Carregant...
 

Consulta vinculant en relació a la tributació de determinats productes financers.

Número de consulta CV0018-2015
Data d’emissió 27/10/2015
Normativa · Decret legislatiu del 29-4-2015 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques.

Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l’entitat que la formula

En resposta a la vostra consulta, formulada en virtut de l’article 65 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari, a fi de confirmar el criteri interpretatiu vinculant de l’Administració tributària en relació amb el tractament, a l’efecte de l’impost sobre la renda de les persones físiques (d’ara endavant, “l’IRPF”), de determinats productes financers, d’acord amb la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, modificada per la Llei 42/2014, de l’11 de desembre (d’ara endavant, “la Llei de l’impost”), tinc a bé exposar-vos les consideracions següents.

ANTECEDENTS

El consultant és titular dels següents productes financers:
1. Accions d’una empresa cotitzada al mercat oficial de valors dels Estats Units (New York Stock Exchange – NYSE).
2. Participacions en un fons d’inversió dels Estats Units.
3. Deute corporatiu d’una entitat mercantil dels Estats Units.
4. Opcions sobre accions de l’empresa cotitzada enunciada a l’apartat 1.
5. Warrants sobre l’or amb finalitat especulativa.
6. Contractes per diferències (CFD) amb finalitat especulativa sobre accions espanyoles.
7. Spread-bets sobre accions.

Respecte de l’esmentada cartera de productes financers, el consultant manifesta que:

- Aquesta cartera té unes despeses d’administració, manteniment i custòdia.

- No disposa, ni ha disposat en els dotze mesos anteriors a la transmissió, d’una participació superior al 25 per cent en el capital de les entitats participades.

- Ha obtingut drets de subscripció (scrip dividend) com a conseqència de la pròxima ampliació de capital que durà a terme l’empresa cotitzada al mercat oficial dels Estats Units enunciada al punt 1 anterior.

El consultant planteja determinades qüestions, tal com s’indica més endavant, en relació amb el tractament d’aquests productes des del punt de vista de l’IRPF.

CONSIDERACIONS DE DRET

Per determinar la resposta a les qüestions plantejades, resulten aplicables les disposicions següents de la Llei de l’impost:

- Article 5.k

“Estan exemptes de l’impost les rendes següents:

[...]

k) Els guanys i les pèrdues de capital obtinguts com a conseqència de la transmissió o el reemborsament de les accions o participacions en qualsevol organisme d’inversió col·lectiva regulat en la normativa aplicable a aquests organismes, així com els guanys i pèrdues de capital obtinguts com a conseqència de les transmissions de valors representatius de la participació en els fons propis d’entitats, quan el transmitent, individualment o conjuntament amb entitats vinculades segons el que preveu la Llei de l’impost sobre societats o amb altres persones unides per vincles de parentiu, inclòs el cònjuge i la parella en el cas d’unions estables de parella, segons es defineixen a la normativa reguladora de les unions estables de parella, per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent o col·lateral, fins al tercer grau inclusivament, no hagi tingut una participació superior al 25 per cent en el capital, els fons propis, els resultats o els drets de vot de l’entitat en els dotze mesos anteriors al moment de la transmissió.”


- Apartats 1 i 2 de l’article 22

“Tenen la consideració de “rendes íntegres procedents del capital mobiliari” les següents:

1. Els dividends i altres rendes derivades de la participació en el patrimoni net d’entitats. En particular, el terme “dividends”, en el sentit d’aquest precepte, comprèn les rendes de les accions, les accions o els bons de gaudiment, les participacions, les parts de fundador o altres drets, excepte els de crèdit, que permetin participar en les utilitats d’una entitat per la condició de soci, accionista, associat o partícip. Tenen la mateixa consideració les distribucions de resultats procedents de qualsevol organisme d’inversió col·lectiva de dret andorrà regulat en la normativa aplicable a aquests organismes.

2. Les rendes procedents de la cessió a tercers de capitals propis. Tenen aquesta consideració els interessos i qualsevol altra forma de retribució pactada com a remuneració per aquesta cessió, així com les rendes que deriven de la transmissió, el reemborsament, l’amortització, el bescanvi o la conversió de qualsevol classe d’actius representatius de la captació i la utilització de capitals aliens. [...]”


