Carregant...
 

Decret 513/2023, del 2 de novembre del 2023


Decret 513/2023, del 2-11-2023, d’aprovació del Decret de modificació de l’annex del Reglament d’aplicació núm. 20, “Nomenclatura general d’actes professionals, procediments i pròtesis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social”, en relació amb els actes mèdics en modalitat no presencial.

Exposició de motius

En data 22-12-2022 es va aprovar el Decret 551/2022, d’aprovació del Decret de modificació de l’annex del Reglament d’aplicació núm. 20, “Nomenclatura general d’actes professionals, procediments i pròtesis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social”, en relació amb les lletres clau i les condicions de prestació dels actes mèdics en modalitat no presencial.

Aquest Decret va modificar les tarifes de les consultes mèdiques en modalitat no presencial per adaptar-les a les tarifes existents en modalitat presencial. També va modificar les condicions en què es duen a terme les visites no presencials (VNP). Així, entre altres coses, va establir que les VNP s’han de fer per videotransmissió, llevat de la VNP d’intercanvi d’informació o per a tramitacions que es poden dur a terme telefònicament si la situació ho justifica.

En el marc dels treballs duts a terme per racionalitzar l’ús dels recursos sanitaris, s’ha vist necessari aplicar mecanismes que promoguin l’atenció per part del Servei d’Urgències dels casos que requereixin aquest recurs i que n’evitin la saturació amb casos que poden ser atesos pels professionals mèdics d’atenció primària. Amb aquest objectiu s’ha desenvolupat el procediment de derivació inversa des del Servei d’Urgències al professional mèdic referent o d’atenció primària.

La derivació inversa és un procediment que aplica el Servei d’Urgències a determinats usuaris, als quals redirigeix de manera voluntària per ser atesos pel professional mèdic d’atenció primària en un màxim de 48 hores de manera presencial, telemàtica o telefònica, segons criteri mèdic. Aquest procediment s’aplica tan sols als usuaris de més de 16 anys que, una vegada valorats amb el sistema de triatge, compleixin els criteris de baix nivell d’urgència i baixa complexitat.

Tenint en compte el que s’ha exposat, escau actualitzar el Decret que regula les condicions de prestació dels actes mèdics en modalitat no presencial, per preveure la possibilitat de prestar l’atenció en modalitat telefònica en cas de derivació inversa.

Amb aquest Decret es deroga el que s’estableix al Decret 551/2022, del 22-12-2022, d’aprovació del Decret de modificació de l’annex del Reglament d’aplicació núm. 20, “Nomenclatura general d’actes professionals, procediments i pròtesis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social”, en relació amb les lletres clau i les condicions de prestació dels actes mèdics en modalitat no presencial.

Vist l’informe del Consell d’Administració de la CASS de data 24 d’octubre del 2023;

A proposta de la ministra de Salut, el Govern, en la sessió del 2 de novembre del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article 1. Definició de visita mèdica no presencial i derivació inversa

Visita mèdica no presencial (VNP): és la que un metge d’atenció primària o un metge especialista du a terme a distància per mitjans telemàtics.

Derivació inversa: és el procediment que aplica el Servei d’Urgències als usuaris a partir de 16 anys que, una vegada valorats amb el sistema de triatge, compleixen els criteris de baix nivell d’urgència i baixa complexitat. Aquests usuaris són redirigits de manera voluntària per ser atesos pel professional mèdic referent o pel professional mèdic d’atenció primària en un màxim de 48 hores. L’atenció es duu a terme preferentment de manera presencial, però a criteri mèdic també es pot efectuar de manera no presencial.
Article 2. Requisits i característiques de les visites no presencials

1. La VNP s’ha de fer per videotransmissió, llevat de la VNP per derivació inversa (CDI) i de la VNP d’intercanvi d’informació o per a tramitacions (CMT), previstes en l’annex, que es poden dur a terme telefònicament si la situació ho justifica.

2. El sistema i el procés de videotransmissió es fa mitjançant una plataforma específica habilitada especialment per garantir la intimitat de l’usuari i la confidencialitat de la informació que s’intercanviï durant la visita, així com el secret professional.

3. La VNP ha de complir les condicions següents:

a) S’ha de dur a terme quan hi hagi una demanda d’atenció mèdica per part de l’usuari i sempre que el metge tractant consideri la idoneïtat de la visita telemàtica enfront de la presencial.
b) Cal disposar del consentiment informat en què l’usuari accepti dur a terme visites en la modalitat no presencial. Aquest consentiment s’ha de fer constar en la història clínica compartida de l’usuari del sistema sanitari públic (HCCA).
c) S’ha d’anotar la VNP a l’agenda de l’eina que suporta l’HCCA.
d) Quan l’usuari és menor de setze anys, la VNP es du a terme amb el consentiment informat dels pares o tutors legals i amb la seva presència, llevat de situacions justificades. Aquest consentiment s’ha de fer constar en l’HCCA.
e) El metge tractant o el seu reemplaçant ha d’haver assistit presencialment l’usuari durant els darrers divuit mesos, i haver-ne deixat constància a l’HCCA, excepte en cas d’urgència justificada segons el que preveu l’article 4, apartat b.
f) El contingut assistencial de la VNP s’ha de registrar en l’HCCA (a l’apartat Evolutiu), en què s’ha de fer constar el motiu i el curs clínic de la VNP.
g) Les VNP no són delegables a altres professionals mèdics, llevat de la VNP en el marc d’una derivació inversa.


4. Dins la via preferent, la VNP no pot ser una via d’accés directe a l’especialista que no hagi atès prèviament l’usuari, excepte en casos degudament justificats a criteri del metge referent.
LesLleis.com

5. No està indicat efectuar una visita no presencial en els supòsits següents:

a) En les situacions en què l’usuari presenti signes clínics d’alarma.
b) Quan es plantegin dubtes en relació amb el diagnòstic que puguin ser resolts amb una exploració física o requereixin una maniobra terapèutica.
c) Quan l’estat o la condició de l’usuari posin de manifest dificultats de comunicació i/o comprensió.
d) Quan sigui necessari informar d’una situació sensible o mal pronòstic.
e) En els casos en què no es pugui garantir la confidencialitat o la intimitat de l’acte mèdic.
f) Quan no es puguin complir els requisits previstos en aquest Decret o qualsevol altra situació en què, a criteri mèdic, la VNP no permeti oferir una assistència adequada a l’usuari.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.