Carregant...
 

Decret 457/2022, del 9 de novembre del 2022


Decret 457/2022, del 9-11-2022, d’aprovació del Reglament dels centres de formació de conductors.

Exposició de motius

La Llei 12/2021, del 13 de maig, del Codi de la circulació, publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, del 2 de juny del 2021, revoca en la disposició derogatòria la Llei del Codi de la circulació, del 10 de juny de 1999, així com les modificacions posteriors.

L’article 93 del nou Codi preveu que l’ensenyament dels coneixements i de les tècniques necessàries per conduir, com també el perfeccionament posterior i la renovació de coneixements, hagin de ser impartits per centres de formació dotats de l’autorització prèvia necessària per desenvolupar la seva activitat. Amb l’objectiu de garantir la seguretat viària, el Govern ha de determinar per via reglamentària els elements personals i els materials mínims dels centres d’ensenyament i les condicions per autoritzar-los, i regular-ne el règim docent i el funcionament. La titulació i l’acreditació dels professors i directors s’han de fomentar en proves objectives que permetin valorar els coneixements, l’aptitud pedagògica i l’experiència pràctica.

La disposició final primera del nou del Codi de la circulació preveu que el Govern hagi d’aprovar les disposicions reglamentàries necessàries per aplicar aquest Codi en el termini màxim de tres mesos a comptar de l’endemà de la publicació al Butlletí Oficial de Principat d’Andorra.

Per aquests motius, el departament competent en matèria de permisos de conduir va elaborar el Reglament dels centres de formació de conductors, del 18 d’agost del 2021, que es va publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra l’1 de setembre del 2021.

Aquest Reglament defineix els mitjans materials i humans dels quals ha de disposar el centre de formació de conductors –d’ara endavant, “autoescola”– i regula l’obtenció del carnet professional de monitor d’autoescola i les classes que el monitor d’autoescola ha d’impartir als alumnes aspirants al permís de conduir.

A banda d’establir els aspectes que es regulaven en el Codi de la circulació derogat, el Reglament també defineix les funcions i les obligacions del personal adscrit a l’autoescola, així com les característiques dels vehicles i la seva antiguitat per impartir les classes als alumnes de l’autoescola.

A més, es crea la figura del monitor de teòrica per impartir classes de teòrica als alumnes. Aquesta figura pot ser un monitor d’autoescola que imparteix la teoria i la pràctica o una persona habilitada pels tècnics del departament competent en matèria de permisos de conduir. El monitor de teòrica imparteix els cursos sobre les normes de circulació, la seguretat viària i la senyalització. L’ensenyament de la mecànica queda reservat al monitor d’autoescola. Amb el desenvolupament de les noves tecnologies en els darrers anys, les classes de teòrica s’han anat deixant de fer en detriment dels tests en línia, als quals els alumnes poden accedir des de casa. Aquests tests en línia no garanteixen que l’alumne tingui els coneixements suficients de les normes i els senyals reguladors de la circulació i l’ensenyament teòric de la mecànica de l’automòbil, simplement demostren que l’alumne sap aprovar l’examen.

Així mateix, el Reglament de les autoescoles preveu que alguns dels mitjans materials, com el camp de pràctiques i determinats vehicles per impartir les classes de pràctiques, poden ser compartits entre les autoescoles mitjançant acords o convenis entre elles. D’aquesta manera, i atès que els costos dels elements materials són elevats, les despeses es podran repartir entre les autoescoles que participin en l’acord.

Les disposicions transitòries del Reglament permeten que l’autoescola pugui adequar el camp de pràctiques i els vehicles dels quals disposa als requisits establerts, i allargar el termini un cop s’hagi publicat el Reglament.

Atès que s’ha constatat alguna mancança en el Reglament publicat, el departament competent en matèria de permisos de conduir ha modificat aquest text legal i hi ha introduït els canvis necessaris.

Així doncs, es deroga el Reglament dels centres de formació de conductors, del 18 d’agost del 2021, que queda reemplaçat per aquest nou Reglament.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 9 de novembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament dels centres de formació de conductors, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Príncipat d’Andorra.

