Carregant...
 

Decret


L’aprovació d’una quota especial d’autoritzacions d’immigració temporals vinculades a l’època hivernal, a l’empara del que estableix l’apartat 7 de l’article 23 de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració, es justifica per l’augment de l’activitat productiva que experimenta el Principat d’Andorra durant aquest període. Així doncs, aquest caràcter marcadament estacional fa necessària l’aprovació del contingent d’immigració que s’estableix en aquest Reglament, tenint en compte que l’ocupació laboral de caràcter indefinit en el sector hoteler no és equiparable amb les contractacions que s’hi efectuen amb motiu de la temporada de neu. Consegüentment, aquest Reglament només és aplicable a les empreses que són de temporada.

En els reglaments de quota aprovats els anys anteriors, el Govern va adoptar una actitud prudent, previsora i d’observació del mercat de treball nacional i de l’economia, que travessaven dificultats evidents. En aquest sentit, malgrat que en els darrers anys la situació socioeconòmica ha millorat i, en concret, ha disminuït significativament el nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació en situació de recerca de treball, el fet que la recuperació encara no estigui del tot consolidada obliga el Govern a seguir mantenint aquesta mateixa posició, sense que això suposi desatendre les necessitats més immediates dels sectors productius interessats.
LesLleis.com

Així doncs, per elaborar el contingent de quota que estableix aquest Reglament, el Govern ha pres en consideració les dades de què disposa el Servei d’Ocupació, arran de les quals es pot afirmar que amb les persones que hi ha registrades, és a dir, les persones que cerquen feina i les persones que pretenen una millora en l’ocupació laboral, no es poden satisfer totes les necessitats que requereix el mercat laboral andorrà durant la campanya hivernal, però que tampoc no és aconsellable permetre l’entrada excessiva de treballadors forans. D’aquesta manera, es referma el compromís de prioritzar l’accés a l’ocupació de les persones nacionals o residents que estan en situació de recerca o millora de treball, tal com exigeix l’apartat 3 de l’article 23 de la norma immigratòria, i conciliar aquesta prioritat amb la satisfacció, en la mesura que es pugui, de les necessitats de treballadors que experimenta el sector hoteler durant la temporada d’hivern, cabdal per a la bona marxa de l’economia productiva del Principat d’Andorra.

No obstant això, les dificultats creixents per contractar treballadors en les ocupacions professionals que són objecte d’aquest Reglament, com a corol·lari del descens constant de les persones inscrites al Servei d’Ocupació en situació de recerca d’un lloc de treball, fan necessari augmentar sensiblement el contingent de quota que és objecte d’aquesta norma reglamentària, i establir un percentatge més gran d’ampliació eventual i excepcional del nombre d’autoritzacions que es poden concedir.

Aquest Reglament es desglossa en onze articles que en defineixen l’objecte, la terminologia emprada, i les activitats laborals concernides; fixen el nombre d’autoritzacions que són objecte de la quota especial aprovada, des d’una perspectiva global d’una banda, i empresarial d’altra banda, i les condicions per a la concessió; incideixen en els requisits salarial, de titulació i d’experiència, així com en els visats i les despeses de repatriació; determinen la possibilitat excepcional d’ampliar el nombre d’autoritzacions, i regulen el termini de presentació de les sol·licituds, la vigència de les autoritzacions concedides i les vicissituds derivades del canvi de lloc treball. Finalment, el Reglament consta d’un annex amb dos taules que estableixen la classificació salarial de les ocupacions concretes que s’encabeixen en la quota especial que s’aprova i l’import de la pensió alimentària i l’allotjament.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 19 d’octubre del 2016, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de quota especial de les autoritzacions d’immigració temporals per a les activitats de la temporada d’hivern 2016-2017 en el sector hoteler, que entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de quota especial d’autoritzacions d’immigració temporals per a les activitats de la temporada d’hivern 2016-2017 en el sector hoteler

Article 1. Objecte

D’acord amb el que preveu l’apartat 7 de l’article 23 de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració, el Govern fixa en aquest Reglament la quota especial de les autoritzacions d’immigració temporals i de treball temporal de fronterer per a les activitats de la temporada d’hivern 2016-2017 en el sector hoteler, que s’esmenta a l’article 4.
Article 2. Terminologia

Per “sector hoteler” s’entenen les activitats laborals d’hoteleria en general, les discoteques, els bars i els restaurants de les estacions d’esquí.
Article 3. Activitats laborals concernides

1. Les activitats laborals que concerneixen aquesta quota especial són totes les que depenen del sector hoteler que responen a necessitats de temporada, llevat de les que es detallen a continuació: gerent, director, professional de l’organització, tècnic en manteniment d’instal·lacions hoteleres, cap de cuina, cap de menjador i tècnic mitjà en comptabilitat.

