Carregant...
 

Decret 225/2025, del 2-7-2025, d’aprovació del Reglament relatiu a la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport de mercaderies o de viatgers per carretera.


Exposició de motius

L’article 17 de la Llei 4/2015, del 15 de gener, dels transports per carretera estableix que els conductors i el personal de l’empresa han de disposar de formacions inicials i contínues.

A la Unió Europea la normativa que regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport de mercaderies o de viatgers és la Directiva 2022/2561 del Parlament Europeu i del Consell, del 14 de desembre del 2023.

Aquesta formació ha de permetre que els conductors puguin atendre les noves exigències originades per l’evolució del mercat dels transports per carretera.

La fixació de normes de transport té per finalitat garantir que el conductor, sota cobert de la seva qualificació, està capacitat tant per a l’accés com per a la prossecució de l’activitat de conducció.

Més concretament, l’obligació d’una qualificació inicial i d’una formació contínua té per objecte millorar la seguretat vial i la seguretat del conductor, fins i tot durant les operacions fetes pel conductor amb el vehicle parat. La modernitat de la professió de conductor motivarà els joves per dedicar-se a aquest ofici, cosa que de ben segur contribuirà a contractar nous conductors en una època de mancança.

Els requisits mínims que s’han de respectar en el marc de la qualificació inicial i de la formació contínua es refereixen a les normes de seguretat que s’han d’observar durant la conducció i amb el vehicle parat. El foment de la conducció defensiva, l’anticipació als perills, la conscienciació sobre la resta d’usuaris de la carretera i la racionalització del consum de carburant tindran efectes positius tant per a la societat com per al mateix sector del transport per carretera.

El certificat d’aptitud professional de conductor de transport de mercaderies o de viatgers certifica que la persona està en possessió dels coneixements necessaris per exercir l’activitat de conductor, una vegada superada la formació i els exàmens.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, el Govern, en la sessió del 25 de juny del 2025, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament relatiu a la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport de mercaderies o de viatgers per carretera, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació del Reglament

1. El Reglament relatiu a la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport de mercaderies o de viatgers per carretera (d’ara endavant, “el Reglament”) té per objecte regular les condicions per obtenir el certificat d’aptitud professional (d’ara endavant, CAP) acreditatiu de la qualificació inicial i de la formació continua. Aquest certificat és necessari per als conductors de les empreses establertes a Andorra o en qualsevol estat membre de la Unió Europea per als quals sigui obligatori estar en possessió de permisos de conduir de les categories C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 i D1E definides en el Reglament de permisos i de les autoritzacions administratives complementàries per conduir i del Registre de permisos de conduir vigent.

2. El Reglament s’aplica a l’activitat de conducció dels conductors que fan una activitat de transport per carretera amb vehicles en vies públiques:

a) Amb permís de conduir andorrà de les categories C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 i D1E.
LesLleis.com

b) Amb permís de conduir d’un estat membre de la Unió Europea o d’un país tercer de les categories C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 i D1E, contractats per una empresa establerta en un estat membre de la Unió Europea o en Andorra.
Article 2. Exempcions

1. Aquest Reglament no s’aplica als conductors dels vehicles:

a) La velocitat màxima autoritzada dels quals no superi els 45 quilòmetres per hora.
b) Utilitzats pels serveis de protecció civil, els bombers, els cossos d’ordre públic i els serveis d’ambulàncies d’emergència, o sota el control dels cossos i els organismes esmentats, sempre que el transport sigui conseqüència de les funcions assignades a aquests serveis.
c) Que facin proves a la carretera per a finalitats de millora tècnica, reparació o manteniment, ni als conductors dels vehicles nous o transformats que encara no s’hagin posat en circulació.
d) Per als quals s’exigeix un permís de conduir de categoria D o D1 i que són conduïts, sense viatgers, per personal de manteniment cap a o des d’un centre de manteniment situat a prop de la base de manteniment més propera utilitzada per l’operador de transport, sempre que la conducció del vehicle no constitueixi l’activitat principal del conductor.
e) Utilitzats en estats d’urgència o destinats a missions de salvament, inclosos els emprats per al transport no comercial d’ajuda humanitària.
f) Utilitzats a les classes i als exàmens de conduir destinats a l’obtenció d’un permís de conduir o d’un CAP, sempre que no es facin servir per al transport comercial de mercaderies i viatgers.
g) Utilitzats per al transport no comercial de viatgers o de mercaderies. S’entén per transport no comercial aquell que es duu a terme sense ànim de lucre, sense cap tipus de contraprestació econòmica, directa o indirecta, i al marge de qualsevol activitat professional o empresarial.


2. Aquest Reglament no s’aplica quan es compleixen les condicions següents:

a) Els conductors dels vehicles circulen per les zones rurals per al proveïment de la seva pròpia empresa.
b) Els conductors no ofereixen serveis de transport.
c) Quan es considera que el transport és ocasional i no afecta la seguretat viària. S’entén per transport ocasional aquell que es duu a terme de manera puntual i no habitual per part de conductors que no es dediquen professionalment al transport de viatgers o mercaderies.


