Carregant...
 

Llei 13/2021, del 20 de maig, de modificació del Codi de l’Administració, del 29 de març del 1989, i de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000 (Text refós per LesLleis.com)


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 20 de maig del 2021 ha aprovat la següent:

Llei 13/2021, del 20 de maig, de modificació del Codi de l’Administració, del 29 de març del 1989, i de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000

Exposició de motius

La transformació i la modernització econòmica d’Andorra són una necessitat ineludible i inajornable en un món en constant evolució, que progressa cap a una societat que no es basarà només en la producció i la comercialització, sinó també en la investigació, la creació de talent i el coneixement. Aquest objectiu exigeix diversificar l’activitat per tal d’afegir als sectors econòmics tradicionals altres àmbits amb una demanda important i una gran projecció de futur. En aquest sentit, per respondre als reptes que planteja un entorn internacional cada cop més desenvolupat tecnològicament i més competitiu, és necessari atreure noves activitats d’alt valor afegit i, de forma compatible i coordinada, desenvolupar i captar el talent que pugui nodrir aquestes noves activitats, i alhora transferir coneixement als ciutadans del nostre país.

La diversificació és una eina fonamental de desenvolupament econòmic, amb efectes positius i necessaris com el creixement econòmic a mitjà i llarg termini, la creació de llocs de treball, i l’estabilitat i el posicionament en el mercat. Alhora, fa que Andorra esdevingui un país amb més resiliència i amb més opcions i atractius per oferir.

Tot plegat ja era plenament vàlid abans de la pandèmia, però la malaltia epidèmica encara ha posat més de manifest la necessitat indefugible d’evolucionar cap a models de creixement social i econòmic centrats en la innovació i el desenvolupament tecnològic sostenibles. La Llei 2/2008, del 8 d’abril, d’inversions estrangeres al Principat d’Andorra, i també la vigent Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera ja es van fixar com a objectiu promoure el progrés i la competitivitat de l’economia andorrana, amb l’atracció de capitals estrangers, per augmentar el nivell de desenvolupament i d’innovació, però ara cal donar un nou impuls a aquest objectiu.
LesLleis.com

Amb l’objectiu de donar la màxima seguretat jurídica i fer-ho amb la màxima celeritat, s’ha cregut convenient tramitar amb caràcter d’urgència la modificació del Codi de l’Administració i de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, en els termes de l’article 82 del Reglament del Consell General, per no perdre cap oportunitat clau per al Principat d’Andorra i permetre la instal·lació d’iniciatives vinculades amb la recerca, el desenvolupament i la innovació, i actuar en benefici de la societat andorrana en el seu conjunt, situant el país en el mapa de la investigació. Així, amb la finalitat de donar resposta a oportunitats imminents presentades i a altres projectes de futur, esdevé necessari modificar l’article 89 del Codi de l’Administració per precisar millor a qui i en quines condicions es pot cedir l’ús de béns patrimonials, és a dir, tant a administracions públiques com a entitats del sector públic, que els poden cedir al seu torn a entitats o societats participades, i tant per a fins d’utilitat pública i social com per a projectes estratègics que hagin estats declarats d’interès nacional.

De la mateixa manera, s’aprofita per aclarir el procediment per explotar els béns patrimonials, mitjançant la modificació de l’article 92 del Codi de l’Administració, de forma que els contractes d’explotació dels béns patrimonials, tot i haver de sotmetre’s per norma general als procediments de publicitat i concurrència, puguin ser objecte d’una adjudicació directa en supòsits concrets i degudament justificats; uns supòsits que també existeixen en dret comparat.

Finalment, s’amplien els supòsits previstos a l’apartat 1 de l’article 61 de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme per incloure-hi com a objecte dels projectes d’interès nacional tant els projectes socials com els de recerca i desenvolupament o d’innovació.

Aquesta Llei s’estructura, doncs, en dos articles que modifiquen les dos lleis esmentades anteriorment, en el sentit que s’hi expressa, i en dos disposicions finals que estableixen la presentació del projecte de consolidació de les normes modificades i que determinen la data de l’entrada en vigor de la Llei.
Article 1 Image

Sense contingut


Mostra redacció anterior, vigent del 10/06/2021 al 16/08/2023
Article 1. Modificació del Codi de l’Administració, del 29 de març del 1989

1. Es modifica l’article 89 del Codi de l’Administració, del 29 de març de 1989, el qual queda redactat de la manera següent:

“Article 89. Cessió

Els béns la utilització o l’explotació pública dels quals no sigui previsible poden ser cedits temporalment i gratuïtament a altres administracions públiques o entitats del sector públic, a l’efecte de destinar-los o cedir-los al seu torn a entitats o societats participades per aquestes administracions o entitats, sempre que sigui per a fins d’utilitat pública o social o per a projectes estratègics que hagin estat declarats d’interès nacional.

Sense perjudici de les disposicions establertes a la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, pels projectes declarats d’interès nacional, per poder cedir o destinar els béns en les condicions establertes al paràgraf anterior, caldrà l’autorització del Consell General si es tracta de béns de titularitat del Govern, del Consell del Comú, si es tracta de béns de titularitat dels Comuns i de l’òrgan sobirà dels Quarts si es tracta de béns titularitat dels Quarts.

2. Es modifica l’article 92 del Codi de l’Administració, del 29 de març de 1989, el qual queda redactat de la manera següent:

“Article 92. Explotació

Els béns patrimonials han de ser explotats cercant la millor rendibilitat i mitjançant les formes usuals de la pràctica civil i mercantil.

Tanmateix, els contractes d’explotació dels béns patrimonials se sotmeten als procediments de publicitat i concurrència i s’atorguen mitjançant subhasta o concurs públics, a excepció dels supòsits en què, per raó de les particularitats del bé, la limitació de la demanda o la singularitat de l’operació, sigui procedent l’adjudicació directa. En tot cas, les circumstàncies determinants de l’adjudicació directa s’han de motivar suficientment mitjançant una memòria justificativa i acreditativa en l’expedient. Cal informar al Consell General de les adjudicacions directes acordades en mèrits del present article, en el termini de 48 hores a partir de la decisió d’adjudicació i publicar-les al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.”

Derogat per la disposició derogatòria de la Llei 14/2023, del 3 de juliol, de text consolidat del Codi de l’Administració.






Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.