Carregant...
 

Decret 562/2022, del 28 de desembre del 2022


Decret 562/2022, del 28-12-2022, d’aprovació del Reglament de modificació del Reglament d’execució de la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat.

Exposició de motius

La Llei sobre la utilització dels signes d’Estat, del 20 de juny de 1996, en la disposició transitòria primera requereix l’establiment de la normativa que reglamenti el procediment d’autorització per utilitzar signes d’Estat. En virtut d’aquesta disposició, el 10 de maig del 2000 es va aprovar el seu Reglament d’execució, modificat posteriorment el 26 d’octubre del 2016.

L’aprovació de la Llei 31/2022, del 21 de juliol, per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramaders i agrícola, que en la disposició final sisena modifica la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat, obliga a incorporar-hi els canvis que introdueix en el Reglament d’execució.

Les modificacions se centren a reforçar les mesures adreçades a la protecció dels productes alimentaris autòctons, aprofundint en la via iniciada en la darrera modificació d’aquest Reglament l’any 2016 i sustentada en la normativa reguladora de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris. En aquest sentit, el sol·licitant de l’autorització d’un nom o d’un signe d’Estat per utilitzar en la marca o en el comerç d’un producte alimentari haurà d’aportar documentació que justifiqui la seva elaboració al país, i s’haurà de denegar qualsevol demanda d’ús que pugui confondre el consumidor sobre l’origen del producte o servei que es pretengui comercialitzar. I també es regula la publicitat de les resolucions que autoritzen l’ús dels signes d’Estat, atès que en la modificació de la Llei es preveu la possibilitat de demanar-ne la nul·litat a l’autoritat judicial civil.

Així mateix, s’ha corregit l’ambigüitat en què havia restat des de la darrera modificació del Reglament l’atorgament de l’autorització d’utilització de noms d’Estat com a element d’una marca quan el sol·licitant no resideix a Andorra, així com alguns defectes de numeració que també s’arrossegaven des de llavors; i, sobretot, s’ha alleugerit la redacció del text sense alterar-ne l’estructura.

Per raons de seguretat jurídica i a fi d’oferir als administrats un accés àgil a la legislació i a la normativa en matèria de signes d’Estat, es publica el text refós del Reglament d’execució de la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat.

A proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 28 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent.
Article únic

S’aprova el Reglament de modificació del Reglament d’execució de la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat, que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de modificació del Reglament d’execució de la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat

Capítol primer. Sol·licitud d’autorització

Regla 1. Presentació de la sol·licitud d’autorització

1. La sol·licitud d’autorització d’utilització d’un dels noms o signes per als quals és autoritat competent el Govern s’ha de presentar davant del Servei de Signes d’Estat, utilitzant el formulari corresponent.

2. La sol·licitud d’autorització d’utilització d’un dels noms o signes per als quals és autoritat competent el Govern està subjecta al pagament previ del preu públic establert pel Govern.
Regla 2. Contingut de la sol·licitud d’autorització relativa al sol·licitant

La sol·licitud ha de contenir les indicacions següents relatives al sol·licitant:

a) Si és una persona física, el seu nom complet.
b) Si és una persona jurídica, la denominació social.
c) L’Estat on té fixada la residència o el domicili social, segons escaigui.
d) L’adreça postal.
e) El número d’identificació administrativa (NIA).
f) El número de telèfon i l’adreça de correu electrònic de contacte.

Regla 3. Contingut de la sol·licitud relativa al nom o signe d’Estat per al qual se sol·licita l’autorització

1. La sol·licitud ha de contenir una indicació clara del signe o nom o conjunt de signes o noms per als quals se sol·licita l’autorització:

a) Si se sol·licita per a un nom sol, la indicació d’aquest nom.
b) Si se sol·licita per a un nom com a element d’un conjunt de paraules, la indicació del nom i del conjunt de paraules.
c) Si se sol·licita per a un signe gràfic o un nom aplicat gràficament, s’ha d’adjuntar una reproducció fotogràfica de l’aplicació gràfica en dos còpies en color, si escau, impreses en un full A4. Si se sol·licita l’autorització d’un signe o nom com a element dins d’un conjunt de signes gràfics o combinació de signes gràfics i paraules, la reproducció fotogràfica ha de representar tot el conjunt d’elements dins del qual es troba aquest nom o signe.
d) Una mateixa sol·licitud pot contenir una o més d’una de les indicacions o reproduccions fotogràfiques d’acord amb els subapartats a, b o c anteriors si estan relacionades entre si i formen una unitat d’utilització.


2. A la sol·licitud s’hi ha d’indicar si el signe o nom o els signes o noms són per:

a) Ser utilitzats com a marca o com a element d’una marca.
b) Ser utilitzats en el comerç, com a element d’un nom comercial o d’una denominació social.
c) Fabricar o comercialitzar la bandera o els escuts heràldics del Principat d’Andorra.
d) Ser utilitzats per una associació o una altra entitat sense ànim de lucre.


3. A la sol·licitud s’hi ha d’indicar si es tracta d’una utilització durant un temps indefinit, o bé durant un període de temps determinat o per a un nombre concret d’unitats.

4. Si la sol·licitud és per utilitzar el signe o nom o el conjunt de signes o noms com a marca o com a element d’una marca, s’ha d’indicar el nom dels productes o serveis per als quals la marca es farà servir.

5. Si la sol·licitud és per utilitzar el signe o nom o el conjunt de signes o noms com a element d’una marca o en el comerç d’un producte alimentari, al qual no sigui d’aplicació la normativa vigent sobre la producció ecològica i els règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, s’hi ha d’adjuntar el certificat emès per la Duana relatiu a l’origen preferencial andorrà d’aquest producte i, en cas que no se’n disposi, s’hi ha d’adjuntar una memòria descriptiva del seu procés d’elaboració.
LesLleis.com

6. La memòria descriptiva ha d’especificar, com a mínim, els elements següents:

- la descripció detallada de les matèries primeres i dels ingredients que componen el producte alimentari,
- l’origen de cadascuna de les matèries primeres i dels ingredients que formen part del producte alimentari,
- el lloc d’elaboració del producte alimentari, i
- la descripció tècnica de la producció del producte alimentari.


7. No obstant el que estableix l’apartat 5, si es disposa de l’autorització del ministeri encarregat de l’agricultura per a la utilització en el producte alimentari d’un dels termes descriptius “Producte d’Andorra” o “Producte elaborat a Andorra”, o del segell “Recepta tradicional d’Andorra”, la memòria descriptiva que s’ha d’adjuntar a la sol·licitud se substitueix per una còpia de la resolució favorable del ministeri encarregat de l’agricultura.

8. Si la sol·licitud és per utilitzar el signe o nom o el conjunt de signes o noms en el comerç, o per part d’una associació o una altra entitat sense ànim de lucre, s’ha d’indicar l’objecte d’aquesta utilització o, si escau, l’activitat comercial o l’objecte social.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.