- Apartats 1 i 2 de l’article 23

“1. Les rendes netes del capital mobiliari són el resultat de minorar les rendes íntegres en l’import de les despeses deduïbles.

2. Són despeses deduïbles les despeses d’administració i custòdia, les comissions d’intermediaris, així com altres despeses de naturalesa similar necessàries per l’obtenció d’aquestes rendes”.


- Lletra d de l’apartat 4 de l’article 24:

“4. No es consideren “pèrdues de capital” les següents:

[...]

d) Les que derivin de pèrdues en el joc.”


- Article 26

“1. En les transmissions a títol onerós formen part del valor d’adquisició:

a) L’import real satisfet en l’adquisició.

b) L’import de les inversions o millores realitzades en el bé objecte de transmissió.

c) Les despeses i els tributs inherents a l’adquisició satisfets per l’adquirent, exclosos els interessos i els impostos indirectes que hagin resultat deduïbles.

2. En el cas de béns immobles, el valor d’adquisició al qual es refereix l’apartat anterior s’actualitza multiplicant-lo pels coeficients d’actualització que s’estableixin en la llei del pressupost general corresponent, determinats en funció dels anys en què l’immoble hagi estat en propietat de l’obligat tributari.

3. El valor de transmissió és l’import real satisfet, sempre que no resulti inferior al seu valor normal de mercat, cas en què prevaldria aquest últim. Del valor de transmissió es dedueixen les despeses i els tributs a què es fa referència a la lletra c) de l’apartat 1, si han estat satisfets pel transmitent.”


- Article 32

“1. La base de tributació de l’estalvi és el resultat d’integrar i compensar entre si, en cada període impositiu, les rendes del capital mobiliari i els guanys i les pèrdues de capital.

2. Si després de la integració i compensació anteriors resulta un import negatiu, pot compensar-se amb l’import positiu de la base de tributació de l’estalvi resultant en els deu períodes impositius següents.”


Així mateix, resulta rellevant per respondre a les qüestions plantejades el contingut del Comunicat tècnic sobre la tributació en l'impost sobre la renda de les persones físiques de determinats productes financers, de data 4 de març del 2015.

QÜESTIÓ PLANTEJADA

En relació amb cadascun dels productes financers que s’han detallat anteriorment, el consultant demana l’aclariment de determinades qüestions, les quals es podrien resumir, d’acord amb la descripció continguda en l’escrit de consulta, en els termes següents:

1. Accions d’una empresa cotitzada al mercat oficial de valors dels Estats Units (New York Stock Exchange).
LesLleis.com

Les accions esmentades han estat emeses en dòlars. El consultant, prèviament a la compra i amb la finalitat de portar-la a terme, ha adquirit dòlars a un tipus de canvi determinat (en relació amb l’euro).

Quan es desmunta la posició, és a dir, quan es transmeten les accions, el resultat obtingut pel consultant pot tenir un component doble: d’una banda, un guany o una pèrdua derivats de la cotització de les accions al NYSE (la qual es determina en la divisa en què s’han emès les accions: dòlars) i, de l’altra, un guany o una pèrdua conseqència de la diferència de canvi entre el dòlar i l’euro, la qual es materialitza en el moment en què té lloc la conversió de dòlars en euros.

El consultant il·lustra el possible efecte d’aquestes operacions mitjançant un exemple, del qual es deriva una plusvàlua final de 2.000 euros, amb dos components: una pèrdua de 1.000 euros derivada de la depreciació del valor de cotització de l’acció i un guany de 3.000 euros procedent de la conversió a euros de la quantitat en dòlars resultant de l’operació de venda.

Les qüestions plantejades pel consultant en aquest punt són les següents:

a) En primer lloc, quin seria el criteri administratiu de tributació de l’IRPF en aquest cas i si es podria considerar que la pèrdua derivada de la cotització de les accions es podria compensar amb el guany per la divisa.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.