Carregant...
 

Decret 162/2024, del 24-4-2024, pel qual s’aprova el Reglament del Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d’iniciativa social.


Exposició de motius

Les polítiques actives d’ocupació es materialitzen en un conjunt de programes i mesures de foment de l’ocupació i la formació, per millorar l’accés a llocs de treball de les persones que es troben en situació de desocupació i cercar un equilibri entre l’oferta i la demanda d’aquests llocs de treball.

La Llei 4/2019, del 31 de gener, d’ocupació regula aquesta matèria i el Decret del 12-2-2020 d’aprovació del Reglament de l’ocupació la desenvolupa al capítol cinquè, que regula les polítiques d’ocupació, concretament en els articles del 28 al 32, que es refereixen específicament a la convocatòria dels programes i assenyalen els aspectes del procediment de tramitació de les sol·licituds.

La convocatòria dels programes de millora de l’ocupabilitat té com a objectiu general, d’acord amb les necessitats del mercat de treball i les condicions de les persones en situació de desocupació, fomentar una ocupació de qualitat tan estable com sigui possible.

D’ençà dels primers programes engegats el 2012, any rere any s’han aprovat els diferents programes de foment de l’ocupació i la contractació, ja sigui orientats al sector privat o al sector públic, per oferir així solucions ajustades i adequades a cada moment, tenint en compte el context socioeconòmic.

El 2023, la situació del mercat laboral s’ha caracteritzat, seguint la tendència del 2022 i un cop superats els efectes de la crisi sanitària, per un increment del nombre d’ofertes de llocs de treball i un decrement del nombre de persones registrades al Servei d’Ocupació. El darrer dels programes promoguts en l’àmbit del sector públic i les entitats d’iniciativa social es va aprovar amb el Decret 68/2023, del 8 de febrer, amb vigència fins al 31 de desembre del 2023.

En aquest context, enguany es promou un programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d’iniciativa social, que es pretén adaptar a la conjuntura actual, i per tant es dona prioritat als col·lectius de persones inscrites en recerca de feina al Servei d’Ocupació que presenten més dificultat per accedir al treball, i en concret a les persones amb una discapacitat, en situació de vulnerabilitat, aturades de llarga durada o que perceben un ajut per desocupació involuntària.

La contractació d’aquestes persones mitjançant el Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d’iniciativa social es fomenta mitjançant subvencions, quan els oferents d’ocupació que se’n poden beneficiar siguin el Consell General, les entitats parapúbliques, els organismes autònoms, les societats públiques o les entitats socials sense afany de lucre que fan treballs per a la inclusió social o laboral, o mitjançant la contractació a través del Servei d’Ocupació, quan les entitats beneficiàries siguin l’Administració general o l’Administració de justícia.

Aquest Reglament s’estructura en tres capítols. El primer, dedicat a les disposicions generals, regula l’objecte, el règim jurídic, els oferents d’ocupació i les persones que poden beneficiar-se’n, i els beneficis i el contingut del Programa. El capítol segon regula les condicions del Programa, estableix les característiques dels contractes; les obligacions dels oferents d’ocupació; les obligacions de les persones beneficiàries del Programa; les modalitats; la concurrència i les incompatibilitats; la vigència; i les causes de revisió, revocació i restitució, revisió, modificació, suspensió i desistiment. El darrer capítol tracta dels procediments i inclou el procediment i la gestió del Programa i dels beneficis, la tramitació de les sol·licituds i la documentació, els criteris de presentació i de tramitació de les sol·licituds, i el seguiment i el control.

D’acord amb l’article 32.1 de la Llei 32/2018, del 6 de desembre, qualificada d’acció sindical i patronal i l’article 3.1.a del Decret del 13-11-2019 pel qual s’aprova el Reglament regulador del Consell Econòmic i Social, aquest òrgan ha emès el corresponent dictamen preceptiu i no vinculant, de data 18 d’abril del 2024, i d’acord amb l’article 28 del Reglament de l’ocupació, el Servei d’Ocupació ha emès un informe amb caràcter preceptiu i no vinculant, de data 22 d’abril del 2024, després de fer una consulta al Consell Econòmic i Social.

Ateses les consideracions esmentades, i a proposta de la Ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, el Govern, en la sessió del dia 24 d’abril del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d’iniciativa social, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d’iniciativa social

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

El Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i les entitats d’iniciativa social (en endavant, “Programa”) té per objecte fomentar la contractació temporal de les persones desocupades inscrites al Servei d’Ocupació (en endavant, “SOA”) en situació de recerca de feina que formen part dels col·lectius de persones amb dificultats d’inclusió al mercat laboral, per fer treballs que contribueixin a donar un servei en benefici de la col·lectivitat.
Article 2. Règim jurídic

1. El Programa desenvolupa les previsions establertes al Reglament de l’ocupació, aprovat pel Decret del 12-2-2020, especialment als articles del 28 al 32, pel que fa a la convocatòria i el procediment per a la tramitació i la resolució de les sol·licituds, com també en referència al recurs, la revisió, la revocació i la restitució, i la renúncia.

