Carregant...
 

Llei 11/2021, del 13 de maig, de creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 13 de maig del 2021 ha aprovat la següent:

Llei 11/2021, del 13 de maig, de creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació

Índex
Exposició de motius
Títol I. Disposicions generals
Capítol primer. Constitució de la Fundació Andorra Recerca i Innovació
Article 1. Constitució i naturalesa jurídica
Article 2. Règim jurídic
Article 3. Missió, finalitats i activitats
Article 4. Dotació inicial
Article 5. Àmbit territorial
Article 6. Inscripció al Registre de Fundacions
Article 7. Patrimoni
Article 8. Modificació dels estatuts
Capítol segon. Extinció i liquidació de l’IEA, l’OBSA i ActuaTECH
Article 9. Extinció i liquidació de l’IEA
Article 10. Extinció i liquidació de l’OBSA
Article 11. Extinció i liquidació d’ActuaTECH
Títol II. Govern de la Fundació
Capítol primer. Òrgans de govern i càrrecs
Article 12. Òrgans de govern i càrrecs
Capítol segon. Patronat
Article 13. Composició i funcions del Patronat
Article 14. Durada del mandat dels patrons
Article 15. Càrrecs dins el Patronat
Article 16. Acceptació del càrrec de patró; cessament, renúncia i nomenaments de substitució dels patrons
Capítol tercer. Gerència i direcció
Article 17. Gerent
Article 18. Comitè de Direcció de l’Àrea d’Andorra Recerca
Article 19. Comitè de Direcció de l’Àrea d’Andorra Innovació
Article 20. Coordinació i sinergies entre recerca i innovació
Capítol quart. Règim econòmic
Article 21. Exercici econòmic
Article 22. Comptabilitat i llibres
Article 23. Pressupost
Article 24. Aplicació dels ingressos i les despeses
Article 25. Alienació de béns i drets
Disposició addicional primera
Disposició addicional segona
Disposició addicional tercera
Disposició final
Annex: Estatuts de la Fundació Privada del sector públic Andorra Recerca i Innovació
Capítol I. Disposicions generals
Article 1. Denominació i naturalesa
Article 2. Personalitat jurídica i capacitat d’obrar
Article 3. Règim normatiu
Article 4. Durada
Article 5. Domicili
Capítol II. Finalitats i àmbit territorial
Article 6. Finalitats fundacionals
Article 7. Àmbit territorial
Capítol III. Patrimoni i dotació
Article 8. Patrimoni
Article 9. Dotació
Capítol IV. Govern de la fundació
Secció primera. Patronat
Article 10. Òrgans i càrrecs
Article 11. Llibertat d’actuació del Patronat
Article 12. Facultats i competències del Patronat
Article 13. Composició del Patronat
Article 14. Acceptació del càrrec de patró
Article 15. Durada del mandat dels patrons
Article 16. Cessament i substitució dels patrons
Article 17. Representació dels patrons
Article 18. Gratuïtat
Article 19. President i vicepresident del Patronat
Article 20. Secretari del Patronat
Article 21. Reunions del Patronat
Article 22. Obligacions i responsabilitats dels patrons
Article 23. Gestió provisional del Protectorat
Secció segona. Gerent
Article 24. Gerent
Secció tercera. Apoderats
Article 25. Apoderats
Article 26. Comitè de Direcció de l’Àrea d’Andorra Recerca
Article 27. Comitè de Direcció de l’Àrea d’Andorra Innovació
Capítol V. Exercici econòmic, pressupostos i rendiment de comptes
Article 28. Exercici econòmic
Article 29. Comptabilitat i llibres
Article 30. Comptes anuals, programa d’activitats, i objectius i pressupost
Article 31. Presentació dels comptes anuals
Article 32. Aplicació obligatòria
Capítol VI. Modificació dels estatuts i dissolució
Article 33. Modificació dels estatuts
Article 34. Suspensió transitòria d’activitat
Article 35. Extinció
Article 36. Fusió
Article 37. Escissió
Article 38. Liquidació

Exposició de motius

La recerca i la innovació són dos activitats clau per al desenvolupament d’un estat democràtic, necessàries per garantir una societat cohesionada, una economia competitiva i un país sostenible en totes les dimensions.

