Carregant...
 

Decret 377/2022, del 21 de setembre del 2022


Decret 377/2022, del 21-9-2022, pel qual s’aprova el Reglament de la declaració de transport transfronterer de diners en efectiu.

Exposició de motius

Les recents aprovació i entrada en vigor de les modificacions de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme amb la incorporació a l’ordenament jurídic andorrà de les disposicions del Reglament (UE) 2018/1672 del Parlament Europeu i del Consell, del 23 d’octubre del 2018, relatiu als controls d’entrada o sortida de diners en efectiu de la Unió, i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1889/2005 (Reglament 2018/1672), deriven en l’aprovació d’un nou reglament a fi d’actualitzar el procediment sobre les declaracions de transport transfronterer de diners en efectiu i el sistema de control dels diners en efectiu que entren o surten del Principat d’Andorra i la Unió Europea.

L’objectiu és implementar el Reglament 2021/776 de la Comissió, de l’11 de maig del 2021, pel qual s’introdueixen els models de formularis de declaració de diners en efectiu acompanyat i no acompanyat, així com les normes tècniques per a l’intercanvi d’informació en virtut del Reglament (UE) 2018/1672 del Parlament Europeu i del Consell, del 23 d’octubre del 2018.

La prevenció i la lluita contra el blanqueig de diners o valors i contra el finançament del terrorisme són una prioritat nacional que comporta l’adopció d’iniciatives legislatives, la implementació dels estàndards internacionals, així com l’assumpció i el compliment dels compromisos de transposar la normativa de la Unió Europea provinents de la signatura de l’Acord monetari entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea.

En aquest sentit, les disposicions europees estableixen la necessitat d’assegurar que els terroristes i altres criminals no puguin finançar les seves activitats o blanquejar el producte dels seus crims mitjançant el transport transfronterer de monedes o instruments negociables al portador. Així doncs, aquest Reglament actualitza el sistema de controls en relació amb l’entrada i la sortida de diners en efectiu ja existent al Principat d’Andorra, en línia amb l’evolució de l’ordenament jurídic de la Unió Europea i els estàndards internacionals.

Mitjançant aquest Reglament es desenvolupen el contingut del procediment de declaració dels diners en efectiu acompanyats per part dels portadors d’una suma de diners en efectiu igual o superior a 10.000 euros, o el seu contravalor en moneda estrangera, que entrin o surtin del Principat d’Andorra, i l’obligació d’informar de les entrades o sortides del Principat d’Andorra d’un import de diners en efectiu no acompanyats igual o superior a 10.000 euros, o el seu contravalor en moneda estrangera, i es determinen les formalitats necessàries per complir-les.

Finalment, es modifica el règim del registre i el tractament de la informació obtinguda per la Duana, així com la tramesa i la posada a disposició d’aquesta informació a la Uifand i a la Policia.

A proposta del ministre de Finances i portaveu, el Govern, en la sessió del 21 de setembre del 2022, aprova aquest Decret, amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de la declaració de transport transfronterer de diners en efectiu, que entrarà en vigor el dia 3 de novembre del 2022.

Reglament de la declaració de transport transfronterer de diners en efectiu

Article 1. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament desenvolupa l’obligació de declarar els diners en efectiu acompanyats i l’obligació d’informar dels diners en efectiu no acompanyats que estableixen els articles 43 i 43 bis de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.
Article 2. Definicions

De conformitat amb l’article 3.16 de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, també tenen la consideració de diners en efectiu:

a) Matèries primeres utilitzades com a depòsits de valor de gran liquiditat: béns que presentin una ràtio valor/volum elevada que puguin convertir-se fàcilment en diners en metàl·lic a través de mercats de negociació accessibles amb uns costos de transacció reduïts.
b) Targetes de prepagament: targetes no nominatives que emmagatzemen o atorguen accés a valors monetaris o fons que puguin utilitzar-se per efectuar pagaments, adquirir béns o serveis, o per obtenir diners en metàl·lic, quan aquestes targetes no estiguin vinculades a un compte bancari, pro memoria.

Article 3. Formulari de declaració de diners en efectiu acompanyats

1. Tot portador que entri o surti del Principat d’Andorra amb una suma de diners en efectiu igual o superior a 10.000 euros, o el seu contravalor en moneda estrangera, l’ha de declarar a la Duana mitjançant el formulari de declaració que figura com a annex 1 d’aquest Reglament.

2. El formulari de declaració s’obté a les dependències de la Duana i al seu lloc web. Aquest formulari consta d’un exemplar per a la Duana i d’un exemplar per al declarant.

3. El formulari de declaració és únic i vàlid per fer una única operació de transport transfronterer de diners en efectiu. Qualsevol variació en les dades contingudes en el formulari s’ha de comunicar a la Duana amb caràcter previ al transport dels diners en efectiu mitjançant la presentació d’un nou formulari.

4. Quan l’espai disponible al formulari de declaració no sigui suficient, cal utilitzar el full addicional d’acord amb el model establert en l’annex 3, el qual s’incorpora al formulari de declaració.
LesLleis.com

5. Els serveis de transport transfronterer de fons en euros o en moneda estrangera efectuats de conformitat amb el Reglament relatiu al transport fronterer per carretera de fons en euros, del 7 d’octubre del 2015, també estan obligats a declarar els diners en efectiu acompanyats.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.