Carregant...
 

Decret 510/2022, del 7 de desembre del 2022


Decret 510/2022, del 7-12-2022, d’aprovació del Reglament sobre les disposicions en matèria social en el sector del transport per carretera.

Exposició de motius

La Llei 4/2015, del 15 de gener, dels transports per carretera està dirigida, fonamentalment, a la millora de les condicions de treball i de la seguretat en la carretera, així com a accions encaminades a garantir una millora de la qualificació professional del conductor, que permetin contribuir a millorar la qualitat del servei prestat en interès dels usuaris, dels transportistes i del conjunt de l’economia.

Aquesta Llei preveu en el capítol tercer del títol primer les disposicions en matèria social en el sector del transport per carretera. En particular, l’article 15.2 estableix que el ministeri competent en matèria de transport ha de regular els temps de conducció, les pauses i els períodes de descans per als conductors que es dediquen al transport públic i privat de viatgers i mercaderies.

A fi de complir amb l’article 15.2 de la Llei 4/2015, el departament competent en matèria de transport ha elaborat aquest Reglament d’acord amb el Reglament (CE) 561/2006, del 15 de març del 2006, relatiu a l’harmonització de certes disposicions de la legislació social en els transports per carretera i les seves modificacions posteriors, els reglaments (CE)1073/2009 del 21/10/2009, (UE) 165/2014 del 4/2/2014 i (UE) 2020/1054 del 15/7/2020. També s’ha introduït el Reglament UE 581/2010 del 1/7/2010, relatiu a les freqüències màximes per descarregar les dades pertinents a partir dels tacògrafs i de les targetes de conductor, per complir amb l’article 10.5.c del Reglament 561/2006 i la decisió del 12 d’abril del 2007 sobre el formulari per utilitzar com a certificat d’activitats en el marc d’aquest Reglament.

Aquest Reglament regula els aspectes esmentats en l’article 15.2 de la Llei 4/2015, i tracta de la limitació del temps de conducció continu i de la durada de conducció diària, així com de la fixació dels períodes mínims de descans diari i setmanal del conductor, que han d’afavorir la seguretat en la carretera i la conducció racional. També s’especifiquen les excepcions a la norma general, bé perquè es tracta de determinats transports que tenen una feble incidència econòmica o perquè presenten característiques especials.

D’altra banda, el Reglament regula el transport internacional i el transport nacional.

Tant les empreses com els conductors tenen l’obligació de complir amb el Reglament, que s’ha d’aplicar correctament amb la finalitat de millorar la seguretat viària, d’evitar distorsionar la competència i de garantir la seguretat del conductor.

L’article 15.2 de la Llei 4/2015 ha volgut establir una regulació específica per als conductors en tenir la seva tasca característiques molt concretes que altres activitats no tenen. Així doncs, el Reglament sobre les disposicions en matèria social en el sector del transport per carretera, elaborat pel departament competent en matèria de transport, és aplicable pel principi d’especialitat de la Llei 5/2015 i preval sobre l’aplicació de la normativa de relacions laborals per als conductors.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 7 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament sobre les disposicions en matèria social en el sector del transport per carretera, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament sobre les disposicions en matèria social en el sector del transport per carretera

Capítol primer. Disposicions preliminars

Article 1. Objecte del Reglament

1. El Reglament sobre les disposicions en matèria social en el sector del transport per carretera (d’ara endavant, “Reglament”) estableix les normes sobre els temps de conducció, les pauses i els períodes de descans per als conductors dedicats al transport per carretera de mercaderies i de viatgers, per tal d’harmonitzar les condicions de competència entre els modes de transport terrestre, especialment pel que fa al sector de la carretera, i de millorar les condicions de treball i la seguretat viària.

2. El Reglament té també com a finalitat promoure millors pràctiques de control i d’aplicació de les normes i millors mètodes laborals en el sector del transport per carretera.
Article 2. Àmbit d’aplicació del Reglament

1. El Reglament s’aplica al transport per carretera:

a) De mercaderies, quan la massa màxima autoritzada dels vehicles, inclòs qualsevol remolc o semiremolc, sigui superior a 3,5 tones; o
b) De viatgers en vehicles fabricats o adaptats de forma permanent per transportar més de nou persones, incloent-hi el conductor, i destinats a aquest fi.


2. El Reglament s’aplica amb independència del país en què està matriculat el vehicle, al transport per carretera que es fa a Andorra, als països de l’Espai Econòmic Europeu i als països membres de l’Acord europeu relatiu al treball dels equips de conducció dels vehicles que realitzen transports internacionals per carretera (AETR).

3. El Reglament s’aplica tant al transport públic, quan es fa per compte d’altri a través de retribució econòmica, com al transport privat, quan es fa per compte propi per satisfer les necessitats de l’empresa, o al transport particular, destinat a satisfer les necessitats de desplaçament de caràcter personal del propietari del vehicle.
Article 3. Excepcions en l’àmbit d’aplicació

El Reglament no s’aplica al transport per carretera fet mitjançant:

a) Vehicles destinats al transport de viatgers en serveis regulars quan el trajecte del servei no supera els cinquanta quilòmetres.
b) Vehicles amb una velocitat màxima autoritzada que no supera els quaranta quilòmetres per hora.
c) Vehicles adquirits o llogats sense conductor per Protecció Civil, el Cos de Bombers i les forces responsables del manteniment de l’ordre públic, quan el transport es fa com a conseqüència de la funció pròpia d’aquests cossos i sota el seu control.
d) Vehicles utilitzats en casos d’urgència o en operacions de salvament, inclosos els vehicles emprats per al transport no comercial d’ajuda humanitària.
e) Vehicles especialitzats utilitzats amb finalitats mèdiques.
f) Vehicles especialitzats en la reparació d’avaries d’altres vehicles amb un radi d’acció de cent quilòmetres al voltant del seu centre de treball.
g) Vehicles que se sotmeten a proves en carretera amb finalitats de millora tècnica, reparació o conservació i vehicles nous o transformats que encara no s’han posat en circulació.
h) Vehicles o conjunts de vehicles d’una massa màxima autoritzada inferior o igual a 7,5 tones utilitzats per al transport no comercial de mercaderies.
i) Vehicles comercials que es consideren històrics i que es fan servir per al transport no comercial de mercaderies o de viatgers.

Article 4. Aparell de control o tacògraf

1. Tots els vehicles que fan transport de mercaderies i de viatgers, excepte els enumerats en l’article 3, han d’estar equipats amb un aparell de control també anomenat tacògraf, que ha de ser conforme a la normativa comunitària.

2. Les operacions d’instal·lació, reparació i control del tacògraf només les poden fer els tallers autoritzats pel departament competent en matèria de transport. Igualment poden portar a terme aquestes operacions els tallers autoritzats per les autoritats competents de qualsevol país signatari de l’AETR.

3. L’empresa de transport i el conductor han de vetllar pel bon funcionament i per la correcta utilització del tacògraf.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.