Carregant...
 

Consulta vinculant en relació amb la tributació de la donació de valors representatius de la participació en els fons propis d’una societat andorrana.

Número de consulta CV0309-2024
Data d'emissió 09/05/2024
Normativa Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques

Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l'entitat que la formula

El Sr. A, actuant en nom propi, MANIFESTA:

Que, mitjançant el present escrit, i amb base en el què disposa l’article 65 del Decret legislatiu del 7-02-2018 de publicació del text refós de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari, SOL·LICITA:

Que per part d’aquest Departament es resolgui la consulta tributària que es formula de conformitat amb els següents

ANTECEDENTS

I.- El sol·licitant és soci de la societat mercantil X, inscrita en el Registre de Societats d’Andorra.

II.- Mitjançant escriptura atorgada pel Notari, en què es va constituir la societat X, el sol·licitant en va subscriure i desemborsar vint (20) participacions socials, les què en segueix mantenint la plena propietat.

III.- Des de la data de constitució de la societat, el sol·licitant ha mantingut, ininterrompudament, la propietat d’un percentatge superior al 25% del seu capital social.

IV.- Atès que el sol·licitant té la intenció de fer donació de dues (2) participacions socials de les subscrites a la constitució de la societat X, a dos treballadors de la mateixa - una a cadascun-, els qui no tenen cap tipus de relació de parentiu amb el sol·licitant, es formula la present:

CONSULTA TRIBUTÀRIA
LesLleis.com

Segons la redacció vigent de l’article 5 apartat m) de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, estan exemptes de l’impost les rendes següents:

l) Les rendes que es posin de manifest en les transmissions lucratives per la mort de l’obligat tributari. L’exempció s’estén a les rendes que s’hagin d’integrar en la base de tributació de l’obligat tributari per aplicació de l’apartat 2 de l’article 4 de la Llei 17/2017, del 20 d’octubre, del règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, en els casos en què es transmetin accions o participacions en entitats rebudes en el marc de les operacions cobertes pel règim fiscal esmentat.
m) Les rendes derivades de transmissions lucratives inter vivos sempre que es facin en favor de persones físiques que estiguin unides al transmitent per vincles de parentiu, inclòs el cònjuge i la parella en el cas d’unions estables de parella, segons es defineixen a la normativa reguladora de les unions estables de parella, per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent o col·lateral, fins al tercer grau inclusivament. En tot cas, a efectes impositius, els elements patrimonials rebuts com a conseqüència d’aquestes transmissions es valoren pel mateix valor fiscal que tenien en seu del transmitent abans de la transmissió. Els elements patrimonials adquirits conserven la data d’adquisició que tenien en seu del transmitent.
L’exempció s’entén a les rendes que s’hagin d’integrar en la base de tributació de l’obligat tributari per aplicació de l’apartat 2 de l’article 4 de la Llei 17/2017, del 20 d’octubre, del règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, en els casos en què es transmetin accions o participacions en entitats rebudes en el marc de les operacions cobertes pel règim fiscal esmentat. No obstant això, a efectes impositius, els elements patrimonials rebuts com a conseqüència d’aquestes transmissions es valoren pel mateix valor fiscal que tenien en seu del transmitent abans de la transmissió. Els elements patrimonials adquirits conserven la data d’adquisició que tenien en seu del transmitent.


Segons la redacció vigent de l’apartat k) del mateix article, s’estableix una exempció en la tributació per IRPF en els supòsits següents:

k) Els guanys i les pèrdues de capital obtinguts com a conseqüència de la transmissió o el reemborsament de les accions o participacions en qualsevol organisme d’inversió col·lectiva regulat en la normativa aplicable a aquests organismes, així com els guanys i les pèrdues de capital obtinguts com a conseqüència de les transmissions de valors representatius de la participació en els fons propis d’entitats, quan el transmitent, individualment o conjuntament amb entitats vinculades segons el que preveu la Llei de l’impost sobre societats o amb altres persones unides per vincles de parentiu, inclòs el cònjuge i la parella en el cas d’unions estables de parella, segons es defineixen a la normativa reguladora de les unions estables de parella, per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent o col·lateral, fins al tercer grau inclusivament, no hagi tingut una participació superior al 25% en el capital, els fons propis, els resultats o els drets de vot de l’entitat en els dotze mesos anteriors al moment de la transmissió.
No obstant el que s’estableix en el paràgraf anterior, també n’estan exempts els guanys i les pèrdues de capital obtinguts com a conseqüència de la transmissió d’aquests valors quan existeixi una participació, computada en els termes indicats, superior al 25% en el capital, els fons propis, els resultats o els drets de vot de l’entitat en els dotze mesos anteriors al moment de la transmissió, quan l’obligat tributari hagi posseït la propietat dels valors objecte de transmissió, com a mínim, durant els deu anys anteriors a la transmissió.
No s’aplica l’exempció prevista en aquest apartat a les rendes obtingudes per la transmissió de valors representatius de la participació en els fons propis d’entitats, així com la cessió de drets reals sobre aquestes participacions, quan almenys el 50% de l’actiu de les entitats esmentades estigui compost, de forma directa o indirecta, per béns immobles situats al Principat d’Andorra o per drets reals sobre aquests mateixos béns.


Els apartats l) i m) regulen aquells supòsits de transmissions lucratives, tal com així es diu explícitament: en el supòsit l), les que es produeixen mortis causae, sigui qui en sigui l’adquirent, el seu percentatge de participació i el temps de permanència de les participacions en el patrimoni del causant; en el supòsit m), les que es produeixen intervivos però, només, quan l’adquirent té una relació de parentiu amb el transmetent.

Per la seva banda, l’apartat k) no fa cap menció a que les transmissions a què es refereix siguin lucratives ni tampoc oneroses. Això dona lloc a dues interpretacions, que poden tenir conseqüències tributàries molt rellevants. En un cas com l’exposat, depenent de quina sigui la interpretació de Tributs a aquestes normes, se n’inferirien dos tipus de conseqüències:

Que s’interpreti que l’apartat k) es refereix a les transmissions oneroses mentre que els apartats l) i m) es refereixen a les transmissions lucratives.


De ser així, es donaria la paradoxa que, de projectar el sol·licitant una transmissió onerosa de les dues participacions socials a favor d’aquestes dues persones, amb les qui no manté cap tipus de relació de parentiu, atès que el transmetent hauria tingut una participació superior al 25% durant els dotze mesos anteriors al moment de la transmissió, i que d’aquelles participacions n’hauria estat propietari durant més de deu anys anteriors a la dita transmissió, la plusvàlua efectiva percebuda pel transmetent, derivada de la diferència entre el valor d’adquisició i el valor de transmissió, quedaria exempta de tributació per IRPF.



El contingut d’aquest text
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits

La subscripció a LesLleis.com inclou:
  • Accés il·limitat als textos refosos de lleis i reglaments
  • Lectura de textos legals vigents anteriors al BOPA
  • Inclusió de texts a demanda
  • Sense publicitat