Carregant...
 

Edicte


Per tal de donar compliment a allò que disposa l’article 20, apartat b), de la Llei d’organització de l’Administració general, s’ordena la publicació del Reglament de guarderies infantils, aprovat pel Govern en la sessió del dia 22 de novembre de 1995.

Cosa que es fa pública per a coneixement general.

Andorra la Vella, 30 de novembre de 1995

Marc Forné Molné
Cap de Govern

Reglament de guarderies infantils

Exposició de motius

El Consell General en la seva sessió del dia 11 de maig de 1995 va aprovar la Llei de guarderies infantils, que estableix que el Govern ha de dictar les normes i adoptar les mesures oportunes per al seu desplegament i la seva aplicació.

De l’esmentada Llei es dedueix clarament que les línies rectores d’aquest servei de guarderies se centren en la seva funció social, com a suport de les tasques familiars, i concretament en l’aplicació dels programes educatius i socials que afavoreixin el desenvolupament físic, emocional, social i intel.lectual dels infants a fi d’aconseguir una bona qualitat de la salut i una bona adaptació i integració a l’escola i dins la societat.

L’enfocament interdepartamental de l’acció de les guarderies i el caràcter tècnic i multidisciplinari de les intervencions varen motivar que el Govern, amb data 30 d’agost de 1995, creés la Comissió Tècnica de Guarderies Infantils, presidida per la directora de Serveis Socials i composta per tècnics representants dels ministeris competents en les àrees d’Afers Socials, Educació, Sanitat, Indústria i Ordenament Territorial, amb l’objectiu d’elaborar una proposta de desplegament reglamentari de la Llei.

Atesa la disposició final primera de la Llei de guarderies infantils que obliga el Govern a dictar les normes i adoptar les mesures oportunes per al desplegament i l’aplicació de l’esmentada llei en el termini màxim de sis mesos, i atesa la proposta presentada per la Comissió Tècnica de Guarderies Infantils, el Govern aprova el següent

Reglament de guarderies infantils

Article 1
Àmbit d’aplicació
1.1. General

Aquest Reglament és d’aplicació a totes les guarderies infantils públiques i privades que, de forma contínua, tinguin cura d’infants menors de sis anys per contribuir a llur atenció assistencial i educativa.

Es consideren incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament de guarderies infantils, aquelles que la continuïtat d’actuació tingui caràcter temporal (p.e. guarderies de la temporada de neu) o en què l’assistència dels infants sigui esporàdica (p.e. guarderies de centres comercials).

En aquests casos, el Govern, a proposta de la Comissió Tècnica de Guarderies Infantils, que es crea a l’article 10 d’aquest Reglament, pot autoritzar l’adaptació d’aquells aspectes de la present normativa que siguin imprescindibles per ajustar-los a la seva finalitat.

1.2. Ampliació

També es poden autoritzar les guarderies a tenir cura d’infants majors de sis anys en horari i període extraescolar.

1.3. Exclusions

Queden exclosos d’aquest Reglament:

a) Els serveis adscrits als centres, públics o privats, autoritzats i inscrits específicament com a centres d’ensenyament.
b) Els centres públics o privats dins el quadre d’un programa d’esbarjo.

Article 2
Condicions i orientacions tècniques mínimes
Totes les guarderies infantils estan subjectes al compliment dels requisits mínims següents:

2.1. Condicions materials i arquitectòniques

2.1.1. Emplaçament

a) Les llars d’infants han d’estar situades en indrets salubres i segurs per a la integritat dels infants i ubicades a la planta baixa i, com a màxim, al primer pis.
b) Resta prohibida la instal.lació de guarderies en zones d’un edifici en què, per ser evacuades fins a arribar a alguna sortida exterior, calgui pujar un desnivell de més de 2m d’alçada, o bé baixar un desnivell superior a 4m prenent com a referència la via pública o un vial fàcilment accessible per a vehicles de socors.


