Decret pel qual s’aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer
Exposició de motius
El 30 de març del 2005 es va aprovar el primer Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer que posa en funcionament, per primera vegada, dos tipus d’ajuts destinats a millorar les condicions d’accés i manteniment dels habitatges de lloguer a les llars amb situacions econòmiques més vulnerables: les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer i els crèdits a l’emancipació, aquests últims destinats exclusivament als joves. En la convocatòria del 2009 es van crear els crèdits per accedir a un habitatge de lloguer que han permès respondre a la necessitat de famílies que tenen dificultats econòmiques per signar un nou contracte de lloguer.LesLleis.com
Any rere any, l’experiència i la informació en la gestió de les convocatòries han permès millorar els requisits d’accés, el procediment d’atorgament i la gestió interna d’aquests ajuts. Amb la voluntat de continuar amb aquest esperit de millora s’aporten noves modificacions al Reglament per a la convocatòria del 2010.
Una de les millores aportades és la definició dels ingressos de la llar. En concret s’estableix que en situacions de separació, les pensions de manutenció es computen com un ingrés per a les llars que les reben i es descompten dels ingressos que presentin les llars que les paguen. Es modifica el contingut del règim de compatibilitats per fer-lo més entenedor quant a la compatibilitat respecte al programa de la borsa d’habitatge i programes similars que altres organismes públics puguin iniciar. També se simplifica la presentació de les declaracions jurades que han de permetre acreditar diverses situacions i que s’incorporen als formularis de sol·licitud. Una altra modificació que s’aplica als tres ajuts regulats pel Reglament es troba als articles 18 i 19 referents als deures i les obligacions dels sol·licitants i a la comprovació de les dades per part de l’Administració. En aquests dos articles s’incorpora la possibilitat de l’Administració de verificar, amb el consentiment dels sol·licitants d’acord amb la Llei 15/2003, del 18 de desembre, qualificada de protecció de dades personals, prop dels registres de la propietat o els equivalents d’altres països, que ni el titular de l’ajut ni qualsevol membre de la llar disposa d’un habitatge de propietat a l’estranger.
Pel que fa als crèdits a l’emancipació, i amb l’objectiu de desincentivar l’increment d’impagaments i la morositat, es clarifica el contingut de l’article 11 sobre els recàrrecs per incompliment de les condicions de retorn. En concret es diferencien tres motius d’incompliment que comporten el càlcul d’un recàrrec: la no signatura del contracte de lloguer, la rescissió del contracte de lloguer que comporti l’incompliment de l’objecte pel qual s’atorga l’ajut, i l’impagament de les quotes pactades. En els dos primers casos, el recàrrec, que es genera a comptar dels 15 dies hàbils de la situació que comporta el retorn íntegre del préstec, segueix establert en el 10% anual de l’import total que quedi per retornar i per al retorn de quotes es calcularà un recàrrec de l’1,5% mensual per cada quota impagada. Amb aquesta modificació també es facilita l’aplicació i la gestió dels recàrrecs actuals.
S’introdueix com a nou requisit per obtenir un ajut a l’habitatge de lloguer ja sigui en la modalitat de crèdit o de subvenció, el lloguer màxim. Cal recordar que aquests ajuts, i en especial les subvencions, estan destinats a les llars que tenen més dificultats econòmiques. Aquest ajut els ha de permetre mantenir l’habitatge habitual i permanent que ha de respondre a les necessitats de cada llar. Per aquesta raó es creu necessari establir un límit al preu de lloguer que se subvenciona en funció del nombre de persones que hi viuen i eliminar, en el cas de les subvencions, l’import màxim de l’ajut que limita l’import de la subvenció. Amb aquesta modificació es persegueix un objectiu doble: eliminar possibles distorsions a l’alça per l’efecte d’obtenir un ajut i alhora crear un efecte de contenció dels preus de lloguer en el mercat.
D’altra banda, l’experiència de les diverses convocatòries fa palesa la necessitat de tenir en compte, a banda dels ingressos, altres possibles recursos econòmics, com ara els estalvis. No obstant això, la impossibilitat de disposar de dades suficients per xifrar quin seria el nivell d’estalvis acceptable per poder respondre a les diferents dificultats puntuals que puguin sorgir i, tot i això, obtenir l’ajut, obliga a ser prudents.
