Carregant...
 

Decret 557/2022 del 22 de desembre del 2022


Decret 557/2022, del 22-12-2022, de modificació del Decret del 519/2022, del 7-12-2022, d’aprovació del Reglament de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris.

Exposició de motius

El Govern, el 7 de desembre del 2022, va aprovar el Decret 519/2022, del 7-12-2022, d’aprovació del Reglament de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, mitjançant el qual es concretava el procediment per actualitzar la Cartera de serveis.

Així, de conformitat amb aquest text i prèvia validació per part de la Comissió Tècnica de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, es promou la modificació del Reglament de la Cartera de serveis socials sociosanitaris, que afecta principalment l’article 4, l’article 7 i l’annex del Reglament.

Pel que fa a l’annex, d’una banda, s’hi incorporen els serveis següents: el Servei de joves en inclusió, al catàleg de prestacions d’atenció diürna; el Servei d’habitatges amb serveis i el Servei d’acollida, al catàleg de prestacions d’atenció residencial; el Servei de transport social; el Servei de trobada familiar; el Servei de vida independent, el Servei d’interpretació de llenguatge de signes i el Servei d’inclusió en activitats de lleure, a la llista de serveis de les prestacions de suport. Al catàleg de prestacions d’atenció, valoració, orientació i assessorament s’hi incorpora el Servei especialitzat de protecció i prevenció als joves, el Servei d’acompanyament familiar, el Servei socioeducatiu d’adolescents en la comunitat, el Servei d’igualtat, el Servei d’atenció a víctimes de la violència domèstica i familiar, i el Servei d’atenció a les persones refugiades.

D’altra banda, al Servei d’atenció primària s’hi incorpora el Servei d’atenció immediata; es modifiquen les condicions per accedir al Servei de temps lliure específic; i el Servei de tutela s’adequa a la legislació aplicable en la matèria, tenint en compte, en aquest últim cas, que la Llei 30/2022, del 21 de juliol, qualificada de la persona i de la família suprimeix la institució de la tutela com a institució de protecció de persones majors d’edat i articula la prestació de suports per a l’exercici de la capacitat.

A més a més, s’exclou el Servei complementari de caràcter sanitari i el Servei de transport adaptat sociosanitari.

En aquest context, fruit de la revisió efectuada íntegrament a la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, s’han actualitzat les referències a la normativa aplicable i altres aspectes conceptuals a tots els serveis.

Els articles 4 i 7 es modifiquen en consonància amb els canvis introduïts a l’annex.

Per seguretat jurídica es reprèn en aquest Decret la llista completa de l’annex.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, el Govern, en la sessió del 22 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova la modificació de l’article 4, l’article 7 i l’annex del Reglament de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, que queden redactats com segueix:

Article 4. Naturalesa de les prestacions tècniques i tecnològiques

1. Els serveis de la Cartera, d’acord amb la secció segona del capítol tercer de la Llei 6/2014, tenen la naturalesa següent:

Tipus de prestació i servei Naturalesa
Atenció primària
Servei d’atenció primària Garantida
Atenció domiciliària
Servei d’atenció domiciliària Garantida per a les persones en situació de dependència greu, i de concurrència per a les altres situacions de dependència o de problemàtica social.
Servei de teleatenció domiciliària Garantida per a les persones en situació de dependència greu, i de concurrència per a les altres situacions
Servei de guarda d’infants a domicili De concurrència
Servei d’assistència personal De concurrència
Atenció diürna
Servei de dia Garantida
Servei de taller ocupacional Garantida
Servei de guarderia De concurrència
Servei d’esplai De concurrència
Servei de club social De concurrència
Servei de casal de gent gran De concurrència
Servei de joves en inclusió De concurrència
Atenció residencial
Servei d’acolliment residencial d’infants i adolescents Garantida
Servei d’acolliment residencial de protecció intensiva Garantida
Servei de llar residencial De concurrència
Servei de residència assistida Garantida en situacions de dependència greu i molt greu i de concurrència en les altres situacions
Servei d’habitatges tutelats De concurrència
Servei d’habitatges amb serveis De concurrència
Servei de respir De concurrència segons la prestació tècnica en què es concreti el respir
Servei d’acollida Garantida per a infants, adolescents i dones víctimes de violència de gènere i els seus fills, i de concurrència en la resta de situacions.
De suport
Servei de provisió de suports Garantida
Servei de suport a la inclusió laboral Garantida
Servei d’atenció precoç Garantida
Servei telefònic urgència Garantida
Servei de transport social De concurrència
Servei de trobada familiar De concurrència
Servei de vida independent De concurrència
Servei d’interpretació de llenguatge de signes De concurrència
Servei de temps lliure específic De concurrència
Servei d’inclusió en activitats de lleure De concurrència
Acció voluntària social Es regeix per la normativa específica
D’atenció, valoració, orientació i assessorament
Servei especialitzat d’atenció a la infància i l’adolescència Garantida
Servei especialitzat d’acolliments familiars Garantida per a l’acolliment d’infants i adolescents i per a les dones víctimes de la violència de gènere i els seus fills, i de concurrència en la resta de situacions
Servei especialitzat d’adopcions De concurrència
Servei especialitzat de protecció i prevenció als joves Garantida
Servei d’acompanyament familiar Garantida
Servei socioeducatiu d’adolescents en la comunitat Garantida
Servei d’igualtat Garantida
Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere Garantida
Servei d’atenció a les víctimes de la violència domèstica i familiar Garantida
Servei d’atenció a les persones refugiades Garantida
Servei d’atenció integral a les víctimes del tràfic d’éssers humans Garantida