2.1.2. Accessibilitat

Totes les guarderies resten sotmeses al que disposa la Llei i el Reglament d’accessibilitat vigent.

El grau d’accessibilitat exigit és:
Capacitat inferior a 50 nens: l’accés exterior i la mobilitat interior han de ser practicables.
Capacitat superior a 50 nens: l’accés exterior i la mobilitat interior han de ser adaptats i han de disposar almenys d’un servei higiènic adaptat.

LesLleis.com

2.1.3. Espais i instal.lacions

a) Les guarderies han d’estructurar-se en espais suficients, distribuïts segons l’edat de l’infant:
unitat per a infants de fins a 12 mesos
unitat per a infants d’1 a 2 anys
unitat per a infants de 2 a 4 anys
unitat per a infants de 4 a 6 anys
b) Les guarderies han de disposar de les instal.lacions següents:
una sala d’usos múltiples amb instal.lació d’aigua i llum
un pati i/o una sala d’esbarjo
una sala de personal
un vestidor exclusiu del personal, separat de les unitats dels infants, que ha de tenir com a mínim, un lavabo, una dutxa i un vàter
un vàter i un punt d’aigua per cada 10 nens de 3 a 6 anys
una banyera per als nens majors de 2 anys
una sala de canvi per als menors de 2 anys
una biberoneria
una cuina i un rebost, si hi ha servei de menjador
les instal.lacions i una organització de la guarderia que permeti el control de tot el conjunt
en el cas que la guarderia estigui autoritzada a tenir cura d’infants majors de sis anys en horari i període extraescolar, ha de tenir un espai específic per a aquests infants.


2.2. Condicions higiènico-sanitàries i de seguretat

2.2.1. Aspectes generals

Les llars d’infants han de complir les condicions higiènico-sanitàries, d’instal.lacions i de seguretat establertes en la normativa vigent i les que, particularment, s’estableixen als apartats següents.

2.2.2. Ocupació màxima

L’ocupació màxima d’una guarderia és d’un infant per cada 2,5 m2 d’unitat i/o sala d’usos múltiples. No es tenen en compte les superfícies de cuina, lavabos, rebedors o altres dependències, excepte els dormitoris quan no s’ocupin simultàniament amb les aules.

2.2.3. Evacuació

Les sortides de la guarderia han d’estar distribuïdes de forma racional, de manera que es faciliti l’evacuació des de tot punt de procedència; el nombre de sortides ha de ser proporcional a la quantitat de persones a evacuar. Quan superin l’ocupació simultània de 20 infants han de tenir-ne almenys dues; a més, s’han de tenir en compte les prescripcions aplicables en matèria d’evacuació de persones que preveu el Reglament de seguretat contra incendis en locals públics.

2.2.4. Comunicacions interiors

Com a complement de la normativa vigent en matèria d’accessibilitat, les guarderies amb una capacitat superior als cent infants i que disposin de dos nivells interiors han de tenir almenys una comunicació interior a través de rampa.

2.2.5. Seguretat contra incendis

a) Els materials de construcció o de decoració de les diferents dependències de la guarderia han de complir el que s’especifica al Reglament de seguretat contra incendis.
b) En guarderies de capacitat inferior a 100 infants, la prevenció contra incendis es pot efectuar mitjançant extintors mòbils adequats al risc. Com a mínim hi ha d’haver dos extintors per cada 150 m2 de superfície o fracció; en guarderies de capacitat superior a 100 infants s’ha de col.locar a més una mànega de lluita contra incendi de 20 mm de diàmetre, segons el que especifiquen les condicions d’instal.lació del Reglament de seguretat contra incendi en locals públics.
c) El Departament d’Indústria i Transport pot, segons les característiques del local, demanar la instal.lació d’un sistema de detecció automàtica d’incendis en totes les dependències o en part d’elles.


2.2.6. Aigües

a) L’edifici on estigui ubicat el centre ha de tenir aigua potable procedent de la xarxa pública, per presa directa.
b) Les aigües residuals han d’abocar al sistema de clavegueres, o a la instal.lació de depuració quan escaigui. En cap cas no poden abocar en un pou mort.


