Carregant...
 

Decret


Decret del 4-12-2019 d’aprovació del Reglament regulador de les especialitats que desenvolupen els membres del Cos de Policia.

La Llei 8/2004, del 27 de maig, qualificada del Cos de Policia va instaurar una nova etapa en la història del Cos de Policia des que es va crear l’any 1931 sota el nom de Servei d’Ordre. Atesos els fonaments de la Constitució i l’impuls de la Llei qualificada de la justícia i de les restants lleis de desenvolupament, aquesta primera norma ja preveia la creació dels òrgans necessaris i la dotació dels mitjans imprescindibles per al compliment correcte de les funcions de seguretat, defensa i altres que corresponen a l’Estat andorrà.

Tanmateix, no va ser fins al 6 de maig del 2015 que es va promoure el primer Reglament regulador de l’estructura orgànica del Cos de Policia, norma que va ser substituïda el 25 de maig del 2016 per un segon reglament en aquesta matèria destinat a adaptar l’estructura orgànica als reptes canviants.

Tot i amb això, per les necessitats del mateix Cos i a fi que els membres del Cos acomplissin de forma estructurada les funcions que legalment tenen encomanades, el 28 de desembre del 2017 va entrar en vigor el vigent Reglament regulador de l’estructura orgànica del Cos de Policia, que va fer canvis en l’estructuració i organització internes, amb la creació de dos nous grups policials, el Grup d’Antifrau, adscrit a la Unitat de Fronteres i Estrangeria, i el Grup de Jocs d’Atzar, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal III. També es va reforçar l’especialització i el repartiment competencial equitatiu de les unitats adscrites a l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal, suprimint unitats i substituint-les per altres. Així mateix, es van ampliar les competències del Grup d’Anàlisi Operativa i Mitjans Tècnics d’Investigació a fi de fer front als desafiaments en matèria antiterrorista, motiu que va fonamentar la creació de l’Oficina de Cooperació Policial Internacional, adscrita directament a la Direcció del Cos.

Nogensmenys, aquests canvis normatius no han estat reconeguts ni consolidats amb una regulació prou àmplia del Cos que permeti donar una resposta satisfactòria a totes les vicissituds inherents al desenvolupament de les funcions assignades als llocs de treball, amb el reconeixement de les diferents especialitats en funció dels requisits tècnics i competencials exigits per a la seva execució a partir d’un primer nivell que es correspon amb les funcions policials bàsiques. Per tant, esdevé necessari normar amb l’abast exigible les funcions policials que, per les seves característiques, puguin quedar emmarcades en les diferents especialitats, fet que, d’una banda, permetrà una professionalització més gran a fi de garantir l’acompliment adequat i altament especialitzat de la missió i les funcions que tenen encomanades el Cos i els seus membres; i, d’altra banda, comportarà el reconeixement mitjançant una retribució, quantificada en una prima fixa vinculada al nivell d’especialitat.

Cal remarcar que el desenvolupament de les funcions assignades als llocs esmentats, adscrits a les unitats policials en què s’estructura el Cos, requereix disposar de les competències professionals necessàries, funcions que estan estructurades en el Reglament regulador de l’estructura orgànica del Cos de Policia, i que cal associar a la formació específica o als períodes de permanència establerts per a la relació de llocs de treball que es contenen en aquest nou Reglament i altres que complementaran el desenvolupament reglamentari.

De manera que cal atendre a les responsabilitats de les unitats que integren l’estructura del Cos, com a elements essencials en la implicació i la corresponsabilització dels membres de l’organització policial, que esdevenen un element nuclear i una peça indispensable en l’assoliment dels resultats i fites que assumeix el Cos. A fi de fer efectius aquests objectius cal prendre en consideració la previsió establerta a l’apartat 1 de l’article 43 del text refós de la Llei 8/2004, d’acord amb la qual els membres del Cos de Policia poden desenvolupar, de forma parcial o permanent, altres funcions que per les seves característiques puguin considerar-se especialitats, a més de les funcions pròpies del seu lloc de treball habitual. Precepte que, a més, a l’apartat 2 habilita el desenvolupament reglamentari dels tipus d’especialitats, els requisits per desenvolupar-les, la retribució que en dimana i les altres particularitats que se’n puguin derivar, la qual cosa reforça l’apartat 2 de l’article 70 del text refós de referència en disposar que la retribució de les especialitats i les especificitats eventuals en matèria de sistemes de compensació es determinen reglamentàriament.