L’Andorra actual és el fruit d’un procés d’evolució constant, al llarg del qual s’han anat implementant tot d’innovacions que han permès situar el Principat d’Andorra com un país de gran qualitat de vida, una destinació turística de referència, amb un entorn segur i atractiu per als ciutadans, els professionals, els negocis i les inversions. De manera complementària, la recerca —en àmbits tan diversos com l’estudi de l’entorn natural o el de l’evolució històrica i l’estat actual de la societat andorrana— ha permès no només conèixer molt millor tot d’aspectes del nostre país sinó que també ha posat en relleu els elements que configuren la identitat andorrana. La recerca també ajuda els poders públics a prendre millors decisions, gràcies a un millor coneixement del context.

En relació amb aquest darrer punt, la crisi sanitària de la COVID-19 ha posat més que mai de manifest la necessitat i la importància de la recerca i la innovació com a peces clau en la gestió de situacions de crisi. Els països que han tingut una resposta més ràpida i efectiva han sigut els que comptaven amb unes estructures de recerca i d’innovació consolidades i ben articulades, i un ecosistema de generació de coneixement acostumat a treballar amb anticipació i de manera proactiva amb les administracions públiques, el sector privat i la ciutadania.

Si la innovació i la recerca han estat importants en el passat i també han estat fonamentals en el moment d’emergència actual, ho seran encara més en el futur immediat i a més llarg termini, en un context global de societats del coneixement interconnectades i que evolucionen a gran velocitat. Conèixer bé l’entorn i adaptar-s’hi per no quedar-ne desfasats són, des d’ara mateix, reptes de primer ordre per a qualsevol societat.

La innovació i la recerca són, per tant, eines imprescindibles per al desenvolupament sostenible d’una societat. Apostar-hi amb decisió com a factors cabdals d’evolució permet impulsar millores en la productivitat i en la competitivitat dels sectors empresarials, facilita la creació de llocs de treball en sectors d’alt valor afegit i promou millores ambientals i socials, tot afavorint que s’assoleixin i es mantinguin alts nivells de qualitat de vida. Per tenir aquest rol, la recerca i la innovació s’han de concebre com a eines a l’abast de tothom, amb un rol proactiu i orientador a l’hora d’anticipar, identificar i assolir nous reptes derivats de les necessitats de cada moment, amb un marge d’acció que permeti traspassar les fronteres de l’anàlisi per arribar a produir idees, béns i serveis d’interès que contribueixin a la transformació de les dinàmiques habituals de la societat, de les empreses i de les administracions en altres que siguin més eficients i s’adaptin a contextos sempre canviants.

En el nostre país, una part important d’aquest rol l’han desenvolupat fins ara un seguit d’entitats públiques i publicoprivades que s’han creat al llarg de les darreres dècades. Aquestes institucions han contribuït a generar nou coneixement essencial i han fet front als reptes que s’ha anat trobant la societat andorrana, afavorint tant l’adaptació al context i a millorar la competitivitat dels sectors tradicionals, com també a identificar els nous sectors emergents sorgits del context cientificotecnològic actual.

Al llarg d’aquests darrers anys s’han anat establint ponts cada cop més sòlids i col·laboracions de tota mena entre aquestes entitats orientades a la recerca i la innovació. La realitat que s’ha d’analitzar és cada cop més complexa, i està demostrat que les aproximacions interdisciplinàries —i aquelles en què la recerca i la innovació van de la mà— són molt més àgils, s’adapten millor al context i a les seves sobtades transformacions, són més efectives i generen un impacte més significatiu en les societats on intervenen. Perquè l’avaluació feta de les col·laboracions realitzades sempre ha estat positiva, un fet que ha impulsat que es mantinguin i s’incrementin. I perquè amb la cooperació d’entitats amb objectius similars les actuacions són més eficients i permeten una millor gestió dels recursos.

