Carregant...
 

Decret 66/2023, del 8 de febrer del 2023


Decret 66/2022, del 8-2-2023, d’aprovació del Reglament dels ascensors i dels aparells d’elevació.

Exposició de motius

El temps transcorregut des de la publicació de la instrucció tècnica del reglament d’aparells d’elevació referent a ascensors electromecànics, hidràulics o oleoelèctrics publicat al BOPA de l’any 7, núm. 48, del 6 de setembre del 1995, fa necessari posar al dia el Reglament.

La Llei de la seguretat i qualitat industrial publicada al BOPA, any 12, núm. 41, de data 29 de juliol del 2000, en la disposició addicional primera assumeix totes les parts relatives a seguretat industrial fins que el Govern no les modifiqui o substitueixi, i en concret, en el punt f, el Reglament d’aparells d’elevació, aprovat pel Govern el dia 23 d’agost de 1995, així que es fa palesa la modificació d’aquest Reglament en la instrucció tècnica referida més amunt.

El Principat ha assumit el compromís amb els criteris internacionals de seguretat en ascensors i en particular els de la Unió Europea (UE), on s’ha modificat i publicat la nova Directiva d’ascensors UE 2014/33 CE i la Directiva de màquines UE 2006/42 CE.

Els avenços tecnològics dels darrers anys fan que els criteris, com la diferència d’ascensors entre ascensors electromecànics i oleohidràulics, hagin evolucionat i la diferència primordial es dona entre un ascensor i una màquina elevadora, i per tant són regulats per una directiva o una altra segons la velocitat topall de compliment reglamentari en 0,15 m/s.

També la resta d’aparells d’elevació regulats per la instrucció tècnica del reglament d’aparells d’elevació, referent a normes de seguretat per a aparells elevadors verticals per a persones amb mobilitat reduïda, ja no és eficaç perquè el disseny i la fabricació, així com la instal·lació, es basen en les mesures de seguretat referenciades a la Directiva de màquines UE 2006/42 CE i seves les normes tècniques EN per disposar del marcatge CE de compliment obligat.

Ensems, el reglament de seguretat en grues torres desmuntables també queda modificat per la necessitat del compliment de la Directiva de màquines UE 2006/42 CE.

Així mateix, la resta de màquines d’elevació previstes en la indústria i en el Reglament d’aparells d’elevació per omissió no disposen de reglament o instrucció tècnica que les reguli específicament, si bé al Principat el control en les normes de seguretat d’aquests ginys estan inclosos de forma general en el compliment de la Llei de seguretat i qualitat industrial i en la Directiva de màquines esmentada pel que fa al disseny, la fabricació i la instal·lació, i resta regular el manteniment, segons les normes estipulades pel fabricant del giny, una mancança en la nostra legislació en l’àmbit tècnic i econòmic.

Referent als manteniments obligatoris per a les empreses conservadores, han variat i s’ha fet necessari també regular-los de forma certa.

Un altre punt destacable és el canvi en cas que es facin modificacions importants en els ascensors existents, ja que s’ha passat de la necessitat d’una mera comunicació a la seva administració en instal·lacions existents per part de les empreses conservadores a participar-hi tota l’estructura de la Llei de seguretat i qualitat industrial; és a dir, organismes de normalització, entitats d’acreditació, entitats de certificació i/o notificació, laboratoris d’assaig i calibratge, entitats auditores i d’inspecció i control.

La formació i la capacitació dels responsables i dels tècnics de les empreses conservadores també han estat un punt important de consideració, en la garantia de la seguretat de les persones i els béns que aquests aparells transporten.

Aquests ginys de transport vertical han passat de ser uns articles de luxe en un habitatge a ser uns aparells de primera necessitat en l’evolució de la construcció en altura i s’han convertit en una columna vertebral del desplaçament de persones i/o béns, de la qual les persones amb problemes de mobilitat eventuals o permanents són les més beneficiades.

També és necessari orientar i regular aspectes que poden semblar tan banals com l’apagada o l’atenuació de la il·luminació de la cabina, així com l’augment mínim de pes per usuari o la recuperació del 35 % de l’energia consumida o el funcionament autònom durant un període mínim d’una hora, a causa de l’aparició de les noves normes d’eficiència energètica o les tècniques existents, aspectes accentuats en edificis de concurrència pública, en especial en locals sanitaris i hospitalaris.

Així mateix, la millora de l’eficiència energètica a què estan sotmesos aquests ginys i els plans d’ajuda en la substitució de ginys menys eficients són motius per a la redacció d’aquest Reglament.

