Carregant...
 

Llei 8/2023, del 30 de gener, reguladora de la iniciativa legislativa popular


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 30 de gener del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 8/2023, del 30 de gener, reguladora de la iniciativa legislativa popular

Exposició de motius

La participació ciutadana és el dret de la ciutadania a intervenir, de manera directa o indirecta, en les polítiques públiques a través de la deliberació i la cerca del consens, per mitjà de la presentació de propostes i suggeriments. Aquest mecanisme constitueix una peça clau en el funcionament del sistema democràtic.

Per poder participar directament en els assumptes públics és necessari articular mesures per apropar les institucions als ciutadans i propiciar o facilitar la seva participació en tots els assumptes que els concerneixen, millorant així el funcionament del sistema democràtic.

Aquesta Llei regula la forma de participació legislativa de la ciutadania del Principat d’Andorra. La Constitució, en l’article 58, recull que la iniciativa legislativa, a més de correspondre al Consell General, al Govern i a tres comuns conjuntament, també pot ser exercida per una desena part del cens electoral. L’article 102 d) del Reglament del Consell General reconeix també la possibilitat que una desena part del cens electoral pugui presentar proposicions de llei. Han passat trenta anys i cal regular-ho.

Amb aquesta Llei es vol propiciar un augment de la participació ciutadana en els processos d’elaboració de les lleis.

Aquesta Llei té disset articles i una única disposició final.
Article 1. Objecte de la iniciativa legislativa popular

1. Aquesta Llei té per objecte regular l’exercici de la iniciativa legislativa popular previst a la Constitució del Principat d’Andorra.

2. Les persones de nacionalitat andorrana, inscrites en el cens electoral i que no estan privades dels drets polítics, tenen dret a exercir la iniciativa legislativa popular.
Article 2. Matèries excloses de la iniciativa legislativa popular

S’exclouen de la iniciativa legislativa popular les matèries següents:

a) Les relatives al pressupost de l’Estat.
b) Les relatives a la reforma de la Constitució.
c) Les relatives als tractats internacionals.
d) Les iniciatives contràries a la Declaració Universal dels Drets Humans o als altres tractats i acords internacionals sobre drets humans que formen part del nostre ordenament jurídic, així com les que pretenguin restringir o anul·lar els drets civils, polítics, econòmics, socials o culturals recollits en aquests instruments.

Article 3. Mitjà per a l’exercici de la iniciativa legislativa popular

La iniciativa legislativa popular s’exerceix per mitjà de la presentació a la Sindicatura d’una proposició de llei amb el suport de les signatures, degudament autenticades, corresponents al 10% del cens electoral, en les condicions establertes en l’article 1 d’aquesta llei.
Article 4. Iniciació del procediment

1. El procediment s’inicia mitjançant la presentació a la Sindicatura d’una sol·licitud que contingui els documents següents:

a) El text articulat de la proposició de llei precedit d’una exposició de motius.
b) Una memòria justificativa de les raons que aconsellen, segons el parer de les persones signants, la tramitació i l’aprovació de la proposició de llei.
c) Les fonts de suport i finançament de la iniciativa ciutadana proposada.
d) La relació dels membres que componen la comissió promotora i les seves dades personals.


2. Els serveis jurídics del Consell General han d’assessorar els membres de la comissió promotora per facilitar-los el compliment dels requisits formals.

3. La comissió promotora haurà de vetllar perquè:

a) La iniciativa es financi de forma transparent i els fons siguin emprats únicament per als fins amb què es recapten.
b) Les dades de caràcter personal que es demanin siguin obtingudes, custodiades i utilitzades correctament, d’acord amb la normativa pertinent i la finalitat per a la qual es recullen.
c) La campanya corresponent estigui lliure de declaracions difamatòries, calumniadores, obertament falses o, de qualsevol altra manera, lesives.


En conseqüència, la comissió promotora serà responsable de la salvaguarda dels drets i les obligacions vinculades al que disposa aquest apartat i dels danys que puguin causar-se amb motiu de l’organització d’una iniciativa legislativa popular i es podran imposar als promotors les sancions que legalment corresponguin.

4. La comissió promotora exerceix la representació de les persones signants de la iniciativa legislativa popular als efectes que en deriven.
LesLleis.com

La comissió promotora ha d’estar formada per un mínim de tres persones que han de complir les condicions que estableix l’article 1 i, a més, les condicions següents:

a) Ser majors d’edat.
b) No ocupar el càrrec de Conseller General.
c) No ocupar el càrrec de Conseller de Comú.
d) No ocupar altres càrrecs electes, alts càrrecs i càrrecs de lliure designació d’una administració pública, institució i organismes públics, parapúblics o privats dependents o participats.


5. La comissió promotora ha de designar un representant i un substitut que, al llarg de tot el procés, tenen un paper d’enllaç entre aquesta comissió i les institucions, i estan habilitats per parlar i actuar en el seu nom.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.