Anar més enllà d’aquestes col·laboracions i treballar conjuntament des d’una sola entitat permetria no només maximitzar els avantatges exposats, sinó que donaria també un impuls definitiu a la recerca i la innovació fetes al Principat d’Andorra, per fer-les més visibles a escala nacional i internacional. Una institució que —per la seva flexibilitat, la seva transversalitat i la seva adaptació als temps actuals— s’ha de consolidar com un referent en l’àmbit de la recerca i la innovació.

Per tot el que s’ha exposat fins ara, es crea una fundació privada del sector públic centrada en la recerca i la innovació.

Aquesta nova entitat es construirà sobre la base de tres de les institucions esmentades: l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), la Fundació Privada Observatori Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) i la Fundació Privada del Sector Públic ActuaTECH. Totes tres s’extingiran, es liquidaran i cediran en bloc tots els seus actius i passius a la nova fundació, amb la consegüent subrogació per part d’aquesta darrera en el lloc de les referides entitats existents. Es respectaran tots els drets i les obligacions vigents envers terceres persones, inclosos els treballadors i les entitats amb les quals tinguin subscrits convenis, contractes o acords de col·laboració. En aquest sentit -atès que no hi ha una previsió legal que permeti aquesta operació-, l’adquisició de la posició jurídica de les tres entitats existents per part de la fundació de nova creació es durà a terme mitjançant aquesta Llei.

La nova entitat de recerca i innovació neix amb una vocació inequívoca de servei públic. En aquest sentit, treballarà per contribuir al desenvolupament de la societat i l’economia i per respondre a les necessitats de la societat andorrana, tant les presents i conegudes com -fent una feina de prospectiva consubstancial a una entitat d’aquestes característiques- procurant anticipar-se a necessitats futures i encara desconegudes.

Aquesta vocació de servei públic s’ha d’entendre, a més, en sentit ampli. Així, els projectes desenvolupats des de la nova fundació han de beneficiar, en el seu conjunt, tant les administracions públiques com el teixit empresarial del país i la ciutadania en general. A més, tenint en compte que una de les principals contribucions consistirà en la creació de coneixement, un dels sectors específics que més se’n beneficiaran és l’educatiu.

La missió de respondre a les necessitats de la societat andorrana, en el cas d’una institució de recerca i innovació, es concreta en les finalitats següents:

D’una banda, crear coneixement, mitjançant la recerca, en qualsevol àrea que es consideri d’interès a cada moment. I, de manera especial i prioritària, en aquelles en què convergeixin els interessos del Principat d’Andorra i els reptes de futur que hi ha a escala global.

D’una altra, transmetre aquest coneixement a tots els actors que se’n puguin beneficiar: des de les administracions públiques fins al teixit empresarial, tot passant pel conjunt de la ciutadania, sense oblidar la divulgació de la realitat andorrana més enllà de les nostres fronteres.

Finalment, la nova fundació també ha de prospectar oportunitats per a la recerca i la innovació. Ha de connectar sense limitacions la recerca bàsica, la recerca aplicada, la divulgació, la transferència de coneixements, la innovació i l’emprenedoria. Així, es desenvoluparan idees, serveis i productes atractius per als inversors que puguin crear empreses per fer créixer el teixit empresarial del nostre país i aconsegueixin atreure i mantenir el talent, tan necessari per impulsar i posicionar el Principat d’Andorra a nivells altament competitius.