2. La relació laboral que s’estableix entre els àmbits organitzatius de l’Administració general i de l’Administració de justícia i les persones demandants d’ocupació en recerca de feina inscrites al SOA i seleccionades per acollir-se al Programa, correspon a les relacions laborals d’inclusió sociolaboral, regulades a l’article 2, apartat 3, lletra a, de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, i hi són aplicables les disposicions d’aquest Reglament i, amb caràcter subsidiari, en el que no hi estigui expressament previst, les disposicions de la Llei de relacions laborals esmentada.

Mitjançant la relació laboral d’inclusió sociolaboral es pretén oferir la possibilitat de donar ocupació als col·lectius de persones amb més dificultats d’inclusió al mercat laboral, inscrites en recerca de feina al SOA, i l’adquisició de competències laborals per part d’aquestes persones, amb la finalitat d’obtenir un impacte positiu en termes d’inclusió, de dotar-les dels recursos econòmics necessaris per mantenir la cobertura sanitària i d’atendre les seves necessitats bàsiques a canvi d’un treball temporal.

Les disposicions de l’article 14, apartat 4, de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals no són aplicables a la relació laboral que s’estableix entre els àmbits organitzatius de l’Administració general i de l’Administració de justícia i les persones beneficiàries del Programa.
LesLleis.com

3. La relació laboral que s’estableix entre el Consell General, les entitats parapúbliques, els organismes autònoms, les societats públiques, les entitats socials sense afany de lucre que fan treballs per a la inclusió social o laboral de les persones al Principat d’Andorra o les empreses d’inclusió sociolaboral i les persones demandants d’ocupació en recerca inscrites al SOA i seleccionades per acollir-se al Programa, es regula per la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals. El Departament d’Ocupació i Treball queda eximit de qualsevol qüestió que pugui sorgir en la relació laboral entre l’organisme o l’entitat de què es tracti i la persona beneficiària del Programa.
Article 3. Oferents d’ocupació que es poden beneficiar del Programa

Es poden beneficiar del Programa els oferents d’ocupació següents: l’Administració general, l’Administració de justícia, el Consell General, les entitats parapúbliques, els organismes autònoms, les societats públiques, i les entitats socials sense afany de lucre que fan treballs per a la inclusió social o laboral de les persones al Principat d’Andorra i les empreses d’inclusió sociolaboral, en els quals les persones que es poden acollir al Programa han de desenvolupar el seu treball.
Article 4. Persones que es poden beneficiar del Programa

Es poden beneficiar de les accions previstes en el Programa les persones demandants d’ocupació que reuneixin els requisits següents:

a) Ser de nacionalitat andorrana o estrangeres, estar en edat de treballar, ser legalment residents a Andorra o ser estrangeres amb una autorització de treball vigent.
b) Constar inscrites al SOA com a demandants d’ocupació en recerca de feina en el moment de la intermediació amb l’oferta de feina presentada per al Programa.
c) No haver refusat cap oferta de treball adequada proposada pel SOA en els tres mesos anteriors a la intermediació amb l’oferta presentada per al Programa.
d) Formar part d’un dels col·lectius següents de persones amb dificultats d’inclusió al mercat laboral en el moment de la intermediació amb l’oferta de treball presentada per al programa: persones amb discapacitat; persones que es troben en situació de vulnerabilitat en la modalitat d’intervenció de treball amb suport, segons el que estableix l’article 26.2 del Decret del 12-2-2020 d’aprovació del Reglament de l’ocupació; persones aturades de llarga durada amb més de sis mesos d’inscripció consecutius al SOA previs a la intermediació, o bé persones beneficiàries de l’ajut per desocupació involuntària mentre aquest ajut estigui vigent.

Article 5. Beneficis del Programa

1. Els beneficis del Programa, quan els oferents d’ocupació que se’n poden beneficiar siguin el Consell General, les entitats parapúbliques, els organismes autònoms, les societats públiques, les entitats socials sense afany de lucre que fan treballs per a la inclusió social o laboral de les persones al Principat d’Andorra i les empreses d’inclusió sociolaboral, consisteixen en subvencions, d’acord amb el que estableix l’article 26.1.a del Reglament de l’ocupació, i s’atribueixen en aplicació del règim reglat.

Quan les entitats beneficiàries siguin l’Administració general o l’Administració de justícia, la contractació la fa directament el SOA, tot i que la dependència funcional de les persones contractades mitjançant aquest Programa de millora de l’ocupabilitat és de les administracions corresponents.

2. Pot ser objecte de subvenció, en seguiment de les previsions del Programa, la contractació de persones inscrites al SOA en situació de recerca de feina que formin part d’un dels col·lectius de persones amb dificultats d’inclusió al mercat laboral.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.