Carregant...
 

Decret 167/2024, del 24-4-2024, pel qual s’aprova el Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer.


Decret pel qual s’aprova el Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer, per a totes les ocupacions professionals a excepció de les ocupacions dels subgrups principals 40, 41, 42, 43 i 44 de la Classificació nacional d’ocupacions (CNO).

En aplicació de l’article 32 de la Constitució, l’Estat pot intervenir en l’ordenació del sistema econòmic, mercantil, laboral i financer per fer possible, en el marc de l’economia de mercat, el desenvolupament equilibrat de la societat i el benestar general. D’acord amb aquest precepte i a l’empara dels articles 5 i 23 de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració, el Govern determina la política general en matèria d’immigració en funció de les necessitats socials i econòmiques del país; en aquest sentit, analitza les necessitats quantitatives i qualitatives de l’economia i de la societat andorranes en matèria d’immigració, així com la situació nacional del treball, i, a partir d’aquesta anàlisi i d’acord amb les prioritats establertes en la norma immigratòria, fixa periòdicament per la via reglamentària les quotes d’autoritzacions d’immigració i prioritza l’accés als llocs de treball dels andorrans i dels estrangers residents legalment, amb l’objectiu d’afavorir la cohesió social.

Així doncs, a partir de l’observació de la situació socioeconòmica actual i després d’haver consultat i analitzat les necessitats dels agents productius del país, el Govern aprova mitjançant aquest Reglament un contingent, similar als que s’acordaven prèviament a la pandèmia, de fins a 900 autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer per a un període determinat, és a dir, fins al dia 31 d’octubre del 2024.

Els reglaments de quota general d’autoritzacions d’immigració aprovats els dos darrers anys van flexibilitzar les condicions d’obtenció d’autoritzacions d’immigració prorrogables per a nacionals d’estats extracomunitaris, per tal de respondre a la manca de mà d’obra que experimentava el país. Aquestes flexibilitzacions han permès, doncs, al teixit empresarial consolidar les seves plantilles de treballadors. Aquesta tendència, però, no pot seguir indefinidament i cal trobar un equilibri entre les demandes dels agents econòmics i el creixement sostenible del país, tenint en compte el conjunt de la situació del país a tots els nivells. Per aquest motiu, i a fi de poder de garantir un millor servei, el Govern retorna en aquest Reglament als requisits d’experiència professional per als treballadors extracomunitaris adoptats anteriorment a les flexibilitzacions, és a dir, a la necessitat d’acreditar una experiència professional mínima de quatre anys, que pot ésser convalidada amb temporades anteriors treballades a Andorra.

Així doncs, per elaborar aquest contingent de quota, el Govern, conscient de la necessitat de prioritzar l’accés a l’ocupació de les persones nacionals i residents, ha pres en consideració les dades de què disposa el Servei d’Ocupació i ha tingut en compte les demandes dels agents econòmics, així com la situació social i econòmica del país. Aquest Reglament de quota adapta les ocupacions obertes al nombre de demandants inscrits al Servei d’Ocupació per cada ocupació. Així doncs, amb relació al darrer Reglament de quota aprovat es mantenen tancades les mateixes ocupacions, és a dir, les dels subgrups principals 40, 41, 42, 43 i 44 de la Classificació nacional d’ocupacions (CNO), per a les quals no es podrà demanar cap autorització d’immigració.

Finalment, aquest Reglament actualitza la graella salarial i incrementa els salaris de conformitat amb la variació a l’alça de l’índex de preus de consum.

Aquest Reglament es desglossa en deu articles, que en defineixen l’objecte; fixen el nombre d’autoritzacions que són objecte de la quota general aprovada, des d’una perspectiva global i des d’una perspectiva empresarial desglossada, així com les condicions per concedir-les; incideixen en els requisits salarials de titulació i d’experiència, i també en els visats; estableixen els requisits per renovar les autoritzacions; determinen la possibilitat excepcional d’ampliar el nombre d’autoritzacions i de tancar i reobrir la quota, i regulen la vigència de les autoritzacions concedides. Finalment, el Reglament conté un annex amb dos taules que inclouen la classificació salarial de les ocupacions que s’encabeixen en la quota general que s’aprova i l’import de la pensió alimentària i l’allotjament.