Per aquestes raons, i amb la finalitat de combinar i harmonitzar les necessitats de l’organització i els interessos i les aspiracions de les persones que hi treballen, s’ha dissenyat un sistema integrador de les especialitats, recollint la seva gradació i el temps de permanència adequat per a l’exercici eficaç de cadascuna i les condicions per consolidar-les.

Altrament, hi ha membres del Cos que han ocupat o ocupen llocs de treball i que, si bé no han rebut la formació específica requerida, han adquirit les competències professionals i els coneixements associats al lloc de treball durant el temps que hi han estat destinats. Igualment, hi ha persones funcionàries que han rebut aquesta formació en les fases de capacitació de les convocatòries de provisió de llocs o en el si de les activitats de formació continuada desenvolupades. Aquesta circumstància fa necessari arbitrar un mecanisme que permeti equiparar la situació d’aquestes persones a la d’aquelles que sí que han rebut la formació en els cursos d’especialització corresponents.

El que s’ha exposat precedentment no obsta perquè el ministre competent en matèria d’interior o el director del Cos, amb l’autorització prèvia del ministre, puguin subscriure i promoure acords o convenis amb altres entitats públiques o privades, o institucions docents competents, per tal d’homologar els cursos i programes de formació amb les titulacions acadèmiques exigides per accedir a les diferents especialitats.

Per consegüent, i per tal de fer efectiva la previsió legal, es promou aquest nou Reglament regulador de les especialitats que desenvolupen els membres del Cos, que es desglossa en set articles, tres disposicions transitòries una de final i dos annexos.

Atès l’informe del Consell de la Policia, emès en la sessió ordinària que va tenir lloc el 21 de novembre del 2019;

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 4 de desembre del 2019, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament regulador de les especialitats que desenvolupen els membres del Cos de Policia, que entrarà en vigor el primer dia del segon mes posterior a la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament regulador de les especialitats que desenvolupen els membres del Cos de Policia

Article 1. Objecte del Reglament

1. Aquest Reglament té per objecte regular les especialitats que poden desenvolupar els membres del Cos de Policia, la seva classificació, les condicions per accedir-hi i per mantenir-les, la retribució que en dimana i les especificitats en matèria de sistemes de compensació, en compliment del que preveuen l’apartat 2 de l’article 43 i l’apartat 2 de l’article 70 del text refós de la Llei 8/2004, del 27 de maig, qualificada del Cos de Policia.

2. El desenvolupament de les especialitats per part dels membres del Cos de Policia està vinculat a l’adscripció als serveis i les estructures funcionals en què s’estructura orgànicament el Cos.
Article 2. Concepte d’especialitat i classificació

1. A partir de les funcions policials bàsiques, es defineix com a especialitat un conjunt de tasques de naturalesa homogènia que integren les ocupacions professionals que estructuren el Cos de Policia. Així mateix, es desenvolupen altres especialitats que requereixen per executar-les correctament, atesa la dificultat tècnica que comporten, un nivell superior tant de competències com de formació inicial i continuada de les persones que les han d’executar.

2. El nivell ve determinat pel contingut organitzatiu de la tasca, els requisits formatius exigits, les competències necessàries per desenvolupar les funcions de què es tracti i la responsabilitat consegüent.

3. Les especialitats que poden obtenir els membres del Cos de Policia es classifiquen en cinc nivells, en funció del grau d’especialització i responsabilitat requerit per desenvolupar-les:

a) Nivell I, membre que desenvolupa especialitats de nivell bàsic.
b) Nivell II, membre que desenvolupa especialitats de nivell mitjà.
c) Nivell III, membre que desenvolupa especialitats de nivell alt.
d) Nivell IV, membre que desenvolupa especialitats de nivell superior.
e) Nivell V, membre que desenvolupa especialitats i funcions de responsabilitat, en subgrups, grups, unitats, àrees i divisions; subdividit en tres subnivells.

