Sentència 34-2024 del TSJA. Impost sobre societats. Règim especial de societats d’explotació internacional d’actius intangibles. Obligació de presentar comunicació per acollir-se al règim transitori.
Extracte facilitat per Strategos
Resum: La controvèrsia del plet es circumscriu a determinar si el contribuent pot aplicar o no el règim transitori previst per la derogació del règim especial de societats que realitzen explotació internacional d’intangibles o intervenen en el comerç internacional. Aquest règim transitori permet al contribuent reduir la seva base de tributació substancialment en l’impost sobre societats.En aquest sentit, la Llei 6/2018, del 19 d’abril establia, entre d’altres, els següents requisits per aplicar l’esmentat règim:
• Què l’obligat tributari estigui aplicant el règim especial i n’hagés sol·licitat la seva autorització abans de l’1 de juliol del 2017.
• Els obligats tributaris presentessin una comunicació al ministeri encarregat de les finances en la qual identifiquin els actius, béns, drets o prestacions de serveis preexistents en relació amb els quals optin per aplicar el règim transitori.
• Els obligats tributaris presentessin una comunicació al ministeri encarregat de les finances en la qual identifiquin els actius, béns, drets o prestacions de serveis preexistents en relació amb els quals optin per aplicar el règim transitori.
L’apel·lant no havia presentat l’esmentada comunicació i, en conseqüència, se li havia denegat l’aplicació de l’esmentat règim per part de l’Administració i, posteriorment, per part del Tribunal unipersonal del Batlle.
En el mateix sentit resol el Tribunal Superior de Justícia, aquest considera que “l’aplicació del règim transitori estava condicionada en l’exercici inicial, com s’ha dit, a la presentació de la comunicació referida, mentre que, respecte de períodes impositius posteriors, només s’havien de comunicar les modificacions substancials que es produïssin”.
Resolució: Desestima el recurs d’apel·lació de l’obligat tributari i confirma la sentència apel·lada (Tribunal unipersonal del Batlle, Secció Administrativa, del 17 d’octubre de 2023).
Aquesta valoració no ofereix consells específics per a situacions determinades i concretes. Demaneu assessorament jurídic abans d’entaular accions concretes, en vista de les circumstàncies de cada assumpte.
C. Prat de la Creu, 59-65
Escala A, 2a planta
AD500 Andorra la Vella
+376 805 705
strategos@strategos.ad
OBJECTE: TRIBUTS. Impost sobre societats. Règim especial de societats d’explotació internacional d’actius intangibles. Obligació de presentar comunicació per acollir-se al règim transitori.
Tribunal Superior de Justícia
Sala Administrativa
TSJA.- 0000088/2023
ORIGEN.- 1000022/2023 - 0
NIG: 5300545320230000040
SENTÈNCIA 34-2024
PARTS:
Apel·lant: CE SLRepresentant: Sra. AHD
Advocada: Sra. CPG
Advocada: Sra. CPG
Apel·lat: GOVERN D’ANDORRA
Representant: Sra. VA
Advocada: Sra. EVC
Advocada: Sra. EVC
COMPOSICIÓ DEL TRIBUNAL:
President: | Sr. Albert ANDRÉS PEREIRA |
Magistrades: | Sra. Elsa PUIG MUÑOZ Sra. Alexandra CORNELLA SOLÀ |
Andorra la Vella, el 23 de juny de 2024.
El Tribunal Superior de Justícia, Sala Administrativa, ha vist el recurs d’apel·lació a les actuacions número 1000022/2023.
LesLleis.com
En la tramitació d’aquestes actuacions han estat observades les prescripcions legals, i ha estat ponent el magistrat Sr. Albert ANDRÉS PEREIRA, el qual expressa el parer del Tribunal.
ANTECEDENTS DE FET
1.- La representació de l’entitat “CE SL” va interposar demanda contra el Govern, en què impugnava la resolució de la Comissió Tècnica Tributària de 12 de desembre de 2022, que havia desestimat el recurs formulat contra la resolució i les liquidacions provisionals emeses l’11 d’octubre de 2022 per la Direcció adjunta d’Inspecció Tributària del Departament de Tributs i Fronteres, en relació a l’impost sobre societats i als exercicis 2018, 2019 i 2020.La sentència de 17 d’octubre de 2023 del Tribunal unipersonal del Batlle va desestimar la demanda, declarant que la resolució impugnada era ajustada a dret i als fins que legitimen l’activitat administrativa.
2.- La representació de l’entitat agent ha interposat recurs d’apel·lació contra la referida sentència de la Batllia, el qual es fonamenta, en síntesi, en les següents al·legacions:
a) La recurrent va fer l’alta censal corresponent abans d’iniciar les seves operacions, i la normativa aplicable no estableix l’obligació d’una nova alta per aplicar el règim transitori que ja estava aplicant la societat.
b) No existeix cap disposició en la Llei 6/2018 que comporti la pèrdua del règim transitori per l’incompliment d’una obligació formal.
b) No existeix cap disposició en la Llei 6/2018 que comporti la pèrdua del règim transitori per l’incompliment d’una obligació formal.
3.- La representació del Govern s’ha oposat al recurs i ha sol·licitat que es confirmi íntegrament la sentència apel·lada. Considera que la part agent ha reproduït substancialment els mateixos arguments que va exposar en la instància, i que la sentència de la Batllia segueix els criteris establerts en la sentència d’aquesta Sala núm. 47-2023, de 26 de setembre.
4.- En haver estat acordada la substitució de la vista oral pel tràmit de conclusions, les parts van presentar els escrits corresponents, en els quals van reproduir substancialment les al·legacions que anteriorment havien formulat.
El contingut d’aquest text
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits
La subscripció a LesLleis.com inclou:
- Accés il·limitat als textos refosos de lleis i reglaments
- Lectura de textos legals vigents anteriors al BOPA
- Inclusió de texts a demanda
- Sense publicitat