Carregant...
 

Decret d’aprovació del Reglament de seguretat i de protecció de la salut en les obres de construcció


Exposició de motius

La Llei 34/2008, del 18 de desembre, de la seguretat i la salut en el treball, que regula els principis generals de seguretat i salut en l’àmbit laboral, preveu, a la disposició addicional primera, el desenvolupament reglamentari de les activitats que ho requereixin.

Aquest Reglament concreta les normes mínimes de seguretat i de protecció de la salut que han de regular els treballs en el sector de la construcció, un sector que, per les seves característiques i condicionants, necessita aquesta regulació específica amb l’objectiu de limitar els riscos propis d’aquesta activitat.

Les normes contingudes en el Reglament estan destinades a totes les persones, tant del sector públic com del privat, relacionades amb el sector de la construcció, i és per això que es defineixen, en primer lloc, les funcions i responsabilitats dels subjectes que poden intervenir en una obra de construcció, alguns dels quals no són habituals en altres àmbits.

Concretament, es regulen les funcions i responsabilitats del promotor, de la direcció facultativa, del contractista, del subcontractista, del treballador i del vigilant de seguretat i salut. També es regula d’una forma específica la coordinació de les activitats preventives en les obres de construcció, perquè la coincidència de diverses empreses treballant a la vegada és molt habitual.

El Reglament també desenvolupa amb més detall quin ha de ser el contingut de l’estudi i del projecte de seguretat i salut, documents que complementen el projecte constructiu i que determinen d’una forma clara quines mesures preventives s’han d’implantar en l’execució de l’obra. Es determina, a més, la utilitat del llibre d’obra per realitzar anotacions en referència al compliment del projecte de seguretat i salut, a la seva modificació o als incidents ocorreguts a l’obra.

Finalment, es regulen àmpliament les disposicions, generals i específiques, de treballs, d’equips i de maquinària propis del sector de la construcció, així com les instal·lacions i els locals d’higiene i salut.

El contingut d’aquest Reglament és complementari de les normes específiques vigents que regulen l’àmbit de la seguretat industrial i de les normes que, en un futur, regulin específicament altres aspectes relacionats amb la seguretat i la salut laborals.

A proposta de la ministra de Salut, Benestar i Treball, el Govern, en la sessió de l’1 de desembre del 2010,

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament de seguretat i de protecció de la salut en les obres de construcció, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Índex
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Àmbit d’aplicació
Article 2. Mesures generals de seguretat
Article 3. Definicions
Article 4. El promotor
Article 5. La direcció facultativa
Article 6. El contractista
Article 7. El subcontractista
Article 8. El treballador
Article 9. El vigilant de seguretat i salut
Article 10. L’estudi de seguretat i salut
Article 11. El projecte de seguretat i salut
Article 12. El llibre d’obra
Capítol segon. Protecció exterior
Article 13. Disposicions generals
Capítol tercer. Protecció col·lectiva
Article 14. Disposicions generals
Article 15. Baranes de protecció
Article 16. Xarxes
Article 17. Treball en cobertes
Capítol quart. Equips de protecció individual
Article 18. Disposicions generals
Article 19. Roba de protecció
Article 20. Protecció del cap
Article 21. Protecció de la vista
Article 22. Protecció de l’oïda
Article 23. Protecció de l’aparell respiratori
Article 24. Protecció de les extremitats superiors
Article 25. Protecció de les extremitats inferiors
Article 26. Sistemes de subjecció i anticaiguda
Capítol cinquè. Treballs d’enderrocament
Article 27. Disposicions generals
Capítol sisè. Excavacions i rases
Article 28. Disposicions generals
Article 29. Rases
Capítol setè. Bastides
Article 30. Disposicions generals
Article 31. Bastides fixes
Article 32. Bastides sobre rodes
Article 33. Bastides volants o suspeses
Article 34. Bastides de cavallets
Capítol vuitè. Passarel·les, rampes i escales
Article 35. Disposicions generals
Article 36. Passarel·les i rampes
Article 37. Escales
Capítol novè. Maquinària
Article 38. Disposicions generals
Article 39. Maquinària per a moviments de terra
Article 40. Aparells d’elevació
Article 41. Mitjans auxiliars utilitzats amb els aparells d’elevació
Article 42. Petita maquinària auxiliar i eines mecàniques de mà
Capítol desè. Estructures de formigó armat
Article 43. Encofrats i apuntalaments
Capítol onzè. Soldadura
Article 44. Disposicions generals
Capítol dotzè. Manipulació de materials
Article 45. Aixecament i transport manual de càrregues
Capítol tretzè. Substàncies perilloses
Article 46. Disposicions generals
Article 47. Gasos
Article 48. Líquids i sòlids
Capítol catorzè. Electricitat
Article 49. Disposicions generals
Article 50. Treballs propers a línies, canalitzacions i instal·lacions elèctriques
Capítol quinzè. Condicions generals d’higiene
Article 51. Disposicions generals
Article 52. Instal·lacions i locals
Article 53. Altres disposicions
Disposició addicional primera
Disposició addicional segona
Disposició transitòria primera
Disposició transitòria segona
Disposició final
Annex I. Comunicació de l’inici d’una obra de construcció
Annex II. Comunicació de la paralització de la totalitat o d’una part d’una obra en cas de risc greu i imminent
Annex III. Contingut del projecte de seguretat i salut

