Carregant...
 

Decret


Mitjançant el Decret de data 11 de maig de 2016, i en virtut de la delegació prevista per l’apartat 7 de l’article 5 i la disposició transitòria segona de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, es va aprovar el Reglament regulador dels requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat.

Aquest Reglament ha permès acomplir el mandat legislatiu, a l’efecte de garantir l’adequació dels coneixements i la formació requerits per desenvolupar les funcions pròpies de la professió d’advocat, prenent en consideració la funció social rellevant que comporta l’exercici d’aquesta professió i l’interès públic associat a les funcions que els advocats tenen encomanades i als serveis que presten, íntimament vinculats a l’exercici dels drets i les llibertats fonamentals.

Ara bé, tenint en compte l’experiència adquirida en els darrers anys després de l’aprovació del Reglament en qüestió, i una vegada efectuades les necessàries consultes prop del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, s’ha fet palès que cal introduir una sèrie de modificacions puntuals a la regulació dels requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat i, en particular, incorporar-hi l’obligatorietat de realitzar una prova psicotècnica, tot a l’efecte de garantir que les persones que vulguin exercir com a advocats comptin amb la capacitació necessària per desenvolupar adequadament aquesta professió, que, com s’ha dit, comporta una funció social rellevant, revestida d’una vessant pública evident. Igualment, s’incorporen al Reglament modificacions quant al procediment de notificació dels resultats de les proves, la limitació del nombre de vegades que es poden repetir, i la possibilitat que el tribunal avaluador i el sol·licitant pactin qui actuarà com a tutor de les pràctiques jurídiques. Per dotar de més seguretat jurídica el procés, es preveu expressament la possibilitat que en cas que la persona interessada no superi les proves o les pràctiques jurídiques, pugui interposar un recurs, en els termes previstos a l’apartat 3 de l’article 12 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.

L’abast de les modificacions esmentades anteriorment i la facilitat per consultar la norma reglamentària d’ara endavant aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s’estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d’aprovar un nou Reglament regulador dels requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat, malgrat que la majoria de les disposicions es mantenen invariades en relació amb les del Reglament de l’11 de maig del 2016.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, i després d’haver-ho sotmès a la consideració del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra, el Govern, en la sessió del 13 de febrer del 2019, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament regulador dels requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament regulador dels requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat

Article 1. Objecte del Reglament

L’objecte d’aquest Reglament és establir els requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat, que constitueix un dels requisits per ser admès al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra com a membre exercent, d’acord amb la lletra e de l’apartat 4 de l’article 7 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra (d’ara endavant, “Llei 48/2014”).
Article 2. Requisits previs per obtenir el certificat d’aptitud

1. Les persones que vulguin obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat ho han de sol·licitar al Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra i han d’acreditar:

a) El compliment dels requisits que estableixen les lletres a, b, c, d i f de l’apartat 4 de l’article 7 de la Llei 48/2014.
b) La possessió d’un títol de nivell 4 del Marc andorrà de titulacions d’ensenyament superior en l’àmbit del dret, lliurat o reconegut pel Govern, d’acord amb l’apartat 7 de l’article 5 de la Llei 48/2014.
c) L’experiència que tinguin en l’exercici de la professió d’advocat o en l’exercici d’altres professions jurídiques, si escau, a l’efecte que preveu l’article 8 d’aquest Reglament.


2. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra verifica el compliment dels requisits que estableixen les lletres a, b, c, d i f de l’apartat 4 de l’article 7 de la Llei 48/2014, i el ministeri competent en matèria d’ensenyament superior certifica que les persones sol·licitants estan en possessió d’un títol de nivell 4 del Marc andorrà de titulacions d’ensenyament superior en l’àmbit del dret, lliurat o reconegut pel Govern.
LesLleis.com

3. Les persones que hagin sol·licitat l’obtenció del certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat i compleixin els requisits que estableixen les lletres a i b de l’apartat 1 d’aquest article han de ser convocades a les properes proves que es portin a terme. En cas que no compleixin els requisits esmentats, la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra dicta una resolució en què denega la sol·licitud formulada, contra la qual es pot recórrer d’acord amb el que preveu l’apartat 3 de l’article 12 de la Llei 48/2014.
Article 3. Requisits subsegüents per obtenir el certificat d’aptitud

Les persones que vulguin obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat han de superar, en primer lloc, les proves a què fan referència els articles 4, 5 i 7 d’aquest Reglament, i, en segon lloc, les pràctiques jurídiques a què fan referència els articles 8 i 9 d’aquest Reglament.
Article 4. Convocatòria de les proves

1. Les proves les convoca el Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra cada sis mesos com a mínim, sense perjudici que es puguin portar a terme més convocatòries si el nombre de sol·licituds ho fa necessari.

2. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra publica, juntament amb cada convocatòria, les bases de les proves, amb una antelació mínima d’un mes.
Article 5. Contingut de les proves

1. Les proves consisteixen en:

a) Una prova escrita de caràcter teòric que ha de versar necessàriament i com a mínim sobre dret andorrà i deontologia professional.
b) Una prova escrita de caràcter pràctic que ha de versar necessàriament i com a mínim sobre dret processal andorrà.
c) Una prova escrita sobre coneixement de la llengua catalana.
d) Una prova psicotècnica destinada a comprovar que no concorren en la persona avaluada impediments psíquics que per la seva naturalesa o entitat impossibilitin el compliment de les funcions atribuïdes als advocats.


2. Les proves assenyalades a les lletres a i b de l’apartat anterior inclouen sempre una exposició oral i s’han de basar sobre el temari publicat prèviament en les bases.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.