Carregant...
 

Consulta vinculant en relació amb l’obligació de practicar retenció i ingrés a compte sobre les rendes procedents de contractes d’assegurança.

Número de consulta CV0311-2024
Data d'emissió 28/05/2024
Normativa Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques

Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l'entitat que la formula

D’acord amb el que disposa l’article 65 de la Llei 21/2014 de Bases de l’Ordenament Tributari de 16 d’octubre de 2014, el Sr. A, en representació de la mercantil andorrana X (en endavant la Consultant) formula la següent Consulta Tributària, en relació a l’aplicació de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, de la Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres, i el Reglament de l’impost sobre la renda de les persones físiques de 29 de desembre de 2023; els efectes de la qual seran aplicables a l’exercici 2024 i subsegüents.

Es manifesta expressament que en el moment de presentació de la present consulta, la Consultant no té coneixement de què s’estigui tramitant un procediment o recurs administratiu relacionat amb el règim, la classificació o la qualificació tributària de la consulta plantejada.
LesLleis.com

ANTECEDENTS:

La Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres modifica el règim d’ingressos a compte i les retencions sobre els guanys de capital de l’article 50 de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques (en endavant Llei 5/2014 d’IRPF) per tal d’introduir un mecanisme de retenció per part de les entitats en relació amb els pagaments derivats de contractes d’assegurança de vida, afegint un subapartat 2.c):

Article 50. Obligats a efectuar pagaments a compte

(...)

2. Les entitats i les persones jurídiques residents al Principat d’Andorra que satisfacin o abonin rendes gravades per aquest impost estan obligades a practicar retenció i ingrés a compte, en concepte de pagament a compte de l’impost sobre la renda de les persones físiques corresponent al perceptor, i a ingressar-ne l’import al ministeri encarregat de les finances, quan satisfacin les tipologies de rendes següents:

a) Rendes del treball.
b) Rendes del capital mobiliari.
c) Guanys de capital derivats de contractes d’assegurança sobre la vida, en els termes que s’estableixin reglamentàriament.


(...)

5. El càlcul de les retencions i dels ingressos a compte sobre les rendes del capital mobiliari i els guanys de capital derivats de contractes d’assegurança sobre la vida és determina pel pagador de les rendes, en les condicions que s’estableixin reglamentàriament. (...)”


El desenvolupament reglamentari del mecanisme de retenció en aquests guanys de capital derivats de contractes d’assegurança de vida s’ha fet amb el Reglament de l’impost sobre la renda de les persones físiques aprovat pel Decret 596/2023, del 29 de desembre del 2023 (en endavant “nou Reglament d’IRPF”).

En aquest nou Reglament d’IRPF, es concreta que el tipus de contracte d’assegurança de vida que haurà de ser objecte de retenció en cas de guanys de capital, és el que serveixi per cobrir l’amortització de préstecs hipotecaris.

El càlcul de la retenció es regula al seu article 40:

Article 40. Càlcul de la retenció o l’ingrés a compte

1. Amb caràcter general, la retenció o l’ingrés a compte sobre els guanys de capital procedents de contractes d’assegurances que cobreixen les contingències de mort i/o invalidesa, els quals són formalitzats per persones físiques però designant com a beneficiària l’entitat financera que prèviament els ha concedit un préstec, amb la finalitat de garantir el pagament del capital pendent del préstec en el cas de produir-se qualsevol de les contingències esmentades, es determina aplicant un percentatge fix del 10% sobre l’import de la renda íntegra satisfeta.

En cas que aquesta contingència sigui la mort del deutor, prenedor de l’assegurança, resultaria aplicable l’exempció prevista a la lletra l de l’article 5 de la Llei de l’impost, però únicament en la part del deute que corresponia al difunt.”


Per altra banda, l’esmentada Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres ha modificat l’exempció prevista en l’article 5 de la Llei 5/2014 d’IRPF ampliant l’exempció a tots tipus de rendes mortis causa, que abans es limitava només als guanys de capital:

Article 5. Rendes exemptes

(...)

l) Les rendes que es posin de manifest en les transmissions lucratives per la mort de l’obligat tributari. L’exempció s’estén a les rendes que s’hagin d’integrar en la base de tributació de l’obligat tributari per aplicació de l’apartat 2 de l’article 4 de la Llei 17/2017, del 20 d’octubre, del règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, en els casos en què es transmetin accions o participacions en entitats rebudes en el marc de les operacions cobertes pel règim fiscal esmentat.”


QÜESTIÓ PLANTEJADA

La Consultant vol fer consulta escrita a l’Administració Tributària sobre quina és la forma correcta d’aplicar, si s’escau, la retenció en cas de guanys de capital en operatives habituals en una companyia d’assegurances, en contractes d’assegurança de vida, quan es produeix la defunció de l’assegurat, en aplicació del nou reglament d’IRPF i les modificacions de la Llei 5/2014 d’IRPF, vigents a partir de l’any 2024:

CAS 1: Contracte d’assegurança de vida amb defunció de l’assegurat (sense intervenció d’una entitat financera com a beneficiària)

Producte: Contracte d’assegurança de vida
Prenedor i assegurat: Senyor X
Capital assegurat : 200.000 euros.
Beneficiari en cas de mort de l’assegurat: Senyora Y (esposa del Senyor X)
Data defunció de l’assegurat: 20 de febrer de 2024


La companyia d’assegurances pagarà el capital assegurat de 200.000 euros a la beneficiària de la pòlissa, la Senyora Y.

