Decret 355/2024, del 18-9-2024, d’aprovació del Reglament de regulació del Cos de Voluntaris de Protecció Civil.
Índex
[Mostra/Amaga]Exposició de motius
La solidaritat, l’altruisme i el compromís social, com a virtuts que han estat presents de forma constant en la història de la humanitat, han donat lloc a moviments associatius i de voluntariat amb una llarga tradició a Andorra, i constitueixen valors i principis en els quals s’inspira fortament l’acció de la protecció civil.El capítol segon del títol II de la Llei 28/2022, del 14 de juliol, qualificada de protecció civil preveu la constitució del Cos de Voluntaris de Protecció Civil (també anomenat “Grup d’Intervenció i Suport de Protecció Civil”) com a mitjà perquè les persones i entitats que així ho vulguin puguin col·laborar regularment, de manera voluntària i desinteressada, en les tasques de protecció civil, i per possibilitar així la participació ciutadana des d’un punt de vista de contribució de les persones i de les entitats, amb un sentiment de solidaritat i d’ajut mutu.
La normativa en qüestió estableix quins són els drets i els deures de les persones voluntàries de protecció civil, i es remet principalment al contingut de la Llei 90/2010, del 16 de desembre, del voluntariat d’Andorra i a la normativa aplicable restant.
Alhora, la Llei 28/2022, del 14 de juliol, qualificada de protecció civil també preveu quin és l’àmbit d’actuació del Cos de Voluntaris de Protecció Civil.
La disposició final vuitena de la normativa esmentada estableix que el Cos de Voluntaris de Protecció Civil ha de ser objecte de regulació pel Govern, per la via reglamentària, en el termini màxim d’un any des de la data de l’entrada en vigor de la dita Llei.
És així que el Govern ha elaborat aquest Reglament de regulació del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, que s’estructura en cinc capítols que contenen vint-i-quatre articles i dos annexos.
El capítol primer conté les disposicions generals, entre les quals es fa referència a l’objecte i la naturalesa del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, així com als seus àmbits d’actuació.
El capítol segon es refereix a la constitució del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, a les condicions d’incorporació dels seus membres i als drets i deures d’aquests darrers.
El capítol tercer està dedicat a les normes de funcionament intern i a la creació del grup tècnic de seguiment del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, i detalla la seva estructura i les seves competències.
El capítol quart fa referència a l’organització del Cos de Voluntaris de Protecció Civil.
El capítol cinquè explica quina és l’operativitat del Cos de Voluntaris de Protecció Civil.
Finalment, els dos annexos contenen documentació d’interès en el marc del funcionament del Cos de Voluntaris de Protecció Civil.
Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 18 de setembre del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic
S’aprova el Reglament de regulació del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Reglament de regulació del Cos de Voluntaris de Protecció Civil
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Objecte
L’objecte d’aquest Reglament és:
1. Regular el funcionament del Cos de Voluntaris de Protecció Civil (d’ara endavant, “CVPC”), definir-ne l’àmbit d’actuació, la composició, el procés d’incorporació, la formació, els drets i deures, l’organització i les actuacions que pot dur a terme.
2. Regular les relacions que es poden establir entre el Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències (d’ara endavant, “DPCGE”) i les persones físiques, les entitats i les organitzacions que vulguin formar part del CVPC.
Article 2. Naturalesa i adscripció
El CVPC desenvolupa activitats d’interès general amb caràcter voluntari, altruista, responsable i solidari mitjançant el DPCGE, adscrit al ministeri encarregat de l’interior. El seu funcionament s’integra de manera general dins de l’estructura organitzativa d’aquest Departament, sense que això constitueixi per si mateix cap vincle laboral o funcional dels seus integrants amb el Govern.
Els voluntaris en actiu desenvolupen les actuacions previstes en aquest Reglament fora de l’àmbit d’una relació laboral, funcionarial, mercantil o de qualsevol altre tipus de relació retribuïda.
Article 3. Àmbits d’actuació
Les actuacions dels integrants del CVPC s’orienten a la prevenció de riscos, la sensibilització de la població, la col·laboració en accions de solidaritat i de prevenció, i el suport, el reforç i la cooperació amb els grups d’actuació en les situacions d’emergència, catàstrofe, calamitat pública o risc greu que ho requereixin, així com a la col·laboració en la recuperació i el retorn a la normalitat després de situacions d’emergència.
Les seves actuacions es porten sempre a terme sota la dependència funcional del DPCGE, les instruccions del qual han de ser seguides estrictament per les persones voluntàries, tot i que operativament poden integrar-se en altres grups d’actuació i dependre funcionalment i de manera puntual d’altres comandaments.
Article 4. Assegurança
El DPCGE ha de contractar una o diverses pòlisses d’assegurances d’accident que cobreixin els riscos en què puguin incórrer els membres del CVPC en l’execució de les tasques de protecció civil, i ha de subscriure també una o diverses pòlisses d’assegurances de responsabilitat civil o altres garanties financeres equivalents per cobrir la responsabilitat civil d’aquests membres pels danys que puguin causar a tercers i als seus béns en l’exercici de les seves funcions com a CVPC.
Article 5. Foment
Les administracions públiques han de fomentar i promoure la vinculació voluntària i desinteressada de la ciutadania i dels treballadors públics en les tasques de protecció civil mitjançant campanyes d’informació, divulgació i reconeixement de les activitats que es desenvolupin en l’àmbit de la protecció civil.
Capítol segon. Constitució del Cos de Voluntaris de Protecció Civil, situació dels seus components, drets i deures
Secció primera. Composició, requisits i procés d’incorporació
Article 6. Composició
La col·laboració regular, de manera voluntària i desinteressada, en les tasques de protecció civil es pot dur a terme personalment o a través de les entitats i organitzacions amb les quals el DPCGE estableixi un conveni de col·laboració.
1. El CVPC està integrat per:
- Persones físiques, majors d’edat i residents al territori andorrà que vulguin col·laborar en tasques de protecció civil.
- Entitats i organitzacions que vulguin col·laborar en les tasques de protecció civil.
- Funcionaris o agents de les administracions públiques que ho sol·licitin voluntàriament i que per raó de les seves condicions i del lloc de treball que ocupin siguin seleccionats pel DPCGE. Aquestes persones formen el Grup d’Intervenció i Suport de l’Administració Pública.
- Entitats i organitzacions que vulguin col·laborar en les tasques de protecció civil.
- Funcionaris o agents de les administracions públiques que ho sol·licitin voluntàriament i que per raó de les seves condicions i del lloc de treball que ocupin siguin seleccionats pel DPCGE. Aquestes persones formen el Grup d’Intervenció i Suport de l’Administració Pública.
LesLleis.com
2. No poden formar part del CVPC les persones que, en cas d’emergència, formin part d’alguns dels cossos especials del Principat ni de cap organització i/o institució humanitària que dins del seu àmbit d’actuació tingui per objecte desenvolupar part de les seves activitats en situacions de greu risc col·lectiu, catàstrofe o calamitat pública, o que per la seva activitat laboral habitual hagin de participar necessàriament en una situació d’emergència.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.