Ateses les consideracions esmentades, i després d’haver-ho sotmès a la consideració del Consell Econòmic i Social, a proposta de la ministra de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 24 d’abril del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer, per a totes les ocupacions professionals a excepció de les ocupacions dels subgrups principals 40, 41, 42, 43 i 44 de la Classificació nacional d’ocupacions (CNO), que entrarà en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de quota general de les autoritzacions de residència i treball i de les autoritzacions de treball fronterer, per a totes les ocupacions professionals a excepció de les ocupacions dels subgrups principals 40, 41, 42, 43 i 44 de la Classificació nacional d’ocupacions (CNO)

Article 1. Objecte

D’acord amb el que preveuen l’apartat 6 de l’article 23 i l’article 38 de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració, el Govern fixa en aquest Reglament la quota general de les autoritzacions de residència i treball, i de treball fronterer, per a totes les ocupacions professionals a excepció de les ocupacions dels subgrups principals 40, 41, 42, 43 i 44 de la Classificació nacional d’ocupacions (CNO).
Article 2. Nombre d’autoritzacions

El nombre total d’autoritzacions de residència i treball que es poden lliurar és de 702, i el nombre d’autoritzacions de treball fronterer que es poden lliurar és de 198, la qual cosa representa un nombre global de 900 autoritzacions. Tanmateix, es pot concedir a la persona o l’empresa sol·licitant l’autorització d’immigració que demana, malgrat que el nombre total del tipus d’autorització de què es tracti s’hagi exhaurit, si encara no s’ha esgotat el nombre global d’autoritzacions fixat en aquest apartat.
Article 3. Nombre d’autoritzacions per a cada empresa i condicions de concessió

1. El nombre d’autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer que es poden lliurar a cada empresa en el marc de la quota establerta a l’article 2 pot representar com a màxim el 10% de la mitjana d’assalariats que registri aquesta empresa a la Caixa Andorrana de Seguretat Social en el període comprès entre l’1 de maig del 2023 i el 31 d’octubre del 2023. L’efectiu que resulta dels càlculs previstos en aquest apartat s’ha d’ajustar a la unitat superior.
LesLleis.com

2. Per acreditar aquestes dades, la persona responsable de l’empresa sol·licitant ha de signar una autorització al Servei d’Immigració, sempre que no ho hagi autoritzat amb anterioritat o no hagi revocat aquesta autorització, perquè el Servei d’Immigració pugui demanar a la Caixa Andorrana de Seguretat Social les dades corresponents.

3. En qualsevol cas, l’empresa o la persona sol·licitant, després d’haver fet ús prèviament del Servei d’Ocupació i d’haver complert efectivament totes les obligacions que li exigeix aquest Servei d’acord amb la normativa aplicable, ha d’acreditar justificadament que la demanda no ha estat satisfeta pel mercat de treball interior. A més, la demanda s’ha de correspondre amb l’oferta de treball que consta registrada al Servei d’Ocupació, tant pel que fa a l’ocupació requerida com al salari estipulat. Les condicions laborals i els requisits exigits també han de ser els mateixos que consten en l’oferta de treball inscrita al Servei d’Ocupació, i l’empresa o la persona sol·licitant ha d’entrevistar, de manera efectiva i presencial, els candidats mediats i, en cas de refús, fonamentar-ne els motius. No obstant això, no cal complir aquest requisit quan es contracti un nacional d’un estat membre amb el qual el Principat d’Andorra hagi signat i ratificat un conveni en matèria d’immigració.

4. L’ocupació sol·licitada s’ha de correspondre directament amb alguna de les activitats detallades al Registre de Comerç i que l’empresa sol·licitant desenvolupi efectivament. En aquest sentit, el Servei d’Immigració pot comprovar quina serà l’ocupació concreta del treballador i quina és l’activitat real de l’empresa sol·licitant, amb independència de les dades que s’hagin fet constar a la demanda o que constin als registres escaients.

5. Sense perjudici del que s’estableix als apartats anteriors, les empreses de nova creació han de presentar una còpia de l’autorització d’obertura corresponent al Registre de Comerç, i les empreses que facin una ampliació de les activitats han de justificar aquesta ampliació i presentar els documents acreditatius corresponents. En ambdós casos, les empreses han de justificar el nombre de llocs de treball que s’han de cobrir, les ocupacions i les qualificacions requerides.

6. La quota s’ha d’actualitzar periòdicament per tenir en compte les baixes eventuals. D’aquesta manera, el Servei d’Immigració reintegra en la quota de la mateixa ocupació el nombre de persones que hi estaven inscrites i que han estat baixa voluntària definitiva del país al Registre d’Immigració.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.