Article 3. Classificació dels grups d’acord amb l’especialitat

1. Els grups policials en què s’estructura orgànicament el Cos de Policia es classifiquen en funció d’un nucli competencial troncal a partir del qual es desenvolupen les especialitats. Aquestes especialitats estan classificades, en funció del grau d’especialització, en els nivells següents:

a) Especialitats de nivell I:
i. Grups i subgrups adscrits a la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.
ii. Grup de Fronteres, adscrit a la Unitat de Fronteres i Estrangeria de l’Àrea de Seguretat Viària, Fronteres i Estrangeria.
iii. Grup d’Estrangeria, adscrit a la Unitat de Fronteres i Estrangeria de l’Àrea de Seguretat Viària, Fronteres i Estrangeria.
iv. Grup del Centre de Processament de Dades Policials, adscrit a la Unitat de Policia Administrativa i Suport I de l’Àrea de Policia Administrativa i Suport.

b) Especialitats de nivell II:
i. Grup d’Armes i Seguretat Privada, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.
ii. Grup de Suport de Muntanya, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.
iii. Grup d’Investigació d’Accidents de Trànsit, adscrit a la Unitat de Seguretat Viària de l’Àrea de Seguretat Viària, Fronteres i Estrangeria.
iv. Grup Motoritzat de Trànsit, adscrit a la Unitat de Seguretat Viària de l’Àrea de Seguretat Viària, Fronteres i Estrangeria.
v. Grup d’Antifrau, adscrit a la Unitat de Fronteres i Estrangeria de l’Àrea de Seguretat Viària, Fronteres i Estrangeria.
vi. Grup d’Anàlisi Operativa i Mitjans Tècnics d’Investigació, que es troba adscrit a l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
vii. Grup d’Investigació Criminal General, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal I de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
viii. Grup de Delictes contra el Patrimoni, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal I de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
ix. Grup de Delictes contra les Persones, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal II de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
x. Grup de Delictes contra la Salut Pública, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal II de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
xi. Grup de Delictes de Blanqueig de Diners o Valors, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal III de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
xii. Grup de Delictes contra l’Ordre Socioeconòmic, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal III de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
xiii. Grup de Jocs d’Atzar, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal III de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
xiv. Grup d’Identitat Judicial, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal I de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
xv. Grup de Delictes Tecnològics, adscrit a la Unitat d’Investigació Criminal II de l’Àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal.
xvi. Grup de Formació, adscrit a la Unitat de Policia Administrativa i Suport I de l’Àrea de Policia Administrativa i Suport.
xvii. Grup de Recursos Humans, adscrit a la Unitat de Policia Administrativa i Suport I de l’Àrea de Policia Administrativa i Suport.
xviii. Oficina de Cooperació Policial Internacional, adscrita a la Direcció del Cos de Policia.

c) Especialitats de nivell III:
i. Grup de Manteniment de l’Ordre Públic i Protecció de Personalitats, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.
ii. Grup de Guies Canins, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.

d) Especialitats de nivell IV:
i. Grup de TEDAX-NRBQ, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.
ii. Grup d’Intervenció Policial, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.
iii. Grup de Muntanya, adscrit a la Unitat de Grups Especialitzats de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Grups Especialitzats.

e) Especialitats de nivell V:
i. Subnivell A, corresponent a les funcions de responsabilitat assumides pels sotscaps i caps de grups i subgrups, previstos en el Reglament regulador de l’estructura orgànica del Cos de Policia.
ii. Subnivell B, corresponent a les funcions de responsabilitat assumides pels sots-caps d’unitats, previstos en el Reglament regulador de l’estructura orgànica del Cos de Policia.
iii. Subnivell C, corresponent a les funcions de responsabilitat assumides pels caps d’unitats i caps i sotscaps d’àrees i divisions, previstos en el Reglament regulador de l’estructura orgànica del Cos de Policia.


2. Les especialitats indicades en aquest article, inclosa la prevista a la lletra d, no són acumulables. En el cas que un membre del Cos de Policia desenvolupi més d’una especialitat, es retribueix el nivell d’especialitat amb el grau d’especialització més alt, de conformitat amb la classificació ordenada a l’apartat precedent.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.