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per situació de dependència greu, aquella en què la persona necessita ajuda per dur a terme la majoria de les activitats bàsiques de la vida diària, almenys una vegada al dia, o quan la pèrdua total d’autonomia fa que sigui necessària la supervisió indispensable i continuada d’una altra persona, d’acord amb la valoració efectuada per la Comissió de Valoració Sociosanitària.

2. Les prestacions tecnològiques, d’acord amb la secció quarta del capítol tercer de la Llei 6/2014, tenen la naturalesa següent:

Tipus de prestació
Naturalesa
Serveis d’assessorament i de subministrament de productes de suport. - Assessorament de productes de suport: garantida.
- Subministrament de productes de suport: de concurrència, excepte els productes adreçats a persones en situació de dependència greu i molt greu que és garantida.



Article 7. Procediment d’accés

[…]
iii. No obstant el que estableix l’apartat anterior, es requereix la proposta de resolució favorable de la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covass), la Comissió Nacional de Valoració (Conava) o la Comissió d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (CAIA), d’acord amb la normativa vigent i en funció del que es detalli a la Cartera de serveis.
[…]”


Annex. Cartera de serveis socials i sociosanitaris

I. Criteris generals

La Cartera de serveis socials i sociosanitaris, d’acord amb l’article 15 de la Llei 6/2014, és l’instrument tècnic que determina les prestacions del Sistema de serveis socials i sociosanitaris, i en concreta la naturalesa i els requisits per accedir-hi.

Aquest annex inclou les prestacions tècniques i tecnològiques de la Cartera de serveis, que es completa amb les prestacions econòmiques que regula el Reglament regulador de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris, del 7 d’octubre del 2020.

Tots els serveis socials i sociosanitaris públics i privats, per obtenir l’autorització d’obertura i funcionament, s’han d’ajustar a la terminologia, els objectius, les funcions i els recursos professionals mínims d’atenció directa que estableix la Cartera de serveis. A les places de serveis socials i sociosanitaris privades que no formin part del Sistema no hi són aplicables els requisits específics d’accés ni el règim de preus que s’estableix a l’apartat corresponent a les aportacions econòmiques.

Així mateix, cal tenir en compte que les prestacions tècniques i tecnològiques que integren la Cartera de serveis poden ser de serveis socials i de serveis sociosanitaris. Els establiments, els centres i els serveis socials no disposen d’assistència sanitària especialitzada i continuada, i quan les persones beneficiàries en necessiten han d’accedir als serveis del sistema de salut. En canvi, els serveis sociosanitaris s’adrecen a persones que necessiten simultàniament atenció dels serveis socials i dels serveis sanitaris, de manera coordinada i/o integrada, d’acord amb els criteris que adopti la CISS. En tots els casos, les prestacions s’han d’ajustar al model d’atenció centrada en la persona i s’ha de prioritzar que les persones que ho desitgin, sempre que sigui possible, puguin romandre en el seu entorn habitual, mentre que les que hagin de ser ateses en centres residencials han de gaudir d’un ambient tan semblant com sigui possible al d’una llar.

D’altra banda, l’accés a les prestacions incloses en la Cartera de serveis pot ser pel procediment ordinari o l’urgent que preveu l’article 6, apartat 1, lletra j, de la Llei 6/2014, a través del Servei d’Atenció Immediata (SAI).

Els requisits per accedir a les prestacions de la Cartera de serveis, la regulació dels drets de les persones beneficiàries, el finançament i els recursos són els que s’estableixen en la Llei 6/2014 i en aquest Reglament.
LesLleis.com

El Govern ha d’avaluar anualment la Cartera de serveis. En el procés d’avaluació ha de considerar els informes tècnics interns, l’opinió de la CISS i el parer de les entitats cíviques a través de la COPEC i, en el cas de les persones amb discapacitat, del Conadis. En funció dels resultats de l’avaluació el Govern actualitza les prestacions de concurrència. Si considera que cal fer canvis en les prestacions garantides, aquests canvis s’han de promoure mitjançant la presentació del projecte de llei corresponent.