2. Com a excepció de la regla general prevista a l’apartat anterior, els establiments que obren al públic només en temporada d’hivern poden contractar, dins els límits establerts en aquest Reglament, persones que exerceixin tot tipus d’activitat laboral.

3. Per aplicar aquest Reglament, el Servei d’Immigració pot comprovar i determinar quina serà l’ocupació laboral concreta del treballador, amb independència de les dades que s’hagin fet constar a la demanda d’autorització d’immigració.
Article 4. Nombre d’autoritzacions

1. El nombre total d’autoritzacions d’immigració temporals que es poden lliurar és de 2.090 i el nombre total d’autoritzacions de treball temporal de fronterer que es poden lliurar és de 55, la qual cosa representa el nombre global de 2.145 autoritzacions. Tanmateix, es pot concedir a l’empresa sol·licitant l’autorització d’immigració que demana, malgrat que el nombre total del tipus d’autorització de què es tracti s’hagi esgotat, si encara no s’ha esgotat el nombre global d’autoritzacions fixat en aquest apartat.

2. Dins el nombre global d’autoritzacions fixat a l’apartat anterior, es pot concedir un nombre màxim de 639 autoritzacions a nacionals d’estats que no siguin membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu. Dins d’aquestes 639 autoritzacions es pot concedir un nombre màxim de 134 autoritzacions per als restaurants i els bars d’estacions d’esquí a nacionals d’estats que no hagin signat i ratificat un conveni amb el Principat d’Andorra, o que no siguin membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu.
Article 5. Nombre d’autoritzacions per a cada empresa i condicions de concessió

1. D’acord amb aquest Reglament, es considera que una empresa és de temporada si amplia la seva plantilla amb un mínim d’un assalariat durant tota la temporada. En virtut del nombre d’autoritzacions establert a l’article 4, únicament poden presentar sol·licituds les empreses que responguin a la fórmula: (màx. - mín.) > = 1.

2. El nombre d’autoritzacions d’immigració temporals o de treball temporal de fronterer que es poden lliurar a cada empresa en el marc de la quota establerta a l’article 4 correspon a la fórmula següent: (màx. - mín.) x 1. Per mín. s’entén la mitjana d’assalariats entre l’1 de juny del 2015 i el 30 de setembre del 2015. Per màx. s’entén la mitjana d’assalariats entre l’1 de desembre del 2015 i el 31 de març del 2016.

3. El nombre d’autoritzacions d’immigració temporals o de treball temporal de fronterer que es poden lliurar a cada empresa gestora dels restaurants de pistes en el marc de la quota establerta a l’article 4 correspon a la fórmula següent: (màx. - mín.) x 0,3. Per mín. s’entén la mitjana d’assalariats entre l’1 de juny del 2015 i el 30 de setembre del 2015. Per màx. s’entén la mitjana d’assalariats entre l’1 de desembre del 2015 i el 31 de març del 2016.

4. Dins el nombre d’autoritzacions que corresponen a cada empresa, es fixa un límit màxim del 40% d’autoritzacions per als treballadors nacionals d’estats que no hagin signat i ratificat un conveni amb el Principat d’Andorra, o que no siguin membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu.

5. Per acreditar aquestes dades, el responsable de l’empresa sol·licitant ha de signar una autorització al Servei d’Immigració, sempre que no ho hagi autoritzat amb anterioritat o no hagi revocat aquesta autorització, perquè el Servei d’Immigració pugui demanar a la Caixa Andorrana de Seguretat Social les dades corresponents.

6. Les empreses de nova creació, o que no estaven en funcionament la temporada d’hivern passada, han de presentar una còpia de l’autorització d’obertura corresponent prop del Registre de Comerç, la fitxa de previsió de personal i un escrit explicatiu mitjançant el qual es justifiqui el nombre de llocs de treball per cobrir amb caràcter temporal i la categoria professional requerida. Les empreses que ampliïn les activitats han de justificar aquesta ampliació i han de presentar els documents acreditatius corresponents.

7. La quota s’ha d’actualitzar periòdicament per tenir en compte les baixes eventuals. D’aquesta manera, el Servei d’Immigració reintegra en la quota del mateix sector el nombre de persones que estaven inscrites en aquesta quota i que han estat baixa voluntària definitiva del país al Registre d’Immigració.




Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.