per part de les persones amb discapacitat.
Article 2. Aspectes generals

1. Protecció de dades personals

Totes les persones que intervinguin en el procés electoral, en aplicació de les mesures d’accessibilitat per garantir el dret de les persones amb discapacitat a participar en els processos electorals, han d’observar les disposicions vigents en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

2. Certificats mèdics oficials

Els certificats mèdics que s’esmenten en aquest Reglament han de ser emesos mitjançant un certificat oficial per facultatius generalistes o especialistes autoritzats a exercir al Principat d’Andorra.

3. Formularis oficials i presentació

Es pot accedir als formularis oficials a què es refereix aquest Reglament adreçats al Govern, als comuns o a la Junta Electoral a través de la Seu Electrònica del Govern i es poden presentar per tramesa electrònica o presencial adreçada a “Eleccions”, indicant si són generals o comunals, dins els terminis establerts a la Llei 44/2022 i en aquest Reglament.
Article 3. Subjectes del drets

1. Persones amb discapacitat
LesLleis.com

Es consideren persones amb discapacitat, d’acord amb l’article 2.b de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, les persones que tenen deficiències físiques, mentals, intel·lectuals o sensorials a llarg termini que, en interactuar amb diverses barreres, poden impedir la seva participació plena i efectiva en la societat en igualtat de condicions amb les altres persones.

D’acord amb la normativa vigent, tenen la consideració de persones amb discapacitat les persones que tenen un grau de menyscabament que sigui igual o superior al 33%, valorat per la Comissió Nacional de Valoració (Conava), que s’acredita mitjançant la resolució corresponent.

2. Persones en situació de dependència

Als efectes d’aquest Reglament, s’equiparen a la condició de discapacitat les situacions de dependència que, d’acord amb el Reglament de regulació de la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covass) i d’establiment dels barems per a la valoració de la dependència i dels criteris d’assignació de recursos de suport de la Xarxa d’Atenció Sociosanitària, tinguin un grau 3 o superior de dependència valorat per la Covass, que correspon a les situacions de dependència greu, molt greu i total, i que s’acredita mitjançant la resolució corresponent. Per tant, totes les referències d’aquest Reglament que es fan a les persones amb discapacitat es considera que afecten també les persones en situació de dependència.

3. Persones en situació de malaltia greu

Les referències que es fan a aquestes persones, tant les que afecten la seva malaltia com les causes i conseqüències, a la Llei 44/2022 i a aquest Reglament, s’han d’acreditar, mitjançant certificat mèdic, emès d’acord amb el que estableix l’article 2.2 d’aquest Reglament.
Article 4. Formats accessibles

1. Els formats accessibles per facilitar la informació o per altres actuacions relatives a l’exercici del dret de vot de la persona amb discapacitat han de ser, ateses les barreres que es troben les persones amb discapacitat, els més efectius, adients i acceptats per exercir el seu dret de la manera més autònoma possible, i que, en tot cas, siguin compatibles amb el secret del vot.

2. Els formats bàsics que es poden emprar en general són: la tinta (amb diferents mides de lletra), la lectura fàcil (amb pictogrames i símbols o sense), el sistema Braille, l’audiodescripció, la llengua de signes, el suport sonor, el suport electrònic i la informació audiovisual subtitulada.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.