Carregant...
 

Reglament de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris (Text refós per LesLleis.com)


Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest Reglament és fixar el contingut del conjunt de prestacions tècniques i tecnològiques de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “la Cartera de serveis”), d’acord amb el que preveu la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “la Llei 6/2014”), i establir el procediment de revisió i actualització d’aquest instrument.
Article 2. Conceptes

Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

a) Cartera de serveis socials i sociosanitaris: instrument tècnic que determina les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, i concreta la naturalesa i els requisits per accedir-hi.
b) Prestacions tècniques: intervencions de caràcter tècnic, adreçades a les persones, prestades per equips professionals en centres o establiments de serveis socials i sociosanitaris. Poden ser de diagnòstic, de promoció, d’atenció i d’inserció de les persones i les famílies.
c) Prestacions tecnològiques: són les que tenen com a objectiu el suport a la persona, mitjançant ajudes materials de caràcter tecnològic i altres instruments afavoridors de l’autonomia funcional en la vida quotidiana i la integració social. Aquestes prestacions faciliten l’accés a l’entorn i la realització de la vida quotidiana, laboral i formativa mitjançant productes de suport, així com l’accessibilitat i les adaptacions de la llar.
d) Preu públic: contraprestació exigida per l’entitat pública o, si escau, per l’entitat privada col·laboradora per a la recepció d’un servei del Sistema de serveis socials i sociosanitaris, quan aquesta prestació no és gratuïta. El preu públic ha de distingir entre les despeses sanitàries, les d’atenció personal a l’autonomia i les de manutenció i hostaleria, que es financen d’acord amb el que estableix l’article 61, apartat 1, de la Llei 6/2014.
e) Programa pilot: conjunt coordinat de projectes i accions, desenvolupats pel Govern, adreçats a l’assoliment d’uns fins i objectius, prioritzats i organitzats degudament, en un territori i durant un període determinats. Tenen la finalitat de promoure prestacions i serveis de caràcter experimental i estan subjectes a disponibilitat pressupostària.

Article 3. Tipus de prestacions tècniques i tecnològiques

Les prestacions tècniques i tecnològiques establertes a les seccions segona i quarta, respectivament, del capítol tercer de la Llei 6/2014, són les següents:

1. Prestacions tècniques:

a) Prestacions d’atenció primària.
b) Prestacions d’atenció domiciliària.
c) Prestacions d’atenció diürna.
d) Prestacions d’atenció residencial.
e) Prestacions de suport.
f) Prestacions d’atenció, valoració, orientació i assessorament.


2. Prestacions tecnològiques:

a) Serveis d’assessorament i de subministrament de productes de suport.

Article 4. Naturalesa de les prestacions tècniques i tecnològiques Image

1. Els serveis de la Cartera, d’acord amb la secció segona del capítol tercer de la Llei 6/2014, tenen la naturalesa següent:

Tipus de prestació i servei Naturalesa
Atenció primària
Servei d’atenció primària Garantida
Atenció domiciliària
Servei d’atenció domiciliària Garantida per a les persones en situació de dependència greu, i de concurrència per a les altres situacions de dependència o de problemàtica social.
Servei de teleatenció domiciliària Garantida per a les persones en situació de dependència greu, i de concurrència per a les altres situacions
Servei de guarda d’infants a domicili De concurrència
Servei d’assistència personal De concurrència
Atenció diürna
Servei de dia Garantida
Servei de taller ocupacional Garantida
Servei de guarderia De concurrència
Servei d’esplai De concurrència
Servei de club social De concurrència
Servei de casal de gent gran De concurrència
Servei de joves en inclusió De concurrència
Atenció residencial
Servei d’acolliment residencial d’infants i adolescents Garantida
Servei d’acolliment residencial de protecció intensiva Garantida
Servei de llar residencial De concurrència
Servei de residència assistida Garantida en situacions de dependència greu i molt greu i de concurrència en les altres situacions
Servei d’habitatges tutelats De concurrència
Servei d’habitatges amb serveis De concurrència
Servei de respir De concurrència segons la prestació tècnica en què es concreti el respir
Servei d’acollida Garantida per a infants, adolescents i dones víctimes de violència de gènere i els seus fills, i de concurrència en la resta de situacions.
De suport
Servei de provisió de suports Garantida
Servei de suport a la inclusió laboral Garantida
Servei d’atenció precoç Garantida
Servei telefònic urgència Garantida
Servei de transport social De concurrència
Servei de trobada familiar De concurrència
Servei de vida independent De concurrència
Servei d’interpretació de llenguatge de signes De concurrència
Servei de temps lliure específic De concurrència
Servei d’inclusió en activitats de lleure De concurrència
Acció voluntària social Es regeix per la normativa específica
D’atenció, valoració, orientació i assessorament
Servei especialitzat d’atenció a la infància i l’adolescència Garantida
Servei especialitzat d’acolliments familiars Garantida per a l’acolliment d’infants i adolescents i per a les dones víctimes de la violència de gènere i els seus fills, i de concurrència en la resta de situacions
Servei especialitzat d’adopcions De concurrència
Servei especialitzat de protecció i prevenció als joves Garantida
Servei d’acompanyament familiar Garantida
Servei socioeducatiu d’adolescents en la comunitat Garantida
Servei d’igualtat Garantida
Servei d’atenció a les víctimes de la violència de gènere Garantida
Servei d’atenció a les víctimes de la violència domèstica i familiar Garantida
Servei d’atenció a les persones refugiades Garantida
Servei d’atenció integral a les víctimes del tràfic d’éssers humans Garantida

