Llei relativa a la construcció i l’explotació del Centre de Tractament de Residus d’Andorra mitjançant concessió administrativa (Text refós per LesLleis.com)
Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 31 d’octubre del 2002 ha aprovat la següent:
Llei relativa a la construcció i l’explotació del Centre de Tractament de Residus d’Andorra mitjançant concessió administrativa
Exposició de motius
Actualment els residus són un dels principals problemes mediambientals que han de solucionar les societats més desenvolupades. Efectivament, l’increment de les necessitats de les poblacions i del consum que se’n deriva provoquen un augment de la quantitat i una diversificació de la composició de residus que fan necessari un tractament cada cop més complex.LesLleis.com
L’any 1999 es va començar a redactar el Pla nacional de residus d’Andorra (PNR), que fou aprovat pel Govern el 10 de gener del 2001, i que és l’instrument bàsic de planificació, control, coordinació i racionalització de totes les actuacions relatives als residus. El PNR promou el desenvolupament sostenible, entès com aquell model de desenvolupament que garanteix les necessitats de la generació actual però sense comprometre les necessitats de les generacions futures, tant ecològicament com econòmicament i socialment.
Els objectius del Pla nacional de residus s’han fixat per al 2020 i es preveu que es revisin cada cinc anys. Les actuacions proposades en el PNR estableixen un ordre de prioritat en el sentit següent:
1. Minimització o prevenció, entès com a conjunt de mesures que tenen per objecte reduir la generació de residus i/o la quantitat de substàncies perilloses o contaminants presents als residus; 2. Valoració (reutilització, reciclatge, valoració energètica), que inclou tots els procediments que permeten l’aprofitament dels recursos continguts en els residus, enumerats en l’annex II B de la Decisió de la Comissió 96/350/CE del 24 de maig; 3. Eliminació segura, pels procediments dirigits a donar un destí final segur a les fraccions residuals no valoritzables, i que inclou l’abocament controlat. El seu marc legal queda definit directament per la legislació i la normativa andorranes, i indirectament per la política i les directrius mediambientals de la Unió Europea.
D’acord amb les conclusions del Pla nacional de residus el Govern ha engegat actuacions diverses relacionades principalment amb la informació de la població, sense la qual no es podran assolir els objectius de reciclatge establerts, i també ha aprovat, el 25 de juliol del 2001, el plec de bases del concurs per a la licitació, mitjançant concessió administrativa, de la redacció del projecte, la construcció i l’explotació per un termini de vint anys, prorrogables per voluntat de l’Administració per un període màxim de vint-i-cinc anys més mitjançant pròrrogues de cinc en cinc anys, d’un Centre de Tractament de Residus per a la prestació del servei públic del tractament dels residus generats al Principat d’Andorra.
El Centre estarà constituït per una planta d’emmagatzematge, una deixalleria, una planta de tractament tèrmic amb recuperació d’energia i una instal·lació de compactació de residus urbans sòlids en bales, i inclou l’enderrocament de la planta de tractament tèrmic actual. Per a l’avaluació de les ofertes es tenen en compte la viabilitat de l’estudi economicofinancer, l’experiència dels concursants en la construcció i l’explotació de plantes de tractament de residus similars i els aspectes tècnics quant a construcció i explotació.
Vistes les ofertes presentades i l’informe dels òrgans de contractació (el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient i el Ministeri d’Ordenament Territorial), el Govern, en la sessió del 26 de juny del 2002, va acordar l’adjudicació provisional de la concessió a la unió temporal d’empreses Novergie, Cespa, Trasa, Emte, Vallsegur, Empub i Treballs Públics Daniel Armengol (ANDEOL), que serà seguida de l’adjudicació definitiva després de l’aprovació per part del Consell General de la present Llei, disposant ensems la participació de l’Administració general en un 20% del capital social de la societat concessionària, a raó d’un 15% per part del Govern i d’un 5% per part de l’entitat de dret públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA).
La singularitat de l’obra que s’ha de realitzar, d’importància vital per a la deguda gestió del tractament de residus d’Andorra, requereix, d’una banda, la necessitat d’aprovació d’una despesa plurianual per satisfer l’import de la subvenció sol·licitada, la qual exigeix un termini d’amortització superior al que preveu l’article 29 de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre de 1996.
