Carregant...
 

Reglament relatiu a les condicions d’autorització de l’explotació de les captacions d’aigua destinades al consum humà (Text refós per LesLleis.com)


Capítol primer. Objecte, definicions i àmbit d’aplicació

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte establir les condicions per a l’autorització de l’explotació de les captacions d’aigua destinades al consum humà.

A aquests efectes, s’estableixen:

1. Els criteris tècnics de l’aprofitament de l’explotació de la captació d’aigua de consum humà i de les instal·lacions que formen part de la captació.

2. Els criteris per poder executar la seva protecció, el seu control i la seva vigilància.

3. Els criteris per al registre de les captacions d’aigua destinades al consum humà.

4. Les competències i les respectives responsabilitats de tots els agents i/o estaments públics i privats que duen a terme activitats relacionades amb l’explotació de les captacions d’aigua destinada al consum humà.
Article 2. Definicions

A efectes d’aquest Reglament, s’estableixen les definicions següents:

1. Aigua destinada al consum humà:

a) Tota aigua, ja sigui en estat natural, ja sigui després del seu tractament, emprada per a usos de boca (beure, cuinar i preparar aliments), per a la higiene personal i altres usos domèstics, sigui quin sigui el seu origen i amb independència que se subministri al consumidor a través de sistemes d’abastament d’aigua potable de titularitat pública o privada o a través de mitjans mòbils, d’acord amb les condicions respectives que s’estableixen en aquest Reglament.
b) Tota aigua utilitzada en la indústria i en els establiments que desenvolupin activitats amb la finalitat de fabricació, d’elaboració, de transformació, de conservació i en general de manipulació de productes o substàncies destinades al consum humà, així com les que s’utilitzin en la neteja de les superfícies, objectes i materials que puguin entrar en contacte amb els productes i les substàncies esmentats.
c) Tota aigua destinada al consum humà com a part de les activitats comercials o de les activitats públiques, amb independència del volum mitjà diari subministrat.


2. Captació: indret i mitjans d’un curs o d’una massa d’aigua, natural o no (font, brollador, mina, pou, assut, etc.), pel qual s’extreu aigua superficial o subterrània, per ser destinada a un sistema d’abastament i distribució al públic d’aigua destinada al consum humà de forma directa o indirecta.

a) Captació de tipus A. Són les captacions de gestió comunal o de gestió privada que ofereixen, a través d’una xarxa, un servei bàsic d’abastament d’aigua potable al públic i capten un cabal superior a 20 m3/dia o abasteixen a més de 100 persones. Per a aquest tipus de captacions, un estudi hidrogeològic és el punt de partida per a la delimitació del perímetre de protecció i de les tres àrees d’influència (immediata, pròxima i llunyana).
b) Captació de tipus B. Són les captacions de gestió comunal, o de gestió privada, que ofereixen un servei bàsic d’abastament d’aigua potable al públic. En aquest cas el cabal captat és inferior a 20 m3/dia i abasteix menys de 100 persones. També queden incloses dins d’aquest grup les captacions de gestió privada o de gestió comunal que ofereixen servei expressament a càmpings, restaurants, indústria, bars, hotels o altres tipus d’allotjaments o serveis. Per aquest tipus de captacions, un estudi hidrogeològic és el punt de partida per a la a delimitació del perímetre de protecció i de les tres àrees d’influència (immediata, pròxima i llunyana).
c) Captació de tipus C. Són les captacions de gestió privada destinades a habitatges aïllats situats lluny de les xarxes públiques o privades de subministrament. L’ús de l’aigua és propi i mai destinat a activitats comercials. En qualsevol cas, han de captar un cabal inferior a 10 m3 /dia i abastir menys de 50 persones. Els controls i el tractament de la qualitat de l’aigua queden sota la responsabilitat de l’explotador. Als efectes del darrer punt, el titular de la captació presenta, conjuntament amb la sol·licitud, una declaració d’autoresponsabilitat en què declara que efectua els controls de qualitat de l’aigua i el tractament legalment establerts. Per a aquest tipus de captació, un estudi hidrogeològic és el punt de partida per a la delimitació del perímetre de protecció (no correspon a aquest tipus de captacions la definició de les àrees d’influència).