Finalment, i amb l’esperit de millorar l’equitat en l’atorgament dels ajuts, s’introdueix el concepte d’ajut parcial, que consisteix a limitar l’import de l’ajut atorgat, de manera que la suma d’ingressos de la llar i de l’ajut que s’ha d’atorgar no superi el barem d’ingressos màxim. Quan se supera aquest barem, l’import de l’ajut es redueix fins a assolir l’import d’ingressos màxims establert. Gràcies a la introducció dels ajuts parcials, es preveu que hi hagi més llars que es puguin beneficiar de les subvencions.
Per raons de seguretat jurídica, es publica íntegrament el Reglament amb la inclusió de totes les modificacions i es deroga el Reglament vigent.
A proposta del ministre d’Economia i Finances, el Govern, en la sessió del 9 de juny del 2010, aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer.
Article únic
S’aprova la modificació del Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer, que entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Reglament d’ajuts a l’habitatge de lloguer
Capítol primer. Generalitats
Article 1
Objecte i àmbit d’aplicació
1. L’objecte d’aquest Reglament és establir els requisits per accedir als ajuts a l’habitatge, el procediment de tramitació i el procediment d’atorgament d’ajuts a l’habitatge de tipus econòmic en forma de crèdits i en forma de subvencions.2. Els ajuts es destinen a persones o famílies que visquin o optin per viure en un habitatge de lloguer que sigui el domicili permanent i habitual, ubicat al Principat d’Andorra, i que compleixin els requisits establerts per accedir-hi i segueixin el procediment de tramitació.
3. Queden exclosos d’aquests ajuts els habitatges destinats a allotjament turístic.
Article 2
Definicions
En virtut d’aquest Reglament, els conceptes que s’indiquen a continuació tenen el significat següent:a) Titular de l’ajut: la persona física que representa la llar en el procediment de sol·licitud i que disposa d’un contracte de lloguer de l’habitatge per al qual ha demanat l’ajut.
En els casos d’emancipació i de crèdits per accedir a un habitatge de lloguer, s’entén per titular de l’ajut la persona física que sol·licita un ajut per a l’habitatge que pretén llogar.
b) Domicili permanent i habitual: l’habitatge que es destina a residència principal i que no està desocupat més de tres mesos per any.
c) Ingressos de la llar: tots els ingressos percebuts per tots els membres que conviuen a la llar, a excepció dels fills a càrrec, i inclouen els ingressos salarials, els resultants d’activitats econòmiques i empresarials, els provinents del patrimoni (rendiments d’estalvis, accions,…), les pensions, les subvencions i les prestacions socials en general. En situacions de separació, les pensions de manutenció es consideren un ingrés per a les llars que les reben i es descompten a les llars que les paguen.
d) Llar: el conjunt de persones que conviuen o cohabiten en un mateix domicili independentment de si entre elles hi ha una relació de parentiu o no.
En els casos d’emancipació i de crèdits per accedir a un habitatge de lloguer, s’entén que es fa referència al conjunt de membres de la nova llar que es pretén crear.
e) Import mensual del lloguer: la despesa neta del lloguer de l’habitatge sense incloure les despeses complementàries als serveis derivats de l’habitatge com, per exemple, la calefacció, l’aigua, l’aparcament, etc. En el supòsit que l’import del lloguer inclogui altres serveis annexos sense detallar-ne els imports, s’ha de descomptar de l’import del lloguer els preus fets establerts a l’annex 1 pels conceptes de calefacció, d’aigua i d’aparcament.
f) Sustentador: un dels membres de la llar que proporcionalment aporta una part important dels ingressos de la llar.
g) Baixa de llarga durada: la baixa laboral superior a 24 setmanes.
h) Persona jove: tota persona de 18 a 30 anys.
i) Persona gran: tota persona a partir de 65 anys, i també les persones a partir de 60 anys titulars d’una pensió d’invalidesa passada a vellesa atorgada per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
j) Família monoparental: la família formada per una persona adulta sola (pare, mare o tutor) amb fills a càrrec i que no conviu amb cap altra parella, nou cònjuge o persona adulta.
k) Família nombrosa: la família formada per tres o més fills a càrrec.
l) Persona discapacitada: la persona que presenta un grau de menyscabament igual o superior al 33% segons la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat i les normes de desplegament.
m) Fill a càrrec: els menors de 18 anys i fins als 25 anys sempre que estiguin estudiant. Els fills amb discapacitat es consideren a càrrec independentment de la seva edat sempre que convisquin a la mateixa llar.
