Carregant...
 

Decret 149/2023, del 29 de maç del 2023


Decret 149/2023, del 29-3-2023, d’aprovació del Reglament sobre l’atorgament oficial a les qualificacions ocupacionals i la inscripció de les qualificacions oficials en el Repertori nacional de qualificacions o en el Repertori de competències complementàries.

Exposició de motius

L’educació és un element clau per al desenvolupament de les societats i de les persones. A la vegada, l’educació, com a dret reconegut constitucionalment, necessita els instruments normatius i referencials que facin dels objectius educatius i dels aprenentatges corresponents elements comprensius, ordenats i clars.

L’any 1999, 29 ministres d’educació d’Europa van signar la Declaració de Bolonya, que dona nom al procés que ha de permetre establir mecanismes flexibles i transparents perquè els ciutadans puguin accedir lliurement a l’oferta educativa i al mercat de treball.

Aquesta iniciativa es basa en el reconeixement internacional de l’educació com a factor cabdal per al desenvolupament social i econòmic de les societats, i fa palesa la necessitat dels països de desenvolupar un procés de convergència en l’àmbit de l’ensenyament superior que doni coherència als diversos sistemes existents a Europa. En les successives declaracions de Bolonya, s’estableixen diverses actuacions, entre les quals la creació de marcs nacionals de titulacions.

La Llei 20/2021, del 15 de juliol, de creació del Marc andorrà de qualificacions (MAQ) va ser aprovada pel Consell General amb la voluntat de dotar el Principat d’un marc de qualificacions que endrecés totes les qualificacions oficials emeses en territori nacional i que fos comparable al Marc europeu de qualificacions (EQF).

El Marc andorrà de qualificacions es va crear amb una triple finalitat: promoure l’aprenentatge permanent al llarg de la vida, dotar-se d’eines per a la garantia de qualitat de les formacions i les qualificacions, i augmentar la transparència, la comparabilitat i l’alineament internacional de les qualificacions emeses a Andorra.

La Llei 7/2023, del 19 de gener, de text consolidat de creació del Marc andorrà de qualificacions preveu en l’article 8.3 el desenvolupament per via reglamentària de la documentació, els circuits, els protocols i els criteris de validació que la Comissió Nacional de Qualificacions ha de tenir en compte per validar la inclusió en el Repertori nacional de qualificacions de formacions per a l’ocupació. El Repertori nacional de qualificacions (RNQ) és un catàleg en què figuren els certificats, els títols, els diplomes o similars emesos en territori nacional aprovats pel Govern d’Andorra. Inclou també el Repertori de competències complementàries (RCC), en què figuren els certificats, títols, diplomes o similars que inclouen competències complementàries de les qualificacions professionals.

El Repertori és públic i està sota la custòdia del ministeri encarregat del reconeixement de titulacions, que ha de vetllar per actualitzar-lo periòdicament i publicar-lo.

Les qualificacions de formacions per a l’ocupació que hagin obtingut el caràcter d’oficial podran incloure’s, segons la seva naturalesa, en el Repertori nacional de qualificacions o en el Repertori de competències complementàries.

Les qualificacions de formacions per a l’ocupació que, segons les seves característiques, poden ser referenciades amb els nivells del Marc andorrà de qualificacions I, II, III, s’inscriuen en el Repertori nacional de qualificacions.

En canvi, les qualificacions de formació per a l’ocupació que no tenen prou entitat per ser referenciades amb el Marc andorrà de qualificacions ni determinen una sortida professional per elles mateixes, s’inscriuran en el Repertori de competències complementàries com a qualificacions de formació per a l’ocupació en competències complementàries.

Amb la voluntat de complir amb el requisit de la Llei 7/2023, del 19 de gener, de text consolidat de creació del Marc andorrà de qualificacions, es crea aquest Reglament, que s’estructura en tres capítols, 21 articles, una disposició derogatòria i dos annexos.

El capítol primer, inclou els dos primers articles, que fan referència a l’objecte i a l’àmbit d’aplicació del Reglament.

El capítol segon estableix el procediment de la Comissió Nacional de Qualificacions per a l’atorgament de la qualitat d’oficial a les qualificacions de formació per a l’ocupació, i per a la validació de les fitxes del Repertori nacional de qualificacions o del Repertori de competències complementàries.

El capítol tercer defineix les qualificacions de les formacions per a l’ocupació I, II, III i la seva correspondència amb els nivells del Marc andorrà de qualificacions, així com la informació mínima que s’hi ha de reflectir. En aquest mateix capítol, s’aborden les qualificacions de les formacions per a l’ocupació en competències complementàries, que per les seves característiques, no es troben referenciades en el Marc andorrà de qualificacions, així com la informació mínima que s’ha de reflectir.