Reglament de seguretat i de protecció de la salut en les obres de construcció

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1
Àmbit d’aplicació
1. Les disposicions d’aquest Reglament estableixen les normes mínimes de seguretat i salut en el treball per a totes les persones que intervinguin o efectuïn, fins i tot ocasionalment, treballs d’excavació, terraplenament, construcció, instal·lació, demolició, conservació, reparació o restauració, manteniment, neteja i totes les operacions i els treballs annexos que es facin en immobles, per naturalesa o destinació, i, en general, en tota obra de construcció, pública o privada.

2. Les empreses i les persones incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament hauran de complir aquestes normes i, en tot allò que no s’hi prevegi expressament, seran d’aplicació les diverses reglamentacions del Govern i la normativa de l’Organització Internacional del Treball (OIT), així com les mesures que corresponguin per respectar les regles de l’art de la bona construcció.
Article 2
Mesures generals de seguretat
1. Totes les instal·lacions, els dispositius, els materials, les maquinàries, els aparells, els equips i qualsevol altre mitjà utilitzats i posats per l’empresa a disposició dels treballadors han de disposar de la declaració “CE” de conformitat i del marcatge “CE”, d’acord amb les directrius de compliment obligat de la Unió Europea. Han de ser els apropiats per al treball que s’ha de fer i per als riscos als quals estan exposats els treballadors, han de ser prou resistents per suportar les càrregues i els esforços als quals s’han de sotmetre, i se n’ha d’assegurar de forma eficaç l’estabilitat i el bon estat de conservació i ús.

2. Qualsevol aparell, màquina, eina, mitjà auxiliar, material i producte s’haurà d’utilitzar i conservar d’acord amb les instruccions facilitades pel fabricant. En cas de divergència de criteris respecte el contingut d’aquest Reglament, es complirà amb la prescripció que sigui més restrictiva.

3. En condicions atmosfèriques o climatològiques adverses o perilloses (tempesta, gel, boira, vent o neu) el treball només podrà continuar si es prenen les precaucions i les mesures necessàries per garantir la seguretat dels treballadors i de tercers. Quan el lloc de treball o de pas sigui perillós a causa del gel o de la neu, s’hauran de prendre mesures adequades per evitar les relliscades.

4. Els llocs de treball i les zones per on hagin de circular els treballadors o la maquinària han d’estar il·luminats convenientment, d’acord amb el que s’especifiqui reglamentàriament.

5. Quan la il·luminació natural no sigui suficient per poder treballar amb seguretat, s’haurà de preveure un enllumenat artificial, suficient i apropiat, en els llocs de treball i de pas. La il·luminació artificial no haurà d’enlluernar ni produir ombres molestes.

6. Els accessos i les vies de circulació de les obres han d’estar correctament senyalitzats i han de tenir el traçat i les característiques mecàniques adequades per als vehicles que hi hagin de circular. Es vetllarà pel manteniment periòdic dels accessos i les vies de circulació, de manera que la circulació no sigui perillosa a causa dels sots, el gel, la neu, el fang o la pols.