2.2.7. Condicions ambientals

a) La il.luminació natural és la preferent. En cas d’utilitzar la il.luminació artificial, ha de ser semidirecta, és a dir, punts de llum protegits per material translúcid, i d’una intensitat entre 150 i 300 lux. A les sales de lactants es prohibeix l’ús de llum fluorescent.
b) Tots els dormitoris i les sales de joc han d’estar degudament aïllades acústicament.
c) Els centres han de disposar d’un sistema de calefacció regulable, no es permeten aparells interiors de combustible, que inclourà totes les sales, inclosos els sanitaris. Hi ha d’haver termòmetres de paret a la sala de lactants i en els punts de temperatura màxima a l’estiu i mínima a l’hivern. La franja tèrmica idònia es considera entre els 18 ºC i els 21 ºC.


Les zones odoríferes, com són la cuina, les sales de canvi i els sanitaris han de disposar de mecanismes eficaços d’evacuació d’olors (ventilació natural o mecànica).

e) Totes les sales i els dormitoris han de disposar d’un sistema de ventilació exterior eficaç permanent i regulable (ventilació natural o mecànica).


2.2.8. Elements i instal.lacions

a) Les sales per a nens han de tenir paviment amortidor. Les parets han d’estar recobertes des del sòl fins a l’alçada d’1,20 metres amb pintura o materials no porosos, impermeables, de neteja fàcil i atòxics.
b) Fins a 1,20 metres d’alçada, hi ha d’haver una zona de seguretat, en què exclogui la presència de sortints cantelluts, vidres grans que no siguin de seguretat, plantes perilloses, desnivells perillosos i qualsevol altre possible agent traumatitzant, càustic o tòxic.
c) Els angles de les portes han de tenir una protecció per no pinçar-se els dits.
d) Les finestres i els balcons han de tenir tanques de seguretat i han d’estar disposades de manera que els nens no puguin enfilar-s’hi.
e) Tots els mecanismes elèctrics han d’estar a una alçada mínima d’1,40 metres.
f) Les escales han d’estar protegides per una barana, que en cas de ser de barrots han de ser verticals de 105 cm d’alçada, amb una separació no superior a 10 centímetres.
g) Les instal.lacions elèctriques i d’aigua han de complir les normatives vigents. En el cas de l’aigua calenta, totes les aixetes han d’estar connectades a un limitador de temperatura màxima fixat a 45º C.
h) La utilització de gas per a cuines i/o calefacció solament s’autoritza si els aparells d’utilització es troben en dependències annexes a l’edifici que ubica la guarderia.
i) Els radiadors i llurs canalitzacions d’alimentació han de tenir una temperatura màxima de 45º C si són accessibles als infants, és a dir, a una alçada inferior a 1,80 m.


2.2.9. Sala de canvi

En la sala de canvi, la lleixa ha de ser de material no porós, llis i que es pugui rentar fàcilment, ha d’estar dotada d’una vora anticaigudes. També cal que hi hagi armariets individuals per a la roba neta de cada nen i una banyera.

2.2.10. Biberoneria

La biberoneria ha de tenir una pica d’ús exclusiu per als menjars, un fogó elèctric, fora de l’abast dels nens, una taula per preparar els biberons, un armari per al material (biberons, bullidors, llets i d’altres) i una nevera.

2.2.11. Cuina

a) El sòl de la cuina ha d’ésser de material no porós i antilliscant i les parets han d’estar enrajolades o pintades amb pintura específica per a locals destinats a activitats alimentàries.
b) La porta d’accés a la cuina ha de ser resistent al foc 15 minuts i amb retorn automàtic, en locals amb capacitat superior a 100 infants.
c) L’equip de cuina ha d’incloure, a més d’una cuina suficient per al nombre de menús a fer, un aparell de fred amb capacitat de refrigeració (T0 00 / 60 ºC) i de congelació (T0 -180 / -200 ºC).
d) Els prestatges del rebost han de ser de material no porós i rentable. Els més baixos han d’estar situats com a mínim a 20 centímetres d’alçada del terra.