II. Contingut

1. Prestacions tècniques

a) Prestacions d’atenció primària:
i) Servei d’atenció primària:


Objectiu Oferir informació, prevenció, diagnòstic, orientació i intervenció en les situacions relacionades amb el benestar social de la població, especialment de les persones, les famílies i els grups en situació de necessitat.
Funcions - Informar, assessorar i orientar les persones, les famílies i els grups sobre els recursos de serveis socials, sociosanitaris i d’altres àmbits del benestar social existents al país, com ara la salut, l’educació, la seguretat social, el treball i l’habitatge, i sobre els drets i deures que atorga el sistema de protecció social, en col·laboració amb els ministeris competents.
- Detectar situacions de risc o d’exclusió social i dur a terme accions preventives individuals, familiars o comunitàries i de seguiment a domicili de les situacions esmentades i de les carències socials que afecten la població.
- Diagnosticar i aplicar el tractament i el seguiment social de les situacions i de les necessitats individuals, familiars i socials manifestades o detectades en el territori en què actuen els serveis d’atenció primària.
- Participar i col·laborar en els processos de reinserció, d’inclusió i de promoció de les persones, de les famílies i dels grups de la comunitat.
- Treballar amb les entitats públiques i privades del territori per dinamitzar i coordinar accions conjuntes, elaborar programes transversals i aplicar protocols de prevenció i actuació en favor del benestar de la població.
- Tenir un coneixement acurat de la realitat social del territori per tal de dissenyar propostes d’intervenció comunitària i de millora de les condicions de vida i de convivència ciutadana, que s’han de recollir en un programa.
- Efectuar tasques de recerca, de prospecció i de difusió de les necessitats socials detectades en el territori, i també activitats de sensibilització i de conscienciació social.
- Implicar la comunitat en la definició de les necessitats i els problemes socials i en el desenvolupament d’accions per solucionar-los, i promoure la seva participació en la presa de decisions i en la gestió de les actuacions que calgui emprendre.
- Establir la coordinació amb els serveis sanitaris d’atenció primària.
- Les altres funcions de la mateixa naturalesa que estableixi el Govern per reglament.
Naturalesa - Social.
- Garantida.
Aportacions econòmiques Gratuït.
Persones beneficiàries i requisits d’accés - Tota la població.
- Accés directe als serveis d’atenció primària. Cal demanar cita prèvia, excepte en casos d’urgència.
Recursos humans i àrees professionals bàsiques - Professionals d’atenció directa: treball social, educació social.
Altres aspectes específics - Es designa un professional de referència.
- Inclou el Servei d’Atenció Immediata.

b) Prestacions d’atenció domiciliària:
i) Servei d’atenció domiciliària:


Objectiu Possibilitar la permanència a la llar de les persones que degut a la seva discapacitat o situació de dependència, així com a la problemàtica personal, familiar i/o social, tenen dificultats per romandre al domicili sense suport. Les tasques bàsiques que es duen a terme són:
- La cura personal i de suport domèstic, així com de suport a l’autonomia, i l’atenció específica en processos de cronicitat i de discapacitat, ateses les capacitats, els recursos i el grau d’autonomia.
- El suport a les persones i les seves famílies, i l’assessorament sobre la cura i els estris tècnics i altres materials adreçats a prevenir i compensar les pèrdues d’autonomia o la situació social.
Funcions - Oferir acolliment, informació, orientació i acompanyament.
- Promocionar l’autonomia personal.
- Proporcionar atenció personal.
- Proporcionar atenció domèstica.
- Donar suport i assessorament a la persona beneficiària i a la seva família.
- Fer el seguiment i l’avaluació continuada.
Naturalesa - Sociosanitària.
- Garantida per a les persones en situació de dependència greu, i de concurrència per a les altres situacions de dependència o de problemàtica social.
Aportacions econòmiques - Serveis socials: copagament del preu públic.
- Serveis sanitaris: aportacions segons la normativa sanitària i de seguretat social aplicable.
- Si no es disposa de recursos suficients: possibilitat de demanar ajuts econòmics ocasionals.
Persones beneficiàries Les persones que necessiten suport a la llar perquè es troben:
- En processos crònics i de discapacitat que generen situacions de dependència.
- En situacions problemàtiques personals, familiars o socials.
Requisits específics d’accés Valoració, orientació i prescripció:
- Persones grans en situació de dependència i persones amb discapacitat.
- Persones en situació problemàtica sociofamiliar: professionals dels serveis d’atenció primària o d’un dels serveis especialitzats de valoració, atenció, orientació i assessorament.
Recursos humans i àrees professionals bàsiques Professionals d’atenció directa: treball familiar, treball social (coordinació, supervisió) i infermeria (coordinació, supervisió).
Altres aspectes específics - La part sanitària i mèdica es presta des del Servei d’Atenció Primària de Salut que correspongui a la persona beneficiària o, si escau, des d’un servei del SAAS, d’acord amb la normativa específica de l’àmbit de la salut.
- La part social es presta en coordinació amb els serveis sociosanitaris del Govern.
- Es pot facilitar temporalment com a servei de respir per al cuidador.
- L’assessorament per a l’adequació de la llar es fa en coordinació amb el Servei d’Assessorament i Subministrament de Productes de Suport.
- A més dels serveis bàsics, es poden prestar serveis complementaris, com ara àpats a domicili, petits arranjaments, pedicura, companyia o voluntariat social.
- Tipus de prestació: diürna, nocturna i de caps de setmana.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.