3. Perímetre de protecció: la zona que inclou el punt concret on es duu a terme la captació efectiva de l’aigua i les instal·lacions immediates que la configuren. Aquest perímetre es delimita preferentment per mitjà d’un tancament físic, que en el cas de les captacions superficials ha de ser prou efectiu per protegir el punt concret on es duu a terme la captació efectiva de l’aigua. En qualsevol cas aquesta zona corresponent al perímetre de protecció de la captació es declara sòl no urbanitzable d’acord amb allò que preveu la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme; i, per tant, està prohibit desenvolupar-hi qualsevol actuació que no es correspongui a les excepcionalment autoritzables.

4. Àrea d’influència: correspon a una superfície al voltant del perímetre de la captació, definida per una isòcrona en la qual l’aigua que entra pot arribar al punt de captació en un temps definit (24 hores, 50 dies i la màxima zona de recàrrega, respectivament). Es defineixen tres àrees d’influència:

a) Àrea d’influència immediata: superfície que s’estableix a través dels resultats de la projecció sobre el terreny de la isòcrona de 24 hores en règim d’explotació.
b) Àrea d’influència pròxima: superfície que s’estableix al voltant de l’àrea d’influència immediata, dimensionada en funció d’un temps de trànsit de 50 dies, que permet conèixer la possibilitat de contaminació microbiològica de la captació.
c) Àrea d’influència llunyana: superfície que s’estableix al voltant de l’àrea d’influència pròxima, corresponent a zona d’alimentació o de recàrrega màxima superficial i subterrània, que permet conèixer la possibilitat d’afectacions per contaminacions de llarga persistència.


En el cas de captacions de tipus A i B, les àrees d’influència són una eina de gestió de l’explotador de la captació per poder treballar i anticipar-se a eventuals contaminacions del recurs que explota. En les captacions de tipus C no es defineixen àrees d’influència.
Article 3. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament s’aplica a totes les aigües destinades al consum humà, segons el que s’estableix a l’article 2.1 anterior.

Queden excloses de l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament:

1. Les aigües envasades que tinguin denominació com a aigües amb propietats minerals naturals o amb propietats mineromedicinals destinades al consum humà.

2. Les aigües destinades exclusivament a usos per als quals consti a l’autoritat sanitària competent que la seva qualitat no afecta directament o indirectament la salut de les persones.
LesLleis.com

3. Les aigües que brollen de les fonts naturals que siguin d’ús i accés públics. No obstant això, i a fi d’evitar trastorns de l’estat de salut de les persones, en tota font pública no connectada a una xarxa d’abastament pública d’aigua hi ha de figurar un rètol amb la menció següent: “Aigua no tractada.”

Capítol segon. Requisits de les captacions i regulació de la Comissió Tècnica de l’Aigua destinada al consum humà

Article 4. Captació de l’aigua i criteris de qualitat de l’aigua

1. L’aigua captada amb la intenció de ser destinada al consum humà ha de ser obtinguda de l’origen de la millor qualitat possible.

2. En el cas de captar aigua d’origen superficial, aquesta aigua s’ha de classificar i tractar segons els criteris definits al punt 1 de l’annex I d’aquest Reglament.

3. Per a les captacions subterrànies de tipus A i tipus B s’ha de fer una anàlisi d’auditoria de l’aigua de captació que inclou tots els paràmetres fisicoquímics, bacteriològics i de radioactivitat establerts als apartats a, b, c i d del punt 2 de l’annex I d’aquest Reglament.

4. Per a les captacions subterrànies de tipus C s’ha de fer una anàlisi d’auditoria de l’aigua de captació que inclou tots els paràmetres fisicoquímics i bacteriològics establerts als apartats a, b i c del punt 2 de l’annex I d’aquest Reglament.

5. La qualitat de l’aigua de la captació ha de ser tal que pugui ser potabilitzada amb els tractaments de potabilització que preveu l’abastament. I un cop tractada ha de complir els paràmetres establerts en el Reglament relatiu als criteris sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum humà.

6. Tota captació d’aigua destinada al subministrament d’aigua per al consum humà, sigui d’origen superficial o subterrani, ha d’estar degudament protegida per mitjà d’un tancament físic segons l’estudi hidrogeològic. Excepcionalment, i sempre que l’estudi hidrogeològic ho avali justificadament, són autoritzables captacions sense tancament físic permanent.

7. Tota captació ha d’estar equipada amb un mètode de mesurament en continu del cabal instantani i acumulat. En els casos en què no sigui possible es podrà col·locar a l’entrada de dipòsit.

En el cas de les captacions de tipus C, es podrà instal·lar un equip de mesura del cabal captat acumulat. El titular de la captació enregistrarà i conservarà els valors mesurats.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.