Carregant...
 

Decret 531/2023, del 22 de novembre del 2023


Decret 531/2023, del 22-11-2023, d’aprovació del Reglament del Registre públic de plans d’igualtat.

Exposició de motius

L’article 57 de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes estableix que en les empreses de 50 o més persones treballadores les mesures necessàries per eliminar les discriminacions directes i indirectes entre dones i homes en l’accés a l’ocupació i en la resta de condicions de treball, incloent-hi l’extinció del contracte, s’han d’articular a través d’un pla d’igualtat. Aquest pla ha de negociar-se amb la representació del personal i, en cas de no disposar-ne, amb una comissió de tres membres, integrada per persones treballadores de la mateixa empresa i elegida democràticament.

Així mateix, aquest mateix article fa referència a la necessitat que cada empresa efectuï una diagnosi de la situació abans d’elaborar el pla d’igualtat, i n’estableix el contingut mínim.

Igualment, la disposició final vint-i-dosena remet a la via reglamentària el desenvolupament de la Llei pel que fa al registre públic de plans d’igualtat.

És per aquest motiu que es promou aquest Reglament, que es divideix en 16 articles i una disposició transitòria.

Ateses les consideracions esmentades, amb l’objectiu de donar compliment a la disposició final vint-i-dosena de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, i després d’haver-ho sotmès a la consideració del Consell Econòmic i Social, a proposta de la Ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, el Govern, en la sessió del dia 22 de novembre del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del Registre públic de plans d’igualtat, que entra en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del Registre públic de plans d’igualtat

Article 1. Objecte i finalitat

1. Aquest Reglament té per objecte crear i regular el Registre públic de plans d’igualtat.

2. El Registre té com a finalitat ser l’instrument per conèixer i controlar els plans d’igualtat i fer-ne el seguiment, i permetre així eliminar i corregir qualsevol tipus de desigualtat o discriminació entre dones i homes en l’empresa.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament és aplicable a totes les empreses legalment establertes al Principat d’Andorra, independentment del nombre de persones treballadores en plantilla, i amb independència que l’objecte del treball sigui a l’estranger.

2. Les empreses de cinquanta o més persones treballadores articulen les mesures d’igualtat a què es refereix l’article 57 de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes (d’ara endavant, “Llei 6/2022”) a través d’un pla d’igualtat, que l’empresa ha de negociar d’acord amb el que disposa l’apartat 2 de l’article 57 de la Llei 6/2022.

3. L’elaboració i la implantació de plans d’igualtat són voluntàries per a les empreses de menys de cinquanta persones treballadores, prèvia negociació en les mateixes condicions que les empreses a les quals fa referència l’apartat anterior.

4. Sense perjudici del que estableixen els apartats 2 i 3, les empreses han d’elaborar i aplicar una pla d’igualtat quan ho determina un acord o conveni col·lectiu que sigui aplicable, en els termes previstos per aquest acord o conveni.

5. Les empreses que componen un grup d’empreses poden elaborar un únic pla per a totes o per a una part de les empreses del grup, si així ho acorden les organitzacions legitimades. Aquesta possibilitat no eximeix les empreses no incloses en el pla de grup de l’obligació de disposar del seu propi pla d’igualtat.

El pla d’igualtat de grup ha de tenir en compte l’activitat de cadascuna de les empreses que componen el grup i els convenis o acords col·lectius que els són aplicables, i ha d’incloure informació dels diagnòstics de situació de cadascuna d’elles. També ha de justificar la conveniència de disposar d’un únic pla d’igualtat per a diverses empreses d’un mateix grup.
Article 3. Creació del Registre públic de plans d’igualtat

1. Es crea el Registre públic de plans d’igualtat (d’ara endavant, “el Registre públic”), prop del qual les empreses han de registrar el seu pla d’igualtat.

2. Les empreses a les quals es fa referència en l’article 2 estan obligades a registrar els plans d’igualtat abans de l’1 d’octubre, tenint en compte la periodicitat que fixi el pla, i com a mínim cada quatre anys, període que correspon a la durada màxima dels plans. En qualsevol cas, es tenen en compte anys naturals complerts.

3. Les dades que conté el Registre públic són, a més de les dades d’identificació de l’empresa, les establertes en l’article 57 de la Llei 6/2022, que es detallen en l’article 13 d’aquest reglament.
Article 4. Àmbit territorial i adscripció

1. El Registre públic és únic per a tot el territori del Principat d’Andorra.

2. El Registre públic s’adscriu al departament competent en matèria de treball, que és l’òrgan encarregat de resoldre l’acte de registre.
Article 5. Sol·licitud, tramitació i registre de plans d’igualtat al Registre públic

1. La sol·licitud de registre de plans d’igualtat s’ha de tramitar en format electrònic mitjançant la Seu electrònica del Govern, la qual és accessible amb certificat digital, i la informació i les dades s’hi han de registrar conforme al que preveuen l’article 57 de la Llei 6/2022 i aquest Reglament.

2. El ministeri competent en matèria de treball practica el registre del pla d’igualtat en el termini màxim de trenta dies hàbils des de la recepció de la sol·licitud si no presenta cap defecte o mancança, o des del moment en què s’hagi corregit el defecte o la mancança observats.

3. En el cas que la sol·licitud no compleixi les formalitats exigides per la normativa vigent, es requereix al sol·licitant que, en un termini de deu dies hàbils a comptar des de la notificació del requeriment, esmeni l’incompliment amb indicació que, en cas contrari, es considerarà que desisteix de la seva sol·licitud i que, per tant, no quedarà acomplerta l’obligació de registre. Contra aquesta decisió es pot interposar recurs administratiu davant del Govern en els termes que estableix el Codi de l’Administració.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.