Carregant...
 

Decret del 27 d’abril del 2005 d’aprovació del Reglament de guarderies infantils


Exposició de motius

L’any 1995 el Govern d’Andorra va aprovar la Llei i el Reglament de guarderies infantils, essent la primera regulació que es feia en relació amb les guarderies infantils. En aquest sentit, es va optar per l’elaboració d’una normativa detallista i per atorgar un paper important a la Comissió Tècnica de Guarderies Infantils.

No obstant això, l’experiència d’aplicació de la normativa en matèria de guarderies infantils, des de la seva entrada en vigor el 1995, ha posat de manifest algunes disfuncions i carències que exigeixen un nou plantejament del Reglament de guarderies infantils.

Així, s’ha considerat important regular de manera específica les diverses modalitats existents de guarda d’infants, tenint en compte les peculiaritats de cadascuna.

Igualment, s’han volgut simplificar els requisits establerts i normalitzar els procediments per a les diverses modalitats de guarda d’infants, així com concretar i determinar les responsabilitats, tant de les administracions públiques, com de la persona titular, de la direcció, del personal i dels pares dels infants guardats.

Es canvia el plantejament i es remet a les normes generals que hi puguin ser aplicables i es regulen només els aspectes específics de les guarderies, tant els de caràcter general com els específics de cada tipus de guarda, fet que permet l’actualització automàtica de la normativa general aplicable.

Finalment, se suprimeix la Comissió Tècnica de Guarderies Infantils i es distribueixen les seves funcions entre els ministeris competents en funció de les matèries implicades.

Així doncs, ens trobem davant la necessitat de regular de manera específica les diverses modalitats de guarderia infantil, per tal de millorar la qualitat de la prestació que reben els infants atesos en les guarderies infantils, a fi de contribuir a millorar la reglamentació existent al Principat en la matèria adaptant-la a la realitat del país i a l’experiència assolida durant els anys d’aplicació de la normativa vigent.

D’altra banda, el Reglament de guarderies infantils pretén ser una eina per fer efectives les disposicions establertes a la Convenció sobre els drets dels infants, ratificada pel Principat d’Andorra el 22 de novembre de 1995 en què s’estableix concretament, en l’article 18.3, que “els estats parts prenen totes les mesures apropiades per tal d’assegurar als infants els pares dels quals treballen el dret a beneficiar-se dels serveis i dels establiments de guarda d’infants per als quals compleixin les condicions requerides”.

Així mateix, pretén contribuir a fer efectives les disposicions establertes al Conveni sobre l’eliminació de tots els tipus de discriminació envers la dona, al qual es va adherir el Principat d’Andorra el 15 de gener de 1997 i que estableix a l’article 11.2 que “els estats part es comprometen a prendre mesures adequades que tinguin per objecte (...) fomentar el subministrament dels serveis socials de suport necessaris, per tal de permetre als pares poder combinar les obligacions familiars amb les responsabilitats professionals i la participació a la vida pública, afavorint en especial l’establiment i el desenvolupament d’una xarxa de guarderies infantils”.

A proposta de la ministra de Salut i Benestar, el Govern, en la sessió del 27 d’abril del 2005, aprova el Reglament de guarderies infantils.
Article únic

S’aprova el Reglament de guarderies infantils, que entrarà en vigor al cap de quinze dies de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de les guarderies infantils

Capítol I. Disposicions generals

Article 1
Àmbit d’aplicació
1. Aquest Reglament és d’aplicació a totes les guarderies infantils, públiques i privades, que tenen per objecte l’atenció assistencial i educativa en els termes establerts a la Llei de guarderies infantils, de l’11 de maig de 1995.

2. Les guarderies infantils poden prestar els seus serveis a les modalitats següents:

a) Ordinària. Són les que presten de forma continuada i regular els seus serveis. Aquesta modalitat de guarderia es denomina “llar d’infants”.
b) Extraescolar. Són les que presten de forma continuada i regular els seus serveis fora dels horaris i períodes escolars, per a infants escolaritzats de fins a sis anys d’edat o fins a nou anys d’edat si han estat autoritzats per l’Administració pública per atendre infants fins a aquesta edat.
c) Esporàdica. Són les que presten els seus serveis de forma continuada o temporalment i atenen de manera puntual infants de fins a sis anys o nou anys si estan autoritzats per l’Administració pública competent, ja sigui amb un abast general, ja sigui com a facilitat als clients i als usuaris de centres i instal·lacions comercials, de restauració, d’hostaleria, culturals o esportius. Les guarderies de les pistes d’esquí atendran únicament infants d’un a tres anys. Així mateix, les guarderies ordinàries i extraescolars poden prestar de forma complementària serveis puntuals de guarda dels infants.


3. Quan consisteixi únicament en unes instal·lacions i en uns espais de joc sense guarda, aquests no estan subjectes a les disposicions d’aquest Reglament i es farà constar en un lloc visible que no disposen de vigilància i que l’estada a l’espai esmentat és sota la responsabilitat de la persona acompanyant. Així mateix, les instal·lacions, els equipaments i els elements han de complir la normativa vigent.

