Carregant...
 

Decret 216/2024, del 22-5-2024, d’aprovació del Reglament relatiu a la compensació de danys i perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per les espècies de fauna protegides en perill d’extinció o en un grau d’amenaça superior.


Exposició de motius

La Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció d’animals vigent estableix, en l’apartat 9 de l’article 30, que correspon al ministeri responsable de la fauna fer el seguiment dels danys produïts en béns privats i en territori andorrà per espècies de fauna protegides que presentin un grau d’amenaça igual o superior al definit com a “espècie en perill d’extinció” segons la reglamentació que especifica les espècies de fauna protegides i estableix els graus d’amenaça d’acord amb la classificació següent: espècie protegida, espècie amenaçada, espècie en perill d’extinció i espècie extingida.

El Reglament d’espècies de fauna protegides, aprovat pel Decret 111/2024, del 13-3-2024, especifica les espècies de fauna protegides i estableix el seu grau d’amenaça.

La voluntat d’aquest Reglament és establir les mesures per compensar els danys i els perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per les espècies de fauna protegides classificades en perill d’extinció o en un grau d’amenaça superior, i els imports de les compensacions, així com el procediment per reclamar-los.

Per tot el que s’ha exposat i a proposta del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, el Govern, en la sessió del 22 de maig del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament relatiu a la compensació de danys i perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per les espècies de fauna protegides en perill d’extinció o en grau d’amenaça superior, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament relatiu a la compensació de danys i perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per les espècies de fauna protegides en perill d’extinció o en grau d’amenaça superior

Article 1. Objecte

Aquest Reglament estableix el conjunt de mesures per compensar els danys i els perjudicis que causin les espècies de fauna protegides en perill d’extinció o en un grau d’amenaça superior a l’agricultura i la ramaderia dins del territori andorrà (d’ara endavant, “danys”).
Article 2. Àmbit d’aplicació

Poden acollir-se a la compensació de danys i perjudicis, en territori andorrà, objecte d’aquest Reglament:

1. El titular d’una explotació agrària o el propietari del bestiar de renda considerat d’interès general segons el que s’estableix a l’article 4.b de la Llei d’agricultura i ramaderia vigent. El bestiar de renda objecte de compensació ha de constar degudament inscrit al registre d’animals de renda (Padral), d’acord amb la normativa vigent, en la data en la qual es produeixin els danys.

2. El titular d’una explotació agrària o el propietari d’altres espècies animals de renda. Aquests animals han de constar degudament inscrits al registre d’animals de renda (Padral), d’acord amb la normativa vigent, en la data en la qual es produeixin els danys.

3. El titular o el propietari d’una explotació agrària que desenvolupi l’activitat apícola. Les arnes objecte de compensació han de constar degudament inscrites al registre d’animals de renda (Padral), d’acord amb la normativa vigent, en la data en la qual es produeixin els danys.

4. El propietari de gossos de treball de les explotacions dels apartats anteriors que es puguin fer servir per a les activitats de pastoreig i per a la protecció dels ramats. Els gossos de treball han d’estar degudament inscrits al Registre d’animals de companyia (RAC) en la data en la qual es produeixin els danys.

5. Qualsevol persona física o jurídica, propietària d’animals de renda, els béns materials de la qual que estiguin destinats a l’agricultura o ramaderia hagin patit danys.
LesLleis.com

6. Qualsevol persona física o jurídica que sigui propietària d’animals de renda de les espècies bovina, ovina, cabruna i equina (equins pesants d’aptitud càrnica), així com d’arnes, sempre que en la data en qual es produeixen els danys es pugui acreditar que s’ha efectuat la declaració duanera corresponent i han estat autoritzades pel departament encarregat de l’agricultura, d’acord amb la normativa vigent en matèria de moviments temporals d’animals de renda, a romandre dins el territori nacional en règim de transhumància o a fer-hi un trànsit.
Article 3. Comunicació dels danys

1. El titular de l’explotació agrària o el propietari dels animals de renda o dels béns afectats que hagi constatat danys als seus béns que puguin ser atribuïbles a espècies de fauna protegides d’acord amb aquest Reglament ha de contactar amb el ministeri encarregat de la fauna o amb el Cos de Banders (d’ara endavant, “el Ministeri”), respectant un termini màxim de 24 hores des del coneixement dels danys patits.