Per acomplir la missió i les finalitats de la nova fundació, és fonamental crear un entorn de coneixement i tecnològic que sigui propici per fomentar i atreure talent, que generi coneixement i orienti la concepció de nous projectes, serveis i oportunitats per al país. L’objectiu final és contribuir en la conversió del Principat d’Andorra en un país de referència internacional per les seves capacitats. La construcció d’aquest entorn de coneixement i innovació exigeix dos aspectes imprescindibles. En primer lloc, la creació d’una estructura interna sòlida, que estigui adaptada als nous temps, que sigui flexible i transversal. En segon lloc, l’aposta decidida per un ecosistema de la recerca i la innovació que estableixi connexions i un diàleg constant amb el conjunt de la societat.

Pel que fa a l’estructura interna de la nova institució, hi ha, d’una banda, la voluntat de mantenir el talent i els àmbits de recerca i d’innovació tradicionals generats per les tres entitats originals. D’una altra, es pretén que s’hi incorporin noves àrees que tinguin sentit en el context actual i futur. Una àrea fonamental serà la d’innovació, que tindrà uns objectius clars a l’hora de prospectar oportunitats, d’avaluar el desenvolupament d’iniciatives innovadores i de connectar la recerca amb la innovació i amb la creació de valor.

Més enllà dels components, un dels aspectes clau de la nova institució consisteix en les connexions que s’estableixin, les sinergies i el treball transversal i transdisciplinari entre les àrees de la institució, amb el foment del treball conjunt en projectes compartits, mentre que al mateix temps es mantenen els eixos de treball específics. Aquesta manera de funcionar -juntament amb una orientació a missions concretes i a un funcionament flexible que permeti adaptar-se àgilment a les transformacions del context i als problemes i a les oportunitats que en sorgeixin- procura que el treball de la nova institució sigui alhora eficaç i eficient. Eficaç en la consecució dels projectes; eficient en l’ús dels recursos i la despesa pública necessària per desenvolupar-los.

Aquesta aposta per la cooperació, la connectivitat i el treball en xarxa va, però, molt més enllà de les fronteres de la institució. Així, es buscarà una col·laboració estreta amb les institucions del país dedicades a la recerca, a la innovació i a la formació i, de manera privilegiada, amb la Universitat d’Andorra, l’única universitat pública del país, centre públic de recerca i institució de referència en la formació d’investigadors.

En el món de la recerca i la innovació, tanmateix, el terreny de joc és mundial. Per aquest motiu s’apostarà de forma decidida per la col·laboració amb institucions d’arreu del món, amb el doble objectiu de beneficiar-nos del coneixement creat per altres institucions i de posicionar el Principat d’Andorra a l’exterior. El nostre país té una llarga tradició de cooperació i col·laboració amb els països veïns, com també amb altres països referents d’altres cultures, que li han permès de crear combinacions de fortaleses i capacitats que han donat com a resultat la generació de canvis socials i la creació constant de valor. La nova institució no només optarà per mantenir aquesta tendència sinó que també apostarà per incrementar-la i fer-ne una realitat quotidiana.

Finalment, cal remarcar que -perquè els resultats de la recerca tinguin utilitat social i puguin tenir èxit en l’establiment de mesures innovadores- és imprescindible articular connexions que vagin més enllà de l’àmbit específic de la recerca i la innovació. Així, la nova institució buscarà de manera sistemàtica la col·laboració i la suma d’esforços entre el món de la recerca, la ciutadania, els sectors econòmics i industrials i les administracions públiques. Anant de la mà, establint sinergies i dinàmiques d’innovació oberta, contraposant el coneixement amb les necessitats entre la comunitat científica, el sector empresarial, els governants i la població en general, és quan realment es podran assolir fites d’evolució cap a una millor qualitat de vida al nostre país i més sostenibilitat, avui i per a les generacions futures.

