Llei 14/2023, del 3 de juliol, de text consolidat del Codi de l’Administració.
Índex
[Mostra/Amaga]- Capítol primer. L’ordenament jurídic i les fonts del dret administratiu
- Article 1. Principis de l’ordenament jurídic
- Article 2. Drets de participació en els afers públics i d’accés als càrrecs públics
- Article 3. Contribució a les despeses públiques i principis pressupostaris
- Article 4. Dret a la propietat privada
- Article 5. Principi de subsidiarietat de l’activitat pública
- Article 6. Principi de legalitat i potestat normativa
Atès que dins del termini d’un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l’article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 3 de juliol del 2023, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:
Llei 14/2023, del 3 de juliol, de text consolidat del Codi de l’Administració
Exposició de motius
Des que el Codi de l’Administració es va aprovar el 29 de març de 1989, s’han fet diferents modificacions al text per adaptar-lo a la Constitució del Principat d’Andorra i a les noves normatives sectorials. Així mateix, s’han aprovat diferents textos refosos, mitjançant decrets legislatius, entre els quals cal esmentar els del 25 d’abril del 2018 i el 3 de juliol del 2019.Les modificacions dels textos refosos porten causa de les lleis següents: Llei del Govern, del 15 de desembre del 2000; Llei 11/2004, del 27 de maig, de modificació puntual del Codi de l’Administració; Llei 45/2014, del 18 de desembre, de modificació del Codi de l’Administració; Llei 8/2017, del 20 d’abril, de modificació de la Llei 43/2014, del 18 de desembre, del saig; Llei 7/2018, del 17 de maig, de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000; Llei 10/2019, del 15 de febrer, de modificació del Codi de l’Administració; Llei 5/2020, del 18 d’abril, de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2; Llei 13/2021, del 20 de maig, de modificació del Codi de l’Administració, i Llei 33/2021, del 2 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i govern obert.
D’altra banda, el darrer text refós, del 3 de juliol del 2019, reprèn de forma ordenada les disposicions addicionals, transitòria i finals del Codi de l’Administració, les disposicions transitòria i finals de la Llei 11/2004, les disposicions transitòries i finals de la Llei 45/2014, les disposicions finals de la Llei 8/2017 i les disposicions transitòries i finals de la Llei 10/2019. Al mateix temps, per tal de garantir la claredat en la consulta i preservar la seguretat jurídica, fa constar per a cadascuna d’aquestes disposicions de quina de les lleis esmentades porta causa; es mantenen algunes de les dites disposicions i se’n suprimeixen d’altres que ja s’han incorporat a la legislació corresponent o bé que ja han superat la seva vigència.
Finalment, la Llei 33/2021 esmentada, a la disposició final setena, encomana al Govern, en els termes previstos a l’article 116 del Reglament del Consell General i en el termini màxim de sis mesos des de la data d’entrada en vigor d’aquesta Llei, que presenti al Consell General el Projecte de llei de text consolidat del Codi de l’Administració.
Per tot això, aquest text consolidat, a més d’incorporar les modificacions esmentades, cosa que ha implicat la renumeració d’alguns dels articles de la Llei inicial i efectuar les remissions internes corresponents, deroga totalment o parcialment algunes lleis, així com totes les disposicions de rang igual o inferior que en contradiguin el contingut.
Aquesta Llei de text consolidat del Codi de l’Administració entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Capítol primer. L’ordenament jurídic i les fonts del dret administratiu
Article 1. Principis de l’ordenament jurídic
L’ordenament jurídic del Principat es subjecta als principis de legalitat, de jerarquia, de publicitat de les normes jurídiques, de no retroactivitat de les disposicions restrictives dels drets individuals que comportin un efecte desfavorable o estableixin una sanció, de seguretat jurídica, de responsabilitat dels poders públics i d’interdicció de tota arbitrarietat.
Article 2. Drets de participació en els afers públics i d’accés als càrrecs públics
Els andorrans tenen el dret de participar en els afers públics per mitjà de representants lliurement elegits. Tenen el dret d’accedir en pla d’igualtat a les funcions i als càrrecs públics, segons les condicions exigides pel Dret.
Article 3. Contribució a les despeses públiques i principis pressupostaris
Tothom contribuirà a les despeses públiques en proporció a la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la Llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals.
L’establiment i l’execució dels pressupostos de les entitats públiques es regiran per principis d’eficàcia i d’economia.
Article 4. Dret a la propietat privada
Es reconeix la propietat privada. Només podrà limitar-se, de conformitat a la Llei, per motius d’utilitat pública o d’interès social, i mitjançant una justa indemnització.
Article 5. Principi de subsidiarietat de l’activitat pública
L’Administració respectarà el principi del caràcter subsidiari de l’activitat pública respecte a la iniciativa privada.
Les administracions públiques limitaran llur activitat als serveis essencials per a la comunitat, procurant en qualsevol cas que llur gestió, quan sigui possible i no impliqui l’exercici de funcions d’autoritat, es porti a terme mitjançant fórmules de gestió indirecta.
Article 6. Principi de legalitat i potestat normativa
1. L’Administració pública actua amb plena submissió a la Constitució, les lleis i els principis generals de l’ordenament jurídic definits en el títol primer de la Constitució.
2. La potestat reglamentària del Govern s’exerceix mitjançant decrets i ordres que s’ordenen d’acord amb la jerarquia següent:
a) Decrets del Govern.
b) Decrets del cap de Govern.
c) Ordres dels ministres.
b) Decrets del cap de Govern.
c) Ordres dels ministres.
3. Els comuns exerceixen la potestat normativa local, en l’àmbit de la seva competència i d’acord amb la Constitució i les lleis, mitjançant ordinacions, reglaments i decrets.
4. Les normes de dret consuetudinari i les del dret comú tenen, per aquest ordre, caràcter supletori en l’àmbit de l’Administració pública.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.