En aquest sentit, també en la construcció d’edificis de gran alçària no només són obligatoris per al funcionament normal els ascensors que funcionin en casos d’emergència en incendis, sinó que les normes EN ja els estipulen. Donat que els nous plans parcials d’urbanisme ja preveuen la possibilitat futura de construcció d’aquests immobles, és necessari disposar d’una reglamentació tan real com sigui possible.

També les publicacions al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra de decrets de nous reglaments que hi estan vinculats d’alguna manera (com el Reglament d’instal·lacions elèctriques de molt baixa tensió, publicat pel Decret del 23 de desembre del 2020, i el Reglament de les capacitacions professionals de seguretat i qualitat industrial, publicat pel Decret 177/2021, del 26 de maig del 2021, així com el Reglament de qualitat lumínica i d’eficiència energètica en l’enllumenat, publicat pel Decret 194/2021, del 9 de juny del 2021) fan que s’hagin de tenir en compte en aquest reglament d’ascensors les mesures necessàries per disposar d’unes instal·lacions segures, fiables i econòmiques, d’acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

L’entrada en vigor de l’anterior Reglament d’infraestructures de telecomunicacions del Principat d’Andorra, del 17 de novembre del 2010, va impulsar un canvi progressiu de la infraestructura pública de telecomunicacions i s’ha substituït progressivament la xarxa convencional per una xarxa de fibra òptica, cosa que ha suposat un canvi tecnològic en l’obligació de la comunicació bidireccional d’emergència en els ascensors.

També dins de la transformació digital de l’Administració, el ministeri competent ha de possibilitar que la declaració responsable es faci per mitjans electrònics i amb signatura digital.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, el Govern, en la sessió del 8 de febrer del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Article únic
S’aprova el Reglament dels ascensors i dels aparells d’elevació, que entra en vigor l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Índex
Capítol primer. Objecte i àmbit d’aplicació
Article 1. Objecte
Article 2. Àmbit d’aplicació
Article 3. Definicions
Article 4. Disseny, fabricació i posada al mercat dels ascensors
Article 5. Instal·lació d’un ascensor o aparell elevador
Article 6. Posada en servei de l’ascensor o aparell elevador
Article 7. Informació als titulars de la instal·lació
Capítol segon. Manteniment d’un ascensor o aparell elevador
Article 8. Titulars
Article 9. Registre de manteniment
Article 10. Empreses conservadores d’ascensors
Article 11. Obligacions de les empreses conservadores
Article 12. Obligacions de les empreses conservadores d’ascensors en relació amb el titular
Article 13. Conservador d’ascensors
Capítol tercer. Modificacions importants
Article 14. Concepte de modificacions importants
Article 15. Execució de les modificacions importants
Capítol quart. Inspeccions
Article 16. Inspeccions
Article 17. Accidents
Article 18. Infraccions i sancions
Disposició addicional. Excepcions
Disposició derogatòria
Annex I. Examen de tipus de modificació important.
Annex II. Control final de modificació important.
Annex III. Control mitjançant sistema de gestió de la qualitat de modificacions importants.
Annex IV. Sistema de gestió total de la qualitat de modificacions importants.
Annex V. Verificació per unitat d’una modificació important.
Annex VI. Protocols d’inspecció.
Annex VII. Llista d’excepcions reconegudes a què es refereix l’apartat 14.2 del Reglament
Annex VII. Model orientatiu de la declaració responsable de l’empresa conservadora d’ascensors.
Annex IX. Publicació de títols i referències de normes harmonitzades de conformitat amb la legislació sobre harmonització de la Unió Europea en l’àmbit d’aquest Reglament.

Reglament dels ascensors i dels aparells d’elevació

Capítol primer. Objecte i àmbit d’aplicació

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte definir les regles de seguretat aplicables als ascensors i aparells d’elevació a què es refereix l’article 2, per protegir les persones, les coses i el medi ambient contra els riscos d’accidents que es puguin produir com a conseqüència de la instal·lació, el funcionament i el manteniment dels ascensors i dels aparells d’elevació, així com disposar d’unes instal·lacions segures, fiables i econòmiques, d’acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament s’aplica a tot aparell d’elevació instal·lat permanentment en edificis o construccions que serveixi nivells definits, amb un habitacle que es desplaci al llarg de guies rígides i la inclinació del qual sobre l’horitzontal sigui superior a 15 graus, destinat al transport:

- De persones.
- De persones i objectes.
- Només d’objectes, si l’habitacle és accessible, és a dir, si una persona pot entrar-hi sense dificultat i si està proveït d’òrgans d’accionament situats dins de l’habitacle o a l’abast d’una persona situada a l’interior.