En els casos d’emancipació i de crèdits per accedir a un habitatge de lloguer, s’entén per titular de l’ajut la persona física que sol·licita un ajut per a l’habitatge que pretén llogar.
b) Domicili permanent i habitual: l’habitatge que es destina a residència principal i que no està desocupat més de tres mesos per any.
c) Ingressos de la llar: tots els ingressos percebuts per tots els membres que conviuen a la llar, a excepció dels fills a càrrec, i inclouen els ingressos salarials, els resultants d’activitats econòmiques i empresarials, els provinents del patrimoni (rendiments d’estalvis, accions,…), les pensions, les subvencions i les prestacions socials en general. En situacions de separació, les pensions de manutenció es consideren un ingrés per a les llars que les reben i es descompten a les llars que les paguen.
d) Llar: el conjunt de persones que conviuen o cohabiten en un mateix domicili independentment de si entre elles hi ha una relació de parentiu o no.
En els casos d’emancipació i de crèdits per accedir a un habitatge de lloguer, s’entén que es fa referència al conjunt de membres de la nova llar que es pretén crear.
e) Import mensual del lloguer: la despesa neta del lloguer de l’habitatge sense incloure les despeses complementàries als serveis derivats de l’habitatge com, per exemple, la calefacció, l’aigua, l’aparcament, etc. En el supòsit que l’import del lloguer inclogui altres serveis annexos sense detallar-ne els imports, s’ha de descomptar de l’import del lloguer els preus fets establerts a l’annex 1 pels conceptes de calefacció, d’aigua i d’aparcament.
f) Sustentador: un dels membres de la llar que proporcionalment aporta una part important dels ingressos de la llar.
g) Baixa de llarga durada: la baixa laboral superior a 24 setmanes.
h) Persona jove: tota persona de 18 a 30 anys.
i) Persona gran: tota persona a partir de 65 anys, i també les persones a partir de 60 anys titulars d’una pensió d’invalidesa passada a vellesa atorgada per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
j) Família monoparental: la família formada per una persona adulta sola (pare, mare o tutor) amb fills a càrrec i que no conviu amb cap altra parella, nou cònjuge o persona adulta.
k) Família nombrosa: la família formada per tres o més fills a càrrec.
l) Persona discapacitada: la persona que presenta un grau de menyscabament igual o superior al 33% segons la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat i les normes de desplegament.
m) Fill a càrrec: els menors de 18 anys i fins als 25 anys sempre que estiguin estudiant. Els fills amb discapacitat es consideren a càrrec independentment de la seva edat sempre que convisquin a la mateixa llar.
Article 3
Tipus d’ajuts
1. Programa d’ajuts a l’eliminació d’obstacles a l’emancipació i per poder accedir a un habitatge de lloguer:a) Els joves que decideixin emancipar-se mitjançant un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts en cada cas es poden beneficiar de dos tipus d’ajuts: els crèdits a l’emancipació i les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer.
b) Les llars que necessiten cobrir les despeses inicials per accedir a un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts en cada cas es poden beneficiar d’un crèdit per accedir a un habitatge de lloguer i de les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer.
b) Les llars que necessiten cobrir les despeses inicials per accedir a un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts en cada cas es poden beneficiar d’un crèdit per accedir a un habitatge de lloguer i de les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer.
2. Programa d’ajuts a l’arrendament:
Les llars que visquin en un habitatge de lloguer i compleixin els requisits establerts es poden beneficiar d’una subvenció periòdica a l’habitatge de lloguer.