La companyia d’assegurances no està obligada a realitzar cap retenció d’IRPF en el pagament de la prestació.

La beneficiària no inclourà l’import cobrat de 200.000 euros com a guany de capital en la seva declaració d’IRPF de l’any 2024 en virtut de l’exempció prevista en l’article 5.l) de la llei de l’IRPF, que estableix que estan exemptes les rendes que es posin de manifest en les transmissions lucratives per la mort de l’obligat tributari.

CAS 2: Contracte d’assegurança de vida amb defunció de l’assegurat i entitat financera com a beneficiària:

Producte: Contracte d’assegurança de vida
Prenedor i assegurat: Senyor X
Capital assegurat : 200.000 euros.
Préstec hipotecari contractat pels Senyor X i la Senyora Y amb l’entitat financera Z: 200.000 euros
Beneficiari en cas de mort de l’assegurat:
a) Entitat financera Z: fins cobrir el deute pendent del préstec hipotecari
b) Senyora Y (esposa del Senyor X): diferència entre el capital assegurat i el deute pendent del préstec hipotecari.

Data defunció de l’assegurat: 20 febrer de 2024


Deute pendent en el moment de la defunció de l’assegurat: 200.000 euros.

La companyia d’assegurances pagarà el capital assegurat de 200.000 euros íntegrament al primer beneficiari designat pel prenedor que en aquest cas és l’entitat financera Z, donat que equival al valor del deute hipotecari pendent en el moment de la defunció del Senyor X.

La companyia d’assegurances es planteja si cal realitzar una retenció d’IRPF en el pagament de la prestació, i vol consultar quina de les següents opcions seria correcta en aplicació de la normativa vigent:

  • Opció A: efectuarà una retenció d’IRPF del 10% sobre el 50% del deute imputable a l’esposa del difunt, és a dir 10% de 100.000 euros = 10.000 euros.
La companyia d’assegurances pagarà 190.000 euros a l’entitat financera Z i ingressarà al ministeri de finances 10.000 euros en concepte de retenció d’IRPF per guanys de capital de 100.000 euros de la Senyora Y.

La Senyora Y inclourà l’import de 100.000 euros com a guanys de capital en la seva declaració d’IRPF de l’any 2024, corresponent al 50% del deute hipotecari pendent de pagament a la data de defunció del Senyor X, i que ja no haurà de pagar a l’entitat financera Z. De la quota de liquidació resultant en la declaració d’IRPF, es descomptarà els 10.000 euros de retenció del 10% que la companyia d’assegurances ha retingut en el moment de pagament de la prestació a l’entitat financera Z.

En aquest cas, l’entitat financera Z no recuperarà el 100% del deute hipotecari, sinó únicament el 90% d’aquest.

  • Opció B: efectuarà una retenció d’IRPF del 10% sobre el 50% del deute imputable a l’esposa del difunt, és a dir 10% de 100.000 (50% de 200.000)euros = 10.000 euros.
La companyia d’assegurances pagarà 190.000 euros a l’entitat financera Z i ingressarà al ministeri de finances 10.000 euros en concepte de retenció d’IRPF per guanys de capital de 100.000 euros de la Senyora Y.

La Senyora Y no inclourà cap import cobrat com a guany de capital en la seva declaració d’IRPF de l’any 2024 en virtut de l’exempció prevista en l’article 5.l) de la llei de l’IRPF, que estableix que estan exemptes les rendes que es posin de manifest en les transmissions lucratives per la mort de l’obligat tributari, i de la quota de liquidació resultant en el seu IRPF, es descomptarà els 10.000 euros de retenció del 10% que la companyia d’assegurances ha retingut en el moment del pagament dels 190.000 euros a l’entitat financera Z.

  • Opció C: no efectuarà cap retenció d’IRPF sobre el pagament del capital assegurat a l’entitat financera Z en tractar-se d’una societat que no és subjecte obligat de la Llei 5/2014 d’IRPF.
La Senyora Y no inclourà cap import cobrat com a guany de capital en la seva declaració d’IRPF de l’any 2024 en virtut de l’exempció prevista en l’article 5.l) de la llei de l’IRPF, que estableix que estan exemptes les rendes que es posin de manifest en les transmissions lucratives per la mort de l’obligat tributari, ja que del contrari suposaria un impost de successions implícit.



El contingut d’aquest text
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits

La subscripció a LesLleis.com inclou:
  • Accés il·limitat als textos refosos de lleis i reglaments
  • Lectura de textos legals vigents anteriors al BOPA
  • Inclusió de texts a demanda
  • Sense publicitat