Els aparells d’elevació que es desplacin seguint un recorregut fix, encara que no estigui determinat per guies rígides, són considerats pertanyents a l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament.

2. Als efectes d’aquest Reglament, d’ara endavant es denominen ascensors tots els aparells elevadors a què es refereix l’apartat 2.1 anterior.

3. En el cas d’aparells amb una velocitat de fins a 0,15 m/s es denomina aparell d’elevació.

4. S’exclouen de l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament:

- Els ascensors d’obres de construcció.
- Les instal·lacions de cables, inclosos els funiculars.
- Els ascensors especialment dissenyats i fabricats per a fins militars o policials.
- Els aparells d’elevació des dels quals es poden efectuar treballs.
- Els ascensors per a pous de mines.
- Els aparells d’elevació destinats a moure actors durant representacions artístiques.
- Els aparells d’elevació instal·lats en mitjans de transport.
- Els aparells d’elevació vinculats a una màquina i destinats exclusivament a l’accés a llocs de treball, inclosos els punts de manteniment i inspecció de la màquina.
- Els trens cremallera.
- Les escales mecàniques i les andanes mòbils.
- Els aparells elevadors que discorrin al llarg d’una escala o rampa o que serveixin una distància vertical menor que l’existent entre les dos plantes d’un edifici.


5. Aquest Reglament s’ha d’aplicar:
LesLleis.com

a) Als ascensors de nova instal·lació i a les seves modificacions.
b) Als ascensors existents abans que entri en vigor, únicament pel que fa referència a les prescripcions relatives al manteniment, les modificacions importants i la inspecció d’aquests ascensors.

Article 3. Definicions

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

1. Aparell elevador: aparell d’elevació que serveix nivells específics, amb un habitacle que es desplaça seguint guies rígides i inclinades a un angle superior a quinze graus sobre l’horitzontal o dispositiu d’elevació que es desplaça seguint un recorregut fix, encara que no segueixi guies rígides.

2. Habitacle: part de l’aparell elevador en la qual se situen les persones o objectes per ser elevats o baixats.

3. Aparell elevador model: aparell elevador representatiu la documentació tècnica del qual mostra com s’han respectat els requisits essencials de salut i seguretat en els aparells elevadors derivats de l’aparell elevador model, en funció de paràmetres objectius, i en què s’utilitzen components de seguretat per a aparells elevadors idèntics.

4. Comercialització: tot subministrament, remunerat o gratuït, d’un component de seguretat per a un aparell elevador, per distribuir-lo o utilitzar-lo en el mercat de Principat en el transcurs d’una activitat comercial.

5. Introducció al mercat: la primera comercialització en el mercat d’un component de seguretat per a aparells elevadors, o el subministrament, remunerat o gratuït, d’un aparell elevador per utilitzar-lo en el Principat en el transcurs d’una activitat comercial.

6. Instal·lador: persona física o jurídica que assumeix la responsabilitat del disseny, la fabricació, la instal·lació i la introducció en el mercat de l’aparell elevador.

7. Fabricant: persona física o jurídica que fabrica un component de seguretat per a aparells elevadors o que n’encarrega el disseny o la fabricació, i que comercialitza aquest component de seguretat per a aparells elevadors sota el seu nom o marca registrada.

8. Conservador: tota persona física o jurídica establerta al Principat que ha rebut un mandat per escrit d’un instal·lador o un fabricant per actuar en el seu nom en tasques específiques de manteniment, reparació i modificacions importants.

9. Representant autoritzat: tota persona física o jurídica establerta al Principat que ha rebut un mandat per escrit d’un instal·lador o un fabricant per actuar en el seu nom en tasques específiques de manteniment.

10. Importador: tota persona física o jurídica establerta al Principat que introdueixi en el mercat nacional un component de seguretat per a aparells elevadors.

11. Distribuïdor: tota persona física o jurídica integrada en la cadena de distribució, diferent del fabricant o l’importador, que comercialitzi un component de seguretat per a aparells elevadors.

12. Agents econòmics: l’instal·lador, el fabricant, el representant autoritzat, l’importador, el distribuïdor i el titular i/o arrendatari.

