Carregant...
 

Decret 192/2024, del 15-5-2024, pel qual s’aprova del Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música d’ensenyament no superior, de creació dels títols oficials de música, de creació del Conservatori de Música i de les Escoles Oficials de Música del Principat d’Andorra.


Exposició de motius

Els conservatoris i les escoles oficials de música ofereixen formació orientada a conèixer, apreciar, crear, executar, expressar i interpretar música amb un instrument o amb la veu. Aquests centres són un bon mitjà per afavorir la formació d’agrupacions musicals com a motor de l’aprenentatge i disposen d’una oferta d’ensenyament musical dirigida a tota mena d’alumnat, sense límit d’edat, amb l’objectiu principal de comprendre la pràctica musical i gaudir-ne a través d’un ampli ventall de mitjans, de músiques i d’experiències musicals.

El Govern va regular en el Decret del 22-7-2020 d’aprovació del Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música, de creació dels títols oficials de música i de creació dels centres oficials d’educació musical bàsica del Principat d’Andorra, la creació dels centres oficials d’educació musical, tal com preveu la Llei Qualificada d’Educació del 3 de setembre de 1993. Aquest decret, a més, estableix l’ordenament dels estudis oficials de música i la creació dels títols oficials de música.

Els darrers anys s’ha constatat la necessitat d’actualitzar l’esmentat decret a fi d’incorporar el Conservatori de Música i realitzar les adequacions necessàries per garantir que els ensenyaments oficials de música de l’ensenyament no superior compleixen amb tots els estàndards i garanties de qualitat a fi de ser comparables amb les qualificacions de l’entorn europeu.

El Conservatori de Música i les Escoles Oficials de Música esdevenen, doncs, les institucions de referència en l’educació musical amb capacitat per acreditar els coneixements adquirits mitjançant una titulació oficial. Aquestes escoles també poden impartir ensenyaments propis que no queden regulats per aquest decret.

Cal assenyalar que tant el canvi d’estatus de l’antic Institut de música d’Andorra la Vella, que passa a tenir el rang de Conservatori de Música, com l’atorgament del caràcter oficial a les titulacions que s’hi imparteixen garanteixen la transparència i la comparabilitat de les titulacions estatals de música amb les del nostre entorn internacional més proper.

Amb l’objectiu que la normativa sigui més entenedora i evitar possibles disfuncions, es deroga el Decret del 22-7-2020 d’aprovació del Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música, de creació dels títols oficials de música i de creació dels centres oficials d’educació musical bàsica del Principat d’Andorra, i es publica un nou decret.

Aquest reglament consta de 4 capítols, 24 articles, 4 disposicions addicionals, una disposició derogatòria i una disposició final. El primer capítol tracta de l’objecte i de les finalitats del reglament; el segon aborda la creació, l’accés i l’obtenció dels títols oficials de música; el capítol tercer tracta de la creació del Conservatori de Música i de les Escoles Oficials de Música i el capítol quart, del personal del Conservatori de Música i de les Escoles Oficials de Música. La disposició addicional primera estableix els criteris que han de complir les persones que volen romandre al seu lloc de feina, però no compleixen els requisits que estableix aquest decret. La disposició addicional segona aborda el canvi de nom de l’Institut de música d’Andorra la Vella; la disposició addicional tercera i la quarta modifiquen l’Annex 1, punts 1.3.1.a i 1.3.1.b del Decret 524/2023, del 15-11-2023, d’aprovació dels plans d’estudis de l’Institut de Música d’Andorra la Vella i l’article 27.4.c del Decret 524/2023, del 15-11-2023, d’aprovació dels plans d’estudis de l’Institut de Música d’Andorra la Vella, respectivament. La disposició derogatòria deroga el Decret del 22-7-2020 d’aprovació del Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música, de creació dels títols oficials de música i de creació dels centres oficials d’educació musical bàsica del Principat d’Andorra i qualsevol altra norma de rang semblant o inferior que contradigui aquest decret. Finalment, la disposició final estableix l’entrada en vigor d’aquest decret.

Ateses les consideracions anteriors, a proposta del ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, el Govern, en la sessió del 15 de maig del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música d’ensenyament no superior, de creació dels títols oficials de música, de creació del Conservatori de Música i de les Escoles Oficials de Música del Principat d’Andorra.