4. L’empresa o l’entitat que ofereixi serveis de guarda d’infants als treballadors de forma continuada és una guarderia ordinària o extraescolar, segons escaigui.
Article 2
Condicions generals mínimes de les guarderies infantils
Totes les guarderies infantils estan subjectes al compliment de la normativa general vigent en matèria de seguretat, tant estructural com de les instal·lacions, de l’accessibilitat, de les condicions tecnicosanitàries, de la protecció de la salut i de la prevenció de les malalties, de les relatives a la matèria educativa i pedagògica, en matèria mediambiental, les que els puguin correspondre en matèria de comerç, així com totes les altres disposicions que se’ls pugui aplicar.

A més d’aquestes condicions generals mínimes, se n’han de complir les específiques que s’esmenten als capítols següents.

Capítol II. Condicions materials i de seguretat

Article 3
Ocupació màxima i emplaçament
1. Ocupació màxima

L’ocupació màxima d’una guarderia és d’1 infant per cada 2,5 m² d’aula i sala d’usos múltiples amb un màxim de 20 infants per aula. En el cas dels infants d’entre tres i nou anys, l’ocupació pot ser fins a un màxim de 30 infants per aula. No es tenen en compte, als efectes d’aquest càlcul, les superfícies destinades a la cuina, els lavabos, els rebedors, els dormitoris o altres dependències.

2. Emplaçament

Les guarderies infantils s’han d’ubicar a la planta baixa i, com a màxim, al primer pis, i han d’estar situades en indrets saludables i segurs per a la integritat dels infants, segons la normativa vigent i els criteris que estableixin els ministeris competents en aquestes matèries.
Article 4
Requisits generals dels espais i dels elements
1. Requisits comuns

a) Les guarderies s’han d’estructurar en espais suficients, distribuïts segons les característiques dels infants, especialment l’edat, per tal que vetllin per la seguretat dels infants.
b) Les sales per a infants han de tenir paviment amortidor. Les parets han d’estar recobertes des del sòl fins a una alçada d’1,20 metres, amb pintura o materials no porosos, impermeables, de fàcil neteja i no tòxics.
c) Fins a 1,20 metres d’alçada, hi ha d’haver una zona de seguretat, que exclogui els sortints cantelluts, els vidres de més de 2 m2 que no siguin de seguretat, els desnivells perillosos i qualsevol altre agent traumatitzant, càustic o tòxic.
d) Els angles de les portes que no tinguin una funció de tallafoc han de tenir una protecció per evitar que els infants es puguin pessigar els dits.
e) Les finestres i els balcons han de tenir tanques de seguretat i han d’estar disposats de manera que els nens no puguin enfilar-s’hi o accedir-hi.
f) Les escales han d’estar protegides per una barana que, en cas de ser de barrots, aquests han de ser verticals d’una alçada mínima d’1,05 metres, amb una separació no superior a 0,10 metres.


2. Requisits específics per a determinades zones

a) Zona de canvi dels infants
El prestatge per canviar l’infant ha de ser de material no porós, llis i que es pugui rentar fàcilment. Ha d’estar dotat d’una vora anticaigudes.
Aquesta zona ha d’estar dotada dels elements i dels estris necessaris per tal de garantir una correcta manipulació higienicosanitària.
b) Servei de menjador
Si els menjars s’elaboren al centre, a la cuina, als locals annexos i a les instal·lacions destinades a l’emmagatzematge, a la conservació, a la preparació i al servei de menjars han de reunir les condicions tècniques i higienicosanitàries establertes a la normativa sanitària vigent.
c) Biberoneria
A efectes d’aquest Reglament s’entén per biberoneria l’espai destinat a la manipulació i a la preparació de biberons.
Les guarderies infantils han de disposar d’un servei de biberoneria sempre que es tingui cura d’infants menors de 9 mesos.
La biberoneria ha de tenir un punt d’aigua potable, una pica d’ús exclusiu per als menjars, la instal·lació i els equipaments adequats per a l’esterilització dels biberons i les tetines, una nevera i un armari o una prestatgeria.
A la cuina o al lloc previst per a la preparació i la distribució dels àpats elaborats per una empresa externa a la guarderia, es pot habilitar un espai adequat per a la biberoneria que ha de reunir els requisits fixats a l’apartat anterior.
d) Espais exteriors
A l’exterior, i per tal d’evitar qualsevol traumatisme, el sòl ha de ser tou: de sorra, de cautxú, etc. per assegurar-ne la higiene i l’ús.
e) Zona bruta
A efectes d’aquest Reglament, s’entén per zona bruta l’espai destinat a guardar els detergents i altres materials, els estris de neteja, la roba bruta i les escombraries. Aquest espai ha de ser independent, tancat i ha d’estar degudament senyalitzat.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.