13. Titular: la persona jurídica a nom de la qual va el títol de propietat de l’aparell elevador.

14. Arrendatari: la persona que rep o que pren en arrendament un aparell elevador o efectua una obra o presta un servei a favor del titular.

15. Especificació tècnica: document en el qual es defineixen els requisits tècnics d’un aparell elevador o un component de seguretat per a aparells elevadors (manual instruccions).

16. Norma harmonitzada: norma harmonitzada d’acord amb la definició de l’article 2, punt 1, lletra c, del Reglament (UE) núm. 1025/2012: norma europea adoptada seguint una petició de la Comissió per a la implantació de l’harmonització del dret comunitari.

17. Acreditació: acreditació d’acord amb la definició de l’article 2, punt 10, del Reglament (CE) núm. 765/2008: declaració per part d’un organisme nacional d’acreditació que un organisme d’avaluació de la conformitat compleix els requisits fixats d’acord amb normes harmonitzades i, quan sigui procedent, altres requisits addicionals, inclosos els establerts en els esquemes sectorials pertinents, per exercir activitats específiques d’avaluació de la conformitat.

18. Organisme d’acreditació nacional: organisme nacional d’acreditació d’acord amb la definició de l’article 2, punt 11, del Reglament (CE) núm. 765/2008: cos únic d’un estat membre amb autoritat pública per dur a terme l’acreditació.

19. Avaluació de la conformitat: el procés pel qual s’avalua si se satisfan els requisits essencials de salut i seguretat d’aquest Reglament en relació amb un aparell elevador o un component de seguretat per a aparells elevadors.

20. Organisme notificat: un organisme que exerceix activitats d’avaluació de la conformitat, que inclouen calibratge, assaig, certificació i inspecció.

21. Organisme d’inspecció i control: un organisme que exerceix activitats d’avaluació de la conformitat que inclouen la inspecció i la certificació.

22. Recuperació: en relació amb un aparell elevador, qualsevol mesura destinada a obtenir el desmuntatge i l’eliminació segura d’un aparell elevador i, en relació amb un component de seguretat per a aparells elevadors, qualsevol mesura destinada a obtenir la devolució d’un component de seguretat per a aparells elevadors ja posat a disposició de l’instal·lador o l’usuari final.

23. Retirada: qualsevol mesura destinada a impedir la comercialització d’un component de seguretat per a aparells elevadors en la cadena de subministrament.

24. Legislació d’harmonització de la Unió: tota legislació de la Unió Europea que harmonitzi les condicions per a la comercialització dels productes.

25. Marcatge CE: un marcatge pel qual el fabricant indica que l’aparell elevador o component de seguretat per a aparells elevadors és conforme a tots els requisits aplicables establerts en la legislació d’harmonització de la Unió Europea que en preveu la col·locació.
Article 4. Disseny, fabricació i posada al mercat dels ascensors

Els ascensors inclosos en l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament han de complir, per al disseny, la fabricació i la posada al mercat, les condicions següents:

a) Ascensors de velocitat no superior a 0,15 m/s: el que disposa aquest Reglament, pel qual es dicten les disposicions d’aplicació de la Directiva UE 2006/42 CE, per la qual s’estableixen les normes per a la comercialització i la posada en servei de les màquines.
b) Ascensors de velocitat superior a 0,15 m/s: el que disposa aquest Reglament, pel qual es dicten les disposicions d’aplicació de la Directiva UE 2014/33 CE, sobre ascensors.

Article 5. Instal·lació d’un ascensor o d’un aparell elevació

Els instal·ladors han de facilitar tota la informació i documentació necessàries, en format electrònic, per demostrar la conformitat dels aparells elevadors amb aquest Reglament.

1. Sobre la base d’una sol·licitud motivada al ministeri competent, la instal·lació dels aparells elevadors inclosos en aquest Reglament requereix la presentació d’un projecte d’instal·lació signat per un instal·lador autoritzat.

2. El projecte queda aprovat automàticament en el moment que es presenti al ministeri competent, tot i que l’autorització esmentada no pressuposa que el projecte compleix les exigències reglamentàries.

3. En el moment de la recepció de la comunicació, l’òrgan competent ha d’atorgar un número d’identificació i registre, així com la corresponent placa d’identificació de l’aparell elevador segons el model oficial.

L’instal·lador ha de presentar:

- La sol·licitud.
- El projecte constructiu i de l’aparell elevador.
- La declaració CE intermèdia de conformitat de l’aparell elevador.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.