Carregant...
 

Decret 562/2023, del 13 de desembre del 2023


Decret 562/2023, del 13-12-2023 d’aprovació del Reglament del Registre de professionals sanitaris.

Exposició de motius

La creació del Registre de professionals sanitaris (RPS) es va acordar per Decret del Molt Il·lustre Govern del 12-3-1987. El Decret estableix que la inscripció a l’RPS és obligatòria per a tots els professionals sanitaris en exercici al país i dona indicacions per a l’organització i el funcionament del Registre.

Des del moment que es va crear fins a l’actualitat, l’RPS ha estat una eina molt útil per disposar d’informació sobre els professionals sanitaris i orientar, en conseqüència, la política sanitària del país.

L’obligació d’inscriure’s a l’RPS s’ha mantingut en totes les normes posteriors al Decret mencionat, en particular en la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals i les seves modificacions.

Més recentment, la Llei 39/2022, de l’1 de desembre, reguladora de les professions titulades de la salut estableix les condicions particulars per a l’exercici dels professionals sanitaris. En relació amb el Registre de professionals sanitaris, la Llei, en l’article 23, reitera l’obligació d’inscripció per a tots els professionals titulats de la salut, així com per als altres professionals sanitaris, en els termes previstos en la Llei general de sanitat. Igualment, determina que l’estructura i el funcionament del Registre s’han de regular reglamentàriament, ja que el Decret de 1987 resulta obsolet.

En conseqüència, en compliment de la Llei 39/2022 es promou aquest Reglament, que es desglossa en 35 articles, una disposició addicional, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i un annex.

Aquest Reglament estableix en primer lloc les disposicions d’abast general, en concret el règim jurídic, l’objecte i la finalitat, i l’àmbit d’aplicació, així com la regulació de la figura del responsable del Registre i de les seves funcions.

En segon lloc, s’estableixen les modalitats d’inscripció a l’RPS. En el cas dels professionals titulats de la salut, la inscripció es fa d’ofici un cop el professional ha obtingut l’autorització d’exercici de la professió titulada. En el cas dels altres professionals sanitaris, no subjectes a autorització de professió titulada de la salut, la inscripció a l’RPS s’efectua a petició de la persona interessada i té els efectes d’autorització d’exercici. Tenint en compte les dos modalitats d’inscripció a l’RPS, el Registre s’organitza també en dos seccions, amb un llibre principal i un annex.

Seguidament, en el Reglament es defineixen els tipus d’assentaments que es poden practicar i s’especifiquen les dades que s’han de fer constar en el Registre en funció del tipus d’assentament i de la secció que correspongui. En aquest sentit, convé destacar que l’assentament inicial esdevé únic per a cada professional i qualsevol modificació que té lloc en relació amb la inscripció que hi consta es plasma mitjançant els assentaments complementaris corresponents o l’assentament de cancel·lació.

El Reglament també fa referència a la documentació en virtut de la qual es fan constar els assentaments d’inscripció i al procediment que cal seguir per efectuar els tres tipus d’assentaments. Es detalla també el procediment d’esmena dels assentaments d’inscripció.

Igualment, es desenvolupen els principis registrals de tracte successiu i de publicitat, que en aquest darrer cas es materialitza amb l’expedició de certificats dels assentaments i de notes informatives simples. També es fa possible la informació i la difusió electrònica, així com l’elaboració d’estadístiques de les dades inscrites al Registre.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra de Salut, el Govern, en la sessió del 13 de desembre del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent.
Article únic

S’aprova el Reglament del Registre de Professionals Sanitaris, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del Registre de professionals sanitaris

Article 1. Creació del Registre de professionals sanitaris

1. Es crea el Registre de professionals sanitaris (en endavant, “RPS”), que és únic per a tot el territori andorrà i depèn orgànicament del ministeri encarregat de la salut.

2. L’RPS té caràcter públic, excepte per als continguts que s’estableixen a l’article 29 d’aquest Reglament.
Article 2. Règim jurídic

El Registre de professionals sanitaris es regeix per la Llei general de sanitat, del 20 de març de 1989, i les seves modificacions; per la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals i les seves modificacions; per la Llei 39/2022, de l’1 de desembre, reguladora de les professions titulades de la salut; per aquest Reglament, i, si escau, per les normes específiques que regulen l’exercici de cada professió.
Article 3. Objecte i finalitat

L’RPS té com a objecte la inscripció dels actes que estableixin les normes esmentades a l’article 2, amb la finalitat de constituir una font d’informació per facilitar el coneixement dels recursos humans per a la salut del país, per tal de:

1. Desenvolupar una política de planificació dels professionals de la salut que vetlli perquè es distribueixin de forma homogènia i racional i que eviti, en la mesura que sigui possible, tant l’existència d’àrees mancades de professionals sanitaris com àrees amb una concentració excessiva d’aquests professionals.

2. Garantir una organització eficaç de les actuacions necessàries per promoure una assistència sanitària de qualitat, entre les quals el control i la vigilància oficials.

3. Assegurar l’intercanvi d’informació d’interès sanitari entre l’Administració i els professionals sanitaris.

4. Facilitar la publicitat dels professionals sanitaris que hagin estat autoritzats a exercir la professió corresponent.
Article 4. Àmbit d’aplicació

1. Queden subjectes al que es preveu en aquest Reglament tots els professionals sanitaris del Principat d’Andorra, tant els que, per mandat legal, han de disposar de l’autorització d’exercici de la professió titulada de la salut com els que no estan afectats per aquest requisit.

2. A l’efecte del que es preveu en aquest Reglament, es consideren professions sanitàries les que s’inclouen a l’annex 1.
Article 5. Responsable del Registre

1. El responsable de l’RPS és el cap de l’àrea competent en matèria de gestió dels recursos sanitaris del ministeri encarregat de la salut.

2. Els drets d’accés, rectificació, supressió i oposició previstos en la legislació de protecció de dades personals poden ser exercits davant el responsable del Registre.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.