Carregant...
 

Decret 25/2022 del 19 de gener del 2022


Decret 25/2022, del 19-1-2022, d’aprovació del Reglament de formació dels membres del Cos de Policia.

La Llei 8/2004, del 27 de maig, qualificada del Cos de Policia fa menció expressa de la formació dins del Cos com un element fonamental en la vida laboral del departament, i aquest Reglament pretén regular els sistemes d’ensenyament i promoció professional dels seus membres establint les formacions inicials necessàries per accedir al Cos de Policia, la relació de formacions continuades que permetran promocionar els funcionaris de Policia durant la seva carrera professional i les formacions específiques necessàries per poder desenvolupar una tasca considerada com a especialitat.

En el primer capítol, es donen diferents definicions per a una millor comprensió del text. Es preveu la creació d’un registre de cursos i titulacions de la Policia, que servirà de base per configurar anyalment el pla global dels cursos policials dins de l’ensenyament de perfeccionament professional.

El segon capítol fixa la formació inicial i de perfeccionament i els estudis professionals, que es regiran pels diferents plans de formació que serviran de guia per al conjunt de formacions del Cos de Policia. Recull el catàleg de les especialitats i els cursos de capacitació per ascensos. Dins de la formació de perfeccionament es fixen les normes relatives als cursos de capacitació per als alumnes dels cursos mencionats. Es recullen també les exigències del sistema de formació continuada amb la finalitat d’actualitzar permanentment els coneixements professionals dels membres del Cos.

En el tercer capítol es defineixen les generalitats, l’organització i el funcionament del centre docent de formació del Cos de Policia.

El quart i cinquè capítols tenen per objecte regular la diferent documentació, tramitació i finançament de la formació.

El sisè capítol determina els drets i deures del personal de Cos de Policia en matèria de formació.

Es crea en aquest Reglament un primer annex amb la relació de les formacions necessàries per accedir a cada especialitat i un segon que regula els barems de les formacions.

S’incorpora una disposició transitòria que estableix que, al cap d’un any des de l’entrada en vigor d’aquest Reglament, si per motius únicament imputables a l’Administració i sempre que no hi concorri cap causa de força major, els funcionaris del Cos de Policia no han pogut obtenir i acreditar la titulació de la formació específica exigida i prevista a l’article 4 del Reglament regulador de les especialitats que desenvolupen els membres del Cos de Policia, aquests funcionaris adquireixen el nivell d’especialitat superior.

Per consegüent, i per tal de fer efectiva la previsió legal, es promou aquest nou Reglament de formació dels membres del Cos, que es desglossa en 25 articles, una disposició transitòria, una disposició derogatòria, una disposició final i dos annexos.

Vist l’informe del Consell de la Policia emès en la sessió ordinària que va tenir lloc el 13 de gener del 2022;

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 19 de gener del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de formació dels membres del Cos de Policia, que entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de formació dels membres del Cos de Policia

Índex
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Objecte del Reglament
Article 2. Àmbit d’aplicació
Article 3. Definicions
Article 4
Registre de cursos, títols i unitats de mesura a la Policia d’Andorra
Capítol Segon. Formació inicial i de perfeccionament i estudis professionals
Secció primera. Generalitats
Article 5. Principis generals
Article 6. Planificació de la formació
Article 7. Plans de formació
Article 8. Selecció dels alumnes, ajornaments i baixes
Article 9. Catàleg del Cos de Policia
Secció segona. Formació de perfeccionament
Article 10. Estructura
Article 11. Cursos de capacitació per a ascensos
Article 12. Cursos d’especialització
Article 13. Accés als cursos d’especialització
Article 14. Sistema de formació continuada
Capítol tercer. Centre docent
Article 15. Organització i funcionament del centre docent de formació
Capítol quart. Documentació de formació
Article 16. Expedient de formació
Article 17. Atorgament de l’autorització de la formació
Article 18. Tramitació del pagament
Article 19. Avaluació de l’acció formativa
Capítol cinquè. Tipus de finançament
Article 20. Cost total de l’acció formativa
Article 21. Finançament segons la tipologia formativa
Article 22. Finançament subjecte a contracte o permanència
Article 23. Costos operatius de la formació
Capítol sisè. Drets i deures
Article 24. Drets
Article 25. Deures
Annex 1
Annex 2

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte del Reglament

Aquest Reglament té per objecte:

1. Regular la formació que han de rebre els membres del Cos de Policia, en compliment del que preveuen els apartats 2 i 3 de l’article 6, els articles 16, 61 i 62 i l’apartat 1.a de l’article 69 del text refós de la Llei 8/2004, del 27 de maig, qualificada del Cos de Policia.

2. Establir els procediments d’assignació, de classificació i les particularitats, així com els requisits per accedir a la formació inicial, continuada i específica del Cos de Policia, i determinar la formació per a les diferents escales, graus i especialitats.
Article 2. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament és aplicable als funcionaris adscrits al Cos de Policia, quan les formacions siguin d’interès per al lloc de treball.
Article 3. Definicions

A tots els efectes d’aquest Reglament, en l’àmbit del Cos de Policia s’entén per:

1. Acció formativa: qualsevol tipus d’ensenyament que es proporciona en un moment determinat amb la finalitat que s’adquireixin els coneixements i s’assoleixin els objectius de la formació.

2. Acció informativa: qualsevol tipus d’ensenyament que es proporciona amb la finalitat d’informar sobre canvis en matèries essencialment policials i que no requereixen una prova d’aptitud.

