Carregant...
 

Reglament sobre la inscripció de contractes de lísing i de rènting en el registre de vehicles (Text refós per LesLleis.com) Image


Mostra redacció anterior, corregida l’errata
Proposta de reglament sobre la inscripció de contractes de lísing i de rènting en el registre de vehicles

Modificat el títol per la Correcció d’errata, del 26 de juliol del 2000, del Reglament sobre la inscripció de contractes de lísing i de rènting en el registre de vehicles, de data 5 de juliol del 2000.



Exposició de motius

L’aprovació de la Llei del Codi de la circulació, de 10 de juny de 1999, va representar la reunificació dels textos i dels reglaments que ja havien estat publicats com a annexos al Codi vigent fins a aquell moment, els quals es van incloure al text de la Llei vigent, mantenint al màxim l’estructura ja existent, a fi de facilitar-ne l’estudi a l’usuari, i a la vegada informar els professionals de la localització de totes les matèries que l’integren.

El darrer paràgraf de l’exposició de motius de la Llei fa referència expressa a la canviant legislació comunitària. Aquest fet implica la necessitat de deixar una via oberta a la inclusió de noves normes mitjançant el reglament, a efectes de permetre que la normalització i harmonització andorrana que persegueix la Llei estigui permanentment actualitzada i dotada dels elements tècnics necessaris per al bon desenvolupament del trànsit i de la seguretat viària i del tràfic mercantil.

En aquest sentit, la disposició addicional única de la Llei habilità el Govern a desenvolupar per via reglamentària totes les qüestions derivades de la Llei.

En l’actualitat una de les qüestions que escau regular és la referent a la matriculació específica que admeten les legislacions del nostre entorn cultural per a les adquisicions de vehicles realitzades mitjançant lísing o rènting (lloguers financers).

La demanda creixent per part dels sectors professionals afectats per aquesta llacuna legal aconsella la regulació d’aquestes modalitats de crèdit d’arrendament i/o adquisició, i en conseqüència, regularitzar aquestes activitats.

Per poder inscriure les modalitats esmentades en el Registre de Vehicles, és necessari que el Govern reconegui l’existència d’aquestes dues figures jurídiques, lísing i rènting: d’una banda, l’arrendador, i de l’altra, l’arrendatari, i que aquesta diferent qualitat consti en el Registre de Vehicles i en el certificat de matriculació o carta groga.

Aquestes condicions són imprescindibles tant perquè l’arrendatari pugui gestionar els permisos necessaris per a la seva activitat com perquè pugui contractar les assegurances corresponents, i l’arrendador quedi alliberat de tota responsabilitat subsidiària.

A proposta del ministre de la Presidència i Economia i d’acord amb el Govern en la sessió de data 28 de juny del 2000, s’aprova el present Reglament.
Article 1

L’objecte d’aquest Reglament és la inscripció dels contractes de lísing i de rènting en el Registre de Vehicles del Govern d’Andorra.
Article 2

A l’efecte del que disposa aquest Reglament, s’entén per:

1. Lísing: un contracte que té per objecte exclusiu la cessió de l’ús de vehicles de tot tipus, adquirits per la societat financera i arrendats al futur usuari a canvi d’una contraprestació consistent en el pagament periòdic de quotes que inclouen la recuperació de l’amortització del vehicle per l’entitat arrendadora i la càrrega financera corresponent, per una durada mínima de dos anys. El contracte d’arrendament financer ha d’incloure necessàriament, en el moment de la signatura, que quan s’arribi a l’expiració del contracte l’usuari podrà adquirir-lo en propietat a un preu equivalent al valor residual pactat a la signatura del contracte.
LesLleis.com

2. Rènting: un contracte de lloguer de vehicles o béns d’equipament a mitjà termini que pot incloure a les quotes, els costos de manteniment de mà d’obra i peces, assegurances, rodes i sense opció de compra final del bé arrendat però amb opció de prorrogar el contracte en qualsevol moment amb el proveïment d’un bé que substitueixi l’anterior. La durada mínima del contracte ha d’ésser de dos anys.
Article 3

Poden acollir-se a les disposicions establertes en aquest Reglament, les entitats financeres -no bancàries- de crèdit especialitzat previstes a l’article 3 de la Llei de regulació de les facultats operatives dels diversos components del sistema financer, que constin inscrites en el Registre de Comerç i Indústria i disposin d’autorització per operar en aquesta modalitat, d’acord amb la normativa vigent.
Article 4

1. Les entitats autoritzades a prestar els serveis de lísing o el rènting poden demanar que en el certificat de matriculació o carta groga del Registre de Vehicles, s’efectuïn inscripcions marginals relatives als tipus d’arrendament financer en lísing o rènting, el nom del llogater i el nom de la persona jurídica andorrana propietària del vehicle, fins a l’execució de l’opció de compra (lísing) o la resolució o renovació del contracte de lloguer (rènting).

2. El nom del llogater, o bé el nom del llogater/adquirent amb opció de compra, s’inscriu al certificat de matriculació o carta groga amb la menció que indica el tipus d’arrendament del vehicle: OC: arrendament amb opció de compra o bé MT: arrendament a mitjà termini, segons escaigui.

3. En els casos del lísing, en cas que l’arrendatari exerceixi l’opció de compra, el vehicle ha de ser inscrit únicament a nom de l’adquirent, ja sigui a instància seva o de l’entitat financera, i amb la justificació documental corresponent. El termini per a la inscripció és de 15 hàbils a comptar de la data de la signatura del document de compra.





Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.