Decret 356/2024, del 18-9-2024, pel qual s’aprova el Reglament que regula la prestació audioprotètica de finançament públic per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Índex
[Mostra/Amaga]El Decret 132/2022, del 30-3-2022, pel qual s’aprova el Reglament que estableix la Cartera de serveis i productes de salut concreta les prestacions sanitàries que són finançades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social i el Govern i que formen part de la Cartera de serveis i productes de la salut; defineix els criteris per a la inclusió i l’exclusió de les prestacions a la Cartera de serveis i productes de salut; estableix les condicions de prestació dels serveis inclosos en la Cartera, i, finalment, estableix el procediment per actualitzar la Cartera.
LesLleis.com
El Reglament esmentat inclou, dins del finançament públic, la prestació audioprotètica, que consisteix en el lliurament i l’adaptació dels audiòfons, l’adaptació, el seguiment i el control de les pròtesis auditives, i el lliurament de productes per al manteniment dels audiòfons.
La inclusió de la prestació audioprotètica en la Cartera de serveis i productes de salut permet finançar els audiòfons que les persones amb pèrdua auditiva utilitzen per compensar electroacústicament aquesta deficiència i pal·liar així les conseqüències negatives que es produeixen en la seva qualitat de vida.
Aquest Reglament estableix les tarifes i les condicions de presa en càrrec per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les pròtesis auditives i el material relacionat.
D’altra banda, i per tal d’afavorir l’accés a la prestació audioprotètica per part de tots els usuaris del sistema sanitari, i més tenint en compte el cost elevat que suposen les pròtesi auditives, es preveu que el seu reemborsament s’efectuï en règim de tercer pagador i amb entesa prèvia.
Vista la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social vigent;
Vist l’informe del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social de 29 de juliol del 2024;
Vist el que s’ha exposat, el Govern, a proposta de la ministra de Salut, en data 18 de setembre del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic
S’aprova el Reglament que regula la prestació audioprotètica de finançament públic per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que entrarà en vigor el dia 1 de novembre del 2024.
Reglament que regula la prestació audioprotètica de finançament públic per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social
Article 1. Reemborsament dels audiòfons i altres ajudes auditives
La Caixa Andorrana de Seguretat Social reemborsa els audiòfons, accessoris i altres components d’audiòfons, en les condicions i les tarifes de responsabilitat que s’especifiquen en aquest Reglament.
Article 2. Condicions tècniques i garantia
Els audiòfons han de complir les especificacions tècniques exigibles en la normativa europea d’aplicació de productes sanitaris de la classe IIA i, en concret, les normatives d’estandardització aplicables als audiòfons.
Els audiòfons que entrin dins del finançament públic per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social han de complir la garantia mínima exigible per a aquest tipus de producte. Aquesta garantia cobreix com a mínim les situacions següents: defecte de forma, defecte de fabricació i problemes que es poden produir durant el seu ús normal. S’hi inclouen les peces, la mà d’obra i el transport.
Article 3. Indicacions i nombre d’aparells
1. La Caixa Andorrana de Seguretat Social reembossa els audiòfons i els accessoris i altres components dels audiòfons a les persones afectades d’hipoacúsia neurosensorial, transmissiva o mixta, no susceptible a altres tractaments, quan presentin una pèrdua auditiva en la millor orella igual o superior al 25% calculada segons el que estableix l’annex 2 d’aquest Decret.
2. La Caixa Andorrana de Seguretat Social reemborsa dos aparells en les condicions següents:
a) Edat igual o inferior als 25 anys amb una pèrdua d’audició igual o superior al 25% en la millor orella.
b) Edat superior als 25 anys amb pèrdua d’audició igual o superior al 25% en la millor de les orelles i dèficit visual amb correcció (agudesa visual binocular inferior a 0,2 o camp visual igual o inferior a 20 graus) certificat pel metge especialista en oftalmologia.
c) Edat superior als 25 anys amb una pèrdua d’audició igual o superior al 60% en la millor orella.
b) Edat superior als 25 anys amb pèrdua d’audició igual o superior al 25% en la millor de les orelles i dèficit visual amb correcció (agudesa visual binocular inferior a 0,2 o camp visual igual o inferior a 20 graus) certificat pel metge especialista en oftalmologia.
c) Edat superior als 25 anys amb una pèrdua d’audició igual o superior al 60% en la millor orella.
3. En el moment de la renovació de la prestació, d’acord amb l’article 8 d’aquest Reglament, si la persona ha superat l’edat de 25 anys i no es troba en les condicions dels apartats b o c de l’apartat anterior, la Caixa Andorrana de Seguretat Social li reemborsarà un sol audiòfon.
Article 4. Prescripció inicial
1. La prescripció inicial per a la dispensació dels audiòfons la duen a terme els metges especialistes en otorrinolaringologia d’acord amb les disposicions normatives vigents.
2. La prescripció d’audiòfons requereix una avaluació preliminar mitjançant una exploració clínica i una audiometria completa per part del metge prescriptor que inclogui, en particular, un examen tonal otològic i audiomètric (via aèria i via òssia).
3. En la prescripció, el metge ha d’indicar, segons els resultats audiomètrics, si cal una adaptació d’audiòfons unilateral o bilateral d’acord amb els criteris de l’article 3.
4. El metge prescriptor acompanya la prescripció amb els resultats de l’audiometria, en què especifica la pèrdua total i de cada orella.
Article 5. Dispensació
1. La dispensació de l’audiòfon per part del professional audioprotesista es du a terme seguint la prescripció del metge i després d’un estudi audioprotètic per tal d’escollir l’aparell més adequat en funció de les condicions de la persona.
2. L’audioprotesista ha de proposar a l’assegurat les diferents opcions d’audiòfons i informar-lo del seu preu i de la tarifa de responsabilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
3. L’audioprotesista ha de posar a disposició dels pacients aparells fins al preu de la tarifa de l’annex 1 d’aquest Reglament. Si l’assegurat opta per un audiòfon d’un preu superior, ha d’assumir la diferència de preu.
4. Es preveu un període d’adaptació no inferior a quinze dies. L’audioprotesista ha de dur a terme el seguiment necessari durant el període d’adaptació per assegurar-se de l’adaptació tècnica de l’audiòfon.
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.