Carregant...
 

Decret 118/2023, del 8 de març del 2023


Decret 118/2023 del 8-3-2023 d’aprovació del Reglament de la classificació dels establiments d’allotjament turístic de la modalitat càmpings.

Exposició de motius

Vista la Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l’allotjament turístic, modificada per la Llei 19/2022, del 9 de juny, reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics, de modificació de la Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l’allotjament turístic, i de modificació de la Llei 13/2017, del 20 de setembre, de creació de la societat pública Andorra Turisme, SAU, pel que fa a la modificació dels articles 15, 16, 17 i 19 i l’addició de l’article 18 bis, que en la secció quarta estableix que tenen la consideració d’establiments de càmping els allotjaments turístics constituïts en una unitat empresarial d’explotació, inscrits al Registre de Comerç, dedicats a prestar, amb altres serveis de caràcter complementari o sense, allotjament a les persones en espais de terreny delimitats, dotats i condicionats per a l’ocupació temporal, dedicats a la convivència agrupada de persones, i que han de reunir els requisits mínims que es determinin reglamentàriament quant a les característiques i el contingut de les unitats d’acampada o d’allotjament, la seva capacitat, així com la prestació i la qualitat dels serveis;

Vist l’article 16 de la Llei, els establiments de càmping, d’acord amb les seves característiques bàsiques, es distribueixen en cinc grups:

1. Càmpings
2. Zones d’acampada
3. Glàmping
4. Àrees d’acollida d’autocaravanes
5. Àrees d’estada d’autocaravanes


Tots ells han de complir els requisits per a l’activitat que s’estableixen en les lleis 16/2017 i 19/2022 i en aquest Reglament que les desenvolupa, així com la prestació i la qualitat dels serveis que la normativa específica determini.

Aquest Reglament està estructurat en tres capítols, vuit seccions, una disposició transitòria i una disposició derogatòria, per ordenar millor els seus preceptes i fer-lo, en general, més entenedor.

A proposta del ministre de Turisme i Telecomunicacions en funcions, el Govern, en la sessió del dia 8 de març del 2023, decreta:
Article únic

S’aprova el Reglament de la classificació dels establiments d’allotjament turístic de la modalitat càmpings, que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de la classificació dels establiments d’allotjament turístic de la modalitat càmpings

Capítol primer. Classificació dels establiments d’allotjament turístic de la modalitat càmpings


Secció primera. Modalitat càmpings

Article 1. Definició

Tenen la consideració d’establiments de càmping els allotjaments turístics constituïts en una unitat empresarial d’explotació, inscrits al Registre de Comerç, dedicats a prestar, amb altres serveis de caràcter complementari o sense, allotjament a les persones en espais de terreny delimitats, dotats i condicionats per a l’ocupació temporal, dedicats a la convivència agrupada de persones, i amb accés directe per una carretera, excepte per al grup de glàmping.

Els establiments de la modalitat càmpings han d’estar dividits en unitats d’acampada, que és un espai de terreny destinat a la ubicació d’un vehicle (excepte el grup de glàmping) i d’un element d’allotjament que pot ser mòbil, semimòbil o fix, amb independència que la propietat correspongui als clients o al titular de l’explotació, i d’acord amb els requisits establerts per a cada grup.

1. S’entén per elements d’allotjament mòbils les tendes de campanya, caravanes, autocaravanes o qualsevol enginy que pugui ser remolcat per un vehicle de turisme.
2. S’entén per elements d’allotjament semimòbils els habitatges mòbils o qualsevol altre tipus d’allotjament amb rodes que necessiti un transport especial per circular per carretera.
3. S’entén per elements d’allotjament fixos els bungalous, les bordes no destinades a borda rural, les cases geodèsiques o altres instal·lacions similars que continguin algun element de fonament fix.


En les zones d’acampada, les àrees d’acollida d’autocaravanes i les àrees d’estada d’autocaravanes no pot haver-hi elements d’allotjament semimòbils ni fixos.
Article 2. Grups de la modalitat càmpings

Els establiments de la modalitat càmpings es distribueixen en cinc grups:

1. Càmpings
2. Zones d’acampada
3. Glàmping
4. Àrees d’acollida d’autocaravanes
5. Àrees d’estada d’autocaravanes


Poden utilitzar la denominació corresponent a cada grup els establiments que compleixen com a mínim els requisits establerts en aquest Reglament per ésser classificats en el grup i la categoria corresponents.
Article 3. Requisits mínims per a la classificació dins de la modalitat càmpings

Els establiments que no reuneixin els requisits mínims per a la classificació dins d’un dels grups d’allotjament de la modalitat càmpings no poden utilitzar la seva denominació. La utilització de denominacions, rètols i distintius diferents dels que corresponen d’acord amb la seva classificació comportarà la imposició de la sanció que correspongui en el marc d’un expedient sancionador i de conformitat amb la Llei general de l’allotjament turístic vigent.
Article 4. Establiments comercials d’utilització pública

Els establiments de la modalitat càmpings tenen la consideració d’establiments comercials d’utilització pública, sense perjudici que es puguin dictar normes de règim intern sobre l’ús dels seus serveis i de les seves instal·lacions.
Article 5. Obligacions administratives

Els establiments de la modalitat càmpings estan constituïts en una unitat empresarial d’explotació, degudament inscrita al Registre de Comerç, amb l’objecte propi de l’activitat comercial de càmping.

La unitat empresarial d’explotació d’un establiment de la modalitat càmpings ha d’estar composta per una única titularitat empresarial, ha de disposar com a mínim de dos unitats d’acampada o d’estacionament d’autocaravanes (excepte en el cas del glàmping), i ha de desenvolupar l’activitat de forma habitual.

En cas que en un establiment d’allotjament turístic el servei de restauració sigui proporcionat per una tercera persona amb un número de registre de comerç diferent del de l’allotjament turístic, aquest establiment ha de complir els requisits següents:

1. El servei ha de correspondre a l’exigit a la categoria de l’establiment.
2. La persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat de tots els serveis amb referència a la normativa davant de l’Administració, pel que fa als clients de l’allotjament, és el titular del registre de l’allotjament.
3. El servei de restauració s’ha de prestar en el mateix recinte del càmping o del complex turístic de l’allotjament.
4. El servei de restauració ha d’estar obert com a mínim en les mateixes dates que el càmping.


Sempre que sigui sota una única titularitat empresarial d’explotació, un establiment de la modalitat càmpings pot formar part d’un complex turístic (resort). S’entén per complex turístic un conjunt d’allotjaments turístics d’igual o diferent grup, amb instal·lacions i serveis comuns situats al mateix recinte, destinats a desenvolupar una activitat comuna. Els serveis de recepció, bar, restaurant i tots els que es tinguin en compte a l’hora de validar la classificació poden ser compartits entre els allotjaments turístics que constitueixen el complex turístic.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.