3. Aquest Reglament no s’aplica als conductors dels vehicles utilitzats o llogats sense conductor per empreses agrícoles, hortícoles, forestals, ramaderes o per al transport de mercaderies en el marc de la seva pròpia activitat empresarial, llevat que la conducció formi part de l’activitat principal del conductor.
Article 3. Qualificació inicial i formació contínua

L’activitat de conducció està subordinada a una obligació de qualificació inicial i a una obligació de formació contínua. Amb aquesta finalitat, el Reglament estableix:

1. Un sistema de qualificació inicial que inclou la superació d’un examen teòric. Si se supera l’examen s’obté el CAP.

El departament competent en matèria de transports pot completar els requisits per obtenir el CAP amb la superació d’una prova pràctica.

La persona amb permís de residència pot exercir activitats de transport per carretera amb vehicles en vies públiques, d’acord amb les categories vigents en el seu permís de conduir, sense necessitat d’haver obtingut prèviament la qualificació inicial del CAP. No obstant això, per homologar el permís de conduir la persona disposa del termini màxim indicat en el Reglament de permisos i de les autoritzacions administratives complementàries per conduir i del Registre de permisos de conduir des de la data d’inici del permís de residència i treball.

La persona que obtingui per primer cop la categoria de conduir C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 o D1E andorrana, i que no disposi del CAP, pot exercir l’activitat professional amb l’obligació d’efectuar i superar el CAP en un període, com a màxim, d’un any des de l’obtenció de la categoria de conduir. En cas que no aprovi el CAP dins d’aquest termini, perd automàticament el dret a exercir la conducció professional fins que obtingui la qualificació corresponent.

2. Un sistema de formació contínua que suposa l’assistència obligatòria a un curs. Amb l’assistència al curs se certifica l’obtenció del CAP.
Article 4. Drets adquirits

1. Està exempt de l’obligació de qualificació inicial el conductor que:

a) Acrediti que ha estat contractat com a personal conductor un mínim de sis mesos dins dels darrers cinc anys. Aquesta acreditació es materialitza mitjançant el certificat d’una empresa andorrana conforme al model de l’annex I del Reglament.
b) I a més que:
i) És titular d’un permís de conduir d’una de les categories D, DE, D1 i D1E, obtingut fins a l’entrada en vigor del Reglament.
ii) Obtingui un permís de conduir d’una de les categories D, DE, D1 i D1E durant l’any següent a l’entrada en vigor del Reglament.
iii) És titular d’un permís de conduir d’una de les categories C, CE, C1 i C1E obtingut fins a l’entrada en vigor del Reglament.
iv) Obtingui un permís de conduir d’una de les categories C, CE, C1 i C1E durant l’any següent a l’entrada en vigor del Reglament.


2. El conductor que disposa dels drets adquirits i que està exempt de l’obligació de qualificació inicial, d’acord amb l’apartat 1 d’aquest article, té d’ofici el CAP.

3. Per demanar l’acreditació que té d’ofici el CAP, el conductor ha de presentar al Servei de Tràmits la sol·licitud oficial dirigida al departament competent en matèria de transports, degudament omplerta i signada, acompanyada dels documents que s’hi indiquen i, en particular, del certificat indicat en l’apartat 1.a d’aquest article.

4. Posteriorment, per obtenir la inscripció al permís de conduir que acredita que el conductor està en possessió del CAP, inscripció dels codis “62” i “95” segons la categoria del permís de conduir, el conductor ha de presentar al Servei de Tràmits la sol·licitud oficial de modificació del permís de conduir com s’indica en l’article 11 del Reglament.

5. Els conductors que treballin per compte propi han d’acreditar la seva activitat professional mitjançant la documentació corresponent, com ara el número de registre de comerç, l’autorització de transport o qualsevol altre document oficial que ho justifiqui.

6. En el cas de considerar-ho oportú, el Govern pot emetre una targeta de qualificació del conductor segons el model descrit en l’annex III.
Article 5. Qualificació inicial

1. L’accés a una qualificació inicial no requereix l’obtenció prèvia del permís de conduir corresponent, de conformitat amb el que s’estableix en el Codi de la circulació, si bé requereix la residència efectiva al país.

2. El conductor d’un vehicle destinat al transport de mercaderies pot conduir a partir de l’edat de 18 anys, un vehicle de les categories de permís de conduir C i CE, a condició de ser titular del CAP.

3. El conductor d’un vehicle destinat al transport de viatgers pot conduir:

a) A partir de l’edat de 21 anys, un vehicle de les categories de permís de conduir D, DE, D1 i D1E a condició de ser titular del CAP.
b) En territori nacional, a partir de l’edat de 18 anys, un vehicle de les categories de permís de conduir D1 i D1E, en serveis regulars nacionals, el trajecte del qual no superi els cinquanta (50) km a condició de ser titular del CAP.


4. Sense perjudici del límit d’edat establert a l’apartat 2 d’aquest article, el conductor que fa transport de mercaderies titular del CAP per a alguna de les categories de permís de conduir de vehicles a què es refereix l’apartat 2 queda dispensat d’obtenir el CAP per a qualsevol altra categoria de vehicles prevista en aquest mateix apartat.

Aquestes disposicions s’apliquen en les mateixes condicions als conductors que fan transport de viatgers per a les categories a què fa referència l’apartat 3.

5. El conductor que fa transport de mercaderies i amplia o modifica les seves activitats per fer transport de viatgers, o a la inversa, i és titular del CAP no ha de repetir les parts comunes de l’examen de la qualificació inicial, sinó només les parts específiques de la nova qualificació.




Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.