Article 4
Règim de compatibilitats
1. L’obtenció dels ajuts establerts en aquest Reglament és incompatible amb l’obtenció d’altres ajuts atorgats amb la mateixa finalitat per organismes públics o privats nacionals o estrangers, excepte en els supòsits de compatibilitat expressament reconeguts.2. Aquests ajuts són compatibles amb el programa de la borsa d’habitatge i amb programes similars que els organismes públics puguin establir.
3. Els crèdits a l’emancipació i els crèdits per accedir a un habitatge de lloguer són compatibles amb els ajuts de tipus subvenció atorgats, si escau, pels comuns.
4. Les subvencions periòdiques a l’habitatge de lloguer atorgades pel Govern són compatibles i acumulables amb els ajuts de tipus subvenció atorgats, si escau, pels comuns, sempre que la suma dels ajuts no superi el 35% de l’import mensual del lloguer. Quan la suma dels ajuts supera aquest percentatge, l’ajut atorgat pel Govern en benefici d’una llar actua com a subsidiari dels que atorga el Comú. Així, en cas que el beneficiari d’una subvenció periòdica a l’habitatge de lloguer sigui beneficiari d’algun ajut atorgat per les corporacions locals, ha de declarar-ho en la sol·licitud o comunicar-ho al Departament d’Habitatge en el moment que esdevingui beneficiari del nou ajut. En aquest cas, el Govern ha de descomptar del seu ajut l’import que el titular rebi de les corporacions locals.
5. Així mateix, els ajuts que s’estableixen en aquest Reglament són compatibles amb els ajuts a l’estudi atorgats pel ministeri competent en matèria d’educació, els atorgats pel ministeri competent en matèria d’ensenyament superior i amb les prestacions d’assistència social atorgades pel ministeri competent en matèria d’atenció social.
Capítol segon. Crèdit a l’emancipació i crèdit per accedir a un habitatge de lloguer
Article 5
Descripció del crèdit a l’emancipació
a) El crèdit a l’emancipació consisteix en un préstec personal que no genera interessos, i que és destinat exclusivament al finançament de les despeses que genera l’acció d’emancipar-se.
b) Poden beneficiar-se d’aquest ajut els joves que s’emancipin en règim de lloguer a partir de la data d’obertura de la convocatòria de l’ajut i que compleixin els requisits establerts.
c) L’import del préstec és d’un màxim de 4.000 euros per persona, en cas d’emancipar-se sola, i d’un màxim de 2.800 euros per persona que compleixi els requisits, en cas de fer-ho amb altres persones.
d) L’import del préstec s’ha de retornar en el termini màxim de trenta mesos i es pot optar per establir un període de carència per a l’inici del retorn de fins a dotze mesos, d’acord amb la forma de retorn que s’estableixi en el contracte de préstec.
e) Només s’atorga un crèdit a l’emancipació per persona.
f) En el cas de préstecs atorgats a persones estrangeres titulars d’una autorització de residència i treball expedida pel Servei d’Immigració amb una caducitat inferior a trenta mesos, el termini de retorn del préstec s’estableix per una durada com a màxim igual als mesos de vigència restants de l’autorització de residència i treball.
b) Poden beneficiar-se d’aquest ajut els joves que s’emancipin en règim de lloguer a partir de la data d’obertura de la convocatòria de l’ajut i que compleixin els requisits establerts.
c) L’import del préstec és d’un màxim de 4.000 euros per persona, en cas d’emancipar-se sola, i d’un màxim de 2.800 euros per persona que compleixi els requisits, en cas de fer-ho amb altres persones.
d) L’import del préstec s’ha de retornar en el termini màxim de trenta mesos i es pot optar per establir un període de carència per a l’inici del retorn de fins a dotze mesos, d’acord amb la forma de retorn que s’estableixi en el contracte de préstec.
e) Només s’atorga un crèdit a l’emancipació per persona.
f) En el cas de préstecs atorgats a persones estrangeres titulars d’una autorització de residència i treball expedida pel Servei d’Immigració amb una caducitat inferior a trenta mesos, el termini de retorn del préstec s’estableix per una durada com a màxim igual als mesos de vigència restants de l’autorització de residència i treball.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.