7. S’ha d’elaborar i aplicar un programa d’ordre i neteja que contingui disposicions sobre l’emmagatzematge adequat de materials i equips i l’evacuació de residus, de deixalles i de runa a intervals apropiats. No s’han de dipositar ni acumular materials solts innecessaris que puguin obstruir els accessos, les sortides, els llocs de treball i els llocs de pas o que puguin afegir un risc per a les persones que intervenen en l’obra o tercers.

8. S’hauran de preveure equips adequats i suficients per sufocar incendis o el subministrament d’aigua a una pressió suficient. L’equip d’extinció d’incendis haurà de ser fàcilment visible i correctament senyalitzat. Els accessos als equips i a les instal·lacions per a l’extinció d’incendis s’hauran de mantenir lliures en tot moment.
Article 3
Definicions
1. Obra de construcció o obra: qualsevol obra, pública o privada, en què s’efectuïn treballs de construcció o enginyeria civil.

2. Promotor: qualsevol persona física o jurídica per compte de qui es du a terme una obra.

3. Direcció facultativa: el tècnic o els tècnics, competents i autoritzats, contractats pel promotor, encarregats de la direcció i del control d’execució de l’obra.

4. Contractista: la persona física o jurídica que assumeix contractualment enfront del promotor, amb mitjans humans i materials, propis o aliens, el compromís d’executar la totalitat o una part de l’obra, d’acord amb un projecte i les instruccions verbals i escrites corresponents.

5. Subcontractista: la persona física o jurídica que assumeix contractualment enfront del contractista, empresari principal, el compromís de dur a terme algunes parts o instal·lacions determinades de l’obra, d’acord amb el projecte que en regeix l’execució i les instruccions verbals i escrites corresponents.

6. Vigilant de seguretat i salut: persona competent nomenada pel contractista per al control específic de les mesures de seguretat i salut en què es desenvolupen els treballs.
Article 4
El promotor
Són obligacions del promotor:

1. Complir amb l’obligació de cooperació i la coordinació de les activitats empresarials que preveu la legislació vigent de seguretat i salut en el treball, de manera que tots els implicats en el procés constructiu quedin informats dels riscos per a la seguretat i la salut de què es tingui coneixement.

En aquest sentit, la figura de l’empresari titular del centre de treball l’assumirà el promotor. La informació i les instruccions que corresponen a l’empresari titular d’un centre de treball en el qual concorren treballadors de diverses empreses s’entendran acomplertes pel promotor mitjançant la inclusió de l’estudi de seguretat en el projecte constructiu i a través de les instruccions que imparteixi el promotor o el tècnic competent a qui delegui aquesta funció.

2. En convenir amb l’empresa o les empreses contractistes la planificació o la durada dels treballs per a la realització de les obres i el pressupost de l’obra, tenir en compte la necessitat de complir amb les mesures de seguretat i salut durant el procés constructiu. Amb aquesta finalitat, caldrà que el pressupost destinat a les mesures de prevenció i de protecció sigui independent però s’integri en el pressupost general de l’obra.

3. En cas que el promotor contracti directament la realització de l’obra a diverses empreses, assumir la coordinació de les diverses activitats que es desenvolupin a l’obra. En cas que el promotor no estigui facultat per assumir aquesta responsabilitat haurà de delegar aquesta funció a un tècnic competent.

Aquest tècnic, com a mitjà preferent de coordinació, haurà de poder acreditar una experiència contrastada en el sector de la construcció i disposar, com a mínim, del nivell mitjà de formació, d’acord amb la legislació vigent de seguretat i salut en el treball, o altres formacions específiques que l’habilitin per dur a terme aquesta tasca.

El contingut d’aquest apartat no serà d’aplicació quan l’activitat contractada es refereixi exclusivament a la construcció o reparació que pugui contractar un cap de família respecte el seu habitatge i es tracti d’obres menors que no requereixin l’actuació professional d’un tècnic.

4. Comunicar al departament de Govern responsable de treball l’inici dels treballs, excepte el cas d’obres menors que no requereixin l’actuació professional d’un tècnic. Amb aquesta finalitat, el titular o els titulars de la llicència urbanística corresponent presentaran, abans de l’inici de l’obra, les dades relacionades a l’annex 1, acompanyades d’una còpia del projecte de seguretat i salut, prèviament aprovat per la direcció facultativa.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.