Consulta vinculant en relació amb l’aplicació de les disposicions transitòries previstes a la normativa.
Número de consulta | CV0331-2024 |
Data d'emissió | 19/12/2024 |
Normativa | Llei 3/2024, de l’1 de febrer, de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra |
Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l'entitat que la formula
ANTECEDENTSLesLleis.com
La societat A (la “consultant” o la “societat”), societat andorrana i, en el seu nom i representació, la Sra. B, en la seva condició d’administradora única de la societat;
EXPOSA
Que de conformitat amb els requisits establerts a l’article 65 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari, desenvolupats a l’article 25 del Reglament d’aplicació dels tributs, aprovat mitjançant Decret de l’11 de febrer del 2015, planteja davant aquesta Administració una consulta tributària vinculant sobre la interpretació i l’aplicació de l’article 5 i de la disposició transitòria segona de la Llei 3/2024, de l’1 de febrer, de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra.
Manifesta així mateix que en el moment de presentar aquest escrit no s’està tramitant un procediment o recurs administratiu relacionat amb el règim, la classificació o la qualificació tributària objecte de la present consulta.
Primer.- Antecedents de fet -
La societat A és una societat andorrana que es troba íntegrament participada per la societat espanyola, societat C.
La societat consultant és propietària d’un solar inscrit al cadastre comunal que va adquirir l’any 1986.
El setembre del 2022, la societat decideix presentar davant del Comú una sol·licitud de llicència urbanística, en concret una llicència d’obres de construcció d’edificis, infraestructures o instal·lacions de nova planta.
D’altra banda, al febrer del 2024 el Comú va procedir a la resolució de la sol·licitud d’aprovació del pla parcial de desenvolupament urbanístic. En la mateixa es decideix aprovar el projecte de pla parcial de desenvolupament urbanístic.
Fins a la data d’avui, la societat no ha rebut la resolució definitiva en relació amb la sol·licitud de llicència.
En cas de rebre un resolució favorable, la societat pretén dur a terme una activitat de promoció immobiliària al solar que es finançaria amb finançament aliè obtingut d’entitats bancàries andorranes així com amb finançament propi consistent en aportacions dineràries del soci únic de la societat.
Segon.- La societat va presentar la sol·licitud de la llicència d’obres de construcció d’edificis, infraestructures o instal·lacions de nova planta el mes de setembre del 2022 i, per tant, la promoció urbanística no està subjecta a l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra.
A) NORMATIVA APLICABLE
El 29 de febrer del 2024 va entrar en vigor la Llei 3/2024, de l’1 de febrer, de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra (“Llei de l’IIEI”).
L’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra (“IIEI”) és un tribut de naturalesa indirecta que grava la inversió estrangera immobiliària en territori del Principat d’Andorra que es posi de manifest de forma directa o indirecta.
La Llei de l’IIEI delimita el seu fet generador atenent a la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra, d’acord amb la llei reguladora de la inversió estrangera al Principat d’Andorra i les especificitats que es preveuen en la Llei de l’IIEI, amb la finalitat de destinar dita inversió a l’adquisició d’immobles o altres drets reals –amb exclusió dels drets reals de garantia–, concessions, participació en societats o altres persones jurídiques que disposin de drets sobre aquests immobles; o a la promoció urbanística o immobiliària.
No obstant això, la Llei de l’IIEI inclou dues disposicions transitòries on es determinen els supòsits de no subjecció a la Llei de l’IIEI per a les inversions efectuades abans de l’entrada en vigor de la Llei 16/2023, del 7 de setembre, de suspensió transitòria de la inversió estrangera en immobles al Principat d’Andorra (disposició transitòria primera) i la no subjecció a la Llei de l’IIEI d’aquelles promocions urbanístiques o immobiliàries que acreditin que amb anterioritat al 5 de setembre de 2023 havien presentat la sol·licitud de la llicència d’obres o d’edificació de l’immoble de que es tracti (disposició transitòria segona).
En efecte, la disposició transitòria segona estableix que “les promocions urbanístiques i immobiliàries es tramiten de conformitat amb la normativa vigent amb anterioritat al 5 de setembre de 2023 i no estan subjectes a la Llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra, sempre que acreditin que amb anterioritat al 5 de setembre de 2023 havien presentat la sol·licitud de la llicència d’obres o d’edificació de l’immoble de que es tracti”.