3. Alumne: aspirant proposat per ingressar al Cos o funcionari de policia que duu a terme una acció formativa.

4. Aptitud: qualitat individual que s’obté en superar una activitat formativa i que pot tenir una limitació temporal, en aquest cas condicionada als processos de manteniment i de renovació corresponents.

5. Autoformació: conjunt d’accions formatives destinades a adquirir nous coneixements dutes a terme fora de l’horari laboral, principalment d’interès per al lloc de treball que s’ocupa i que es poden acreditar amb un diploma acadèmic oficial en l’àmbit de la formació reglada i idiomes.
LesLleis.com

6. Conferències: grup de persones, generalment d’una mateixa adscripció professional, al qual uns experts exposen un tema específic i hi reflexionen.

7. Congressos: grup de persones que exposen qüestions derivades d’una especialitat o afers comuns i hi deliberen, de la mateixa adscripció professional i que es reuneixen periòdicament amb la finalitat de fer conèixer les darreres novetats i innovacions en la temàtica escollida a la resta d’assistents.

8. Curs: conjunt d’ensenyaments articulats dins d’un pla formatiu amb una finalitat concreta.

9. Curs d’especialització: curs amb la finalitat de qualificar el personal per ocupar llocs orgànics d’especialista o per a l’exercici d’una activitat professional concreta. Poden tenir aquesta consideració tant els efectuats dins de la formació del Cos de Policia com els organitzats per altres cossos de seguretat estrangers i entitats públiques i privades, nacionals o estrangeres, en el marc d’una especificitat concreta i d’acord amb els convenis de col·laboració.

10. Entrenaments: conjunt d’activitats de caràcter pràctic que poden incloure, entre d’altres, exercicis, maniobres i pràctiques en serveis.

11. Estades pràctiques: períodes formatius destinats a conèixer, observar i contrastar altres estructures organitzatives.

12. Formació acadèmica reglada: educació portada a terme de manera regular i sistemàtica, sotmesa a les normatives legals pel que fa al currículum i que porta a l’obtenció d’una acreditació o títol oficial.

13. Formació no reglada: els ensenyaments no reglats són aquells que no estan regulats pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, és a dir, que no estan previstos per les lleis educatives vigents i, per tant, no tenen validesa acadèmica oficial. Aquests tipus d’estudis permeten obtenir certificats i acreditar hores de formació, contribueixen al creixement personal i poden ser valorats positivament pels ocupadors en processos de selecció. A més, alguns estudis d’educació no reglada poden tenir el reconeixement d’un organisme públic oficial, és a dir, poden conduir a titulacions homologades amb validesa professional i puntuables en oposicions i concursos de trasllats.

14. Formació específica continuada: conjunt d’accions formatives destinades a mantenir els coneixements adquirits, actualitzar-los segons l’evolució de la funció policial i acreditar que es manté el nivell exigit per a la permanència en l’especialitat o grup funcional.

15. Formació específica inicial: conjunt d’accions formatives destinades a adquirir la capacitació per a:

a) Canvi de grau per la via de l’ascens o l’accés extern.
b) L’adquisició d’especialitats superiors al nivell I.
c) L’accés als grups funcionals.


16. Formació general continuada: conjunt d’accions formatives destinades a mantenir els coneixements adquirits i a actualitzar-los segons l’evolució de la funció policial, comuns a totes les escales del Cos de Policia.

17. Formació general inicial: conjunt d’accions formatives destinades a oferir els coneixements necessaris de la funció policial i que són comuns a totes les escales del Cos de Policia, que han de permetre una bona integració del personal de nova contractació.

18. Hores lectives: corresponen a aquelles en què es desenvolupa la docència en una aula o en el context presencial d’una classe.

19. Perfil: conjunt de competències i capacitats que identifiquen la formació d’un funcionari, per assumir en condicions òptimes les responsabilitats pròpies de les funcions que poden correspondre.

20. Qualificació específica: conjunt de competències que proporcionen l’aptitud requerida per a l’exercici professional en llocs orgànics d’especialista.

21. Pla de formació: desenvolupament dels diferents programes, cursos i ensenyaments que condueixen a l’obtenció d’un títol, d’un diploma o d’un certificat o a l’adquisició d’una qualificació específica.

22. Pla integral de formació del Cos de Policia (PIF): conjunt de formació general o específica inicial o continuada, aprovada anyalment pel ministre titular d’interior a proposta del director del Cos de Policia, destinada a desenvolupar-se en plans de formació, i altres activitats formatives.

23. Seminaris i jornades: activitats docents en les quals, mitjançant el treball en comú d’experts i d’assistents, s’aprofundeix de forma participativa o no en el coneixement d’una disciplina.
Article 4. Registre de cursos, títols i unitats de mesura a la Policia d’Andorra

1. Les formacions efectuades i els títols obtinguts, des de l’ingrés al Cos de Policia de tots els funcionaris, s’inscriuen al registre de membres del Cos de Policia, incloent-hi els declarats en el procés d’ingrés al Cos de Policia.

2. La formació reglada i qualsevol dels plans inclosos en el PIF, i altra d’interès de perfeccionament professional, han d’utilitzar com a unitat de mesura el barem detallat a l’annex 2.

3. Els seminaris, jornades, conferències i la resta d’activitats similars que tenen a veure amb l’àmbit professional també s’han de computar, utilitzant com a unitat de mesura el barem detallat a l’annex 2.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.