D’altra banda, és necessari adaptar el marc vigent de la producció d’energia elèctrica establert en l’Acord del Consell General del 14 de gener de 1988 i en la Llei de creació de l’entitat Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), de la mateixa data, a la generació d’energia elèctrica que es deriva del funcionament del nou servei de tractament de residus. I, finalment, d’acord amb el que estableix l’article 2 d) de la Llei general de les finances públiques, cal aprovar per llei la creació de societats amb participació de l’Administració general.
Les consideracions anteriors es concreten en l’articulat de la present
Llei
Article 1
S’aprova la creació de la societat concessionària Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA, per a la construcció i l’explotació del Centre de Tractament de Residus d’Andorra mitjançant concessió administrativa, sota la forma jurídica de societat per accions o anònima participada per l’Administració general d’acord amb els estatuts que figuren en annex.
Article 2
El capital social fundacional de la societat Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SA, serà de sis milions cinc-cents setanta-nou mil quatre-cents euros (6.579.400 euros) que subscriuran i desembossaran els socis en la proporció següent:
a) El Govern, el quinze per cent (15%).
b) L’ens públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), el cinc per cent (5%).
c) La societat mercantil espanyola Trasa, Tratamiento de Residuos, SA, el divuit per cent (18%).
d) La societat mercantil francesa Novergie, el divuit per cent (18%).
e) La societat mercantil espanyola Cespa Gestión de Residuos, SA, l’onze per cent (11%).
f) La societat mercantil andorrana Vallsegur Correu Exprés, SA, el catorze per cent (14%).
g) La societat mercantil andorrana Empub, SA, el vuit per cent (8%).
h) La societat mercantil andorrana Treballs Públics Armengol, SA, el set per cent (7%).
i) La societat mercantil espanyola Emte, Estudios, Montajes y Tendidos Eléctricos, SL, el quatre per cent (4%).
b) L’ens públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), el cinc per cent (5%).
c) La societat mercantil espanyola Trasa, Tratamiento de Residuos, SA, el divuit per cent (18%).
d) La societat mercantil francesa Novergie, el divuit per cent (18%).
e) La societat mercantil espanyola Cespa Gestión de Residuos, SA, l’onze per cent (11%).
f) La societat mercantil andorrana Vallsegur Correu Exprés, SA, el catorze per cent (14%).
g) La societat mercantil andorrana Empub, SA, el vuit per cent (8%).
h) La societat mercantil andorrana Treballs Públics Armengol, SA, el set per cent (7%).
i) La societat mercantil espanyola Emte, Estudios, Montajes y Tendidos Eléctricos, SL, el quatre per cent (4%).
Article 3
Per finançar la participació del Govern d’Andorra en el 15% del capital social de la societat, s’aprova un crèdit extraordinari per a l’exercici 2002 d’un import total de 986.910 euros a càrrec del compte pressupostari 310-82110-proj0021 (planta de tractament de residus). Aquest crèdit extraordinari es finançarà mitjançant endeutament.
Així mateix, per finançar la participació de FEDA en el 5% del capital social de la societat, s’aprova un crèdit extraordinari per a l’exercici 2002 d’un import total de 328.970 euros a càrrec del compte pressupostari 82110 de FEDA. Aquest crèdit extraordinari es finançarà mitjançant romanent de tresoreria de la mateixa entitat.
Article 4
S’aprova una subvenció a la societat concessionària per a la redacció del projecte, la construcció i l’explotació del Centre de Tractament de Residus d’Andorra per un termini de vint anys, per un import total de 135.142.604 euros repartits en 98.535.999 euros per a la construcció i el finançament de la construcció i de 36.606.605 euros per a l’explotació d’acord amb la previsió de tones incinerades presentada en l’oferta de la concessionària.
Article 5
Per finançar aquesta subvenció s’aprova una despesa plurianual per un import total de 135.142.604 euros condicionat a la previsió de tones incinerades durant el termini de vint anys, que s’han de distribuir entre els exercicis de l’any 2004 a l’any 2024, i que es repartiran en 6.757.130,20 euros cada any i es finançaran a càrrec dels pressupostos que corresponguin amb recursos ordinaris.
L’extensió temporal del crèdit plurianual establert en l’apartat anterior serà fins a un màxim de 20 anys, i queda derogat per a aquest cas concret l’article 29.1 de la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre de 1996.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.