Carregant...
 

Decret pel qual s’aprova el Reglament de regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic en instal·lacions integrades en edificacions i interconnectades a la xarxa de baixa tensió


Exposició de motius

La Llei 85/2010, del 18 de novembre, de mesures provisionals en relació al règim de l’energia elèctrica, elimina el règim d’exclusiva atribuït a l’Administració en matèria de producció d’energia elèctrica i permet la instal·lació de panells solars fotovoltaics per potències inferiors a 500 kW, amb possibilitat de cedir a la xarxa la seva producció.
LesLleis.com

També, habilita el Govern a regular reglamentàriament l’activitat de producció d’energia elèctrica mitjançant tecnologia solar fotovoltaica, així com el procediment per a la posada en marxa i el control d’aquestes instal·lacions.

Per tal de contribuir a la producció nacional d’energia, i disminuir així la dependència exterior, en el marc del desenvolupament del Llibre blanc de l’energia d’Andorra, el Govern vol fomentar la implementació de les instal·lacions que puguin ser sostenibles econòmicament i mediambientalment.

L’avenç de la tecnologia de les plaques solars associada a la disminució dels seus costos d’adquisició, indica que les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica seran rendibles en un futur proper.

El Reglament de regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic en instal·lacions integrades en edificacions i interconnectades a la xarxa de baixa tensió dona compliment a la Llei 85/2010 i s’emmarca en el model energètic descrit del Llibre blanc de l’energia d’Andorra.

L’objectiu d’aquest Reglament és establir les prescripcions administratives i tècniques de la generació de l’energia elèctrica de les instal·lacions fotovoltaiques, així com el règim econòmic.

El Reglament s’estructura en 11 articles que configuren les disposicions generals, una disposició addicional i un annex que detalla els requisits tècnics de la instal·lació i els documents models que s’han d’utilitzar.

A proposta del ministre d’Economia i Territori, el Govern en la sessió del 24 d’octubre del 2012,

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament de regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic en instal·lacions integrades en edificacions i interconnectades a la xarxa de baixa tensió que entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic en instal·lacions integrades en edificacions i interconnectades a la xarxa de baixa tensió

Article 1
Objecte
Aquest reglament té per objecte establir les prescripcions tècniques i administratives que regulin la producció d’energia elèctrica mitjançant la tecnologia solar fotovoltaica en instal·lacions de baixa tensió que estiguin incorporades en tancaments o cobertes d’edificacions.

Igualment s’estableix el règim econòmic aplicable a la producció elèctrica obtinguda amb aquesta tecnologia.
Article 2
Àmbit d’aplicació
Les exigències requerides per aquest reglament s’apliquen a les instal·lacions fotovoltaiques interconnectades a la xarxa de baixa tensió de l’empresa distribuïdora corresponent, amb una potència pic no superior als 500 kW. Es tracta d’instal·lacions fotovoltaiques no previstes per funcionar de manera autònoma.

Queden compreses en aquest Reglament les instal·lacions ubicades en construccions fixes, tancades, fetes de materials resistents, dedicades a usos residencials, de serveis, comercials o industrials, incloses les de caràcter agropecuari.

En tots els casos, a l’edificació cal que hi hagi un punt de subministrament elèctric amb una potència contractada mínima del 25% de la potència nominal de la instal·lació fotovoltaica que es pretén implantar.

El tipus d’embrancament que es preveu a la xarxa de distribució elèctrica té dos punts de connexió: un per subministrar l’energia requerida per a l’edificació i un per permetre l’entrega de l’energia elèctrica generada d’origen fotovoltaic a la xarxa. El funcionament de la instal·lació de generació únicament és possible en presència de tensió a la xarxa pública de distribució d’energia elèctrica.
Article 3
Integració a l’edificació i protecció del paisatge urbà
1. Els captadors s’han de col·locar en paral·lel a l’envolupant de l’edifici, excepte si es tracta de cobertes planes, o per substituir elements constructius convencionals.

Els captadors s’han de col·locar a les cobertes planes o inclinades, a les façanes, però sempre harmonitzant amb la composició de la façana i la resta de l’edifici i sense produir un impacte negatiu. Quan el captador solar sigui visible des del carrer o l’entorn immediat de l’edifici, s’entendrà que la instal·lació projectada presenta un impacte visual que cal corregir si es produeix qualsevol dels supòsits següents:

a) Quan l’alineació dels captadors no es correspongui amb cap de les línies principals de l’edifici, excepte si es tracta de cobertes planes.
b) Quan els captadors oculten algun element arquitectònic singular i característic de l’edifici.


2. Les instal·lacions s’han d’integrar a l’edificació de manera que assegurin la protecció de les persones i els béns, d’acord amb el Reglament de construcció vigent, i han de complir almenys alguna de les funcions següents:

- Instal·lació paral·lela a la teulada. La cara exterior del sistema fotovoltaic ha d’estar paral·lela al pla de la coberta encara que no hagi d’estar necessàriament a la mateixa alçada; no obstant això, ha d’evitar la penetració de la neu entre el panell i la teulada a fi de prevenir els efectes destructius del cicle gel-desgel.


En el cas d’integració, el sistema ha de reemplaçar els elements de l’edifici que asseguren el tancament sense deixar de garantir-ne l’estanquitat.

- Murs cortina.
- Revestiments de façanes de l’edificació.
- Dispositius para-sol.
- Baranes de balcons, terrasses o finestres.
- Murs de condicionament i de delimitació dels solars d’edificació.

Article 4
Projecte d’instal·lació fotovoltaica
Per a la realització d’instal·lacions subjectes a aquest Reglament, tant si són de nova construcció com si constitueixen una modificació de les existents, per reforma o ampliació d’aquestes instal·lacions, cal que un tècnic competent i autoritzat elabori un projecte d’instal·lació fotovoltaica en què es compleixin les disposicions generals d’aquest Reglament i del document 4 de l’annex. El projecte quedarà automàticament registrat en el moment en què es presenti al ministeri competent en matèria d’energia i sense que això pressuposi que el projecte compleix les exigències reglamentàries.
Article 5
Execució i certificació final d’obra
1. L’execució de la instal·lació s’ha d’efectuar segons el que preveu aquest reglament, els documents que el desenvolupen i les normes tècniques que siguin aplicables.

2. La direcció facultativa ha de vetllar, sense perjudici de les funcions atribuïdes per qualsevol altra normativa que li sigui aplicable, perquè els treballs inclosos dins l’àmbit d’aplicació d’aquest reglament s’executin subjectes estrictament al projecte registrat.

3. En finalitzar els treballs s’ha de presentar al ministeri competent en matèria d’energia el certificat final d’obra, segons el model que figura en el document 7 de l’annex, que acrediti que els treballs s’han executat subjectes estrictament al projecte registrat. En el supòsit que s’hagin efectuat modificacions respecte al projecte original, s’ha d’adjuntar un document on es justifiquin les modificacions efectuades.

4. Un cop rebut el certificat final d’obra, el ministeri competent en matèria d’energia registrarà el projecte sense que això pressuposi que el projecte compleix les exigències reglamentàries.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.