Carregant...
 

Decret 330/2024, del 4-9-2024, pel qual s’aprova el Reglament d’escolarització d’alumnes als centres educatius del Principat d’Andorra.


Exposició de motius

Aquest Decret regulador dels processos d’inscripció, de canvi de centre o sistema educatiu i de baixa escolar a Andorra emergeix de la necessitat d’establir un marc normatiu clar, transparent i equitatiu per a la gestió dels processos relacionats amb l’escolarització dels estudiants al Principat d’Andorra, en base a les disposicions establertes a la Llei qualificada d’educació del 3 de setembre del 1993.

La convivència de diversos sistemes educatius al país, juntament amb el dret a l’elecció del sistema educatiu, posa de manifest la importància de comptar amb un marc normatiu que reguli aquests processos de manera eficient i coherent i garanteixi al mateix temps la igualtat d’oportunitats per a tots els estudiants, independentment del sistema educatiu escollit.

En aquest sentit, aquest Decret té com a objectiu principal establir els procediments, els criteris i les garanties necessàries per assegurar una gestió adequada del procés d’inscripció dels alumnes en els diferents nivells educatius, així com dels processos de canvi de centre o sistema educatiu i de les baixes escolars.

Mitjançant aquesta regulació es pretén garantir que tots els estudiants del Principat d’Andorra puguin accedir a una educació de qualitat i adaptada a les seves necessitats i preferències, alhora que es promou la transparència, la igualtat d’oportunitats i el respecte pels drets educatius fonamentals.

Així, mitjançant aquest Decret, es busca contribuir a la millora de l’estructura educativa del Principat d’Andorra, assegurant una gestió eficient i equitativa dels processos d’inscripció, canvi de centre o sistema educatiu i baixes escolars, en consonància amb els principis de justícia social i inclusió educativa.

Amb aquesta exposició de motius, es posa de manifest la necessitat i la importància d’aquest Decret regulador en el context de garantir una educació de qualitat i equitativa per a tots els estudiants del Principat d’Andorra, per contribuir a la construcció d’una societat més justa i cohesionada a través de l’educació.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, el Govern, en la sessió del 4 de setembre del 2024, aprova aquest Decret, amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’escolarització d’alumnes als centres educatius del Principat d’Andorra.

Reglament d’escolarització d’alumnes als centres educatius del Principat d’Andorra

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. Aquest Decret, d’acord amb el que estableix la Llei qualificada d’educació del 3 de setembre del 1993, té com a objectiu regular el procés d’inscripció dels alumnes en els diferents nivells educatius exceptuant els estudis d’ensenyament superior i incloent els nivells de maternal, primera ensenyança, segona ensenyança, batxillerat i formació professional, tant en els centres educatius públics com privats o d’educació especial del Principat d’Andorra.

2. Aquest Decret s’aplica a tots els centres educatius reconeguts pel Govern d’Andorra i regits per la legislació vigent en matèria d’educació, incloent-hi escoles públiques dels tres sistemes educatius i els centres educatius privats establerts legalment al país.

3. Les disposicions d’aquest Decret tenen caràcter vinculant per a tots els actors involucrats en el procés d’inscripció.

4. Aquest Decret estableix els procediments, els criteris i les condicions necessàries per a una inscripció escolar amb l’objectiu de garantir l’accés a una educació de qualitat per a tots els estudiants del Principat d’Andorra.
Article 2. Principis generals

1. El procés d’inscripció dels alumnes es regeix pels principis fonamentals següents:

a) Igualtat d’oportunitats: tots els estudiants tenen igualtat d’oportunitats per accedir a l’educació, sense importar la seva situació socioeconòmica, l’origen, el gènere o qualsevol altre factor.
b) No-discriminació: es prohibeix qualsevol forma de discriminació en el procés d’inscripció basada en raons de raça, religió, discapacitat, orientació sexual o qualsevol altra característica protegida per la llei.
c) Transparència: les autoritats educatives i els centres escolars han de garantir la transparència en tot el procés d’inscripció, proporcionant informació clara i accessible sobre els requisits, els criteris i els procediments que cal seguir.


2. Tots els infants tenen reconegut el dret a l’educació bàsica, la qual és obligatòria, en virtut dels principis establerts en la legislació.

3. Els pares o tutors legals tenen el dret a optar per un dels sistemes educatius disponibles, incloent el sistema andorrà, francès i espanyol, en consonància amb el dret a la llibertat d’elecció educativa i el respecte per la diversitat cultural i lingüística del Principat d’Andorra.
Article 3. Condicions per a la inscripció escolar

1. Per poder ser inscrit en un centre educatiu del Principat d’Andorra, els alumnes han de complir les condicions següents:

a) És un requisit indispensable que els alumnes que vulguin ser escolaritzats en el nivell de maternal hagin complert tres anys abans de finalitzar el curs escolar corresponent.
b) És obligatori que els alumnes visquin de forma real i efectiva al Principat d’Andorra.
c) En el cas que els alumnes siguin nacionals però no resideixin al Principat d’Andorra i desitgin ser escolaritzats en centres del país, caldrà que aportin un certificat d’empadronament del lloc de residència com a prova de la seva situació residencial.

LesLleis.com

2. L’incompliment de qualsevol d’aquestes condicions pot implicar la negació de la inscripció en el centre educatiu corresponent.
Article 4. Situació de baixa escolar

1. La situació de baixa escolar es defineix per la situació en què l’alumne no està inscrit en cap centre escolar al llarg d’un curs escolar.

2. La baixa escolar només s’atorga pels motius següents:

a) Quan l’estudiant hagi completat l’educació bàsica i no vulgui prosseguir els estudis.
b) En cas que l’estudiant decideixi aturar voluntàriament els seus estudis no obligatoris.
c) Si l’estudiant trasllada la seva residència fora del país.


3. En tots aquests casos, la sol·licitud de baixa escolar s’haurà de presentar segons el procediment establert a l’article 12 d’aquest Reglament.
Article 5. Definició del Cens Escolar

El Cens Escolar és el registre oficial de tots els estudiants inscrits en els nivells d’educació maternal, primera ensenyança, segona ensenyança, batxillerat i formació professional dels centres públics i privats del Principat d’Andorra. Aquest Cens inclou informació sobre la identitat, la data de naixement, el curs i el nivell educatiu, el sistema educatiu escollit, la nacionalitat i la residència de cada estudiant, així com dades sobre la seva mobilitat escolar.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.