Carregant...
 

Reglament relatiu al règim jurídic dels serveis de pagament i el diner electrònic i de les entitats de pagament i entitats de diner electrònic (Text refós per LesLleis.com)


Títol I. Finalitat i definicions

Article 1. Finalitat

Aquest Reglament té per finalitat desenvolupar la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.
Article 2. Definicions

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

1. Agent: Té el significat descrit a l’apartat 3 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

2. AFA: Autoritat Financera Andorrana.

3. Autenticació: Té el significat descrit a l’apartat 4 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

4. Autenticació reforçada del client: Té el significat descrit a l’apartat 5 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

5. Beneficiari: Té el significat descrit a l’apartat 6 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

6. Compte de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 8 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

7. Consumidor: Té el significat descrit a l’apartat 9 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

8. Contracte marc: Té el significat descrit a l’apartat 11 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

9. Credencials de seguretat personalitzades: Té el significat descrit a l’apartat 12 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

10. Dades de pagament sensibles: Té el significat descrit a l’apartat 13 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

11. Data de valor: Té el significat descrit a l’apartat 14 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

12. Dia hàbil: Té el significat descrit a l’apartat 15 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

13. Domiciliació de pagaments: Té el significat descrit a l’apartat 17 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

14. Emissió d’instruments de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 18 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

15. Entitat de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 21 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

16. Fons: Té el significat descrit a l’apartat 22 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

17. Identificador únic: Combinació de lletres, nombres o símbols especificats pel proveïdor de serveis de pagament a l’usuari d’aquests serveis, que aquest últim ha de proporcionar per identificar de forma inequívoca un altre usuari de serveis de pagament i/o un compte de pagament en una operació de pagament.

18. Instrument de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 25 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

19. Microempresa: Té el significat descrit a l’apartat 26 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

20. Mitjà de comunicació a distància: Qualsevol tècnica que, sense la presència física simultània del proveïdor de serveis de pagament i l’usuari de serveis de pagament, es pugui utilitzar per concloure un contracte de serveis de pagament.

21. Operació de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 28 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

22. Operació remota de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 29 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

23. Ordenant: Té el significat descrit a l’apartat 30 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

24. Ordre de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 31 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

25. Proveïdor de serveis de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 33 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

26. Proveïdor de serveis de pagament gestor de compte: Té el significat descrit a l’apartat 34 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

27. Proveïdor de serveis d’informació sobre comptes: Té el significat descrit a l’apartat 35 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

28. Proveïdor de serveis d’iniciació de pagaments: Té el significat descrit a l’apartat 36 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

29. Servei de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 42 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

30. Servei d’enviament de diners: Té el significat descrit a l’apartat 39 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

31. Servei d’informació sobre comptes: Té el significat descrit a l’apartat 40 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

32. Servei d’iniciació de pagaments: Té el significat descrit a l’apartat 41 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

33. Sistema de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 43 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

34. Suport durador: Instrument que permeti que l’usuari de serveis de pagament emmagatzemi informació dirigida personalment a ell de forma accessible per a referències futures, per un període adequat als fins de la informació, i que permeti la reproducció invariable de la informació emmagatzemada.

35. Tipus de canvi de referència: Té el significat descrit a l’apartat 44 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

36. Tipus d’interès de referència: Tipus d’interès emprat com a base per calcular interessos que hagin d’aplicar-se i procedent d’una font accessible al públic que pugui ser verificada per les dos parts en un contracte de serveis de pagament.

37. Transferència: Té el significat descrit a l’apartat 45 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

38. Usuari de serveis de pagament: Té el significat descrit a l’apartat 46 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.
LesLleis.com

39. Xarxa de comunicacions electròniques: Té el significat descrit a l’apartat 47 de l’article 3 de la Llei dels serveis de pagament i el diner electrònic.

Títol II. Règim jurídic dels serveis de pagament

Capítol primer. Transparència de les condicions i els requisits d’informació

Secció primera. Àmbit d’aplicació de la transparència de les condicions i els requisits d’informació

Article 3. Àmbit d’aplicació de la transparència de les condicions i els requisits d’informació

1. Aquest capítol s’aplica a les operacions de pagament únic, els contractes marc i les operacions de pagament cobertes per aquests contractes que es desenvolupin en euros dins del Principat d’Andorra. Quan l’usuari de serveis de pagament no és un consumidor o una microempresa, les parts poden acordar excloure’n l’aplicació, totalment o parcialment.

