Carregant...
 

Decret 267/2022, del 22 de juny del 2022


Decret 267/2022, del 22-6-2022, d’aprovació del Reglament dels criteris per al desenvolupament de la producció elèctrica en instal·lacions hidroelèctriques no previstes en el marc del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra.
LesLleis.com

Exposició de motius

El Pla sectorial d’infraestructures energètiques (PSIEA) adopta un model de foment de les energies renovables, i persegueix aprofitar el potencial nacional i desenvolupar instal·lacions en els emplaçaments i per les tecnologies previstes expressament en el Pla, que en justifica l’interès nacional.

La Llei 5/2016, del 10 de març, que regula l’ens públic Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i el règim de les activitats del sector elèctric, del fred i de la calor ha previst com a novetat l’obertura al sector privat de la gestió indirecta, en règim de concessió administrativa, de l’activitat de producció d’energia elèctrica.

Seguint les previsions de la Llei 5/2016, el Govern aprova, el 12 de gener del 2022, el Reglament de l’activitat de producció d’energia elèctrica en règim de concessió administrativa, amb l’objectiu de permetre, concretament, el desplegament de les instal·lacions de producció elèctrica previstes en el Pla sectorial.

La disposició addicional única del mateix Reglament preveu que el Govern pot sotmetre al règim de concessió establert en el Reglament altres instal·lacions que les previstes expressament en el PSIEA mitjançant un decret en que s’identifiquin les instal·lacions, el qual ha de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Per excepció a l’article 5 de la Llei 5/2016 i sense perdre la condició d’activitat d’interès econòmic general a la qual es refereix el mateix article, i amb el benentès que no es produeixi perjudici de cap ordre a instal·lacions de producció elèctrica previstes en els instruments d’ordenació urbanística del Govern, la Llei 21/2018, mitjançant l’article 20, permet la producció d’energia elèctrica mitjançant instal·lacions d’aprofitament d’energia de fonts d’origen renovable per potències inferiors o iguals a 2.000 kW.

El Reglament de generació d’energia elèctrica del 13 de maig del 2020 instrumentalitza les previsions de la Llei 21/2018.

Amb tot, el Reglament dels criteris per al desenvolupament de la producció elèctrica en instal·lacions hidroelèctriques no previstes en el marc del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra defineix les casuístiques que permeten el desplegament d’altres instal·lacions amb l’objectiu d’incrementar la producció elèctrica nacional més enllà del PSIEA, fent-la compatible amb els aprofitaments existents dels medi aquàtic.

A proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern, en la sessió del 22 de juny del 2022, aprova aquest decret amb el contingut següent:

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament dels criteris per al desenvolupament de la producció elèctrica en instal·lacions hidroelèctriques no previstes en el marc del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra, que entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament dels criteris per al desenvolupament de la producció elèctrica en instal·lacions hidroelèctriques no previstes en el marc del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra.

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte establir les condicions per permetre el desplegament d’altres instal·lacions hidroelèctriques, més enllà de les instal·lacions expressament previstes en el Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra, o en altres instruments d’ordenació del Govern, d’acord amb les previsions de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme.
Article 2. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament és aplicable a l’activitat i l’explotació de les instal·lacions de producció elèctrica a partir de l’aprofitament hidràulic dels cursos d’aigua no previstes pel Pla sectorial d’infraestructures energètiques.

S’exclouen de l’aplicació d’aquest Reglament les instal·lacions hidroelèctriques que aprofiten l’aigua captada per a usos consumptius.
Article 3. Definicions

Als efectes d’aquest reglament, s’apliquen les definicions següents:

a) Ús consumptiu: s’entenen per usos consumptius els usos en què l’aigua captada es canvia d’ubicació i es retorna al medi amb una qualitat i/o quantitat inferior. S’hi inclouen els aprofitaments d’aigua per a l’ús domèstic, l’ús industrial i professional (magatzems comercials, naus i tallers), l’ús hoteler i restauració, l’aigua per serveis comunitaris (neteja, jardins, edificis públics);
b) Ús no consumptiu: s’entén per a usos no consumptius els usos en què l’aigua captada no es canvia d’ubicació i es retorna al medi amb una qualitat i/o quantitat no inferior. S’hi inclou l’aprofitament d’aigua per a la producció d’energia hidroelèctrica, la producció de neu artificial i l’explotació agrícola.

Article 4. Requisits exigibles

Les instal·lacions de producció elèctrica que es trobin en l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament han de complir el conjunt de requisits següents:

a) Disposar d’infraestructura existent per a la conducció d’aigua, sense perjudici que aquesta pugui ser renovada o actualitzada per a la instal·lació de producció;
b) Disposar d’un títol de domini o el corresponent dret d’ús i ocupació dels terrenys afectats pel conjunt de la infraestructura, que permeti implantar els equips de la instal·lació de producció elèctrica;
c) Disposar del Dret d’ús del recurs hidràulic corresponent vigent;
d) Garantir que el projecte en qüestió no presenta incompatibilitats amb les instal·lacions hidroelèctriques identificades pel Pla sectorial d’infraestructures energètiques, ja siguin existents o bé pendents de desenvolupament;
e) Garantir que el projecte no comporta incompatibilitats amb altres usos, especialment el d’aigua destinada a consum humà;
f) Disposar d’un punt de connexió a la xarxa elèctrica de l’entitat distribuïdora corresponent;
g) El promotor de la instal·lació ha de ser una persona física o jurídica legalment establerta a Andorra;
h) En cas que la captació hidràulica capti directament des d’un curs o massa d’aigua natural el cabal aprofitat no pot comprometre el cabal ecològic corresponent. A manca d’una regulació específica altra que la prevista per la reglamentació vigent en matèria de protecció d’hàbitats aquàtics es consideren els criteris pel Pla Sectorial d’Infraestructures Energètiques;




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.