2.2.12. Espais exteriors i de joc

a) A l’espai exterior i per tal d’evitar traumatismes importants en cas de caigudes, convé que el sòl sigui tou: sorra, terra, gespa, sòls especials de cautxú o similars.
b) Si en l’espai a l’aire lliure hi ha dispositius de joc, han de ser de material inestellable i atòxic adequat per al seu ús i no pot superar 1,5 metres d’alçada. Es prohibeix l’existència de piscines, ja siguin construïdes o portàtils, dintre del recinte del centre.


2.2.13. Mobiliari i joguines

a) El mobiliari ha de ser de superfície no porosa, inestellable, amb vores romes, angles arrodonits i sense sortints traumatitzants. Les mides han de ser proporcionals a les mides antropomètriques dels infants.
b) Els llits han de ser de superfície plana i dura, amb respatller graduable i de material rígid.
c) En els llits de baranes, la separació entre barrots ha de ser inferior a 10 centímetres, el pla de suport del matalàs no pot deixar buits perillosos i el llistó horitzontal inferior de la barana ha de quedar per dessota del matalàs. L’alçada de la barana ha de ser com a mínim de 70 centímetres. Es prohibeix l’ús de xarxes-sostre.
d) Les joguines no poden ser traumàtiques, estellables, tòxiques, petites, s’han de poder rentar i han de ser adequades a cada edat.


2.3. Normes de protecció de la salut i de prevenció de les malalties

2.3.1. Referents al personal

a) Per poder treballar en una guarderia el personal que opti a qualsevol plaça ha de presentar un certificat mèdic que acrediti no patir dèficits sensorials o motors importants, ni malalties infectocontagioses que puguin afectar la salut dels infants i altres treballadors de la guarderia. En el certificat s’ha d’especificar, també, l’estat de vacunes i s’ha de fer esment de les previstes en l’apartat c.
b) Periòdicament el Servei de Salut Escolar (SSE) ha de practicar una prova de tuberculina i un coprocultiu als treballadors de les guarderies. Quan ho consideri convenient, l’esmentat Servei pot portar a terme altres mesures diagnòstiques i/o terapèutiques que garanteixin el control higiènico-sanitari de la guarderia.


Si hi alguna contradicció per a la realització d’aquestes proves, s’ha de notificar al SSE, que pot demanar un certificat mèdic que en justifiqui la contraindicació.

c) En el moment d’entrar a treballar, el personal ha d’acreditar una correcta vacunació de:
Tètan
Hepatitis B
Triple vírica (rosa, galteres i xarampió)


Quan existeixi alguna contradicció per a la vacunació i/o s’hagin patit les malalties (hepatitis B, rosa, xarampió, galteres) s’ha d’acreditar mitjançant el certificat mèdic corresponent.

d) En cas que la malaltia contagiosa pugui afectar la salut dels infants o dels altres treballadors de la guarderia és obligatòria la separació del centre i per a la seva incorporació és necessari presentar a la direcció de la guarderia el certificat mèdic o l’alta laboral corresponent.
e) El personal manipulador d’aliments ha de complir els requisits i sotmetre’s a les revisions que es consideri oportunes i que marqui la legislació vigent.
f) No es pot fumar a les dependències de la guarderia (interiors i exteriors). La guarderia ha de reservar un espai per a fumadors, d’acord amb la normativa vigent.
g) El personal queda obligat a mantenir unes normes d’higiene adients a la seva tasca. Es recomana seguir les normes higiènico-sanitàries que estableixi el servei sanitari competent.