2. Aquest capítol no és aplicable a les persones que únicament prestin el servei d’informació sobre comptes, a excepció dels articles 8 i 15.

3. Aquest capítol també s’aplica quan l’operació estigui denominada en una divisa distinta de l’euro i el proveïdor de serveis de pagament de l’ordenant i del beneficiari o el proveïdor únic de serveis de pagament estiguin situats a Andorra, respecte de la part de l’operació que es desenvolupi a Andorra, a excepció de la lletra b de l’apartat 1 de l’article 8, la lletra e de l’apartat 2 de l’article 15 i la lletra a de l’article 19.

4. Aquest capítol també és aplicable quan l’operació estigui denominada en euros o en una divisa distinta de l’euro i només el proveïdor de serveis de pagament de l’ordenant o del beneficiari estigui situat a Andorra, respecte de la part de l’operació que es desenvolupi a Andorra, a excepció de la lletra b de l’apartat 1 de l’article 8, la lletra e de l’apartat 2 de l’article 15 i la lletra g de l’apartat 5 de l’article 15.

Secció segona. Regles generals

Article 4. Despeses d’informació

1. Els proveïdors de serveis de pagament no poden cobrar a l’usuari de serveis de pagament per la informació proporcionada en virtut d’aquest capítol.

2. El proveïdor i l’usuari de serveis de pagament poden acordar cobrar despeses per informació addicional o proporcionada de forma més freqüent, o per la transmissió a través de mitjans diferents dels especificats al contracte marc, proporcionada a sol·licitud de l’usuari de serveis de pagament.

3. Quan el proveïdor de serveis de pagament pugui imposar despeses d’informació d’acord amb l’apartat 2, aquestes despeses han de ser raonables i adequades d’acord amb els costos efectivament suportats pel proveïdor de serveis de pagament.
Article 5. Exempció dels requisits d’informació sobre instruments de pagament d’escassa quantia i el diner electrònic

1. En el cas d’instruments de pagament que, segons el contracte marc pertinent, afectin únicament les operacions de pagament individual que no superin els 30 euros o que tinguin un límit de despesa de 150 euros o acumulin fons que no superin els 150 euros en cap moment:

a) Com a excepció al que estableixen els articles 14, 15 i 19, el proveïdor de serveis de pagament només ha de proporcionar a l’ordenant informació sobre les principals característiques del servei de pagament, incloent-hi la forma en què es pot utilitzar l’instrument de pagament, la responsabilitat, les despeses aplicades i altra informació necessària per prendre una decisió informada, així com una indicació sobre com pot obtenir, de forma fàcilment accessible, qualsevol altra informació i les condicions especificades en l’article 15.
b) Es pot acordar que, com a excepció al que estableix l’article 17, no sigui exigible al proveïdor de serveis de pagament que els canvis proposats en les condicions del contracte marc hagin de ser plantejats en la forma que s’estableix a l’apartat 1 de l’article 14.
c) Es pot acordar que, com a excepció al que estableixen els articles 20 i 21, després de l’execució d’una operació de pagament:
i. El proveïdor de serveis de pagament faciliti o posi a la disposició de l’usuari de serveis de pagament únicament una referència que permeti que l’usuari de serveis de pagament identifiqui l’operació de pagament, l’import, qualsevol despesa i/o, en el cas de diverses operacions de pagament del mateix tipus realitzades en favor del mateix beneficiari, informació sobre l’import total i les despeses d’aquestes operacions de pagament.
ii. El proveïdor de serveis de pagament no estigui obligat a proporcionar o posar a la disposició de l’usuari de serveis de pagament la informació referida a l’apartat i anterior si l’instrument de pagament s’utilitza de forma anònima o si el proveïdor de serveis de pagament no disposa dels recursos tècnics per facilitar-la. No obstant això, el proveïdor de serveis de pagament ha de proporcionar a l’ordenant la possibilitat de comprovar l’import dels fons rebuts.


2. En el context de les operacions nacionals de pagament, els imports referits al primer apartat s’han de multiplicar per dos. Per als instruments de pagament de prepagament, els imports referits al primer apartat han de ser de 500 euros en qualsevol cas.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.