El Reglament acaba amb una disposició derogatòria, així com dos annexos: el primer fa referència a la informació que han de presentar les entitats sol·licitants que vulguin obtenir la qualitat d’oficial; l’annex 2, apartat 1, és la fitxa del Repertori nacional de qualificacions, i l’annex 2, apartat 2, és la fitxa del Repertori de competències complementàries.

Per tot això, a proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior en funcions, el Govern, en la sessió del 29 de març del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament sobre l’atorgament del caràcter oficial a les qualificacions de formacions per a l’ocupació i la inscripció de qualificacions oficials emeses en territori andorrà en el Repertori nacional de qualificacions (RNQ) o en el Repertori de competències complementàries (RCC), que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA).

Reglament sobre l’atorgament del caràcter oficial a les qualificacions de formació per a l’ocupació i la inscripció de les qualificacions oficials emeses en territori andorrà en el Repertori nacional de qualificacions (RNQ) o en el Repertori de competències complementàries (RCC).

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte:

1. Regular els circuits, els protocols i els criteris de validació que la Comissió Nacional de Qualificacions ha de tenir en compte per proposar al Govern el caràcter d’oficial de qualificacions de les formacions per a l’ocupació.

2. Validar les fitxes per a la inclusió de les qualificacions oficials susceptibles de formar part del Repertori nacional de qualificacions o bé del Repertori de competències complementàries.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament s’aplica al conjunt de les qualificacions de formació per a l’ocupació de caràcter estatal, tant públiques com privades, emeses al Principat d’Andorra.

2. Aquest Reglament s’aplica al procediment de validació de la fitxa del Repertori nacional de qualificacions i de la fitxa del Repertori de competències complementàries, per part de la Comissió Nacional de Qualificacions, per a les qualificacions que són susceptibles de formar-ne part.

Capítol segon. Atorgament de la qualitat d’oficial i validació de les fitxes del Repertori nacional de qualificacions i del Repertori de competències complementàries

Article 3. Funcions de la Comissió Nacional de Qualificacions

1. En l’àmbit de la valoració per a l’atorgament de la qualitat d’oficial, la Comissió Nacional de Qualificacions és convocada pel seu president. La Comissió ha de valorar l’adequació, d’acord amb els criteris establerts a l’article 5 d’aquest Reglament, de la creació de les qualificacions de formació per a l’ocupació proposades per les diferents entitats sol·licitants de caràcter públic i privat que duen a terme formacions per a l’ocupació.

2. En funció d’aquesta valoració, els certificats acreditatius emesos, poden ser classificats en els nivells I, II o III del MAQ i es poden inscriure al Repertori nacional de qualificacions, o bé, si no es poden referenciar amb els nivells I, II o III del MAQ, es poden inscriure al Repertori de competències complementàries.
LesLleis.com

3. En l’àmbit de la validació de les fitxes del Repertori nacional de qualificacions o del Repertori de competències complementàries, la Comissió Nacional de Qualificacions és convocada pel seu president. La Comissió ha de validar que les fitxes del Repertori per a cada qualificació compleixin amb el que preveuen els articles 7.2 o 7.3 de la Llei 7/2023, del 19 de gener, de text consolidat de creació del Marc andorrà de qualificacions i de les seves modificacions.
Article 4. Procediment per a l’obtenció de la qualitat d’oficial

1. Les entitats que vulguin que les seves formacions puguin obtenir un certificat de formació per a l’ocupació de caràcter oficial perquè s’incloguin en el Repertori nacional de qualificacions o en el Repertori de competències complementàries, han de presentar a la Comissió Nacional de Qualificacions la fitxa, mitjançant el tràmit establert a aquest efecte, que s’incorpora a l’annex 1 d’aquest Reglament.

2. La Comissió Nacional de Qualificacions estudia la demanda presentada, emet una valoració sobre la formació ocupacional i la referencia, si escau, al nivell I, II o III del MAQ d’acord amb els criteris establerts a l’article 5 d’aquest Reglament. Aquesta Comissió tramet la valoració al Govern per a l’atorgament de la qualitat d’oficial, si escau.

3. La Comissió notifica al sol·licitant la resolució positiva o negativa del Govern relativa a la demanda d’obtenció de la qualitat d’oficial de la qualificació de formació per a l’ocupació. Aquesta resolució pot ser objecte de recurs de conformitat amb el que estableix l’article 124 del text refós del Codi de l’Administració, del 29 de març de 1989, aprovat per decret legislatiu del 3 de juliol del 2019, o la normativa vigent en aquesta matèria.

4. En cas de resolució afirmativa es publicarà al BOPA la creació de la qualificació de formació per a l’ocupació.

5. La qualitat d’oficial de les certificats ocupacionals té una validesa de deu anys.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.