2. Igualment, el titular de l’explotació agrària o el propietari dels animals de renda ha de contactar amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (d’ara endavant “APRA”) en el cas que hagi subscrit la pòlissa d’assegurança del Fons de Compensació de Bestiar de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (d’ara endavant “FCB-APRA”).

3. El titular de l’explotació o el propietari dels animals de renda o dels béns afectats, ha de comunicar les dades precises de la persona de contacte i el lloc i la data en què s’han produït els danys, així com la naturalesa dels danys i tota altra informació que es pugui considerar d’interès, a efecte que el Ministeri pugui dur a terme les actuacions i les verificacions corresponents per poder confirmar si els danys patits han de ser objecte de compensació segons el que s’estableix en aquest Reglament.

4. S’han de respectar les prescripcions següents:

a) No s’han de desplaçar ni alterar les restes dels danys o dels animals sinistrats, tret de necessitat justificada i després d’haver rebut la conformitat per part del Ministeri. Les restes dels danys o els animals sinistrats s’han de protegir de la fauna necròfaga i de les inclemències meteorològiques (amb rocs, lones, sacs, etc.).
b) Cal comunicar el número complet d’identificació dels animals sinistrats. En cas que no es pugui identificar l’animal sinistrat, ja sigui per falta de la peça d’identificació o perquè encara no s’ha identificat amb el sistema de marcatge, el titular de l’explotació agrària l’ha d’identificar a posteriori.
c) Cal preveure, per part del titular de l’explotació agrària o del propietari dels animals, que s’ha d’acompanyar fins al lloc dels fets els agents de l’administració encarregats de la constatació i se’ls ha de prestar tota la col·laboració necessària.

Article 4. Instrucció de l’expedient

1. En el moment de l’avís, els agents de l’Administració autoritzats i el pèrit del FCB-APRA contractat per l’APRA, si escau, es coordinen per poder actuar conjuntament al lloc on s’hagin produït els fets a fi de poder efectuar les constatacions, recollir les mostres i fer el peritatge dels animals i dels béns que hagin patit els danys, i redacten els informes o les actes respectius, amb la màxima celeritat possible.

2. El titular de l’explotació agrària o el propietari dels béns afectats també pot designar un pèrit si ho considera oportú. Les despeses associades a les prestacions que pugui efectuar aquest pèrit van a càrrec de l’administrat interessat.

3. Els pèrits han de respectar les prescripcions previstes a l’article 3.4.a i han de coordinar-se amb els agents de l’Administració autoritzats per poder actuar i efectuar les constatacions corresponents en el mateix moment.

4. Així mateix, el titular de l’explotació o el propietari dels béns afectats, o els pèrits que actuïn en representació seva segons el que s’estableix al punt anterior, poden, si ho manifesten en el moment en què es facin les constatacions dels danys, exercir el seu dret perquè s’efectuï una presa de mostres per triplicat a l’efecte de poder dur a terme les anàlisis corresponents d’acord amb el procediment que s’estableix a l’annex II.

El Ministeri pot sol·licitar l’assessorament d’altres organismes competents en cas que ho cregui oportú.

5. En l’informe de constatació s’hi ha d’incloure:

a) La descripció de tots els danys observats.
b) Si s’han respectat les prescripcions segons el que s’estableix a l’article 3.4.a d’aquest Reglament.
c) La descripció dels indicis i de les proves que es puguin recollir sobre el lloc dels fets que permetin justificar de forma fefaent que els danys o la desaparició dels animals de renda s’han produït per la presència d’un animal de les espècies de fauna protegides d’acord amb aquest Reglament.
d) La descripció de les mostres que s’hagin pogut recollir en el lloc dels fets per dur a terme anàlisis
e) Les mesures de prevenció i de protecció de danys que s’han aplicat.


6. Els agents de l’Administració autoritzats elaboren l’informe tècnic respectiu en el marc de la instrucció de l’expedient administratiu corresponent i l’eleven a coneixement del Ministeri per resoldre’l.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.