Reglament dels centres de formació de conductors

Article 1. Objecte del Reglament

El Reglament dels centres de formació de conductors (d’ara endavant, el “Reglament”) té per objecte definir i fixar els requisits que han de complir les empreses que volen exercir l’activitat de centre de formació de conductors, també anomenat autoescola. El Reglament també regula les obligacions del personal de les autoescoles, l’obtenció del carnet per exercir com a monitor, les homologacions de títols de monitor, la formació teòrica i pràctica que s’ha d’impartir als candidats i les condicions per obtenir i conservar l’autorització administrativa per exercir l’activitat d’autoescola.
Article 2. Àmbit d’aplicació del Reglament

El Reglament s’aplica a totes les autoescoles del Principat d’Andorra.
Article 3. Activitats i sucursals

1. Com a centres docents, les autoescoles estan facultades per impartir, de forma professional, l’ensenyament dels coneixements, les habilitats, les aptituds i els comportaments essencials per a la seguretat de la circulació als aspirants a obtenir el permís de conduir o altres autoritzacions especials per conduir.

2. Les autoescoles estan facultades per impartir les formacions per ser monitor d’autoescola i monitor de teòrica.

3. Les autoescoles també poden impartir cursos de reciclatge i de sensibilització o de mesures reeducadores, amb l’autorització prèvia del departament competent en matèria de permisos de conduir.

4. Amb l’autorització prèvia dels alumnes i havent-los informat del cost associat al servei, les autoescoles poden gestionar els tràmits associats amb l’obtenció o la renovació dels permisos de conduir o d’altres documents relacionats amb la conducció.

5. Una autoescola pot tenir sucursals autoritzades arreu del Principat, que han de tenir el mateix titular i el mateix nom que l’autoescola.
Article 4. Mitjans humans i mitjans materials

1. Tota autoescola ha de disposar dels mitjans humans i materials necessaris per desenvolupar les seves funcions.

2. Els mitjans humans estan compostos pel titular, el personal directiu, el personal docent i el personal administratiu i subaltern. No és necessari que una autoescola disposi de tots els mitjans humans descrits en aquest Reglament. Una mateixa persona dins de l’autoescola pot desenvolupar diverses tasques o activitats.

3. El departament competent en matèria de permisos de conduir pot exigir per reglament al personal de l’autoescola les formacions inicials i continuades que, en matèria de conducció o altres matèries relacionades amb la professió, siguin obligatòries a la Unió Europea en cada moment.

4. Els mitjans materials estan constituïts pels locals, els camps de pràctiques, els vehicles i el sistema informàtic, que inclou el programari i els equips necessaris per al bon funcionament de l’autoescola i per treballar amb el programari que desenvolupi el departament competent en matèria de permisos de conduir, així com el manteniment informàtic del programari i del maquinari, el material didàctic i qualsevol altre material utilitzat en l’ensenyament.
Article 5. Locals

1. Les autoescoles s’han d’instal·lar en locals que reuneixin les degudes condicions d’habitabilitat, higiene i netedat, i de seguretat, que tinguin bona ventilació i que disposin de serveis sanitaris conformes a la normativa vigent.

2. No es poden destinar a aquest fi els habitatges ni els locals desproveïts d’accés directe des del carrer o dels elements comuns de l’edifici.

3. Aquests locals han de tenir les dependències mínimes següents:

a) Una zona de recepció i informació al públic.
b) Un despatx tancat per al director, perquè pugui tenir privacitat.
c) Una aula de 20 m2 com a mínim, dels quals almenys el 25% han de ser destinats a la instal·lació de material pedagògic i de passadissos i la resta als alumnes, a raó d’1 m2 per a cada un.


Aquestes dependències, la distribució de les quals no ha de destorbar el desenvolupament normal de les activitats docents, han d’estar constituïdes per peces separades ubicades a la mateixa planta, o en plantes immediates i comunicades interiorment entre si.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.