Aquesta Llei s’organitza en vint-i-cinc articles, distribuïts en dos títols, tres disposicions addicionals i una disposició final. El títol I regula les disposicions generals, que al seu torn es troben distribuïdes en dos capítols que aborden, en un primer moment, la creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació i, en segon lloc, estableixen la manera en què es durà a terme l’extinció i la liquidació de les tres entitats existents que s’han esmentat, així com la cessió en bloc de tots els seus actius i passius a la nova fundació. El títol II fa referència al govern de la nova fundació. Està subdividit en tres capítols que regulen el patronat, la direcció i el règim econòmic de la nova fundació.

Així mateix, aquesta Llei compta amb tres disposicions addicionals. La primera fa referència als òrgans liquidadors de l’Institut d’Estudis Andorrans, la Fundació Privada Observatori Sostenibilitat d’Andorra i la Fundació Privada del Sector Públic ActuaTECH. Les persones o entitats que tinguin la condició de patrons nats d’Andorra Recerca i Innovació hauran de comparèixer davant un notari del Principat d’Andorra als efectes que s’estableixen al títol I d’aquesta Llei, i també per procedir al nomenament del primer patronat de la nova fundació. La segona disposició addicional estableix que l’adscripció, l’aportació, la cessió o la incorporació dels béns i drets de les entitats esmentades al patrimoni d’Andorra Recerca i Innovació -així com les possibles rendes que es derivin d’aquestes aportacions i les futures actualitzacions de valor de béns i de drets esmentats- estan exemptes dels impostos directes i indirectes que els puguin ser aplicables. La tercera disposició addicional estableix que el Govern podrà adscriure funcionaris i altres agents de l’Administració pública en comissió de serveis per ocupar llocs de treball del personal d’Andorra Recerca i Innovació.

Finalment, es preveu una disposició final que determina la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei, i s’hi adjunta un annex que conté els estatuts que regularan la nova fundació.

Títol I. Disposicions generals

Capítol primer. Constitució de la Fundació Andorra Recerca i Innovació

Article 1. Constitució i naturalesa jurídica

1. En virtut d’aquesta Llei, es constitueix una fundació privada del sector públic de durada indefinida, sense ànim de lucre, amb la denominació de Fundació Andorra Recerca i Innovació (d’ara endavant, “Andorra Recerca i Innovació”).
LesLleis.com

2. Andorra Recerca i Innovació té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar. En conseqüència, des del moment de la inscripció de la seva escriptura de constitució al Registre de Fundacions, d’acord amb el que preveu l’article 6 d’aquesta Llei, la Fundació pot dur a terme tots els actes que siguin necessaris o convenients per al compliment de les seves finalitats fundacionals.
Article 2. Règim jurídic

1. Andorra Recerca i Innovació es regeix -en el que no estigui regulat en aquesta Llei i en els seus estatuts, que s’annexen a aquesta Llei- per la legislació, els reglaments i l’altra eventual normativa aplicable en matèria de fundacions que sigui vigent en cada moment, així com pels reglaments interns, les normes de règim interior i els acords adoptats vàlidament pels seus òrgans de govern. En aquest sentit, les funcions que exerceix el Protectorat respecte a Andorra Recerca i Innovació són totes les que estableix la normativa en matèria de fundacions vigent en cada moment.

2. Andorra Recerca i Innovació també se sotmet especialment, en tractar-se d’una fundació privada del sector públic, al règim següent:

a) No pot exercir potestats públiques.
b) Ha d’ajustar la comptabilitat a les disposicions legals previstes al pla general de comptabilitat pública vigent en cada moment, i s’ha de sotmetre a la corresponent fiscalització del Tribunal de Comptes.
c) Ha de sotmetre la seva contractació als principis de publicitat, concurrència i objectivitat, per a la qual cosa ha d’aprovar un reglament intern de contractació de béns i serveis i un reglament intern de contractació laboral que respectin aquests principis. Aquests reglaments i les seves eventuals modificacions són públics.
d) El seu personal es regeix per la legislació i la resta de normativa laboral vigent en cada moment, i pels seus reglaments de règim laboral interns.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.