2.3.2. Referent als infants

a) Per a l’ingrés d’un infant en una guarderia és necessari un certificat mèdic del pediatre o metge de capçalera que acrediti no pateix malalties infectocontagioses que impedeixi la convivència amb altres infants. Així mateix, el pediatre o metge de capçalera ha de fer constar tota alteració física o psíquica de l’infant que requereixi una atenció especial.
b) S’ha d’acreditar una vacunació correcta (segons el calendari de vacunes vigent), presentant el carnet de salut o vacunes o un certificat mèdic on constin les dates de la vacunació.


Tot infant que presenti algun retard en la vacunació o una manca de vacunació per algun motiu de salut ho ha de justificar mitjançant el certificat mèdic corresponent.

c) En el cas de malaltia contagiosa que impedeixi la convivència amb altres infants és obligatòria la separació de la guarderia i per a la seva incorporació és necessari presentar el certificat mèdic corresponent a la direcció de la guarderia.
d) El desenvolupament general de l’infant ha de ser revisat, de manera periòdica, per personal sanitari especialitzat.
e) L’estat de vacunes dels infants ha de ser revisat periòdicament pel SSE.


2.3.3. Comunicacions de malalties al SSE La direcció de la guarderia quan tingui coneixement que algun treballador o infant té alguna de les malalties següents ho ha de comunicar al Servei de Salut Escolar.

Xarampió
Rosa
Galteres
Catarro (tos ferina)
Varicel.la
Meningitis
Tuberculosi
Diarrees severes
I qualsevol altra malaltia que pugui comprometre la salut dels infants i els treballadors

LesLleis.com

Aquesta comunicació s’ha de fer encara que la informació arribi a la direcció quan l’infant afectat ja no sigui a la guarderia.

2.3.4. Farmacioles

Totes les guarderies han de disposar d’una farmaciola, que ha d’estar fora de l’abast dels infants, a una alçada mínima d’1,40 metres, i degudament tancada.

Ha de contenir els elements següents:
2 termòmetres
pinces
tisores
cotó
gases
esparadrap antial.lèrgic
tiretes de plàstic
sabó antisèptic
alcohol de 70º
aigua oxigenada
tintura de iode
sèrum fisiològic
pomada per a picades d’insectes


2.4. Objectius i orientacions socials

2.4.1. Drets i deures dels pares

a) Als pares, i si és el cas els tutors, els correspon el dret i el deure d’educar els seus fills.
b) Les guarderies han de desenvolupar la seva funció educativa, mitjançant l’atenció pedagògica adequada als infants i la social com a recurs i ajuda per a la seva integració en el medi, especialment quan els pares, per les seves tasques laborals no els poden atendre.


2.4.2. Atenció a les funcions paternes

La direcció i el personal de les guarderies han de vigilar l’atenció que els pares dediquen als seus fills. En els casos en què detectin alguna deficiència en l’alimentació, la higiene o qualsevol tipus de maltractament han de posar-ho en coneixement dels serveis socials de base i, si cal, del fiscal, per tal de protegir els infants, cercar els motius dels fets i trobar els recursos necessaris per fer-hi front.

2.4.3. Principi d’igualtat Els responsables dels centres no poden fer cap tipus de diferència en l’admissió i en l’atenció dels infants, per raó de procedència, raça, religió, llengua, o qualsevol altra actitud discriminatòria.

Les guarderies amb infants discapacitats han de demanar al ministeri competent en matèria d’Afers Socials, la participació en programes de suport a la integració, mitjançant els serveis del Govern o els que aquest pugui concertar.

2.5. Orientacions educatives i pedagògiques segons l’edat dels infants

Totes les guarderies han de seguir les orientacions educatives i pedagògiques que figuren en l’annex núm. 1 del present Reglament. A partir d’aquestes orientacions cada centre ha de concretar el seu programa globalitzat per a cada grup d’infants.

La direcció de la guarderia ha de mantenir informats els pares del projecte que segueix el seu fill i de la seva execució; així mateix, els ha d’informar de qualsevol problema o anomalia que detectin en el desenvolupament general del fill.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.