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per situació de dependència greu, aquella en què la persona necessita ajuda per dur a terme la majoria de les activitats bàsiques de la vida diària, almenys una vegada al dia, o quan la pèrdua total d’autonomia fa que sigui necessària la supervisió indispensable i continuada d’una altra persona, d’acord amb la valoració efectuada per la Comissió de Valoració Sociosanitària.

2. Les prestacions tecnològiques, d’acord amb la secció quarta del capítol tercer de la Llei 6/2014, tenen la naturalesa següent:

Tipus de prestació
Naturalesa
Serveis d’assessorament i de subministrament de productes de suport. - Assessorament de productes de suport: garantida.
- Subministrament de productes de suport: de concurrència, excepte els productes adreçats a persones en situació de dependència greu i molt greu que és garantida.

Mostra redacció anterior, vigent del 15/12/2022 al 18/01/2023
Article 4. Naturalesa de les prestacions tècniques i tecnològiques

La naturalesa de les prestacions tècniques i tecnològiques es defineix a l’annex d’aquest Reglament corresponent a cada servei.

Modificat per l’article únic del Decret 557/2022, del 22 de desembre del 2022, de modificació del Decret del 519/2022, del 7 de desembre del 2022, d’aprovació del Reglament de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris.


Article 5. Contingut de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris

D’acord amb l’article 16 de la Llei 6/2014, els aspectes que s’han de determinar a l’annex de cada prestació tècnica i tecnològica són els següents:

a) Objectius
b) Funcions
c) Naturalesa
d) Persones beneficiàries i requisits d’accés específics
e) Recursos humans i àrees professionals bàsiques
f) Aportacions econòmiques
g) Altres aspectes específics

Article 6. Requisits d’accés a les prestacions tècniques i tecnològiques

1. Requisits generals

Poden accedir a les prestacions tècniques i tecnològiques les persones sol·licitants que es trobin en alguna de les situacions que assenyala l’article 4 i que compleixin els requisits establerts a l’article 5 de la Llei 6/2014, que s’apliquen tenint en compte els criteris següents:

a) Les persones amb discapacitat, les persones amb problemes de salut mental i les persones amb malalties cròniques greus que, atesa l’especificat del tractament que requereixen, no el puguin rebre en els serveis socials i sociosanitaris d’Andorra, poden ser tractades a l’estranger en centres i serveis socials que tinguin un conveni vigent amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
b) Les persones titulars d’una autorització d’immigració de residència per reagrupament familiar poden accedir a les prestacions tècniques i a les tecnològiques si reuneixen els requisits exigits i ho sol·licita el titular del reagrupament. D’acord amb el que disposa l’article 5, apartat 1, lletra d, de la Llei 6/2014, i atesos els compromisos adquirits pel titular del reagrupament, el cost del servei és a càrrec de la persona beneficiària o del reagrupant.
c) Pel que fa a les víctimes del tràfic d’éssers humans i els seus fills menors d’edat, s’han de tenir en compte les disposicions relatives al període de reflexió i de recuperació d’aquestes víctimes, a la concessió i la renovació de les autoritzacions de residència i treball, i a l’excepció d’abandó del territori, establertes a la Llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans vigent, i protegir-ne les víctimes. Per accedir a les prestacions específiques destinades a aquest col·lectiu no es requereix un període mínim de residència.

LesLleis.com

2. Requisits específics

A més dels requisits generals assenyalats a l’apartat anterior, per poder accedir a les prestacions tècniques i tecnològiques, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions específics de cadascuna de les prestacions establertes en la Llei 6/2014, en aquest Reglament, així com en la normativa específica del servei a què es pretén accedir.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.