Carregant...
 

Decret 108/2024, del 13-3-2024, d’aprovació del Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones majors de 65 anys en situació de dependència.


Exposició de motius

El Decret 185/2023, del 26-4-2023, d’aprovació del Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones en situació de dependència majors de 65 anys estableix els costos de referència i els preus públics dels serveis sociosanitaris per a persones grans i persones amb discapacitat majors de 65 anys en situació de dependència.

D’acord amb l’article 3 del Reglament, els preus públics i costos de referència són objecte d’actualització de conformitat amb l’índex de preus de consum, motiu pel qual es promou la modificació de l’annex. A aquest efecte, s’incrementa un 4,6% el cost de referència dels serveis que figuren a l’annex I, fet que repercuteix en les partides a càrrec del Govern i de la persona usuària.

No obstant això, les persones que tenien assignada una plaça a un servei de residència assistida abans del 23 de febrer del 2022 han d’abonar la tarifa vigent en el moment en què hi van accedir, amb les actualitzacions que corresponguin.

Per motius de seguretat jurídica i per tal de facilitar la consulta de la norma, es torna a aprovar íntegrament el text.

Ateses les consideracions esmentades, el Govern, a proposta de la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, en la sessió del 13 de març del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones majors de 65 anys en situació de dependència.

Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones majors de 65 anys en situació de dependència

Article 1. Conceptes bàsics

a) Preu públic dels serveis socials i sociosanitaris: contraprestació exigida per l’entitat pública o, si escau, per l’entitat privada col·laboradora que efectua la prestació, quan aquesta prestació no és gratuïta.
b) Cost de referència: cost real del servei reconegut pel Govern.

Article 2. Cofinançament

D’acord amb el principi de corresponsabilitat, el finançament de les prestacions del sistema de serveis socials i sociosanitaris correspon a les administracions públiques i parapúbliques competents i a les persones beneficiàries i, si escau, als familiars i a altres persones obligades sense perjudici que, si no disposen de recursos econòmics suficients, tinguin accés als ajuts econòmics ocasionals regulats al Reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris en els termes establerts legalment.
Article 3. Preus públics i cost de referència

1. S’estableixen com a preus públics i com a cost de referència dels serveis de socials i sociosanitaris per a les persones grans en situació de dependència majors de 65 anys els indicats a l’annex. Aquests preus són aplicables a les places públiques o concertades amb una entitat col·laboradora del sistema de serveis socials i sociosanitaris.

2. Els preus públics dels serveis, així com els costos de referència poden variar en funció el grau de dependència (en endavant, GDA) reconegut per la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covass).
LesLleis.com

3. Aquests imports són objecte d’actualització de conformitat amb l’índex de preus de consum.
Article 4. Aportació del Govern

El Govern assumeix el cost de les prestacions tècniques de la seva competència quan siguin gratuïtes i per l’import no cobert pel preu públic quan siguin de copagament.
Article 5. Aportació de la persona beneficiària

1. D’acord amb l’article 61, apartat 1 de la Llei 6/2014 la persona beneficiària, els familiars obligats i les altres persones obligades han de contribuir al finançament de les prestacions tècniques mitjançant el copagament.

2. En la determinació del preu públic s’han distingit les despeses següents:

a) Despeses sanitàries de les prestacions sociosanitàries. Aquesta despesa és a càrrec de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (en endavant, “CASS”) i de la persona beneficiària si aquesta persona està inclosa en alguns dels seus règims, d’acord amb la normativa de la Seguretat Social aplicable.
Si la persona beneficiària està protegida pel sistema de Seguretat Social ha d’abonar la part que li correspongui, d’acord amb la normativa de la Seguretat Social vigent. Si no està protegida pel sistema, la totalitat de les despeses sanitàries és a càrrec seu.
b) Despeses d’atenció personal a l’autonomia (en endavant, APA). La persona beneficiària d’un servei social o sociosanitari inclòs a la Cartera de serveis socials i sociosanitaris (en endavant, “Cartera de serveis”) que no sigui gratuït ha de satisfer les despeses d’atenció personal a l’autonomia en funció dels seus ingressos i patrimoni.
c) Despeses de manutenció i hostaleria (en endavant, MH). Aquestes despeses són a càrrec de la persona beneficiària i, si escau, dels familiars obligats i les persones obligades.


3. En qualsevol cas les despeses de dipòsit i d’instal·lació del producte de suport del servei de teleatenció domiciliària van a càrrec de la persona usuària.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.