Reglament d’ordenament dels estudis oficials de música d’ensenyament no superior, de creació dels títols oficials de música, de creació del Conservatori de Música i de les Escoles Oficials de Música del Principat d’Andorra

Capítol primer. Objecte i finalitats

Article 1. Objecte

L’article 23.2.b de la llei qualificada d’educació estableix que els centres públics no estatals poden dependre d’una persona pública o privada. Aquest reglament té per objecte l’ordenació dels estudis oficials de música, la creació dels títols oficials de música i la creació del Conservatori de Música i de les Escoles Oficials de Música com a centres públics no estatals d’ensenyament oficial d’educació musical d’ensenyament no superior al Principat d’Andorra
Article 2. Potestat educativa

1.L’educació musical oficial corresponent a l’ensenyament no superior del Principat d’Andorra és organitzada i exercida pel Conservatori de Música i per les Escoles Oficials de Música segons els criteris que s’estableixen en aquest reglament i la normativa vigent. El Conservatori i les Escoles Oficials de Música són centres públics no estatals, subjectes a la tutela del ministeri responsable de l’educació, d’acord amb els articles 23 i 24 de la Llei qualificada d’educació i d’acord amb aquest reglament.
LesLleis.com

2. L’educació musical oficial corresponent a l’ensenyament superior es regeix per la normativa específica d’aquest nivell de formació. Consegüentment, aquest reglament no tracta de l’ensenyament superior.
Article 3. Educació musical

1. L’educació musical vetlla per l’adquisició de coneixements musicals i el desenvolupament de les competències musicals necessàries per a una pràctica artística autònoma.

2. Aquesta s’estructura en tres nivells: el primer, de caràcter no oficial, i els dos següents, de caràcter oficial, que condueixen a la titulació d’Estat.

3. Els nivells són els següents:

a) Nivell bàsic
Aquest nivell persegueix la formació bàsica de l’alumnat, proporcionant-li els fonaments essencials per conèixer el món musical. A més de ser una aproximació a aquest àmbit, aquesta fase té com a objectiu principal estimular el seu interès i curiositat, fomentant el gust i la passió per la música de manera vivencial. En aquesta etapa es busca no només transmetre coneixements i habilitats bàsiques sinó també despertar una relació significativa amb la música, que acompanyarà l’alumnat al llarg de la seva vida.
b) Nivell elemental
Aquest nivell representa una etapa de consolidació i d’expansió dels coneixements musicals bàsics. En aquesta fase, els alumnes continuen desenvolupant les seves habilitats tècniques i teòriques, aprofundint en la comprensió de la música i explorant-ne la diversitat estilística i cultural. A través de l’estudi de repertoris més diversos, es busca enriquir la seva expressió artística i promoure una visió més profunda de la pràctica musical.
c) Nivell mitjà
Aquest nivell representa una etapa avançada d’aprenentatge musical, caracteritzada per un enfocament més intens i especialitzat en diverses àrees de la música. Els estudiants d’aquest nivell requereixen un estudi més profund de la teoria musical, l’anàlisi de les obres musicals i el perfeccionament de les seves habilitats interpretatives de manera autònoma. A més, tenen l’oportunitat d’explorar les seves pròpies inquietuds musicals mitjançant projectes creatius i col·laboratius. Aquest nivell prepara els alumnes per a estudis musicals més avançats i pot proporcionar les bases en l’exercici d’altres àmbits professionals relacionats amb la música.

Article 4. Títols oficials de música

L’educació musical oficial condueix a l’obtenció dels títols oficials següents:

a) Títol elemental de música
b) Títol mitjà de música

Capítol segon. Creació, accés i obtenció dels títols oficials de música

Article 5. Títol elemental de música

1. El títol elemental de música té com a finalitat acreditar els coneixements i el desenvolupament de les competències corresponents a aquest nivell, establertes a l’annex I, en una especialitat determinada.

2. El títol emès pel Govern d’Andorra ha de reflectir l’especialitat cursada, d’acord amb el pla d’estudis corresponent establert.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.