B) APLICACIÓ AL SUPÒSIT CONCRET
Tal com s’ha exposat als antecedents, la societat va presentar la sol·licitud de llicència d’obres de construcció d’edificis, infraestructures o instal·lacions de nova planta, al setembre del 2022. Aquest extrem queda palès tant a la sol·licitud que fou presentada per la societat, com a les observacions del Departament d’Obres Públiques i Urbanisme del Comú.
En cas que la resolució definitiva del Comú sigui favorable, la consultant durà a terme la promoció immobiliària del solar per a desenvolupar un projecte d’habitatges i aparcaments.
En vista de les recents novetat legislatives a Andorra, la societat desitjaria confirmar que en atenció al fet que la sol·licitud de llicència es va efectuar el setembre de 2022 i, per tant, amb anterioritat al 5 de setembre de 2023, l’activitat promotora no quedaria subjecta a la Llei de l’IIEI tal com estableix la disposició transitòria segona i, per tant, que la societat no quedaria subjecta a l’IIEI un cop s’iniciï aquesta.
Tercer.- La societat només rebrà finançament propi i finançament aliè per part d’entitats degudament autoritzades a operar pel sistema financer andorrà i, per tant, no es produirà el fet generador de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra.
A) NORMATIVA I DOCTRINA APLICABLE
La Llei de l’IIEI considera com a obligats tributaris de l’IEIE les persones jurídiques de nacionalitat andorrana que es trobin finançades directament o indirectament, per, entre d’altres, persones jurídiques de nacionalitat estrangera.
Posteriorment, l’apartat 2 de l’article 7 delimita la base de tributació especificant que estarà constituïda pel valor real de la inversió immobiliària formalitzada que resulti proporcional al percentatge de finançament estranger, excloent el finançament de les entitats degudament autoritzades a operar pel sistema financer andorrà.
El Departament de Tributs i de Fronteres (“DTF”) ha interpretat aquests articles a les seves respostes a les consultes vinculants CV0315-2024, CV0316-2024 i CV0319-2024.
El DTF confirma en aquestes consultes que “si una vegada entrada en vigor la Llei la consultant obté finançament aliè provinent de persones mencionades als apartats a, b, c o d de l’article 5, es produeix el fet generador de l’impost i l’obligat tributari de l’impost és la mateixa entitat consultant” (CV0316-2024 i CV0319-2024).
Així mateix, a la consulta CV0315-2024 s’estableix que “la base de tributació estarà constituïda per l’import del finançament aliè que provingui de persones mencionades als apartats a, b, c i de l’article 5. Aquest import resultarà de la proporció existent entre el finançament concedit per aquestes persones i la totalitat del finançament (propi/aliè). Per al càlcul del quocient del finançament aliè, s’entendran com a fons propis els fons generats internament per l’empresa, ja sigui per les aportacions dels socis o per les reserves, entre altres elements que formin part del seu patrimoni net”.
B) APLICACIÓ AL SUPÒSIT CONCRET
Tal com s’ha exposat als antecedents i en cas que la resolució definitiva del Comú sigui favorable, la societat durà a terme la promoció immobiliària amb finançament aliè obtingut d’entitats bancàries andorranes així com amb finançament propi consistent en aportacions dineràries del soci únic de la societat.
En vista del recents pronunciaments administratius del DTF, la societat desitjaria confirmar que en atenció al fet que no rebria en cap cas finançament aliè provinent de les persones mencionades als apartats a, b, c i d de l’article 5, no es produiria el fet generador de l’IIEI.
La consultant, segons requeriment del Departament de Tributs i de Fronteres, amplia la informació relacionada amb la qüestió plantejada i exposa el següent:
“[...] Finançament de l’activitat de promoció immobiliària
La societat pretén dur a terme una activitat econòmica de promoció immobiliària al solar que es finançaria amb finançament aliè obtingut d’entitats bancàries andorranes i amb finançament propi consistent en aportacions dineràries del soci únic de la societat.
El finançament propi es realitzarà bé amb un aportació dinerària del soci únic al compte 118 – Aportacions de socis o propietaris, bé amb una ampliació de capital amb aportació dinerària. En aquest últim supòsit les noves accions emeses serien íntegrament subscrites pel seu soci únic, la societat espanyola C.
A la vista de tot l’anterior, es planteja la següent
El contingut d’aquest text
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits
és d'accés exclusiu per a usuaris subscrits
La subscripció a LesLleis.com inclou:
- Accés il·limitat als textos refosos de lleis i reglaments
- Lectura de textos legals vigents anteriors al BOPA
- Inclusió de texts a demanda
- Sense publicitat